Ucaklar Nasil Ucar?
-
Kurtismail bunu yazdı
@Ampul çok faydalı bi konu attin ortaya peki drone nasıl havada asili kalabiliyor.peki ya ufolarin uçma prensibi nasıl oluyor
@Anakonda'yi andim.
AMpul tarafından 10/Kas/17 22:52 tarihinde düzenlenmiştir -
AMpul bunu yazdıKurtismail bunu yazdı
@Ampul çok faydalı bi konu attin ortaya peki drone nasıl havada asili kalabiliyor.peki ya ufolarin uçma prensibi nasıl oluyor
Anaconda'yi andim.
Anaconda felan tanımam babacan.bi konu attin ortaya uçaklarla ilgili bense soru sordum drone un uçma prensibi nedir ufolarin uçma prensibi nedir diye sordum anacondayi andım dedin.anakonda nin dilini essek arıları soksun emi valla tanımam.
Kurtismail tarafından 10/Kas/17 22:56 tarihinde düzenlenmiştir -
AMpul bunu yazdıDjBlueMaN bunu yazdı
Çift kanatlı uçaklarda kanatların düz olmasına rağmen uçabilmesinin sebebi alt kanatların rüzgara karşı cephe yapmasından kaynaklıdır.Yere tam olarak paralel değilde hafif ön tarafı yukarı kalkmış şekildedir.
Hocam sadece alt kanadin acili oldugunu bilmiyordum, ust kanadin bir gorevi var mi, yoksa sadece dayaniklilik vb amaclarla mi var?
Hocam zaten bu uçakların en önemli özelliği savaş ve keşif uçağı olmasıdır. (Eski zaman)
Düşük hızlarda mühimmat taşıyabilmesi,gözetleme yapabilmesi için uzun bir kanada ihtiyaç vardı fakat kanat uzun olunca bu defa düşman tarafından vurulması daha kolay olacaktı.Bunun için çift kanatlı bir yapıda uçak yaptılar.Üst kanatta alt kanat ile aynı görevi görüyor.Dışardan bakıldığında aslında kanat düz gibi görünüyor ama çok azda olsa yarım damla dediğimiz kanat modeli bu uçaklarda da vardır.
Gloster Gladiator en sevdiğim modellerdendir.
-
Kurtismail bunu yazdı
Ufoların uçma prensibini gerçekten çözebilseydik ki varlıkları bile henüz kanıtlanabilmiş değil,çok başka evrende olurduk.Mars ta falan maydonoz domates yetiştiriyorduk şuan.
Drone lerinde uçma prensibi helikopterlerle hemen hemen aynıdır.Aslında tıpkısı diyebiliriz fakat helikopterlerde birde kuyruk pervanesi vardır.
Pervanelerin hepsinin hızının azaltılıp arttırılması ile yukarı aşağı hareket kabiliyeti sağlar,motorlardan birinin hızının değişmesi ile de yön değiştirirler.
-
Helikopter'lerde arka pervane, gövdenin ana pervanenin dönüş yönünde dönmesini engellemek için kullanılır. Ters yöne kontrollü itki yapar. Ufo'lar frisby gibi çalışır ve dönerek uçarlar. Aslında foto montaj yapılmış birer frisby çarkı yada gece lambasıdırlar. Ufo haberleri başka olay yaratacak gündem bulunamadığı zamanlarda ortaya çıkarlar.
-
AMpul bunu yazdızigor bunu yazdı
Gozlerim yasardi hocam, ben hizlica goz attim ve fevkalade aciklamis, tekrar vurgu yapalim Turkce kaynak oldugu icin.
Bu linkteki makaleyi okumadan ölmeyin!
-
AMpul bunu yazdıKurtismail bunu yazdı
@Anakonda'yi andim.
Kalıntaxılan yere kadar her şey iyiydi. Sonra okuduğumda ben de "aha da anakonda" dedim.
-
Kurtismail bunu yazdıAMpul bunu yazdıKurtismail bunu yazdı
Anaconda'yi andim.
Anaconda felan tanımam babacan.bi konu attin ortaya uçaklarla ilgili bense soru sordum drone un uçma prensibi nedir ufolarin uçma prensibi nedir diye sordum anacondayi andım dedin.anakonda nin dilini essek arıları soksun emi valla tanımam.
Drone'lar pervanelerin aşağı hava vermesiyle yükselip alçalırlar. Dönmeleri ise karşıt kuvvet oluşturan pervanelerin hızlarını ufak oranlarda azaltıp yükseltmesiyle olur. Örneğin saat yönüne dönen bir pervane aynı zamanda motoru saat yönünün tersine döndürmeye çalışır. Diğer motor/pervaneler de benzer karşıt kuvvet oluşturup drone'un sağa-sola dönüş momentini sıfırlar. Böylece düz yükselen/alçalan bir dron olur. Bu motorların birbirleri üzerindeki dönme kuvvetlerini azaltıp arttırıp sağa sola döndürürsün.
RC ile uğraşan yada uçak müh. arkadaşlar daha detaylı açıklama yapabilir.
Bonus olarak tek pervaneli dron videosu altta var.
-
Helipkopter de aynı mantık. Sağa dönen pervane helikopteri sola çevirmeye çalışır. Kuyruk pervanesi bu merkezden uzak olduğu için daha ufak bir kuvvetler bu dönme momentini yenecek şekilde çalışır. Yükselip alçalma üst pervanenin hızıyla (buna bağlı olarak arka pervane de momenti sıfırlamak için hızlnır yavaşlar) gerçekleştirilir. Dönüşler arka pervanenin dönme momentini daha fazla yenmesi yada izin vermesi ile gerçekleşir. İleri geri gitmesi üst pervanenin yere paralelliğini değiştirerek diye biliyorum. Bu yazıyı yazarken açıp incelemedim. yanlışım olabilir.
-
Ufoları büyük bir rulmana benzetebilriiz. Dış kısım sürekli döner ve alt kısımdaki yüzeyde bulunan pervane tarzı kanatlar yan taraftan aldıkları havayı aşağı doğru ittirirler. Orta merkezde dönüş yoktur. Yükselme alçalma dış kısmın hızlanmasıyla olur. Sağa sola gitme ise iç kısımdaki ağırlık merkezini hareket ettirerek gerçekleştirilir.
---
BONUS: Tek pervaneli drone görmeyenler için: https://www.youtube.com/watch?v=KQzKiYyxT2k
Bu drone'u yapan firmanın tanıtım videosunu da bulun, izleyin. Adamlar drone da bir dünya markası olmuş.
-
emrah20 bunu yazdıHelikopter'lerde arka pervane, gövdenin ana pervanenin dönüş yönünde dönmesini engellemek için kullanılır. Ters yöne kontrollü itki yapar. Ufo'lar frisby gibi çalışır ve dönerek uçarlar. Aslında foto montaj yapılmış birer frisby çarkı yada gece lambasıdırlar. Ufo haberleri başka olay yaratacak gündem bulunamadığı zamanlarda ortaya çıkarlar.
Bu da yanlış bilgi daha doğrusu eksik bilgi...
Tek rotorlu helikopterlerde ileri hareket başlayınca ( rotorun dönüş yönüne göre değişir ) helikoptrere karşıdan baktığınızda sol taraftaki kanattaki hava akımı sağ taraftaki kanattan önemli dereccede farklı olacağı için taşıtı devirmeye çalışır.. kuyruk rotoru aynı zamanda bunu da dengeler..
çift rotorlu taşıtlarda böyle bir kuvvet biribirin zıt yönde dönen iki ana rotor olduğu için dengelenir ve kuyruk rotoruna gerek kalmaz Chinhook ve KA-52 de olduğu gibi
Muz orta ve falsolu vuruş veya firizbinin giderek yana devrilmesi bu yüzdendir
topcu vuruken tam merkezden değil de biraz kenardan vurunca [top dönerekgittiği için] böyle falso alır
ltcelik tarafından 11/Kas/17 10:22 tarihinde düzenlenmiştir -
AMpul bunu yazdı
Aciyi ucagin kanadi degil flap denilen kanadin arkasindaki kisim ayarlar (en azindan modern ucaklarda).

Kalkista ve iniste bu flaplar en yuksek acida oluyor, cunku ucakta kaldirmayi belirleyen en onemli iki unsur ucagin hizi ve flap larin acisi. Kalkis durumunda ucak hem flap larin acisini hem hizi arttirir. Inis sirasinda hizi yavaslatip flaplarin acisini arttirir boylece daha dengeli inis mumkun olur.
su video kalkista, ucusta ve iniste flap larin pozisyonunu gosteriyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Rtl5WUA5ATE
Bahsettigin ucakta kanat ya da flap acilarinin degistirilemedigine ve-veya aci olmadigina dair bir belge gosterirsen ona gore devam edebiliriz tartismaya.
edit: iniste flap acisi kalkistan daha fazla gorunuyor.
Kalkışta boeinglerde genelde 5 derece flap ile kalkılıyor.FMC'nin hesaplamalarıyla.
Airbuslarda 3 kademeli flap var .2 derece ile kalkılabiliyor.
İnişte ise airbus 3.kademe full flap.
boeing 737 lerde 40 derece ile iniş yapılır.
genellikle pist karşılandığında flaplar 15.dereceye çekilir ve hız 170 knotun altına çekilmeye çalışılır.bu sırada da tekerler açılır.
fmc'nin hesaplamalarıyla + - 10 kts oynayabilir.