Uygun Linux Sunucu - Fiyat Performans

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Atlas
    Atlas's avatar
    Erkek
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek

ben de bunu paylaşmaya gelmiştim.

https://x.com/buckberi/status/1871568603793039549

goo.gl/qBNZmW
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Erkek

contabo, digitalocean, vultr gibi sistemlerden alınan vpslerin ucuz olmasının sebebi gerçekten çok eski sunucuları kullanıyorlar ve overselling yapılıyor yeri geliyor. Bide şunu unutmamak lazım herşey cpu veya ram değil diskte çok önemli bir diskin üzerine ne kadar çok işletim sistemi kurulursa io değeleri yükselir buda size düşen anlık okuma yazma hızlarını etkiler. Bu işlere girmeden önce vps ve vds çok kiraladım bi kaç kere ssd diye satılan sunucularda okuma yazma hızımın 1-2mb olduğunu gördüm istersen nvme koy oraya yine toparlayamaz. Bu bahsettiğim firmalar storage altyapısı koyuyorlar ama yeri geliyor o kadar makina oluyor ki storage ile yetişemiyor io değerlerine bunları göz önünde bulundurmak lazım. Benim şahsi düşüncem para getirisi olacak veya para kazanan sistemi vds e felan sokmam direkt dedicated kiralar yada güzelinden 150-200k tl gömüp güzel bir makina oluşturur sonra doğru düzgün co-location hizmeti veren bir yerde barındırırım emin olun şuan en makul şeylerden biri co-location hizmeti. Tabi burada da overselling olayları dönmüyor değil artı olarak sürekli düşen networkler felan yaşanıyor. Bende bu sebepten bu işleri tamamiyle kendim yönetmeye karar verdim. Bugün uzun uzuna yazmayı planladım ama iş yoğunluğundan yazamadım müsait bir zamanda bütün gider kalemlerini ortalama değerlerini yazacağım o zaman gerçekten anlayacaksınız neyin uygun neyin pahalı olduğunu ama şunu söyleyim "ucuz etin yahnisi yavan olur" R10 da gördüğünüz bazı firmalar gerçekten çoluk çocuğun işlettiği merdiven altı iş yapan bireyler bazıları öyle cihazlar kullanıyor ki ucuz olsun diye evimde bile kullanmayacağım router ve switchleri verimerkezine takıyor sonra 1-2gbit lik trafikte gümlüyor ve direkt olarak suçu verimerkezi çöktü ondan oldu gibi olaylar görürsünüz. Bide sanal makinalarda şunuda yapıyorlar atıyorum 16 core vds alıyorsun makina içine girip baktığında da 16 core u görüyorsun ghz bazında da herşey tutuyor ama adam arkada sanallaştırma uygulaması üzerinden sınırlandırma koyuyor farketmiyorsun belki 2 core cpu performansı veriyor sana bunu anlamak maalesef cpu benchmarklarıyla felan olur bunuda göz önünde bulundurun.

Neredeyse her sektörde olduğu gibi bu sektörde de çürük elmalar var o sebepten Tüm Türkiyedeki firmaların çöp olduğunu söylemek biraz yanlış bir yaklaşım. Bir yanda gerçekten güzel altyapılar için para döken firmalar bir yanda ölü makinalar kullanan firmalar. Müsait bir zamanda örnekleriyle yazacağım.

Birde lütfen şunu unutmayın normal kullanıcı için yapılan işlemcilerle, iş istasyonları sunucular için yapılan işlemcilerin karşılaştırılması gerçekten komik oluyor :) 10 senelik dediğiniz bazı işlemciler şuan yeni işlemcileri tokat manyağı yapabiliyor ve emin olun o normal kullanıcı için yapılan işlemciler 7/24 çalışmak üzere kurulmuş işlemci değil anakartta aynı şekilde elbet bir gün gümler. Bide RAID kartının avantajını birgün veriler gittiğinde çok iyi anlarsınız. Çok böyle hikayelerle gelen müşteri oldu bana verilerini kurtarmak için ne paralar ödeyenler oldu şimdi hepsi ya kendi sunucularında yada kiralama yöntemiyle gerçekten sunucu için yapılan bilgisayarlarla işlerini yürütüyorlar.

İşin kısa özeti şu: Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kullanıcının görmediği yerlerden kısmalar yapılıp kullanıcı dolandırılabiliyor.

Ccaglayan tarafından 27/Ara/24 23:50 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    Ccaglayan bunu yazdı

contabo, digitalocean, vultr gibi sistemlerden alınan vpslerin ucuz olmasının sebebi gerçekten çok eski sunucuları kullanıyorlar ve overselling yapılıyor yeri geliyor. Bide şunu unutmamak lazım herşey cpu veya ram değil diskte çok önemli bir diskin üzerine ne kadar çok işletim sistemi kurulursa io değeleri yükselir buda size düşen anlık okuma yazma hızlarını etkiler. Bu işlere girmeden önce vps ve vds çok kiraladım bi kaç kere ssd diye satılan sunucularda okuma yazma hızımın 1-2mb olduğunu gördüm istersen nvme koy oraya yine toparlayamaz. Bu bahsettiğim firmalar storage altyapısı koyuyorlar ama yeri geliyor o kadar makina oluyor ki storage ile yetişemiyor io değerlerine bunları göz önünde bulundurmak lazım. Benim şahsi düşüncem para getirisi olacak veya para kazanan sistemi vds e felan sokmam direkt dedicated kiralar yada güzelinden 150-200k tl gömüp güzel bir makina oluşturur sonra doğru düzgün co-location hizmeti veren bir yerde barındırırım emin olun şuan en makul şeylerden biri co-location hizmeti. Tabi burada da overselling olayları dönmüyor değil artı olarak sürekli düşen networkler felan yaşanıyor. Bende bu sebepten bu işleri tamamiyle kendim yönetmeye karar verdim. Bugün uzun uzuna yazmayı planladım ama iş yoğunluğundan yazamadım müsait bir zamanda bütün gider kalemlerini ortalama değerlerini yazacağım o zaman gerçekten anlayacaksınız neyin uygun neyin pahalı olduğunu ama şunu söyleyim "ucuz etin yahnisi yavan olur" R10 da gördüğünüz bazı firmalar gerçekten çoluk çocuğun işlettiği merdiven altı iş yapan bireyler bazıları öyle cihazlar kullanıyor ki ucuz olsun diye evimde bile kullanmayacağım router ve switchleri verimerkezine takıyor sonra 1-2gbit lik trafikte gümlüyor ve direkt olarak suçu verimerkezi çöktü ondan oldu gibi olaylar görürsünüz. Bide sanal makinalarda şunuda yapıyorlar atıyorum 16 core vds alıyorsun makina içine girip baktığında da 16 core u görüyorsun ghz bazında da herşey tutuyor ama adam arkada sanallaştırma uygulaması üzerinden sınırlandırma koyuyor farketmiyorsun belki 2 core cpu performansı veriyor sana bunu anlamak maalesef cpu benchmarklarıyla felan olur bunuda göz önünde bulundurun.

Neredeyse her sektörde olduğu gibi bu sektörde de çürük elmalar var o sebepten

Tüm Türkiyedeki firmaların çöp olduğunu söylemek biraz yanlış bir yaklaşım.Bir yanda gerçekten güzel altyapılar için para döken firmalar

hocam bildiğin 10 yıllık cpu kullanmayan yerli sunucu firması var mı ? ben bulamamıştım. bulduğum bir kaç tanesi de saçmalık derecesinde pahalıydı. (100mbit hat, 32gb ram, 8 core, 100 dolar üstü fiyat vs bişeylerdi)

bir yanda ölü makinalar kullanan firmalar. Müsait bir zamanda örnekleriyle yazacağım.

Birde lütfen şunu unutmayın normal kullanıcı için yapılan işlemcilerle, iş istasyonları sunucular için yapılan işlemcilerin karşılaştırılması gerçekten komik oluyor :)

10 senelik dediğiniz bazı işlemciler şuan yeni işlemcileri tokat manyağı yapabiliyor

örnek var mı hocam ? benchmark atar mısın bir kaç tane ? mesela şu an benim masaüstünde ryzen 7 7600x var. bunu tokat manyağı yapacak 10+ senelik bir cpu söyler misin ? 

ve emin olun o normal kullanıcı için yapılan işlemciler 7/24 çalışmak üzere kurulmuş işlemci değil anakartta aynı şekilde elbet bir gün gümler.

hetzner yıllardır normal cpuları satıyor, herkes güle oynaya kullanıyor. "elbet bir gün gümler" için bi veri var mı ortada ? ne bileyim bir mtbf değeri falan var mı ? ovh hala i7-6700 satıyor ayda 5 euroya. hetznerdaki server auction da çok eski sunucular hala denk geliyor (ve adamlar ucuza satıyor bunları).

Bide RAID kartının avantajını birgün veriler gittiğinde çok iyi anlarsınız. Çok böyle hikayelerle gelen müşteri oldu bana verilerini kurtarmak için ne paralar ödeyenler oldu şimdi hepsi ya kendi sunucularında yada kiralama yöntemiyle gerçekten sunucu için yapılan bilgisayarlarla işlerini yürütüyorlar.

raid kartı olmadan ZFS le çözmemin ne gibi bir dezavantajı olacaktır ? 

İşin kısa özeti şu: Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kullanıcının görmediği yerlerden kısmalar yapılıp kullanıcı dolandırılabiliyor.

retorik sorular değil bu arada, merak ettiğimden sordum hepsini 

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JpnTr
    JpnTr's avatar
    Erkek
    yolbulucu bunu yazdı
    Ccaglayan bunu yazdı

Sırf haklı çıkabilmek için ilginç ilginç argümanlar sunuyorsun güzel kardeşim. Buyur 10 senelik işlemcinin senin Ryzen'i benchmark sonuçlarında nasıl tokatladığını gör https://technical.city/en/cpu/Xeon-E7-4890-v2-vs-Ryzen-5-7600X 

Hayatında bir kere de olsa rack kasaya dokunmuş insan bu soruları sormaya çekinir. Senin işlemcin 1.5 TB ECC destekli RAM ile çalışıyor mu? Dünyada en iyi kazanç sağlayacakları alan B2B ürünler olan şirketler sence neden masaüstü işlemcilere göre sunucu işlemcilerinde daha düşük GHz sunuyor? 

Siktiri boktan projeler için standart işlemcinin işe yarıyor olması sunucu sistemlerinin gereksiz pahalı olduğunu göstermez. Günde 100 kişinin girdiği proje için 1 TB RAM 32 çekirdek sistem al demiyoruz, sunucu için üretilen işlemcilerle bu özelliklere sahip olabilecekken Ryzen tokatlar gibi bir argüman ile gelmen saçma. 

Bana bir tane masaüstü işlemci bulsana güncel sunucu işlemcisi olan https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/240775/intel-xeon-6960p-processor-432m-cache-2-70-ghz/specifications.html modelini tokatlayacak. 300MB L Cache, 4 TB RAM desteği, 72 çekirdek işlemciyle neyi kıyaslayabilirsin :) 

İlk başta standart işler için sunucu işlemcilerini kullanmaya gerek yok, masaüstü işlemciler de iş görür demek istediysen kendini yanlış ifade etmişsin ki benim gibi başkaları da savını çürütmüş. Halen sunucu işlemcilerini gereksiz buluyorsan sen ingilizcen ile kazıklanmayacağın Ryzen işlemcilerle devam et

Bir cinayet işleniyorsa tek suçlu katil değildir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    JpnTr bunu yazdı
    yolbulucu bunu yazdı
    Ccaglayan bunu yazdı

Sırf haklı çıkabilmek için ilginç ilginç argümanlar sunuyorsun güzel kardeşim. Buyur 10 senelik işlemcinin senin Ryzen'i benchmark sonuçlarında nasıl tokatladığını gör https://technical.city/en/cpu/Xeon-E7-4890-v2-vs-Ryzen-5-7600X 

Hayatında bir kere de olsa rack kasaya dokunmuş insan bu soruları sormaya çekinir. Senin işlemcin 1.5 TB ECC destekli RAM ile çalışıyor mu? Dünyada en iyi kazanç sağlayacakları alan B2B ürünler olan şirketler sence neden masaüstü işlemcilere göre sunucu işlemcilerinde daha düşük GHz sunuyor? 

Siktiri boktan projeler için standart işlemcinin işe yarıyor olması sunucu sistemlerinin gereksiz pahalı olduğunu göstermez. Günde 100 kişinin girdiği proje için 1 TB RAM 32 çekirdek sistem al demiyoruz, sunucu için üretilen işlemcilerle bu özelliklere sahip olabilecekken Ryzen tokatlar gibi bir argüman ile gelmen saçma. 

Bana bir tane masaüstü işlemci bulsana güncel sunucu işlemcisi olan https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/240775/intel-xeon-6960p-processor-432m-cache-2-70-ghz/specifications.html modelini tokatlayacak. 300MB L Cache, 4 TB RAM desteği, 72 çekirdek işlemciyle neyi kıyaslayabilirsin :) 

İlk başta standart işler için sunucu işlemcilerini kullanmaya gerek yok, masaüstü işlemciler de iş görür demek istediysen kendini yanlış ifade etmişsin ki benim gibi başkaları da savını çürütmüş. Halen sunucu işlemcilerini gereksiz buluyorsan sen ingilizcen ile kazıklanmayacağın Ryzen işlemcilerle devam et

niyer herkes bu kadar agresif :D neyde haklı çıkıcam hacı abi ? zaten rakamlar belli. kimsenin yorum yapabileceği bi konu yok ortada.fiyat belli performans belli benchmarklar belli.

öncelikle attığın cpu karşılaştırma linkinde hiç bir benchmark yok sanırım . var da ben mi göremedim ? passmarkta falan da bulamadım attığın cpu yu. çok egzotik bir cpu sanırım. 

ben şunu diyorum :

hetzner cloud: max 2-3 senelik işlemciler, 2 core  -4gb ram - 10 gbit bw : aylık 3.70 euro

türkiyedeki firmalar : 10+ senelik cpu , aynı ram, aynı hdd : 2.70 eur

bu adam sikmek.

aynısı rent-a-car larda da var. edirneyi geçiyosun 10-20 euroya dop dolu araba kiralıyosun. radar cruise controlünden şerit takibine kadar her şey var. burda boş egea yı veriyolar sana.

neyini tartışıyoruz anlamıyorum. attığın 6960 p nin intel sitesindeki fiyatı bu :$9625.00

bunu aylık kaça kiralayacaksın ? :D

bak ben hetznerdan : ryzen 9 5950x + 128gb ram + 2x3,84 tb NVME + 1gbit sınırsız uplink makinaları 60-80 euro arasına kiraladım (auctiondan aldığım için fiyatlar değişken, 4 tane falan var bundan)

şu an gitsen hetznera auction falan uğraşmadan alabildiğin makinalar bunlar : 

göster bana - benzer fiyatta, daha iyi performans veren bi sunucu işlemcisi ?

10 senelik cpu etiketinde "xeon" yazıyor diye daha iyi performans vermez. daha fazla pcie lane olur, ıvır zıvır sunucu özellikleri vs olur. bunlarda gidip kendi dc ni falan kurmuyorsan, colocation yapmıyorsan, uzaktan bağlanıp uygulamanı çalıştıracaksan sana herhangi bir fayda sağlayacak şeyler değil.

arada bi tane 10 sene önce 10 bin dolara satılan cpu vardır benim ryzenden iyi performans veren. ama onu da zaten bu 100 liraya 10 senelik cpu yu kiralayan adamlar kullanmaz.

al bak burda adam bir sürü firmanın cpularını fiyat/performans olarak karşılaştırmış. var mı bir tane 10 senelik cpu  (1 tane numunelik 2017 var ) : https://docs.google.com/spreadsheets/d/1x4yza3yJ-TbGkpGZqHYcrZzs36cLqgK-xnu-Y6e4i40/edit?gid=202172609#gid=202172609

bu teknodc midir nedir, adam sikiyor. başka bir izahı yok amk. 100 liraya kiraladığı cpu aliexpress te ram + anakart + cpu şekli 150-200 dolara satılıyo.

neyini savunuyon anlamıyorum.

https://www.natro.com/sunucu-kiralama/dedicated-server

al bak bu da natro.

bak burdaki fiyatlara bi de hetznera bak. almanyada elektrik pahalı, işçilik pahalı. ona rağmen ciddi fiyat farkı var

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Erkek

@yolbulucu

hocam bildiğin 10 yıllık cpu kullanmayan yerli sunucu firması var mı ? ben bulamamıştım. bulduğum bir kaç tanesi de saçmalık derecesinde pahalıydı. (100mbit hat, 32gb ram, 8 core, 100 dolar üstü fiyat vs bişeylerdi)

normal fiyatı neredeyse makinaya para almamış demek ki. Basit bir hesap yapmanı rica ederim o makina ortalama 180-200w boşta çalışırsa tüketeceği elektrik var kwh yaklaşık şuan 9-10TL  ye satılıyor (Daha ucuza satanlar var türkiyede ama merak etme yakında onlarda zam yapmak zorunda kalacak.) Şuan gidip yeni sıfır jelatininde bir makinayı satın almaya kalksan sana çekecekleri fiyat min 300-400k tl adam taş mı yesin. Tamam bu örnekteki makinayı bu fiyatlara değil ama en azından 100k sıfır ederi var.

örnek var mı hocam ? benchmark atar mısın bir kaç tane ? mesela şu an benim masaüstünde ryzen 7 7600x var. bunu tokat manyağı yapacak 10+ senelik bir cpu söyler misin ?

Bununla ilgili @jpntr zaten örnek vermiş es  geçiyorum.

hetzner yıllardır normal cpuları satıyor, herkes güle oynaya kullanıyor. "elbet bir gün gümler" için bi veri var mı ortada ? ne bileyim bir mtbf değeri falan var mı ? ovh hala i7-6700 satıyor ayda 5 euroya. hetznerdaki server auction da çok eski sunucular hala denk geliyor (ve adamlar ucuza satıyor bunları).

Bu konuda şöyle basitce anlatayım verimerkezi işlerinde N+1 olayı geçerlidir herşeyin yedekliliği esastır. çift veya daha fazla işlemcili makinalarda 1 işlemci bozulsa dahi makinayı down etmeden bozuk işlemciyi hızlı bir şekilde değiştirebilirsin. Power supply olayı da aynı şekilde genelde çift PSU olur ama daha yüksek işlemcili makinalarda 4-8 e kadar çıkıyor yine aynı şekilde makinayı down etmeden PSU değiştirebilirsin. Daha bunları sıralayabilirim ram disk vs vs bunları makinayı kapatmadan dahi değişimini yapabilir ve çok daha hızlı yaparsın. Hetznerdeki makinaların ucuza verilmesinin sağlanması bu çünkü normal kullanıcı için üretilen ürünleri kullanıyorlar herhangi bir PSU, RAM, Disk, CPU arızasında makinan down olacak ve en az 1-2 saat makina down olacak. Ek olarak hetznerin AMD ryzen larda kullandığı anakartı gerçekten iyi ona sözüm yok şuan türkiyede satılan ryzen işlemcili sunucularda maalesef sürekli çalışmada kitlenme oluyor ve makinanın elektriğini kesmeden asla kendine gelemiyor. Dell tarafında idrac, HP tarafında iLO her markanın kendi içinde sunucularında kullandığı yerleşik kvm var peki bu kvm ne işe yarıyor bir arıza çıktığında her hangi bir parçada sana direkt nokta atışı belirliyor. RAID yapılandırmasını bile buradan yapabiliyorsun veya format bile atabiliyorsun o kendi paneli sayesinde. Peki bunu Hetzner de veya herhangi bir OEM makinada yapabilir misin maalesef ne lazım verimerkezine ticket açacaksın onlar fiziksel kvm bağlayacak ancak o şekilde ekranlara ulaşabileceksin. Ki oda monitör ekranı yine makinanın hangi parçası arızalı bilemeyeceksin.

Hetzner sadece normal makina kiralatmıyor https://www.hetzner.com/dedicated-rootserver/brands/matrix-dell/ burada göreceğin üzere brands altında DELL makinalarıda kiralıyor ve türkiyedekine benzer bir fiyattan veriyor ne kadar ekmek o kadar köfte.

ZFS son dönemler güzel bir soft raid haklısın ama raid kartındaki önbellek yapısı olsun raid pili dediğimiz element olsun gerçekten hayat kurtarıyor. RAID yapılandırmasını düzgün yaptığında emin ol soft raid den daha hızlı işlemler yapılıyor çünkü raid kartının kendi rami mevcut ve bunun üzerinde cachleme yapıyor bunları diskte bile gitmeden alabiliyorsun. Soft raid maalesef senin kaynaklarınıda tüketir. Çünkü bir önbellekleme ve kümelerin nereye gitmesinin gerektiğini hesaplaması gerekiyor burada da senin cpu nu ve ramini yiyecektir.

Bu arada yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için şunu söyleyim hetzner den digitalocean dan makina almayın demiyorum alın ama profesyönel veya büyük projelerini orada tutmayın diyorum. Ha benim hetznerde makinam varmı evet orada da makinam var ama test ortamım olarak duruyor orası şuan yansa hiç bir kaybım olmayacak veriler duruyor orada. Sadece neyin ne olduğunu söylemeye çalışıyorum biraz sert bir şekilde sorulara maruz kalıyorum burada gözünü açmaya bilinçlendirmeye çalışıyorum. Rica ediyorum kimse burada çıkıp bana marka fan boyluğu yapmasın hoşlanmadığım şeydir. X Y Z firmaları gelip gidecek burada önemli olan paranla ne alıyorsun.

Ben bu mesajı yazarken cevap vermişsin. oradaki tek takıldığım konu "niye herkes bu kadar agresif ?" olayı oldu açıkcası senin bana sorduğun soruları yanıtlarken olabildiğince naif yazıldığını düşünerek cevap vermeye çalıştım ama agresiflik biraz senin sorularında ve cevaplarında da var lütfen sakin olalım zaten başımıza ne geliyorsa doğru düzgün sakince tartışmadığımızdan kaynaklanıyor :)

Ccaglayan tarafından 28/Ara/24 02:00 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    Ccaglayan bunu yazdı

@yolbulucu

normal fiyatı neredeyse makinaya para almamış demek ki. Basit bir hesap yapmanı rica ederim o makina ortalama 180-200w boşta çalışırsa tüketeceği elektrik var kwh yaklaşık şuan 9-10TL  ye satılıyor (Daha ucuza satanlar var türkiyede ama merak etme yakında onlarda zam yapmak zorunda kalacak.) Şuan gidip yeni sıfır jelatininde bir makinayı satın almaya kalksan sana çekecekleri fiyat min 300-400k tl adam taş mı yesin. Tamam bu örnekteki makinayı bu fiyatlara değil ama en azından 100k sıfır ederi var.

e almanyadaki adam daha mı ucuza alıyor bunu :)) 

Bununla ilgili @jpntr zaten örnek vermiş es  geçiyorum. : attığı linkte benchmark yok

Bu konuda şöyle basitce anlatayım verimerkezi işlerinde N+1 olayı geçerlidir herşeyin yedekliliği esastır. çift veya daha fazla işlemcili makinalarda 1 işlemci bozulsa dahi makinayı down etmeden bozuk işlemciyi hızlı bir şekilde değiştirebilirsin. Power supply olayı da aynı şekilde genelde çift PSU olur ama daha yüksek işlemcili makinalarda 4-8 e kadar çıkıyor yine aynı şekilde makinayı down etmeden PSU değiştirebilirsin. Daha bunları sıralayabilirim ram disk vs vs bunları makinayı kapatmadan dahi değişimini yapabilir ve çok daha hızlı yaparsın.

beni pek ilgilendirmiyor. ben hetzner.com dan ikişerli ryzen makina alsam bile xeondan ucuza geliyor her türlü + performans daha iyi olduğu için daha az makinaya ihtiyacım oluyor

Hetznerdeki makinaların ucuza verilmesinin sağlanması bu çünkü normal kullanıcı için üretilen ürünleri kullanıyorlar herhangi bir PSU, RAM, Disk, CPU arızasında makinan down olacak ve en az 1-2 saat makina down olacak. Ek olarak hetznerin AMD ryzen larda kullandığı anakartı gerçekten iyi ona sözüm yok şuan türkiyede satılan ryzen işlemcili sunucularda maalesef sürekli çalışmada kitlenme oluyor ve makinanın elektriğini kesmeden asla kendine gelemiyor. Dell tarafında idrac, HP tarafında iLO her markanın kendi içinde sunucularında kullandığı yerleşik kvm var peki bu kvm ne işe yarıyor bir arıza çıktığında her hangi bir parçada sana direkt nokta atışı belirliyor. RAID yapılandırmasını bile buradan yapabiliyorsun veya format bile atabiliyorsun o kendi paneli sayesinde. Peki bunu Hetzner de veya herhangi bir OEM makinada yapabilir misin maalesef ne lazım verimerkezine ticket açacaksın onlar fiziksel kvm bağlayacak ancak o şekilde ekranlara ulaşabileceksin. Ki oda monitör ekranı yine makinanın hangi parçası arızalı bilemeyeceksin.

hetznerda kvm var, bağlanabiliyorum panelden.

Hetzner sadece normal makina kiralatmıyor https://www.hetzner.com/dedicated-rootserver/brands/matrix-dell/ burada göreceğin üzere brands altında DELL makinalarıda kiralıyor ve türkiyedekine benzer bir fiyattan veriyor ne kadar ekmek o kadar köfte.

ZFS son dönemler güzel bir soft raid haklısın ama raid kartındaki önbellek yapısı olsun raid pili dediğimiz element olsun gerçekten hayat kurtarıyor. RAID yapılandırmasını düzgün yaptığında emin ol soft raid den daha hızlı işlemler yapılıyor çünkü raid kartının kendi rami mevcut ve bunun üzerinde cachleme yapıyor bunları diskte bile gitmeden alabiliyorsun. Soft raid maalesef senin kaynaklarınıda tüketir. Çünkü bir önbellekleme ve kümelerin nereye gitmesinin gerektiğini hesaplaması gerekiyor burada da senin cpu nu ve ramini yiyecektir.

Bu arada yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için şunu söyleyim hetzner den digitalocean dan makina almayın demiyorum alın ama profesyönel veya büyük projelerini orada tutmayın diyorum. Ha benim hetznerde makinam varmı evet orada da makinam var ama test ortamım olarak duruyor orası şuan yansa hiç bir kaybım olmayacak veriler duruyor orada. Sadece neyin ne olduğunu söylemeye çalışıyorum biraz sert bir şekilde sorulara maruz kalıyorum burada gözünü açmaya bilinçlendirmeye çalışıyorum. Rica ediyorum kimse burada çıkıp bana marka fan boyluğu yapmasın hoşlanmadığım şeydir. X Y Z firmaları gelip gidecek burada önemli olan paranla ne alıyorsun.

Ben bu mesajı yazarken cevap vermişsin. oradaki tek takıldığım konu "niye herkes bu kadar agresif ?" olayı oldu açıkcası senin bana sorduğun soruları yanıtlarken olabildiğince naif yazıldığını düşünerek cevap vermeye çalıştım ama agresiflik biraz senin sorularında ve cevaplarında da var lütfen sakin olalım zaten başımıza ne geliyorsa doğru düzgün sakince tartışmadığımızdan kaynaklanıyor :)

ben hala sunucu işlemcisi kullanmak için somut bir veri göremedim ortada. sunucuyu ben yönetsem, colocation falan yapsam okay. ama gidip bi firmadan kiralıyosam baya gereksiz fiyat + düşük performans.

bir de yazdığın mesajı okursan hep soyut soyut şeyler demişsin, raid kartının rami var vs .e var da bunun fark yarattığına dair bi veri  var mı ortada ? adam akıllı bi benchmark mesela? tamam raid kartı daha hızlıdır da, atıyorum bu hız 3-5% ise çoğu insan için değmeyebilir. ben mesela raid 0, raid 1 ve raidsiz olarak denediğimde aynı hızları aldım disklerden.

şimdi cebimde 100 dolar var bunla gidip ryzen 9 almak varken xeon/epyc alırsam bana ne gibi bi faydası olabilir ki ? muhtemelen zararı olur, daha kötü performans alırım

iyi geceler 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek
    Ccaglayan bunu yazdı

Neredeyse her sektörde olduğu gibi bu sektörde de çürük elmalar var o sebepten Tüm Türkiyedeki firmaların çöp olduğunu söylemek biraz yanlış bir yaklaşım. Bir yanda gerçekten güzel altyapılar için para döken firmalar bir yanda ölü makinalar kullanan firmalar. Müsait bir zamanda örnekleriyle yazacağım.

Birde lütfen şunu unutmayın normal kullanıcı için yapılan işlemcilerle, iş istasyonları sunucular için yapılan işlemcilerin karşılaştırılması gerçekten komik oluyor :) 10 senelik dediğiniz bazı işlemciler şuan yeni işlemcileri tokat manyağı yapabiliyor ve emin olun o normal kullanıcı için yapılan işlemciler 7/24 çalışmak üzere kurulmuş işlemci değil anakartta aynı şekilde elbet bir gün gümler. Bide RAID kartının avantajını birgün veriler gittiğinde çok iyi anlarsınız. Çok böyle hikayelerle gelen müşteri oldu bana verilerini kurtarmak için ne paralar ödeyenler oldu şimdi hepsi ya kendi sunucularında yada kiralama yöntemiyle gerçekten sunucu için yapılan bilgisayarlarla işlerini yürütüyorlar.

Hocam bu anlattıklarının farkındayım mesele zaten bu piyasadan en uygun firma ile çalışmak. Bu site de yüzlerce adam binlerce sunucu kiralamış, firmalar ile çalışmış. Özetle ben piyasanın sorunundan vs bahsetmiyorum bahsettiğim 100k-200k'nın peşi gelecek. Sunucuyu kurdun barınma ücreti vs. vs. Overengineering yapmak istemiyorum. Sırf Beşiktaştan Kadıköye geçeceğim diye vapur kullanmak yerine gidip ışınlanmayı icat etmeme gerek yok. Şimdilik maliyetten kısıp kötü olmasa da orta düzey bir hizmet vermek istiyorum. Pastadan pay aldıkça elbette dediğin şeyler için 2. bir aksiyon alınacaktır. Daha ortada fol yok yumurta yok bu sebeple ihtiyacım olan şey en iyi durum değil. trade-off yapıp ben yerinde olsam şu firmayı seçerdim sebebi şu diye dönüş yapmanıza sevinirim. Fiyat olarak @JpnTr müridin sistemi de uygun gibi duruyor contabo'dan ziyade nazımın geçeceği bir mürit daha iyi gibi.

EDİT: Pardon sunucu hizmeti veren zaten sen mişsin :D

MhmdAlmz tarafından 28/Ara/24 08:09 tarihinde düzenlenmiştir

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Erkek

@MhmdAlmz yok zaten ben burada benden alın felan diye demedim hocam :) ben genel durumu anlatmaya çalıştım birden bazı şeyler gereksiz övülünce yoksa sakın bundan almayın demek gibi çabam yok. Bu arada mimarı konusunda yardımcı olunacak birşey olursa seve seve yardımcı olurum yıllarca bu ve buna benzer servisleri kullanarak büyük sistemler dizayn ettim ve kodladım çalıştığım firmalarda.

Toplam Hit: 5771 Toplam Mesaj: 40
sunucu sunucu devops