Uzayda İlk Kez Oksijene Rastlandı
-
Avrupa Teleskobu Herschel uzayda "Oksijen" molekülünün varlığını teyit etti.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kızılötesi uzay teleskobu Herschel, uzayda oksijen moleküllerinin varlığını ilk kez teyit etti.
Oksijen, özellikle büyük yıldızların çevresinde yaygın şekilde bulunmasına karşın, soluduğumuz havada yüzde 20 civarında bulunan oksijen moleküllerinin uzaydaki varlığını astronomlar şimdiye kadar teyit edememişlerdi.
Gözleme katkıda bulunan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan Paul Goldsmith, oksijen gazının 1770'de keşfedildiğini, basit oksijen molekülünün uzaydaki varlığının tespiti içinse 230 yıldan fazla zaman gerektiğini belirtti.
Goldsmith ve meslektaşları, toz zerrecikleriyle kaplı buz içinde oksijenin hapis kaldığını ve Orion nebulasında tespit edilen bu oksijenin yıldız ışığının buz ve toz karışımını ısıtmasıyla suyun açığa çıktığını, daha sonra oksijen moleküllerine dönüştüğünü düşünüyorlar.
Bu gözlemlerinin oksijenin uzayda nerelerde saklı olabileceğini gösterdiğini belirten astronomlar, araştırmalarını diğer yıldız oluşumlu bölgelerde sürdüreceklerinin altını çiziyorlar.
Bilimadamları, uzayda oksijenin varlığını teyit için yer ve uzayda kurulu teleskopların yanı sıra balonlarla araştırmalarını onyıllardır sürdürüyorlardı.Türkçe kaynak : herhangi bi gazete
ingilizce kaynak : http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14372708
Orjinal bilimsel araştırma kaynak : http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/abs/2007/18/aa5500-06/aa5500-06.html
Nasa Kaynak : http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20110801.html
-
up
-
adamlar neleri buluyo bizim milletimiz sıçtı boku bulamıyo. yazık yaa
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
up
-----------------------------hep flood yapıyon olmuyor rene :D herkonuya up yazıyon
-
anakara bunu yazdı:
-----------------------------renegadealien bunu yazdı:
up
-----------------------------hep flood yapıyon olmuyor rene :D herkonuya up yazıyon
ehehe :D illuminati hacı sen güzel konulardan haber paylaşıyosun ama niye konu açarak paylaşıyosun hep ? Merakımdan soruyorum sadece. -
büyük buluş :)
-
Peki şimdi neler bekliyor bizi?
Ben pek anlamam ama meraklıyımdır uzaktan.
Evrim?
Var oluş?
Uzaylılar?
bu üçünü oksijenin varlığı sayesinde kanıtlayabilir miyiz?
-
Hayır ama Atatürk'ün Fenerbahçeli olduğunu kanıtlayabileceğiz sonunda!
-
maxxis39 bunu yazdı:
anakara bunu yazdı:
up
ehehe :D illuminati hacı sen güzel konulardan haber paylaşıyosun ama niye konu açarak paylaşıyosun hep ? Merakımdan soruyorum sadece.
-----------------------------hocam bu normalde haber değil :) araştırmaların haberize edilmiş hali :)
hocam burası bilişim olduğu kadar bilim teknik formuda. bu tip buluşları araştırmaları bilmeli ve ilgili insanlar üzerine yoğunlaşmalı.
bazen direk orjinalden çeviri yapıyorum ki bazı önemli mevzular bilinsin diye.
hem tartışmak öğrenmek daha fazla geliştirmek isteyenlerde burdan yazsın yardımcı olalım diye istiyorum.
hani boş şeyler değilde dünya bilim evren hakında daha çok bilgiye sahip olup boş konuşmamak adına..
-
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
-----------------------------maxxis39 bunu yazdı:
anakara bunu yazdı:
up
ehehe :D illuminati hacı sen güzel konulardan haber paylaşıyosun ama niye konu açarak paylaşıyosun hep ? Merakımdan soruyorum sadece.
-----------------------------hocam bu normalde haber değil :) araştırmaların haberize edilmiş hali :)
hocam burası bilişim olduğu kadar bilim teknik formuda. bu tip buluşları araştırmaları bilmeli ve ilgili insanlar üzerine yoğunlaşmalı.
bazen direk orjinalden çeviri yapıyorum ki bazı önemli mevzular bilinsin diye.
hem tartışmak öğrenmek daha fazla geliştirmek isteyenlerde burdan yazsın yardımcı olalım diye istiyorum.
hani boş şeyler değilde dünya bilim evren hakında daha çok bilgiye sahip olup boş konuşmamak adına..
hmm tamam hocam. Devam et takipçinim :) -
lordvader89 bunu yazdı:
Peki şimdi neler bekliyor bizi?
Ben pek anlamam ama meraklıyımdır uzaktan.
Evrim?
Var oluş?
Uzaylılar?
bu üçünü oksijenin varlığı sayesinde kanıtlayabilir miyiz?
-----------------------------hocam direkt olarak bunlara yanıt vardır denemez. çünkü araştırma sadece bunlar üzerine yoğunlarşmıyor.
bi örnek vereyim.
dünyadaki su çoğunluğunun farkındayız hepimiz okyanuslar denizler göller..
fakat dünya ilk oluşumunda ilk gaz oluşumundan sıcak bir yıldız olmasından itibaren gezegen olurken bu su nerden geldi ??
o kadar sıcaklık varken su nasıl oluştu hemde bu kadar çoğunlukta ?
yada su dediğimiz h2o bileşimine bakalım
hidrojenin periyodik cetveldeki ağırlığı dünya üzerinde 1 olarak kabul edilir dimi ??
fakat aslında böyle değildir. atomik düzeyde yapılan araştırmalarda dünya üzerinde bulunan suların analizinde görülmüştür ki hidrojenin ağırlığı bazı yerlerde cetveldekinden az bazı yerlerde fazladır.
bunun sebebi nedir ??
dünyadaki su oluşum sırasında asteroit, meteor içinde donmuş bulunan su molekülünden geldiği gibi dünya içinde magma içinde çözünmüş olarakta var olmuştur.
jüpiterin çevresindeki toz ve gaz çemberindeki su molekülü dünyada tek bir okyanusunkine uymaktadır.
kısacası gelişim ve dünya ile buluşma evreleri incelendiğinde dünyaya yakın oluşum yada oluşturma mekaniği yolu görülmekte ve gezegen araşıylaşırının kesinleşmesi sağlanmaktadır yada gezegenleştirme çalışmaları!
oksijen bulunması ne işe yarar ?
o kadar çok şeye yarar ki ?
oksijen ağırlığı ve bileşik oluşturma tipi yada hızı dünyadaki ile aynımı ??
yapay atmosfer oluşturulmasında kullanılabilirmi ??
H ile yapacağı suyun özelliği nedir ?
binlerce ihtimal teori gelişim ortaya atılabilir kısacası..