Yazılım Ve Matematik İçiçe Midir?
-
Fonksiyonları vb den öğrenmiştim ben :F değişken atamayla bence iç içe :F
-
Mr_Dark bunu yazdı:
-----------------------------
Fonksiyonları vb den öğrenmiştim ben :F değişken atamayla bence iç içe :F
-----------------------------textlere yazdırmayıda unutma :)
boşuna ne uğraşıcaksın veritabanıyla falan : )
-
$programlama = $kurgu + $matematik
-
Hocam oyun boyutunda bakarsak olaya, 3 boyutlu gördüğümüz çoğu görüntünün temeli calculus dersinde görülen 3 boyutlu vektör sistemlerine dayanıyor yanlış bilmiyorsam.
-
Matematik en ufağından döngülerde bile var,mesela winrar gibi sıkıştırma programları falan matrislere göre çalışır,oyunlar baştan sona matematiksel hesaplamalardır...Hadi diyelimki masaüstü programlama değil web programlama yapacaksın,sadece html+css tasarım yaparsan matematik lazım olmaz ancak işin içine javascript,jquery sokarsan matematiksel hesaplamalarla işin olacak,php yahut asp türevleri ile bi proje yapacaksan matematik basit hesaplamalarla hallolur...
Ama illaki matematik vardır! Hani belki bi yolunu bulup o matematiksel işlemler olmadanda yazarsın aynı uygulamayı farklı bi yolla,ancak 3-5 matematiksel hesapla yazacağın kodu kısaltırsın,haliyle daha az vakit harcarsın.
-
yazılım ve matematik iç içedir bu yüzden mat mühendisliği var
-
Programlamadan kastın eger stok programı ve blog gibi sadece girdi çıktı işleri yapan programlarsa hayır gerek yok ama eger görüntü ses işleme,decode-encode-encapsulation yazılımları,sıkıştırma yazılımları(buna görüntü ve ses sıkıştırmasıda girer),oyun programlama,fizik ve ortam motorları(örnek:similasyonlar),uzman sistemler,adaptif sistemler ve şu anda aklıma gelmeyen bir sürü proje için gereklidir.
Örnek vermek gerekirse şu anda bilgisayara baglanmadan çalışan bir adet midi-player yapıyorum bunun yazılımını kodlayıp arduino'ya yüklicem dogal olarak gelen fiziksel sinyali işlemem ve ses sinyaline cevirmem gerek buda haliyle matematik
-
matematiği sevmeidğimden sürtekli karşı çıktım hele calculus şu bu nerde kullanılacak dedim ama kullanılıyor nalet şey.Hele şu ilkel kısımarda ...
MEsela bilgisayarda 1 ve 0 olduğu halde nasıl gösterir bize ?
bir ağa. resmi olsun.Onu eşit 4 e böl.Eğer çoğunluk siyahsa 1 , dğeilse 0 veriliyor demişti hoca.yada bir ses deosyası nasıl 1-0 a dönüştürülür ?
İşte bu konuda uğraşanlar falan fazlasıyla kullanıyor
---
Öte yandan ben dosya işlemlerini phpden yapacak kadar php bağımlısı bir adamım.BEnim ne işime yarar ? Şu işime yarıyor ;
bir popülerlik sistemi geliştiricem popülerliğe göre sırala daha doğrusu.Burda yorum, beğeni, tıklanma var.Bunu şöyle yapıcam ;
%100 ye çeviricem.% kaçı bğeeni, kaçı yorum, kaçı tıklanma.
MEsela 15 yorum alan birşey olsun, diğer taraftada 15 ; ikisinde de 20şer beğeni var.NAsıl belli olacak ? işte o zaman devreye tıklanma girecek.Bunları yapabilmek için matematiğe gerek yok diyebilirsin ; fakat bunun yaptığımda daha kolay bir yolu olacak.Onuda 4 dönemdir derslere gitmediğim için kaldığım ; bu sene yeter artık diyerek gitmeye başlayacağım calculusta görücez.Belki limi/türev/integral ile daha güzel ve kesin hesaplar olabilecek.
---------------
Bunlar sadece kullanım durumları.Peki matematikle ne kadar iç içe ? üniversitede discrete dersi var.Lise 1 deki önerme şu bunun devamı.İşte onu aldığımda programlama dillerinin nerden çıktığını anladım.Olduğu gibi discrere.Derse yine gitmedim ; yine çalışmadım.Sınavdan 2 gün önce baktım , programlama bilgisinle mid termden 73%, finalden 63% aldım.
Fonksyionlar var, 1-0 ların mantığı var, orlar falan ordaki mantık True/False niteliğinde.
PRogramlama mantığı = matematik , matematik = programlama mantığı
Bu işin derinine inmek için matematik, hemde ağır matematik şart.FAkat hala kabul etmek istemiyorum :/ sinir oluyorum matematiğe sinirrr
ama bu sene değiştim :P
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
matematiği sevmeidğimden sürtekli karşı çıktım hele calculus şu bu nerde kullanılacak dedim ama kullanılıyor nalet şey.Hele şu ilkel kısımarda ...
MEsela bilgisayarda 1 ve 0 olduğu halde nasıl gösterir bize ?
bir ağa. resmi olsun.Onu eşit 4 e böl.Eğer çoğunluk siyahsa 1 , dğeilse 0 veriliyor demişti hoca.yada bir ses deosyası nasıl 1-0 a dönüştürülür ?
İşte bu konuda uğraşanlar falan fazlasıyla kullanıyor
---
Öte yandan ben dosya işlemlerini phpden yapacak kadar php bağımlısı bir adamım.BEnim ne işime yarar ? Şu işime yarıyor ;
bir popülerlik sistemi geliştiricem popülerliğe göre sırala daha doğrusu.Burda yorum, beğeni, tıklanma var.Bunu şöyle yapıcam ;
%100 ye çeviricem.% kaçı bğeeni, kaçı yorum, kaçı tıklanma.
MEsela 15 yorum alan birşey olsun, diğer taraftada 15 ; ikisinde de 20şer beğeni var.NAsıl belli olacak ? işte o zaman devreye tıklanma girecek.Bunları yapabilmek için matematiğe gerek yok diyebilirsin ; fakat bunun yaptığımda daha kolay bir yolu olacak.Onuda 4 dönemdir derslere gitmediğim için kaldığım ; bu sene yeter artık diyerek gitmeye başlayacağım calculusta görücez.Belki limi/türev/integral ile daha güzel ve kesin hesaplar olabilecek.
---------------
Bunlar sadece kullanım durumları.Peki matematikle ne kadar iç içe ? üniversitede discrete dersi var.Lise 1 deki önerme şu bunun devamı.İşte onu aldığımda programlama dillerinin nerden çıktığını anladım.Olduğu gibi discrere.Derse yine gitmedim ; yine çalışmadım.Sınavdan 2 gün önce baktım , programlama bilgisinle mid termden 73%, finalden 63% aldım.
Fonksyionlar var, 1-0 ların mantığı var, orlar falan ordaki mantık True/False niteliğinde.
PRogramlama mantığı = matematik , matematik = programlama mantığı
Bu işin derinine inmek için matematik, hemde ağır matematik şart.FAkat hala kabul etmek istemiyorum :/ sinir oluyorum matematiğe sinirrr
ama bu sene değiştim :P
-----------------------------Begeni sistemine bir ek daha yapmam lazım.Öneri motorları genelde çok ciddi bir ilişki modeli içerir.Örnek vermek gerekirse acsın ve yemek yemek istiyorsun ve vejetaryansın bu durumda öneri motorunun sana gidip kebapcı önermesi abest olur.Senin tercihlerini tespit etmesi ve popüleriteyi yeniden incelemesi lazım.
-
bakkal işi falan demiş bir arkadaş ; bende uçak için yazılım yapacaksak pilotluk eğtimi mi alacağız diyordum.
Olay şu;
Bu eğitim sizn bizim gibi ergenlerin değil ; tecrübeli yaşlı başlı profesörlerin yıllar yıllar süren araştırmasından sonra müfredat olmuştur.Avrupa ve amerika böyledir.
Bizim ülkemizde olay tırttır.Yoksa adam gibi eğitim veren bir ünide adam gibi bir eğitim alırsanız.O zaman ne işe yaradığını görürsünüz sanırım.
-----
Bizim ülkede türev, limit, integral ile uğraşıyoruz ; bazıları 80-90% puanlar alarak geçiyor , gel gelelim bakkalda 2 para hesabını yapamıyor
işte ben böyle matematiğe sokarım.
Ben calculus geçemedim diye arkadaşlarım yırtındı ezberle ezberle diye.2 sene geçemedikten sonra aklım başıma geldi bu sene gidip okuyacağım.Mis gibi olacak çünkü sşndşre sindire, öğrene öğrene gideceğim.
mühendislik işi mantık işidir temel işidir, bilgi işidir, görme işidir, yenilikçi çözümlerdir.
Türkiyede teorik bilgi olarak verilyior, ptratiğe nasıl çeviririz tam olarak anlayamıyoruz.MAtematiğimiz zayıf, bu yüzden bilgisayar konusunda adam akıllı bir Türk sitesi çıkmadı.Mynet falan demeyin bana, kaçında gogole algoritmasının yarısı, facebook hitinin yarısı, apple ürünlerinin yenilikçi kısmı falna var ? Sıfır . yeni yeni başladı.
----
FArkında olmadan her gün matematik işlemleri yapıyoruz.Siz biliyor musnuz ki havadan fırlatılan bir topa kafa vurmanızın arkasında nice matematiksel işlemler mevcuttur ? Nice fizik vardır ?
Adıom atıyorsunuz , eminim hepiniz ben gibi 15 adım önce kaldırıma hangi ayağınızla çıkacağını biliyorsunuzdur.ARkasında ne kadar büyük bir matematik var ??
İşte üniversite matematiğini bu şekilde pratiğe dökdüklerian, yani günlük hayatımızda nasıl kullanabileceğimizi anladığıız an bu iş tamamdır