Yazılım Ve Matematik İçiçe Midir?
-
Hemen hemen..
-
oyun yapımında falan kullanıyosun felaket şekilde. geometri falan lazım. trigonometri falan kullanıon. ama temel olarak programlarda kullanmazsın. mesela trojan yaparken matematige ihtiyacın yok ama matematiksel, makinesel düşünmeye ihtiyacın var. yani gereken şey matematik bilgisi değil MANTIĞI dır.
-
matematikle içiçe olmayan alan yoktur ki, matematik bilgisi olan adam sorunu iyi anlayıp iyi çözer mühendis dediğimiz adamda budur zaten. programlama dilleriyle matematiğin ilişkisini görememek için liseli felan olmak gerekir sanırım :D
-
Arkadaşım matematikten gram anlamaz ama yazılımcı :) Burada sadece matematik değil mantıkda lazım.
-
renenin bahsettiği programların kaynak kodu elşinde olan varmı ? basit örnekleri merak ettim.
-
bir kitap okumuştum
giriş sayfasında buna benzer bir hikaye (efsane) vardı:
eski zamanlarda insanlar tekbir dil konuşuyordu.
herkesin birbirini anladığı dünyanın her yerinde geçerli olduğu dil
bu insanlar cennete ulaşabilecek bir kule inşa etmeye başlamışlar (babil kulesi)
ve tabi cennete bu kestirme yol tanrıyı kızdırmış
ve insanları cezalandırmış
ceza şeklide çok: basit farklı lisanlar
insanlar birbirini anlamayacak ortak iş yapacamayacak gelişemeyecekler
dünyanın her bölgesini bırakın
evrenin her bölgesinde geçerli olabilecek birtek dil var
oda matematik
matematik doğanın bizle iletişim yoludur ve bu iletişimin tercümanıda fiziktir
bunu soruna cvp olarak yazmadım
sadece matematiğin önemini anlayabilmen için yazdım çünkü biliyor olsaydın böyle bir soru sormayacaktın
matematikle porgramlamanın ilişkisini anlayamadıysan programcı değilsin demekki
yazdığın program bir kaç dosya düzenleme programı yada hello world yazdıran program yada en fazla muhasebe programıdır veya türevleridir
gelgelelim aslında para eder programları gerçek programcıların yazdığı programlar
3d tasarım programları
görüntü işleme
oyunlar*
ses işleme*
smilatörler*
kriptoloji(şifreleme bilimi) yöntemleri (burada şunu bilmek istiyorum en basitinde ben programcıyım diye gezen insanların kaçı rsa nasıl çalıştığını biliyor bunu rahatlıkla soruyorum ben programcı değilim ama biliyorum)
hatta tüm açıklamaları bıraktım unut yukarıda yazanları tek kelime yeter
KRİPTOLOJİ -
biraz önce discovery sience ta şunun programı vardı ;
http://www.youtube.com/watch?v=SwAV2fXoy6E
GÖsteriyorlar.
En basitinden burda bile matematik var bırak programlamayı.Bir insnaın güldüğünü, üzüldüğünü, kızdığını nasıl anlarız ? Yüzünden.Evet yüzünden de nasıl ? şekle giriyor değil mi o şeklin e olduğunu nasıl görüyoruz ?
Şte matemaitk.Yüzümüzün alanı var, yüzümüz düzlem içeriyoruz ki programda yüzümüzü karelere bölüyor.KArelerin oynayış şekline gör eişlem yapıyor.İşte alan hesaplaması türevdir, integraldir şudur budur..
-
JPriest bunu yazdı:
-----------------------------
SinusX bunu yazdı:
Hocam matematik mühendisiyim ben yani yazılımın matematik kısmıyla ilgileniyorum. görüntü işleme dışında bi işine yaramaz matematik bakkal hesabı işini görecektir genel olarak haaa dersen ki borsa yada muhasebe için yazılım yapıcam diye onunda zaten yazılımdaki matematikle bi alakası yok :)
-----------------------------Öyle sadece görüntü işleme ile bitmiyor hoca. Oyun programlamada bolca kullanılır matematik, gerçek hayat problemlerini / nesnelerini modellemede de kullanılır. Örneğin stajda yaptığım basit bir uygulama için lisede gördüğüm tüm trigonometri konularını kullanmıştım buna biraz da analitik geometri dahil.
@Programmer
Programlamayı sadece öğreneyim kenarda dursun ya da web uygulamaları hazırlayayım, web sitesi yapayım diyorsan matematiği iyi öğrenmeye gerek yok ama ilerde işin bu olacaksa ya da öyle bir planın / hayalin varsa matamatiği iyi öğrenmen lazım. Hele bilgisaya mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerde mokumak istiyorsan da matematiği mecburen öğreneceksin yoksa o okul bitmez.
-----------------------------Hocam oyun programlama dediğin zaten görüntü işleme :)
-
SinusX bunu yazdı:
JPriest bunu yazdı:
SinusX bunu yazdı:
Hocam matematik mühendisiyim ben yani yazılımın matematik kısmıyla ilgileniyorum. görüntü işleme dışında bi işine yaramaz matematik bakkal hesabı işini görecektir genel olarak haaa dersen ki borsa yada muhasebe için yazılım yapıcam diye onunda zaten yazılımdaki matematikle bi alakası yok :)
-----------------------------Öyle sadece görüntü işleme ile bitmiyor hoca. Oyun programlamada bolca kullanılır matematik, gerçek hayat problemlerini / nesnelerini modellemede de kullanılır. Örneğin stajda yaptığım basit bir uygulama için lisede gördüğüm tüm trigonometri konularını kullanmıştım buna biraz da analitik geometri dahil.
@Programmer
Programlamayı sadece öğreneyim kenarda dursun ya da web uygulamaları hazırlayayım, web sitesi yapayım diyorsan matematiği iyi öğrenmeye gerek yok ama ilerde işin bu olacaksa ya da öyle bir planın / hayalin varsa matamatiği iyi öğrenmen lazım. Hele bilgisaya mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerde mokumak istiyorsan da matematiği mecburen öğreneceksin yoksa o okul bitmez.
-----------------------------Hocam oyun programlama dediğin zaten görüntü işleme :)
-----------------------------dostum kriptolojidede kullanılır arkadaşın dediği gibi ki gayet ileri matematik ve ileri programlamadır, bilmem kaç işlemcili çekirdekli bilgisayarların her işi ayrı ayrı threadlara atamak ve hepsinin kombine çalışmasını sağlamak, yazan kişi 150 kilo altıysa göt verilir.
-
Matematikkten sırf aritmatik vs anlaman yanlış.. Öyle olsa bile Matematik kesinlikle "dil" ve mantık üzerine kuruludur...
Tanımları tarifleri yeterince düzgün anladığınızda matematik kolaylaşır programlama da ...
Bir havuz problemini okuyup analdığnızda geriye 4 işlem kalır...