İnternet Nedir?

DERS 5: WEB SAYFASI OLUŞTURMAK

    I. WEB SAYFASI

    WWW’in en önemli birimi Web sayfalarıdır. Web sayfalarının en önemli özelliği içinde ses, metin, grafik, animasyon ve diğer Web sayfalarına olan bağlantıları içerebilmesidir.

    Web sayfaları bir işaretleme dili olan HTML (Hypertext Markup Language) ile oluşturulurlar. Bu dil tarayıcılara (Internet Explorer gibi) metin, grafik ve ses dosyalarının nasıl görüntüleneceğini belirten komutlar içerir. Ayrıca sayfaları birbirlerine bağlayacak olan linkleri (hyperlink) çalıştırır.

    Bir de Web sitesi kavramı var. Web siteleri, Web sayfalarından oluşur. Web siteleri belli bir şirket ya da amaç için düzenlenmiş Web sayfalarıdır. Web siteleri bir ana sayfa (home page) altında organize edilir. Örneğin ana sayfanızda şirketinizi tanıtan genel yazılar varken, alt sayfalarda şirketin ürünleri ve diğer hizmetlerinizi tanıtırsınız.

    Bu anlamda Web siteleri bir ağaç (tree) yapısına sahiptirler ve hemen her sitenin tasarımında bir site haritası oluşur.

    II. HTML DİLİ

    HTML dili bir HTML belgesini oluşturmak için kullanılır. Diğer bir deyişle bu HTML belgesi tarayıcı programlar aracılığıyla gördüğümüz Web sayfasıdır. HTML (HyperText Markup Language), tag (etiket) denilen özel etiketler kullanarak belgelerin biçimlendirildiği bir işaretleme dilidir. Bu belgeler, özellikle tarayıcı (browser) denilen programlar aracılığıyla görüntülenirler. HTML, Internet ve Intranet alanında belgelerin alışverişinde bir standart haline gelmiştir.

    <H1> En Büyük Bizim Takım </H1>
    <H6> En Küçük Sizin Takım </H6>

    H1 etiketiyle biçimlenen karakterlerin tarayıcıdaki görünümü farklı olacaktır. Çünkü ikinci satır daha büyük yazı tipi kullanılmıştır.

    A. HTML BELGESİ NEDİR?

    HTML yalnızca bir belge olarak düzenlenen ve görüntülenecek metini içeren bir text (metin) bir dokümandır. Bu nedenle HTML belgesi olarak adlandırılır. HTML veriler içine yerleştirilen etiketler, belgenin tarayıcı (browser) tarafından nasıl görüneceğini belirler. HTML belgesi, tarayıcı tarafında yorumlanır ve içeriğini kullanıcıya gösterir.

    B. HTML DİLİNİN TARİHİ

    HTML, teknik olarak Standard Generalized Markup Language (SGML) dili ve Document Type Definition (DTD) olarak tanımlanır. SGML ilk olarak IBM tarafından 1960'ların sonlarında, değişik bilgisayar ortamlarında belge taşıma sorununa çözüm olarak GML (General Markup Language) olarak geliştirilmiştir. Zaman içinde GML, SGML olarak International Standards Organization (ISO) tarafından standart haline getirilmiştir.

    Bir SGML belgesi üç ana parçadan oluşur. İlk parça, etiket ile normal metni birbirinden ayırmak için hangi karakter setinin kullanılacağını tanımlar. İkinci parça, etiketlerin uygun olarak kullanılacağı belge tipini tanımlar. Üçüncü parça ise, belgenin asıl metnini ve etiketlerini içerir. Bu üç parçanın hepsi aynı fiziksel dosya içinde olmak zorundadırlar. Bütün HTML tarayıcıları aynı SGML karakter setini ve belge tipini kabul ederler, böylece kullanıcı yalnız metin içeriğini düşünür.

    Örnek:HTML Belgesi

<HTML>
<HEAD>
<TITLE> ÖRNEK FORM </TITLE>
</HEAD>
<body>
<form name=tatil action=tatilkayit.asp method=post>
Tarih:<input type=text Name= "tarih">
<br>
Otel:<input type=text Name= "otel">
<br>
Sure:<input type=text Name= "sure">
<br>
<input type=submit Name= "kaydet" value="kaydet">
</form>
</body>
</HTML>

renegadealien-www.tahribat.com-Her hakkı saklıdır.

Tarih:
Hit: 3631
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.