folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Araba Sürmeyi Pratikleştirmek

Araba Sürmeyi Pratikleştirmek

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    myblackworldweb
    myblackworldweb's avatar
    Erkek

ilk arabamı almadan (focus) önce vitesli motor kullanıyordum (ybr 125)

arabayı aldım. eve arkadaşım getirdi.

aynı gece yerimde duramadım ve trafiğe çıktım. temel şeyleri biliyordum ama hiç pratiğim yoktu. vites gaz debriyaj vb. deneyerek öğrendim.

arabayı ilk kullanımda ve sonrasında 1 kere bile stop ettirmedim. sanırım motor kullanmamın avantajıydı. Fakat ne müzik çalıyordum ne de birini konuşturuyordum. Dikkatim dağılmasın diye. Doğru düzgün konuşamıyordum bile.

Sadece bir kere yokuşun ortasında ışıklarda en önde kaldım. ışık yandı arabayı kaydırıyordum.

el frenini çekip arkadaki adama işaret ettim gelip çıkarır mısın diye.

adam gelip yokuşu çıkardı olur öyle şeyler sıkma canını öğrenirsin ben de böyleydim dedi.

o gece aynı yokuşa gittim. internette teorik olarak okuduğum yarım debriyaj ı uyguladım. focus arabaların debriyajı biiraz yukarda kavramasına rağmen yokuşta el frensiz ve frene basmadan durdum ve çok güzel kalktım.

önceleri kaldırıma, duvar dibine 1 metre yanlamasına park ederdim. şimdi 1 parmak kalıyor. dar sokaklardan bile gözüm kapalı geçiyorum.

haa bir de geri görüş kamerası var benim arabada. o harikulade bir işe yarıyor. geriye giderken aynaya bakma ihtiyacı duymuyorsun.

Sana tavsiyem arabanın enini boyunu önünü arkasını iyi tanı. bu aradan geçebilir miyim acaba diyorsan kesin geçer o araba tırsma.

Haa eğer yarım debriyaj olayını bilmiyorsan gece dene öğren. öğrenene kadar ise el freni ile çık yokuşu

el freni çekili yokuştasın, 1. vitese at gaza yüklen, araba hafiften gitmek isteyip yaylar oynayınca indir el frenini. faka dediğim -gibi sadece yarım debriyajı öğrenene kadar yap bunu.

myblackworldweb tarafından 15/Nis/14 00:03 tarihinde düzenlenmiştir

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Homo

- geri vitese dikkat et. birinci vites gibi gelir ama aslında üçüncü dördüncü vites gücündedir. ani hızlandırır. geri viteste ayağını debriyajdan asla tam kaldırma.

- yokuş yukarı kalkarken debriyaj fren, motoru çalıştır 1e tak. debriyajı yavaş yavaş bırak. bi yere gelince araba hafif sallanmaya başlayacak. tam orda frenden çek gaza bas aynı anda yavaşça debriyajı bırakacaksın ki kalkabilesin.

- park için bomboş yerlere git önce. değişik park varyasyonlarında taşlar koy, kartonlar koy yani çarpsan da bişey olmayacak ama sana mesafe gösterecek şeyler seç. bunların arasına park etmeye çalış. böylece arabayı tanıyacaksın. arabayı tanımadan, ne kadar sireksiyon kırınca nereye gider anlamadan ince hareketleri yani park işini yapamazsın.

- iyice öğrenene kadar sağır taklidi yap. yani asla çevrendekilerin tepkilerini takma. bağırsınlar, selektör yapsınlar boşver. kendi bildiğin gibi sür.

- asla ama asla, ne olursa olsun yoldan gözünü ayırma. cam açacam, radyo ayarlayacam, babamla muhabbet edecem etme. siktiret. iyi öğrendiğinde bile bunlar tehlikeli. 10 saat yol gidersin, 2 saniye dalgınlık gelir kaza yaparsın. her zaman yola bak ve asla dalgınlık yapma tek saniye bile. dikkatini geliştir.

- virajlara gelirken hız kes yoksa savrulursun, nasıl göründüğüne aldanma. kavşaklarda yavaşlama direkt olarak dur. bak. ondan sonra geç.

boş ve geniş yerlerde çalış önce. başına gelebilecek tüm şeyleri boş yerde dene deflarca. özellikle park etmeyi her varyasyonda dene. kartonlar koy, en zor şartları dene. ama gerçek şartlarda da her zaman rahat park edilen yeri tercih et.

edit : engin yorum yapma sikerim belanı :D

Prometheus tarafından 15/Nis/14 00:59 tarihinde düzenlenmiştir

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Heyecan yapıyorsan 1-2 hafta akşam 9'dan sonra araba kullan. Ben 4-5 gün sadece akşamları çıktım sonra gündüz çıkmaya başladım. 10 gün bile olmadan heyecan 0 oldu. Trafikte diğer araçları pek duyma. Ota boka korna çalarlar el kol hareketi yaparlar. Senin suçlu olmana gerek yok onlar hergün onlarca kişiye yapıyor öyle. O yüzden kendini kasma rahat ol. Sadece yavaş yavaş gidiyorsan soldan gidip milleti ayar etme :)

Park için de çöp kutusu falan bul park edeceğin taraf epey boş olsun. Sonra orada 1 araba sığacak kadar boşluk varmış gibi park etmeye çalış. Normal zamanda parkederken de arabanın yarısı (yani ön kapının arka tarafları falan) arkasına park edeceğin arabanın arka kısmına gelecek kadar yan yana gel. Direksiyonu tam sağa kır geri geri gel (arabayı yolun sağına park ediyoruz). Biraz geldikten sonra da tam sola kırıp yanaşacaksın. Nerede tam sola kırman gerektiğini zamanla öğrenirsin. Bazen kurtarmıyorsa tam sol yapmadan azıcık direksiyonu düzleyip gelirsin sonra sola kırarsın. Bir de arabadan indikten sonra arka boşluğa ön boşluğa bak. Arabanın içindeyken arkada önde ne kadar boşluk var tahmin ediyordun, bakınca ne kadar olduğunu gördün onu kıyasla.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek

e sürücü kursu hocası sana arabayla trafikte eğitim vermedi mi

direksiyondan nasıl geçebildin o zaman madem heyecan yapıon

sen fren yerine gazada basarsın durakta bekleyenleride biçersin bu heyecanla

haberlerde görüyoruz

herkesin bir park etme stili vardır

misal ben 2 arabanın arasına parketçeksem

önce giriş yapacağım yere bir giriş yapar çıkarım ondan sonra geri gelir parkeder hemen stop ederim

neyse sen yinede dolmuşların otobüslerin arkasından ağır ağır git 50 yi geçme :)

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rajooonn
    rajooonn's avatar
    Erkek
    DaveReed bunu yazdı

e sürücü kursu hocası sana arabayla trafikte eğitim vermedi mi

direksiyondan nasıl geçebildin o zaman madem heyecan yapıon

sen fren yerine gazada basarsın durakta bekleyenleride biçersin bu heyecanla

haberlerde görüyoruz

herkesin bir park etme stili vardır

misal ben 2 arabanın arasına parketçeksem

önce giriş yapacağım yere bir giriş yapar çıkarım ondan sonra geri gelir parkeder hemen stop ederim

neyse sen yinede dolmuşların otobüslerin arkasından ağır ağır git 50 yi geçme :)

Golge etme baska ihsan istemem senden.

Gece! Vampir değilim ama geceyi çok severim. Yalnızsın, oyun oynuyorsun monitörün ışığı ve kendin.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek
    rajooonn bunu yazdı

...
     Bugün şöyle bir tur atayım dedim vites geçirme, direksiyon kontrolü gibi konularda hiçbir sıkıntım yok. Fakat yoğun trafik olan yerlerde çok heyecanlanıyorum, neyse ki şimdiye kadar bir kaza bela gelmedi.
    ...
     Hatta bugün trafiğe çıktım ama heyecanlandım ve bir dolmuşun arkasında devam ettim, durduğu duraklarda bende durdum, tam rezillikti :DD
    ...
    - Ha birde unutmadan şu park işini de bir anlatın yaw götüm terledi bugün park edecem derken 
    ...

Bildiğin gibi "senin ya da herhangi birinin canından daha değerli hiçbir araç üretilememiştir".

1) Heyecan geçer trafiğe çıktıkça. Unutmaman gereken nokta trafikte senden çok daha iyi sürücüler olduğu gibi çok daha acemi sürücüler de olduğu. Kısaca trafiği takip etmeyi öğren, çıkarımlar da yap. Hız sınırı olmak üzere tüm kurallara uyman herkesin yararına olur.

2) Dolmuşun arkasında çarpmadan durabildiysen büyük başarı. Normal adamı kaza yaptırır onlar. 

3) Park olayı için şunu söyleyebilirim: Sabır. Ne kadar yavaş hareket edersen o kadar iyi park edersin, kontrol sende olur. Sabırlı olup, fazladan manevraları göze alırsan sıkıntın olmaz. Aracın büyüklüğüne, görüş alanına ve direksiyonuna alışana kadar biraz sürtmeyi ya da tamponları ezmeyi göze almalısın. Sekiz yıldır ehliyetim var, hala park ederken zorlanırım. Hım, en önemlisi, park yerine geri geri girebilmek. İleri giderek paralelliği sağlayamazsın.

Not: İyi araç sürme, aşırı hızlı araba sürme ya da makas atabilme değildir. İyi araç sürme altında 200 beygirlik araba varken o kuralların tamamına uyabilmektir. Bunu da unutma.

YeniHarman tarafından 15/Nis/14 03:38 tarihinde düzenlenmiştir

Olaylara karışmayın!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    myblackworldweb
    myblackworldweb's avatar
    Erkek

Bu arada ehliyet direksiyon sınavında hoca bana 5 metrelik bir yere 4 metrelik aracı nasıl park edeceğimi anlatmıştı 

önce arkadaki aracın sadece sağ farını gör

direksiyonu 1 tur sağa kır

geri gel

kaldırım ile aracının arasında bir üçgen gördüğün an dur

direksiyonu 2 tam sola kır

geri gel

hem kaldırıma hem de arabalara sıfır park edersin

Dene işe yarıyor. Tek önemli nokta üçgeni iyi ayarla

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Ne yapıyorsan yap da ne olur direkt trafiğe çıkma.

Ara sokaklarda,boş arazide,otobanda, geceleri vs pratik yap rahat rahat, aracı keşfet araca hakim ol ondan sonrası kendi gelir zaten.

Diğer türlü hem sana hem başkasına maddi ve manevi büyük zararı olabilir.

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    burakayser
    burakayser's avatar
    Erkek

Kızına araba sürmesini öğreten babanın çilesi :)

http://www.youtube.com/watch?v=yLYL6US_y_0

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Park için park sensörü ve arka kamerası al, çok pahalı değiller artık. boşuna kasmaya gerek yok

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
Toplam Hit: 5571 Toplam Mesaj: 47