Bitkiler Canlımıdır

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ephesus
    Ephesus's avatar
    Erkek

Biz evde birebir denedik hocam babamla aynı tür 10 saksı çiçeği 5er paylaştık. aynı ortamda aynı ışık alan yerde aynı tür toprağa ekildiler. babam her gün konuşarak yapraklarını severek falan suladı ben verdim suyu döndüm arkamı yürüdüm 1 ay sonra babamınkiler çiçeklendi benimkiler mal gibi kaldı öyle :D

O deği de; tahribatta son dönemlerde ağır felsefe var arkadaş hepimiz bir şeyleri sorgular hale geldik :D

Avukat/Hukukçu
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kız Babası
    kuytul
    kuytul's avatar
    Erkek

taekwondo bunu yazdı:
    -----------------------------

kuytul bunu yazdı:

bitkiler canlı fakat psikolojileri yoktur. Bilimsel çalışmalar sadece bitkilerin tepkiselliği üzerinedir.

----------------------------

bana göre kesinlikle ve kesinlikle bir piskolojiye sahipler su verme aralıklarını değiştirmekten tut yerini kımıldatmaktan dokunmaktan kıl kapacak bitkiler var piskopata bağladım diyemiyorlar belki ama günden güne süzülüp ölenler var :(( 

canlı olduğu kesin bilimsel olarak. psikolojileri yok derken bilimsel olarak ölçulebilir bir ruh hali durumu veya  bu ruh halinin anormelleşmesi gibi bir durum yoktur. en azından şu ana kadar kanıtlanamadı.

instagram.com/yks.rehberlik >> YKS Rehberlik ve Eğitim Koçluğu için takipte kalın ;)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1-618-GR
    1-618-GR's avatar
    Erkek

SpoofU bunu yazdı:
    Beyni olmayan bir yaratığın acı çekeceğini sanmıyorum fakat belki bitkilerin henüz keşfedilmemiş beyin görevi gören uzuvları olabilir.

Acının beyin ile bir paralelliği yok ki ; beyni olmayan yaratıklar acı çekmez diye bir şey olamaz.

Ortada bir canlılık varsa (hareket vs.) bir can demektir bir can varsa buda her halukârda acı hissine gider ama dolaylı yoldan gider ama ordan burdan gider.

Acı çekmemek bir hastalıktır insanlarda yani o duygu o hormonun olmaması, bazı canlılarda acı çekmiyor ise beyinden değilde vucutlarında konulmamasındandır.

+ Olarak bilime bu kadar kaptırmayın kendinizi yarısı teoridir yarısı sallamasyon arif olan birinden dinlemek daha iyi gelir bu işleri.

Bir domino taşıyım yıktığına sevinme....
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bloom
    Bloom's avatar
    Erkek

HolyOne bunu yazdı:

Bloom:

Videoya hasta oldum=) hristiyan ulkelerinde buyumuor dimi bu cicek

Olaya o acidan hic bakmamistim, latince ismine bakip yayilimina bakmak lazim. :)

Bortubocek sever
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Önden edit: Abi bi okuyun. Nolur bi okuyun ya. Yorumları gördükçe çıldırıyorum bunun bencesi sencesi sanırımı galibası mı olur arkadaş.

Bitkiler canlı mıdır? EVET. Onu geçelim anlatılacak bir tarafı yok.

Hisler için.. Acı üzerinden gidelim. Hayvanlarda sistem şu şekilde işler, sensörler vardır cilt üzerinde, onlar bize dokunanın bir kedinin kuyruğu mu yoksa bir cam parçası mı olduğunu anlamamızı sağlar. Basıncı algılayan sensördür sıcaklığı algılayan sensördür falan filan, öyle bir kombinasyonda gönderirler ki nasıl ne kadar etkilendiklerini, o kombinasyon bize acının kaynağı ve derecesiyle ilgili bilgi toplar. Özelleşmiş olarak acıyı hisseden bir reseptör de vardır, adı nociceptor. Bu alıcılardan alınan bilgiler cilt üzerinden toplanırlar, thalamusa giderler. Thalamusta değerlendirilmeye alınırlar. Acının kaynağı daha önce hissedilmiş, bilinen acı kaynalarıyla karşılaştırılır ve yine daha önceki bilgiye dayanılarak derecelendirme yapılır. Bu noktada canımızın ne kadar acıdığını ve bu acının neye benzediğini (yanık, kesik..) farketmiş oluruz. Bu sırada bu bilgiler limbic sistem dediğimiz bir yere daha gitmiş olur. Burda da giden bilgi bize ne hissetmemiz gerektiğini söyler. Acı çektiğimizde bizim ağlamamız gerektiğine karar veren bu limbic sistemdir. Beynin duygusal merkezi burasıdır.

Bunların tamamı merkezi sinir sisteminin zımbırtılarıdır.

Bitkilerde ne merkezi sinir sistemi vardır, ne nociceptor ya da türevi. O sebepten bizim bildiğimiz acıyı hissetmezler.

Onun dışında.. Bitkilerin hareketleri iki temel maddede incelenebilir.

İlki tropizmadır. Bitkiler ne yazık ki istedikleri zaman kalkıp bir yerden başka bir yere gidemediklerinden ancak yönelme hareketi yapabilirler. Örneğin ayçiçeklerinin gün içinde güneş neredeyse o tarafa doğru yönlenmeleri bir pozitif fototropizma (pozitif: kaynağa doğru, foto:ışık, tropizma:yönlenme) örneğidir. Benzer şekilde bir çiçeğin her zaman yerden yukarı doğru yerçekiminin aksi yönde büyümesi, uzaması da bir negatif jeotropizma (negatif:kaynağın tersi yönde, jeo:yer) örneğidir.

İkincisi ise nasti dediğimiz bir anlık tepki mekanizmasıdır. İğne battığında elimizi hemen geri çekmemize çok benzer. Fakat hayvanlarda olduğu gibi merkezi sinir sistemi bağlantılı değildir, sadece bitki içindeki su basıncının çok kısa bir süre içinde değişmesiyle bu hareket gözlenir. Küstüm çiçeği denilen çiçeğin dokunulduğu zaman kapanması bir tigmonasti (tigmo:temas) örneğidir.

Bunu da geçelim..

Çiçeklerime Mozart dinlettim, daha pembe açtılar konusuna gelelim.

Böyle çalışmalar var evet. Ses dalgalarının bitki davranışları üzerindeki etkisine ilişkin. Ben pek anlatmak istemiyorum sebebini söylemek de doğru olmayacak ama merak eden buyursun iki tanesini okusun:

http://www.springerlink.com/content/5th238522un40858/

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555304322849039

Bu kadar (:

sigara değil, balık olan.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

HolyOne bunu yazdı:

Bloom:

Videoya hasta oldum=) hristiyan ulkelerinde buyumuor dimi bu cicek

Hocam aslına bakarsan bu ufaklığın anavatanı amerika.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oenothera_biennis

durumun da ezanla bir ilgisi yok, adı gece yıldızı zaten, hani bizde akşam sefası var ya, onun kuzeni. ışık gidince çiçeklerini açıyor. işgüzar veledin biri muhtemelen ezan vakti saksıyı alıp karanlığa koyup çekmiştir bu videoyu, ya da kendinin de haberi yoktur da ezan tam havanın karardığı zamana denk gelmiştir.

güneş gidince ister kilise çanı çal ister metallica dinlet, şansı yok, açacak çiçeklerini. güneş ışığı alıyorken de istersen mevlüt oku, kapalı kalacak.

sigara değil, balık olan.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaRaKuLe
    KaRaKuLe's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Biyki morfolojisini ve tohumlu bitkiler dersini 3er kere alarak gecen bir insan olarak sanirim aciklama yapmaliyim :) arkadaslar evet bitki canlidir canli olma sartlari nedir beslenip yasamaya devam etmeli ve hareket etmeli yada hareket eden bir atadan gelmelidir (molekuler sartlara hic girmiyorum dna rna felan) ayrica evrimi kabul ettigimizden dolayi atalari da hareket eden canlilardir. Evet bitkiler aci cekmez cunku sinir sistemleri yok yaralandiklari zaman strese girerler tamam ama bu tamamen elektro kimyasal bir olaydir kustum cicegindeki gibi keza. Birisi suyun hareketinden felan bahsetmis o olaylar tamamen fizikle ilgilidir bknz:r2

Aklın nuru fen kalbin nuru dindir. İkisinin izdivacıyla hakikat tecelli eder.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Hucreyi canlıdan saydığımıza göre tabiki canlıdır.

Bütün canlıların kendimiz gibi olmasını beklediğimiz için diğerlerini pek anlayamıyoruz.

Düşünmek vs canlı olmak icin gerekli bir koşul değil

Beynini çıkardığınız insan bile hayatta kalabiliyor kan dolasimi vs devam edebiliyor hatta refleksler calismaya devam ediyor (omurilik sogani sayesinde)

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Bunlar budancıkca güçleniyor gürleşiyor irileşiyor bence strese filan girmiyorlar, :) 

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaRaKuLe
    KaRaKuLe's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Robinson_Crusoe bunu yazdı:

Bunlar budancıkca güçleniyor gürleşiyor irileşiyor bence strese filan girmiyorlar, :) 

hacı o stres bu stres değil :D

Aklın nuru fen kalbin nuru dindir. İkisinin izdivacıyla hakikat tecelli eder.
Toplam Hit: 11493 Toplam Mesaj: 61