Call Of Duty 4 Modern Warfare Oyunu Ve İrkcilik Uzerine Bir Yazi...
-
Call Of Duty oyununu hemen hemen herkes bilir ve hemen hemen fsp tarzi oyun sever olupta bu oyunu oynamayan yok gibidir.
bu oyunun 4 ve son seri olan COD 4 Modern Warfare oyunun. oyunu oynadim tek kelimeyle super yapmislar.
Amma velakin, oyunda irkcilik, ulke veya bir dini kotulemek ugruna veya bu dusunceyle yapildigi cok acik.
oyunun ilk basladigi kisimda geminin icinde geciyor ve girip konteynerdan bir belgeyi almaniz gerekiyor. belgeyi aldiginiz yerdeki bayrak oyle bir ayarlanmis ki
ilk gördügunuzde Turk bayragi oldugunu saniyor ve sasiriyorsunuz. (gercek halini bulamadim hatta bu sitede bir arkadas paylasmisti)
zumzuk kardesimin actigi konudan simdi buldum asagidaki iki resim zumzuk un actigi konudan alinmistir.

yukarida resimde gordugunuz gibi konteyner in icinde bir bayrak gozukmekte.
aslinda Turk bayragi olmadigi birbirine capraz iki kilic uzerindeki yildiz oldugu anlasilir. ama her ne hikmetse bircok bolumde bu Turk bayragi olarak gozukmektedir. orn:
bu resimdede oldugu gibi.
amac ne olabilir. metal firtina gibi birsey mi ? veya oyun oynayan korpe beyinlerin Turk bayragini gordugunde "bu o oyundaki dusman bayragi degilmi" seklinde bir dusunceyi empoze etmek olabilir.
hadi diyelim bu cok uc bir nokta.
oyunun belli bir bolumunde de siz uydu araciligiyla 3 cesit silahi kullanabiliyorsunuz takim arkadaslariniz ve dusman bolgelerinde SIKISMIS ve onlara saldirmaya gelen dusman askerlerini bu kullandiginiz 3 cesit silah araciligiyla vurmaniz gerekiyor.
oyunu oynarken yanlislikla yakindaki kiliseye dustu bombalarin biri ve soyle bir mesaj vererek oyunu tekrar baslatti "kiliseyi vuramazsiniz" (tam olarak boyle degil ama bu anlamda)
peki dedim devam ettim kiliseye ates etmeden. o bolumu gectim.
bir sonraki bolumde de helikopterde gecen bir oyun karsiniza cikiyor. helikopter in yan bolumunde yine bir onceki bolumdekine benzer seri bomba atar bir silah kullaniyorsunuz. catilardaki yerdeki dusman hedeflerini vuruyorsunuz.
gozume binalarin aciginda bir yerde cami yi gordum. bir onceki kiliseye saygi gostermemizi isteyen oyun yazarlari ayni saygiyi camiler icin gostermismi diyerek bombayi attim.
ama sonuca hic sasirmadim. zira istediginiz kadar camiye bomba atiyorsunuz ama kiliseyi bombaladiginizda oyunu sonlandiran oyun yapimcisi cami icin ayni seyi yapmamislardi.
sonuc: super reklamlar yapilan, cikmadan aylar oncesinde super oyun olarak finanse edilen bir oyun aslinda bir ulkeyi bir dusunceyi "katil", "dusman", "yok edilmesi gereken", "teroristler" olarak empoze etmeye calisan bir oyun olarak karsimiza cikiyor.
-----------
- duzenleme 2 -
cod4 ile ilgili oyunun baslangicindaki bir detayi daha veriyorum
Alttaki resimde gordugunuz masum kucuk bir arabayi goruyorsunuz

araca herhangi bir darbe uygulamadan once araci inceliyoruz. alttaki resimde gorundugu gibi, ici arapca yazilarla dolu.
simdi bu araca siddet uyguluyoruz. rastgele kaputa ates ediyoruz.
Sonuc : asagida gozuktugu gibi araba havaya ucuyor.

Arac hurdaya dondu gordugunuz gibi. (cin mali sanirim )

hedef olarak baska bir arac seciyoruz oyunda. bi tane beyaz karavana minibus gibi birse,
artik elimizde ne varsa top tufek yagmur olup yagiyoruz karavanaya ama sonuc tinlamiyor bile Alla Alla el oglu saglam yapmis.
baska bi arac seciyoruz. su dokuntu askeri kamyonu hedef secelim.
Alla Alla benzin deposu bile kursun gecirmez tekeri bile patlamadi cam bile catlamadi, el oglu yapiyor abi iste.
iste sonuc, Turk milletini, her cephede satan arapla bir goren bir zihniyetin oyunu karsimizda, bugun araplar ne kadar ecdat yadigarimiz varsa yikmistir, ama biz seref madalyasi vermisizdir, bogazda sevda tepesinde tapu vermisizdir, ne var ne yok araplara satmisizdir. neyse orasi ayri bir konu.
4 bir koldan geliyorlar
cok mu ucuk geldi ?
sevgilerimle,
underzero
-
walla hocam guzel bi yazi olmus..iyi yakalamassin(eger kendin yazdiysan)..tebrik ediorum..
EDiT : hocam yazarken satirlar arasina bosluk koydugun icin de cok cok cok tesekkur ediyorum..yoksa okumak icin kasmak lasim :|
-
yazi tamamen bana aittir,
oyunu oynamayi biraktim ama bakalim baska neler var diye oynamaya devam edecegim.
-
haftalar once boyle bir konu açilmişti
helikopterle bazı yerlere vurunca bolumu kaybedıyorsun evet ama bu sadece klise için değil diğer sivil binalar ıcınde geçerli zaten oyunda biz ,musluman teroristleri oldurdugumuz için camının vurulmasına ızın verılmesıde cok dogal bir olay daha oncekı baslıktada soyledıgım gibi bunu diş ulkeler cok iyi yapiyor hemde gostere gostere okullarda okul kitaplarında tarihimizle ilgili iyi şeyler soylenmıyor zaten oyunun arkasına saklanıp boyle birşey yaptiklarını zannetmem cunku bu karalama kampanyasının daha gercekci daha canlı orneklerı gunumuzde varken
ayrica birçok bayrak birbirine benzer bizim bayragımız oldugu gibi konulmadıgı surece bizim boyle sezgilerle haraket etmemız yobazca olur
-
tesekkurler beyinsiz arkadasim,
sen ve senin gibi arkadaslarin dusunceleri sayesinden yobazlik degil ama bir yozlasma yasadigimiz kesin.
bu oyundaki bu objeleri dusunmek yobazlik ise, adamlarin istedigi sekilde bayraga, ulkeye vs kufur etmelerine ses cikartmak ta yobazlik gibi olmuyormu ?
o oyunda yerlesim birimlerini bombaladigin halde oyun sonlanmamaktadir. sadece kiliseyi bomba dustugu zaman oyun sonlanmaktadir.
-
Yazı için teşekkürler . Oyunda bayrak konusu fazla dikkatimi çekmemişti. Fakat bayrağın kırmızı oluşu, müslüman bir ülkede geçmesi ve bizim bayrağımıza çok benzemeside beni biraz düşündürdü. Oyunda gösterilen konumun Türkiye ile alakası olmasada bayrakta biraz değişik olsada yurtdışında henüz Türkiye'nin yerini tam olarak bilmeyen ve bu gösterilen bayrağıda Türk bayrağı sanacak tonla salak var.
Diğer bir konu olan kilise cami meselesi benimde dikkatimi çekmişti. Oyunda helikopterden camilere yakın geçiş yapılıyor. Beni vur dercesine orada duruyor. Tabi diğer bölümde kiliseyi vurmak yasak. Ne diyelim herşey onların elinde. Eğer müslümanlar böyle bir oyun yapsaydı. Bu durum tam tersi olsaydı kiliseler vurulsaydı. Cami vurulunca oyun bitseydi. Onların bu konuya çok daha ciddi yaklaşacaklarını ve oyundan bunların çıkartılması için yama çıkartılmasını talep edecek kadar tepki göstereceklerinden eminim. -
kesin olamayan bir yargıdan benim için kesın bir sonuca "yozlaşma" kanısına varman garip
biz tarih boyunca hosgorumuz iyiniyetlılıgımız ve misafir perverlıgımız ıle ovunuruz biliniriz gunumuzdede boyle olmamız lazım ,yerı geldıgınıde en sert cevabi veren biz oluruz atalarımız bunu cok iyi yapmiştir
kliseyi vuramaman cok normal sen hristiyan askersın ve muslumanalra karsı savaşiyorsun , gerçek hayata gore dusundugumuzde bir hristiyan asker klıseye ateş açarsa nolur ?
kimin ne yaptiği bizi ilgilendırmez devam etsinler yapsinlarkı acizliklerını gorelım kimin ne oldugunu kımın kuyruk acıları çektiğini gorelım
-
bende açmıştım bu konuyu.Dedim ki bir daha bırak cdyi kopya alıp zarar vermeyi oynamamayı milletede karalıyıcam.
Gerçekten çok saçma.Türklere karşı bir cepe alındı bu ün o bayrağı koyarlar yarın daha yakınını
BİZİM AMERİKANCILARDA der ki :
Herşeye susuyorsun buna mı ses çıkarttın? yada bunun gibi şeyler
bende deiştim ki buna o hassasiyeti gösteriyorum diğerlerine ne yapyorum hesap et.
YAni kardeşlerim Türk düşmanlığına para verin yada vermeyin sizin tercihiniz.Ama ben kararlayacağım..
-
Oyun gerçekten harika ötesi olmuş... Fakat senin de söylediğin gibi oynarken, bazı yerlerde içim sızladı, türk bayrağı görünüşünden falan bahsetmiyorum, pek dikkatimi çekmemişti... Ama bazı bölümlerde, özellikle şehirdeki isyancılara yapılan müdehalelerin aynı bölgede yaşadıkları baskın güçler tarafından yapılıyor gibi yansıtılması ve oyunun giderek seni sanki bir amerikan askerleri olarak o bölgelerdeki masumları bu zulümlerden kurtarıyomuş gibi hissettirmeyi amaçladığı çok belli... Diyorum ki bu oyun piyasası da olsa, Amerikanların ellerinde olduğu sürece, haksızlığı, zulümü kendileri bile yapsalar, istedikleri gibi saptırabiliyorlar, kendilerini bir şekilde kahraman ilan ediyorlar... Üzücü, acı ama gerçek...
Ve ayrıca bir sanat bence... Görmüyor musunuz? Bizim düzgünce bir filmimiz bile yok, tarihimizi anlatan... Fakat adamlar, dünyayı karşılarına aldıkları olayları bile kendi lehlerine çevirmeyi başarıyorlar... Nasıl? Bu sayede... Allah müslümana verir diye birşey yok, Allah çalışana verir, biz...
ÇALIŞMIYORUZ!
-
yine bidoğru tespit yine underzero tebrikler dai
-
karemre son paragrafına kurban...
@underzero
ben cod manyagıyım underzero dediklerin çok mantıklı geldi zaten karış karış ezberledim oyunu defalarca bitirerek falan haklısın bu yönden düşünmek kimilerine uçuk gelebilir ama kasıtlı bir hareket olduguna inandım açıkçası...Daha önceden bu kadar dikkatimi çekmemişti özellikle bayrak ama haklı olma ihtimalin oldukça yüksek...Bu şerefsizlerden herşey beklenir