Dertleri ÖSS Değil Ödülmüş! Ayıp Lan ! :S
-
Altı öğrencinin birinciliği paylaştığı sınavda, bazı şampiyonlar geçen yıldan tanıdık çıktı. Kimi Amerika'da okuyor kimisi de Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde...
Ödül avcılarından bazıları dersanelerle reklam anlaşması yapıp sınava giriyorlar ve hiç gitmedikleri dersanelerin reklam panolarının önlerinde derecelerini kutluyorlar. İşte ÖSS'de ödül avlığı yapan bu gençler ve dersanelerin onlar üzerinden yaptıkları reklamın öyküsü...
ÖSS 2008 açıklandı, birincilik kürsüsüne ulaşan adaylar tartışma yarattı. 2007 yılında dereceye giren kimi adaylar ÖSS 2008’de de zirveye ulaştı. Gençlerin en iyi Türk ve Amerikan üniversitelerinde eğitim aldıkları halde, sınav yarışına ortak olması dershanelerin vaat ettiği otomobil ve para ödüllerine bağlandı. Derece karşılığı verilen hediyelerin, öğrencileri ‘ödül avcılığına ittiği yorumları yapıldı. Şampiyon ‘sınavcıların’ açıklamaları da bu yönde oldu.
Dershanem Citroen C-4 alacak
2007’nin ÖSS ikincisi bu yılın ÖSS EA2 ve Sözel 2 bölümlerinin birincisi olan Princeton Üniversitesi öğrencisi Çağrı Berk Onuk, “Geçen sene gittiğim dershane sözünü tutmadı, istediklerimi alamadım. ÖSS’ye girip birinci oldum. Deshanemden bana Citroen C-4 marka otomobil alacakları söylendi. Ben de otomatik vitesli olmasını istedim. Sınava kendimi denemek için girdim. Bu başarma azmimden kaynaklanıyor” dedi. Başarılı gencin babası Dr. Berk Onuk ise Çağrı’nın yeniden bölüm seçmeyeceğini söyledi. Baba Onuk, “Geçen yıl ki dershanesi 21 birinciye otomobil verirken oğluma sadece laptop vermek istediler. Biz de kibarca reddettik. Zaten çocuklarım devamlı dershanede birinci oldukları için laptop kazanıyorlardı. Normalde herkese verildiği gibi hakkı otomobildi” dedi. Çağrı’nın ağabeyi Fatih Berk Onuk ise, bu yıl ÖSS’de 7’nci oldu. Ağabey Fatih Koç Üniversitesi’noe okuduğunu, yeniden sınava girdiğini şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’nü istediğini söyledi.
Vaat edilen paranın onda birini verdiler
Çağrı Sert, geçen yıl Sözel ve Fransızca’da birinciliğe, eşit ağırlıkta ise üçüncülüğe ulaşmıştı. Çağrı bu yıl Sözel-2 puan türünde 2’nci oldu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Çağrı, eski dershanesinin vaat ettiği ödülün onda birini verdiğini belirterek, “Bu durum büyük hayal kırıklığı yaşattı. Bunu telafi etmek ve kendimi denemek için sınava girdim” dedi. Birinciliği kaçırdığı için buruk bir sevinç yaşadığını dile getiren Çağrı, “Okulumdan memnunum, bölüm değiştirmeyeceğim” diye konuştu.
Tercih yok otomobil var!
Çağrı’nın Boğaziçi’nden oda arkadaşı Murat Ahıskalı da tanıdık şampiyonlardan. Geçen yıl EA’da 2’nci olan Murat, bu yıl Sözel-2 de 3’üncü oldu. Uluslararası İlişkiler öğrencisi Murat “Geçen sene bir otomobile eş değer bir para ödülü verdiler. Bu sene de verirler herhalde. Tercih yapmayacağım” dedi.
Akşam -
ya yqazık gençlerin önüne geçiyorlar ayrıca bu kadar da para hıslarının olması hele bu eğitim işinde bu kadar net ve kimsenin dur demeden bu ödüllerin vs. yapılması verilmesi çok ilginç ve saçma
-
Valla ben bunu ibnelik olarak yorumluyorum.Araba için başkasının önünü kesmek lan bu.İlk rastlandıkları yerde çükleri kesilmelidir.Sen başkasının geleceği ile oynarsan seninki ile de böyle oynarlar babında
-
ben o kadarda kötü görmedim bu durumu açıkcası herif yapıyor bişeyler biliyor bunu paraya dönüştürüyor
yalnış düşünüyorda olabillirim.
ne yalan söylüyüm ben o kadar bilsem hediye mediye duysam bende yaparım açıkcası
-
Sorun bu kişilerde değil, insanları dershaneye gitmeye zorlayan eğitim sisteminde.
-
AyT bunu yazdı:
-----------------------------ben o kadarda kötü görmedim bu durumu açıkcası herif yapıyor bişeyler biliyor bunu paraya dönüştürüyor
ne yalan söylüyüm ben o kadar bilsem hediye mediye duysam bende yaparım açıkcası
-----------------------------o adam harika bir yer kazanmış ileride harika bir maaşı olacak ulan bari diğerlerinin hayatını engelleme adam amerikada okuyor gelip burda diğerleri ile oynuyor. bu aç gözlülükten başka birşey değildir.
-
yenı mı anladınız :D onların a.k :|
-
“Geçen yıl ki dershanesi 21 birinciye otomobil verirken oğluma sadece laptop vermek istediler. Biz de kibarca reddettik. Zaten çocuklarım devamlı dershanede birinci oldukları için laptop kazanıyorlardı."
Ben size burdan kibarca birer "aduket" yollayacağım leşlerinizi Princeton Üniversitesi'nin bahçesinden toplayacaklar.
-
hocam birincisi adamlar tercih yapmicam demiş bu durumda zaten kimsenin kaderiyle oynamıyor zaten tercih yapıp bölüm değiştirse bile şuan okuduğu bölümü okumaktan vazgeçtiği içindir. İkinci olarak da adam kasmış kazanmış birinciliği ne varki bunda demek ki diğer öğrencilerden daha iyi çalışmış ya da bilgi birikimi fazlaymış. neden birinci olunca tepki koyuyorsunuz ki bu 10.000'de de var 100.000'de de var göze batmak için birinci mi olmak lazım illa :D
Dip Not:Bu yıl össye girmedim adamları da tanımıyorum :D
-
DEVSIRME bunu yazdı:
-----------------------------
AyT bunu yazdı:
-----------------------------ben o kadarda kötü görmedim bu durumu açıkcası herif yapıyor bişeyler biliyor bunu paraya dönüştürüyor
-----------------------------o adam harika bir yer kazanmış ileride harika bir maaşı olacak ulan bari diğerlerinin hayatını engelleme adam amerikada okuyor gelip burda diğerleri ile oynuyor. bu aç gözlülükten başka birşey değildir.
-----------------------------ii de onun gibi binlercesi var adam okuduğu halde gene sınava giriyor kendim örneklerini gördüm yani
adam endüstüri mühendisliğini bitirmiş bi daha öss ye giriyor bilmiyorum benden fazla mı az mı puan almış ama yapıyor
bence hiç bi yalnıslık yok yapabilir.
zzzzzzzz
bunu yaptığı için bende uuyz oluyorum ama ...
-
Oynuo hacı illaki misal şöle bişey diim.Biliosun ülkede ilk bilmemkaça girene burs verilio ya da üniversiteler daha çok imkan sağlıyor.Bunun gibi deyuslar girince otomatikman sıralamada geriye düşürüyo bazılarını dolayısı ile kaderini etkilemiş oluyor.Kader illa ünide gireceği yer değil ki...
Şimdi hedefi olup da girenle olmadan gireni karıştırmamak lazım.Kimisi üni de okuyo ama bölüm değiştirecek sınava giriyo girsin sorun yok ama bu adam araba için giriyo sınava yani paragözlük söz konusu.Bence yapılmaması gereken bişey etik değil.Tabii herkesin fikri olacaktır.Saygı duyarız :)