Kangalın Arslanlara Verdiği İnanılmaz Ayar !
-
omerelili bunu yazdı:
-----------------------------oynuyorlar.ayarmış.o aslan bir çaksa kangal yerlerde sürünür
-----------------------------
afrikada sürüleri aslanlara karşı kangallar koruyor. haberin varmı ? kangal öper affetmez, aslan kaplan farketmez. -
Şimdi hacılar olaya daha bilimsel yaklaşalım ve biraz kangalları anlatalım.
1- Kangallarla, savunma dendiği zaman dünyada kıyaslanabilecek ikinci bir köpek ırkı yoktur. Kangallar bu işin piridir. Kaldı ki tarihsel olarak yaklaştığımızda da bizimkiler savaşa gittiği zamanlar, ovamızı bekleyip çadırımızı emanet ettiğimiz köpeklerdir. Türkler savaşa bütün eli silah tutan erkeklerle gittiği için geride ovayı , ekmeğini, evini, namusunu savunacak yeğane dost kangal oluyor. Kaldı ki o devirlerde ırk daha saf ve soğul coğrafyada olduğumuz için şimdi bile bize devasa gelen boyuttan daha büyüktür :)
2- Doğadan gelecek tehditlere karşı insiyatif kullanma becerisiyle sürülerin yegane savunma köpeği olmuştur. Kurtlar zekalarıyla bilinir, ikisi oradan, üçü buradan , dördü arkadan sürüye saldırma planı yaparken bu planı sürüyü koruyan kangallar rahatlıkla deşifre edip hemen savunma mekanizması geliştirirler, kangallardan bir kaçı aktif saldırı yapan kurtlara giderken, bir kaçı kendisini sürünün içerisinde kamufle eder, bir tanesi çobanı yanındadır hiç ayrılmaz görevi çobanı korumaktır, yine bir kaçtaneside hemen hakim tepelere çıkıp diğer kurtların saldırı yollarını kapatırlar. Bu işleyiş ani bir kurt saldırısında gerçekleşir ki çoğu zaman kangallar kendi aralarında görev paylaşımı yaparak nöbet tutarlar, sürü otlarken kangallardan bir kaç tanesi gözden kaybolur, hiç görünmez ki amaçları olası bir kurt saldırısını sürüye yaklaşmadan engellemektir, genelde en tecrübeli kangallar ve yanlarında bir iki tane genç kangalla bu olay gerçekleşir, genç kangallar da tecrübelilerden bu iş öğrenir, (özellikle kurt peşine giden kangallar dişi olurlar, daha kıvrak hareket edebildikleri için kurtların saldırılarında avantaj sağlarlar) , yine bir tanesi çobanın yanında ve bir kaçtanesi sürünün içerisinde kamufle olmuş durumdadır. Yine anadolunun bozkırında açlığa ve susuzluğa dayanıp, bir deri bir kemik kalsa bile ölümüne savunma yapabilecek bir cesarete sahiptir kangallar.
3- Aslan, kaplan, çita vs. bu hayvanlar size çok vahşi gelebilir ama bir kangal karşısında korkaktırlar, afrikada millet sürüsünü aslanlardan korumak için kangalları kullanıyor burada ki olay kangalın cesareti ve koruma zekasının yanı sıra genetiktir. Çünkü aslanlar kedigiller familyasındandır , köpekler kurt familyasından yani genetik olarak kurt familyası kedi familyasını yener, buradaki korku ve çekingenlik genetiktir.

-
kangalın yerinde başka köpek ırkı olsa aslanlarla böyle mücadele etmesi, hele hele bir aslana çöküp ağzından yiyeceğini alması imkansızdır. demekki kedigiller karşısında bir köpek olmaktan çok ancak bir kangal olmak gerekir.
-
Bu konu yine benim alanıma girer biraz uzunca yazıcam yine.
Bu videoyu ben yıllar öncede izledim aynı tepkiyi vermiştim..
Kangal kaplanı dövüyor falan başlığı altında ölecek gibi gülmüştüm, burdaki hayvanlar ulusal park hayvanları tahminimce, Ve öyle bir yetiştirilmişler ki sanal çoğalma ile ilgili. Hayvanlar insanların elinden yemek yiyor.
Yani doğadaki vahşiyet yok, ona bakarsan bir rotw. izlersin kediden kaçıyor ? ben bunuda izledim ? Neden kurt ve kediler arasında köpek kralsa Rotweiler'lardaki bir sorundur bu. Kurt ırkıdır her köpek ?
Köpek kovalayan kedi yazın google'a çıkan sonuçlar videoları görebilirsiniz.
Kangal dediğin köpeklerin kralı, kedilerin köpeğidir. Bunu hakaret olarak almayın.
Kangal dediğin hayvan 40 kilo sallıyorum, kaplan dediğin hayvanda sadece 250 300 kilo kas ağırlığı var erişkin erkek kaplandan bahsediyorum, 3 3,5 m boy var.
Pençelerini dişlerini saymıyorum bile gücü sadece bu.
Kaplan dediğin hayvan timsahlarla dolu nehire girip timsahtan, ceylanı alıyor ağzından, 3-5 aslanın arasına girip tokatlayıp çıkıyor.
Saçma saçma adamlar burda oyun videosu koymuş, sonra kangal pataklıyor diye devam ettirmişler, ben arşivde bulamam şimdi öbür pc'de ona bakarsan normal bir kaplana yaklaşamazken eğitimli kaplanın elini ağzına sokuyor adam ?
Yani, kangal nerde kaplan nerde, kedi giller nerde, köpekler nerde, köpekler kedigiller ile kıyaslandığında, 100 özellik az demektir.
Bir kedinin tırnağı bile etmeyecek hayvanla, bir zamanlar insan silahı bile bulmadan önce en büyük avcı kaplan gibi bir hayvanla kıyaslıyorlar ki.
Aslanda öyledir hemen hemen yine aslan kaplanın yarısı etmez, aslan dediğin hayvana sırtlan yaklaşamıyor ya ? Sırtlan, dediğin hayvan avı öldürmeden yer, aslandan daha fazla çene basıncı vardır aslanlar kemikleri kıramaz , sırtlan çok rahat kırar, bu hayvan bile aslana yaklaşamıyor 2 kişi falan dalsa bile kesin biri ölür ve aslan yine sağ çıkar..
Burda koymuşlar aga yetiştirilme hayvanları, aslan yürüyor kangal kuyruğunu ısırıyor aslanın :D aslan sinekmisin dercesine hala yürümeye devam ediyor ? Aslan dediğin hayvandada 200 250 kilo sadece kas ağırlığı var yani.
Bu hayvanla bunu nasıl kıyaslıyorsunuz ya :|
Tırnağı etmez kedi gillerin.... Özellikleriyle hiç bir zaman kurt familyası eşleşemez çünkü kedigiller var ama kurt tek ırktan, bir dna'larla oynana oynana bu kadar köpek elde edildi, dogo argantino dediğiniz köpek 12 cinstenmi ne şuan tam aklımda değil hepsi öyle yani kırma çoğu kedi giller safgandır. -
götümle qüldüm. aslanın umurunmda değilki oyun oynuyo resmen köpeklerle. hoş sinirlense bi pençe atsa kangala sucuk eder :D
-
yalan bu videolara inanmıyorum ben aslan a.q bişeye benzer mi ya
-
Abi öyle köpek olmaz ya. Kangal bi' köpekse bu nedir Allah aşkına? :D

-
Video'ya bakmadım bile doğru düzgün zaten hayvanat bahçesi ortamı, yukarıda yazdıklarım da genelleme niteliğindedir.
1-618-GR, hoca kedigillerden kaçan rottan bahsetmişsin de o rotta bir kadının evinde içgüdüleri bastırılarak büyütülmüş sonuçta, biliyorum o videoyu :) Benim yukarıda bahsettiğim kurt familyası ve kedigiller olayı bilimsel temelde kanıtlanmış bir gerçekliktir. Prof. Dr Tamer Dodurka'nın makaleleri vardı bu konularla ilgili. Hatta Dünya Çıta Koruma bilmem ne vakfı başkanı özel izinle bir sürü kangalı alıp afrikada kırsalda sürü sahiplerine vererek hem sürüleri koruma hemde çitaların köylüler tarafından öldürülmesini engellemişti, bununla ilgili haberler falanda çıkmıştı. Malesef senin bahsettiğin gibi iş 300-500 kg olmakta bitmiyor. Sonuçta bahsedilen bir kaniş değil, kangal ...mastiff ailesinden . günümüzdeki yapma köpeciklerden değil.
-
kangal kurtu,domuzu,ayıyı boğabiliyor ama bu da bişeydir :)
-
@Comp
Çita dediğin çok farklı, büyük kedi gil familyasında olamalarına nitelik, çitaların genetiğinde merak artı çekingenlik var.
Ama kaplan aslanla kıyaslıyorlar, çitayı çok rahat indirebilir kangal çitada ne diş var ne pençe ne kalıp ne ağırlık.
Çitanın tek özelliği body salonlarında gördüğümüz üzere , yay gibi olan omurgası ve hızıdır..
Ona bakarsan Lynx, vaşak, oda çok narin kedidir, sadece 5-6 metre zıplar yani. Kangal onuda indirir.
Ben kıyaslandığı hayvanlardan örnek verdim :| O Profes. Bilmem ne :D benim bilgime kadar daha erişemez türkiyede hayvanları araştıran o kadar kişi yok çünkü 2 şey bilim prof oluyorlar .
Normalde hayvanlar hakkında prof olman için ney yapman gerek biliyormusun ? Tez hazırlayıp ödev hazırlayıp o hayvanları bire bir incelemen yatıp kalkman lazım :D Yani yabancılar böyle alıyor türkler . Hop diye.:D