Kur'an Okuma Ve Arapca Ogrenimi Ile Ilgili
-
Abi merhaba , gerekli konular da sana ne zaman mesaj atsam bana geri donus yaptin :) bende dilimin dondugu kadar sana anlatayim.
Kuran okumak icin yapacagin ; Arapca elif ba alip elif be te se seklinde harfleri ezberliyeceksin.
Sonra harflerin ortada basta sonda yazimini ogreneceksin
sonra harakeleri ( ustun , otre , fetha , kesra )
Sonra iki kelime uc kelime derken cumle okumaya basliyacaksin :) Duzgun ve dikkatli calisma icin 1 haftani alacaktir. Mumkun olursan skype ustunden filan beraber calisabiliriz.
Hemen bir hadiste belirteyim ; Kuran-i kerimi hizli ve guzel okuyana sevap vardir , kuran-i kerimi heceleyerek , takilarak okuyana daha cok sevap vardir. ( ogrenme asamasinda ve bu sevk ile basladigi icin )
1 bilemedin 2 hafta da kurani okumaya baslamis olursun. Harakeleri , harfleri , tanimis olursun.
--------------------
Bunu hallettikten sonra arapca ogrenmek hele ki kuran-i kerimi okuyup anlamak dediysen o konuda nefes bile alamiyacagini soyleyebilirim abi. :)
2 dil arapca var ; Fasih ve ammice
fasih ; kuran , gazete , resmi yazisma , tv programlari , dergi , kitap.
Ammice ; Halkin kullandigi dil. ( su anda bir arapda kurani actigin da okuyup ceviremiyor. )
Nasil ki bir siir , bir gazel , bir beyit ya da edebi ornekler duzgun bir dil uzman bir dil gerektiriyor ise kuran-i kerim de icinde ki nukteler , ses olaylari , vb yuzunden arapcayi araplardan iyi bilmen lazim abi :) inan bana.
Diyeceksin ki bu kadar zormu? Hayir. 1-3 yil arasi kuran-i guzelce okur , ceviri de yaparsin ama , kuran-i kerimi yanlis cevirmek cok buyuk bir gunah Tek harake , tek nokta dar agacina goturur.
mesela hepimizin bildigi ; Bismillahirrahmanirrahim
bi-ismi burada ki ismi isim demek , bi ise harfi-cer , ile demek :) arapca da var 20 tane harfi cer
ba - min - ila - an - ala diye diye 20 tane.
Bir kelimenin var 20 tane anlami , o yuzden dini metin cevirisi , cok ileri duzey bilgi ister abi.
Gunluk konusmak icin diyorsan 5 ayda halledersin
fasih sekil de gunluk konusmani yaparsin saat kac ne kadar nasil giderim hava cok sicak tatilde ne yaptin ne is yapiyorsun evlimisin bekarmisin kac cocugun var filan filan.
Ama kurani kerimi ogrenirken gunluk konusmayi da fasihce ogrendigin icin bir arap ulkesin de sen fasihce sordugunda onlar seni anlicak ama sen onlari anlamicaksin :)
Sadece kuran-i anlayim dersen , fasih yeter.
ama ammice bileyim dersen 9rada yasamanda gerekiyor abi.
Bizim bir prof hoca vardi arapca da kendi kitaplari filan vardi , ben arapcayi biliyorum demek senelerimi aldi derdi adam. Hala ben ders calisiyorum derdi , universite yillarin da iken 19 saat calistigimi 3-4 kursa gittigimi biliyorum arapca oyle ilgi ve alaka ister derdi.
Arapcanin sikintisi ; dil bilgisi asiri fazla , kelime cok , cinsiyet var , mastar mazi muzari emir ceki mi var , ismi-alet mimli mastar mubalagli isim , ismi fail gibi gibi bir kelimeyi cumle kurmak icin 50 sekilde hatta 100 sekil de farkli kaliba sokabilirsin abi. Hatta dur ozenmeden yazacam senin icin :)
Ketebe ( yazmak )
mazi cekimi ; ( yazdim , sen yazdin , yazdilar gibi )
Ketebe , keteba , ketebu ( erkek cekimi )
Ketebet , ketebata , ketepne ( disi gaibe cekimi )
Ketepte , keteptuma , keteptum
Keteptunne , keteptuma , keteptum
keteptu ( ben yazdim) ketepna ( biz yazdik )
Bu mazi :) gecmis zaman birde gelecek ve simdi ki var
Yektubu yektubani , yektubune
tektubu , tektubani , yektubne
tektubu , tektubani , tektubune
tektibuyne , tektubani , tektubune
uktup , nektup
son olarak da emir cekimi var ( yazacaksin! )
Uktub , uktuba , uktubu , uktubiy , uktuba , uktubne
neden yazDim? Her kelimenin bu cekimlerini bilmek zorundasin abi kalibi ezbeeleyip sonra kelimeri yerlestirceksin.
Birtek bunla da bitmeyecek 24 tane siga ile de her kelime degisiyor hemen onuda yazmak isterim.
nasara ( yardim etti )
yensuru ( yardim ediyor )
nasran ( mastar gayri mimi ) yardim etmek
fehuve nasirun
vezake mensurun
lem yensur
lemma yensur
ma yensuru
la yensuru
len yensura
liyensur
la yensur
unsur
la tensur
mensarun
minsarun
nesraten
nisraten
nusayrun
nesriyyun
nassarun
ensaru
ma ensarahu
ve ensirbihi
Gordugun gibi abi koku nasara olan kelime ñe halleere gelebiliyor. O yuzden kurani okuyup anlamak cevirisini yapabilmek asiri derece de ilgi , alaka , calisma , bilgi , ve uzman hocalar tarafindan ders alinmasini ister.
1000 kusur tane fiil var kurani kerim de bu fillerin tum cekimlerini 24 sigalarini hepsini bilmen gerek.
Geri kalan isimleri , nida edatlarini , soru kaliplarini , arif harflerini filan da ezbere bileceksin ki kuran-i kerimi okuyup meal yapabilesin.
Diyeceksin ki bu kadar zor mu? Evet zor.
Arapca hocalari derse girmeyeyim diye agliyorlardi ben lisede iken. Ya da derse giriyor du elinde ki kitabi yazin calisiyordu okul zmaani bize okuyordu
kurani okuyup ceviremezdi , hatta arapca bilmezdi bile. Turkiye de imamhatip-ilahiyat mezunu her yil 20.000 insan oldugunu dusunelim kaci arapca biliyordur? Bu insanlar 4 yil ihl 5 yil ilahiyat okuyor 20.000 kisiden emin olun tas catlasa bakin tas catlasa 1000 tanesi kurani okuyup anlar ya da kuran-i kerimi arapcayi cok iyi bilir. Zaten o 1000 ksii de emin olun yuksek lisansa kalir. :)
Arapca ogrenmek icin , medrese usulu , ozel kurslar gereklidir. Daha dogrusu dogru metot gereklidir bizim egitim sistemimiz yanlis.
Ilahiyat mezunu , imam , vaiz filan diye arapca biliyor sanmayin emin olun %80 i bilmiyor.
Universitede ki prof bilir , birde bakanlikta calisan yuksek memurlar ve muftuler.
Arapca zor bir dil abi , ama ters piramit gibi dusun giris cok zor ilerledik ce kolaylasir.
Ingilizce ise giris cok kolay gittikce zorlasir demisti bir hocamiz.
Hatta bize soyle demisti ; Ingilzce bilen bir kisi arapcayi 1 yil icerisinde cok kolaylik ile ogrenir okur demisti. Cunku gramer ayni ingilizce ile arapca ayni demisti.
Yani duzgun alaka ilgi ile ingilizce de varsa 1 - 2 yilda cok guzel yerlere gelebilirsin abi. Okuyup anlayabilirsin.
Beraber calisabiliriz abi pm yoluyla iletisim bilgilerimizi paylasalim istersen :) kuran-i kerimi okumadan baslayalim.
arapca yazmak ayri bir konu :D ben bir kere sinava girdim hoca gunaha giriyon deyip beni cikarmisti :D
Not : Arapcayi cok iyi bilmem. Yanlis anlasilma olmasin.
Roark tarafından 20/Nis/16 13:18 tarihinde düzenlenmiştir -
yaş 38 bu konuda zır cahilim
bir toplulugun esnaflara egitim verdigini duydum. bizde başladık allah razı olsun bildigin cekilmez bi ögrenciyim, ama sabrediyorlar :)
haftada 4-5 kere gelip 1 er saat çalışıyoruz aşagıdaki cüzü
http://www.unitedamericanmuslim.org/cuz/elif_ba.pdf 2-3-4 sayfalar bu işin yokuşu bu ondan sonrası hep düzlük
-
paylasimlar icin cok cok tesekkur ederim herkese. Anladigim kadariyla belli bir asamadan sonra hocaya ihtiyacim olacak. Aslinda kur'an okumaktan kastim, arapcasindan okudugumda ne oldugunu anlayabilmek. Guzel okuma ya da hizli okuma ile ilgili degil. Anlayarak okumak istiyorum :)
@roark, cok sagol hocam uzun uzun yazmissin. Biraz korkuttun beni aslinda :) arapca'nin zor oldugunu biliyorum ama umarim cok da zor gelmez bana :) Cok emek verilmesi gerektinin de farkindayim.
@kady hocam senin verdigin linki arkadaslar vermis baktim da bu kitapla kendi basina ogrenilmez. Yani basinda bir hocanin olmasi gerekiyor. Bu olay yabanci dil kitaplarinda da var. Bazi kitaplar hoca ile bilikte calisilacak kitaplar. Self-study ya da self-learning denilen kitaplarda ise insanlar kendi baslarina ogrenebilirler.
ben dil egitimi icin pimsleur'i kullandim almanca icin ve cok faydasini gordum. Bunla ilgili konu da acim. Arapcasini dinledim ama zor geldi yani hafizada tutulacak seyler degil, O yuzden farkli bir seyler ariyorum. Belirli bir duzeye geldikten sonra da kurs a gitmeyi dusunuyorum ve de araplarla pratik yapmayi. @Roark'in dedigi gibi iki turlu arapca var, benim derdim arapca konusmak degil tabi. Amacim kur'an i orjinal dilinde okumak ve okudumu anlayabilmek.
-
Bende diyanetin yazın camilerde Elif-Ba cüzü ile birlikte dağıttığı sesli eğitim VCD si var, ISO ya çevirip upload edip buraya link veririm..
elcondor tarafından 20/Nis/16 15:28 tarihinde düzenlenmiştir -
tesekkurler hocam, eklersen sevinirim :) bir de setle ilgili link varsa ona da bakalim
-
Bende Kur'an ı Arabça okumayı bilenlerdenim.
Az çok Tecvid de biliyorum.
Ama kesinlikle anlama kısmı yok.
Okuma kısmını çözmek bir haftadan uzun sürmeyecektir ama anlama kısmı hakkında hiç bir fikrim yok.
-
@unbalanced aradığın gibi birşey mi bilmem ama işini göreceğini düşünüyorum. Diyanet yaz kursları için cüz ile birlikte çocuklara dağıtıyor bu CD yi, sıfırdan öğrenmek üzere hazırlanmış..
gecikme için özür dilerim, ancak fırsat buldum..
Edit: Umarım telif hakkı vs. yoktur, bedava dağıtılıyor zaten..

elcondor tarafından 20/Nis/16 20:36 tarihinde düzenlenmiştir -
tesekkurler hocam, indiriyorum hemen :)
-
hocam ilk biraz okumaya başladıktan sonra birilerine dinletirsen seni takip etsin diye sen evde 1 saat kadar kendi başına çalış ondan sonra doğru yanlış oku ben böyle çok faydasını gördüm
birde Kuranın hattıda çok fark ettiriyor bunada dikkat et derim yasin yayınevinin hattı ağır mesela Ha lar falan birleşik oluyor neşriyat yayınlarıydı sanırım kırmızı Kuranlar var içleri renkli onlar çok rahat okunuyor
Kuranın sonunda da diyanet onayı birde hangi yayınevine ait olduğu yazar...
-
1400 sene öncesinin bir kabilesine özgü Arapça ile yazılmış bir kitabı, şu anda Arapça'yı öğrenerek anlamayı beklemek ne kadar mantıklı?
Dil, birkaç yüzyıl içinde bile büyük çaplı değişimler geçirebiliyorken 1400 seneden bahsediyoruz. Türkçe'de de görebileceğimiz anlam değişmesi, iyileşmesi ve kötüleşmesi gibi zaman içinde gerçekleşen olaylar var.
1400 sene öncesindeki Arapça'dan günümüz Arapçası'na da birçok değişim olmuştur ki bu değişim, özellikle anlam değişmeleri Kur'an'ı anlamak için kritik noktalar değil midir?
Bu daha çok bir dil bilimcinin işi olur gibi geliyor bana. Çeşitli meal ve tefsirler üzerinden gitmek daha mantıklı olabilir.