folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Kur'an Okuma Ve Arapca Ogrenimi Ile Ilgili

Kur'an Okuma Ve Arapca Ogrenimi Ile Ilgili

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

1400 sene öncesinin bir kabilesine özgü Arapça ile yazılmış bir kitabı, şu anda Arapça'yı öğrenerek anlamayı beklemek ne kadar mantıklı?

Dil, birkaç yüzyıl içinde bile büyük çaplı değişimler geçirebiliyorken 1400 seneden bahsediyoruz. Türkçe'de de görebileceğimiz anlam değişmesi, iyileşmesi ve kötüleşmesi gibi zaman içinde gerçekleşen olaylar var.

1400 sene öncesindeki Arapça'dan günümüz Arapçası'na da birçok değişim olmuştur ki bu değişim, özellikle anlam değişmeleri Kur'an'ı anlamak için kritik noktalar değil midir?

Bu  daha çok bir  dil bilimcinin işi olur gibi geliyor bana. Çeşitli meal ve tefsirler üzerinden gitmek daha mantıklı olabilir.

Anlam değişmesinden bahsediyorsan söyle örnek vereyim hocam ;

" Hiç şüphe yok ki o Zikri / Kur’ân’ı Biz indirdik, onu koruyacak olan da Biz’iz.”(Hicr, 15/9) " 

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Daha önceki arkadaşların söylediği gibi sadece harf okumaksa amacın basit sayılır, 7 yaşında çocuklar bile 1 ayda çat pat gidiyorsa; senin yapman gereken de harfleri tanımak, sonrasında çekimleri öğrenmek,sonra tecvid falan.

Gerçi hem Arapçasını yazan, hem Türkçesini yazan, hem de Türkçe mealini gösteren Kuran-ı Kerim'ler mevcut. Sadece bundan temin ederek bile hedefine yaklaşacağını düşünüyorum.

Yok ben Arapçayı da sular seller gibi öğreneceğim, arapça kelimelerin mealini de bilmiş olacağım, Kuran'ı ona göre yorumlamak istiyorum dersen dil bilime ve uzun uğraşlara girer hiç gereeek yok çıkamazsın işin içinden. 

Aynı ayetin ya da surenin farklı kişilerin çevirdiği Türkçe meallerine göz gezdirirsen (+Arapça-Türkçe sözlük) yapmak istediğin şeye dolaylı yoldan erişmiş olursun diye düşünüyorum.

Kolay Gelsin...

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

kur'an anlasilmaz safsatalarini bir kenari birakin lutfen. Turkce meali de arapca'si da ogrenildikten sonra anlasilir. Anlamak icin bilim gerekli ilim gerekli. Kapasiten kadar, ufkun kadar anlarsin. Bir yandan Allah; anlasilsin diye kolayi kur'an i kolaylastik derken, bir grup da anlayamazsin bosuna debelenme demesine ayar oluyorum. Sende belki o kapasite yoktur ama birak da boyle dusunmeyen insanlarin onunu tikamayin.

Bir suru insan musluman olup arapca ogrenip islami dersler bile verir duruma gelmisken, yillardir bu kulturle ve inancla buyumus biri neden kapali kalsin ki. Kalplerinizi muhurlemisseniz, gozlerini kor etmisseniz zaten anlamaniz beklenmez. Ben bu kitap dan sorumlu tutuldum arkadas, demek ki anlayabilmem lazim ki sorumluyum. Anlamiyorsam bir sorumlulugum yoktur. Kafalarin icindeki saman degil beyin ve bu her turlu fesatliga, uckagitcilaga gelince canavar gibi calisir ama is kur'an a gelince su sebepten dolayi anlasilmaz, zaman kaybetme, su lazim bu lazim gibi zirvalarca sey soylenir. Allah, insani kaale almis ve kendini, kurallarini belirtmek icin, bu hayati daha anlasilir kilabilmek icin bir mesaj yollamistir ve bu mesajini; apacik sekilde indirdik, anlayasiniz diye kolaylastirdik, kendini aciklayan kitap bu diyorsa, ahmet mehmetin lafina zerre miskal deger vermem..  Herkes istedigini dusunmekte ozgurdur ama lutfen yapamazsin, olmaz tabanli yorumlari kendinize saklayin. Ben olacagini bildigim icin konu actim buraya ve de calisip ogrenmis adamlardan tavsiye istedim. Hayatinda kitap yuzu acmamis adamlarin tavsiyelerini dinleme niyetim yok, o yuzden konuyla ilgili dogru durust bilgisi olmayan sirf yorum yazmak icin yazan insanlardan istirham ederim, birakin duzgunce kaynaklari tavsiye etsinler arkadaslar ben de ona gore kendimi ayarlayayim. Yapip yapamam sizin bilecegini ya da karar verebileceginiz bir sey degil, siz yapamiyorsaniz oturun simdiki gibi.

@akmarky, hocam amacim duzgun ya da guzel kur'an okuma degil. Ilk basta arapcasini bir sekilde okuyabilme daha sonra arapca ogrenerek okudugumu anlayabilmek istiyorum. Yani makami sekli semali onemli degil benim icin. 

Arapca ogrenimi icin bir omur bile ayirabilirim, ben bu konuyu cok ciddiye aliyorum. Baskalarinin hevesleri, istekleri, endiseleri olmayabilir ama benim var. Aptalca sinavlar icin, tezler icin aylarca öf püf demeden hazirlanabiliyorsam, arapca ogrenmek icin de caba gostermenin bana gore normal olmasi gerekiyor ve elbette emek istiyor. Dandik dilleri ogrenirken bile bir suru zaman harciyor insan, o dille ne kadar hasir nesir olunursa o kadar cabuk kavrar.

Tesekkurler kaynaklar  + tavsiyeler icin 

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

http://www.diyanet.tv/kuran-ogreniyorum

burdaki eğitimci takip et 1 ayda kuran ve içeriği kaparsın

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

cok cok sagol hocam, acayip hosuma gitti hocanin cool anlatisi :) buyuk ihtimal bunla baslayacagim insallah, diger arkadaslarin verdigi seyleri de bir toplayip plan yaparak ilerleyecegim. sagolun tum ilgilenenler icin. 

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Amatör Üye
    masteryoda
    masteryoda's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

kur'an anlasilmaz safsatalarini bir kenari birakin lutfen. Turkce meali de arapca'si da ogrenildikten sonra anlasilir. Anlamak icin bilim gerekli ilim gerekli. Kapasiten kadar, ufkun kadar anlarsin. Bir yandan Allah; anlasilsin diye kolayi kur'an i kolaylastik derken, bir grup da anlayamazsin bosuna debelenme demesine ayar oluyorum. Sende belki o kapasite yoktur ama birak da boyle dusunmeyen insanlarin onunu tikamayin.

Bir suru insan musluman olup arapca ogrenip islami dersler bile verir duruma gelmisken, yillardir bu kulturle ve inancla buyumus biri neden kapali kalsin ki. Kalplerinizi muhurlemisseniz, gozlerini kor etmisseniz zaten anlamaniz beklenmez. Ben bu kitap dan sorumlu tutuldum arkadas, demek ki anlayabilmem lazim ki sorumluyum. Anlamiyorsam bir sorumlulugum yoktur. Kafalarin icindeki saman degil beyin ve bu her turlu fesatliga, uckagitcilaga gelince canavar gibi calisir ama is kur'an a gelince su sebepten dolayi anlasilmaz, zaman kaybetme, su lazim bu lazim gibi zirvalarca sey soylenir. Allah, insani kaale almis ve kendini, kurallarini belirtmek icin, bu hayati daha anlasilir kilabilmek icin bir mesaj yollamistir ve bu mesajini; apacik sekilde indirdik, anlayasiniz diye kolaylastirdik, kendini aciklayan kitap bu diyorsa, ahmet mehmetin lafina zerre miskal deger vermem..  Herkes istedigini dusunmekte ozgurdur ama lutfen yapamazsin, olmaz tabanli yorumlari kendinize saklayin. Ben olacagini bildigim icin konu actim buraya ve de calisip ogrenmis adamlardan tavsiye istedim. Hayatinda kitap yuzu acmamis adamlarin tavsiyelerini dinleme niyetim yok, o yuzden konuyla ilgili dogru durust bilgisi olmayan sirf yorum yazmak icin yazan insanlardan istirham ederim, birakin duzgunce kaynaklari tavsiye etsinler arkadaslar ben de ona gore kendimi ayarlayayim. Yapip yapamam sizin bilecegini ya da karar verebileceginiz bir sey degil, siz yapamiyorsaniz oturun simdiki gibi.

@akmarky, hocam amacim duzgun ya da guzel kur'an okuma degil. Ilk basta arapcasini bir sekilde okuyabilme daha sonra arapca ogrenerek okudugumu anlayabilmek istiyorum. Yani makami sekli semali onemli degil benim icin. 

Arapca ogrenimi icin bir omur bile ayirabilirim, ben bu konuyu cok ciddiye aliyorum. Baskalarinin hevesleri, istekleri, endiseleri olmayabilir ama benim var. Aptalca sinavlar icin, tezler icin aylarca öf püf demeden hazirlanabiliyorsam, arapca ogrenmek icin de caba gostermenin bana gore normal olmasi gerekiyor ve elbette emek istiyor. Dandik dilleri ogrenirken bile bir suru zaman harciyor insan, o dille ne kadar hasir nesir olunursa o kadar cabuk kavrar.

Tesekkurler kaynaklar  + tavsiyeler icin 

Kuran anlaşılmaz değildir sadece tek bir ayeti okuyup o ayetle hüküm verilmez bir bütündür. kuran da  imanın şartları alta alta listelenmemiştir aynı zamanda nesh (hükmü geçen) ayetlerde vardır bu ayetlerle ilgilide bir ayet vardır Bakara 106: "Biz bir ayetten her neyi nesh eder veya unutturursak, ondan daha hayırlısını yahut mislini getiririz. Bilmez misin ki, Allah her şeye kadirdir."  bu yüzdendir ki okurken manasını akla ters gelen bir yer olduğunda ne zaman indirildiği hangi olaydan sonra indirildiği direk bir muhatabı varmı gibi soru işaretlerini gidermek için tefsirlerini okumak gerekir.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    @Roark neyse de, @Unbalanced hoca :D sendeki bu gerginlik beni de geriyor :p , olumlu cevaplara odaklan, olumsuzluklara değil.

dandik droid vs Afyon konusunda da böyleydi durum :D

şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç. @_@

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

hocam konu din konusu degil aslinda ama suana kadar topladigim kaynaklar yeterli oldugu icin artik konunun dagilip dagilmamasi cok onemli degil :)

soyledigini biliyorum zaten hocam ama senin gibi dusunmuyorum. Oncelikle Allah'in ayetini neshetmesi onu kuculmus olur. Yani boyleydi ama simdi boyle olsun demek, ya da size bu emirler verilmisti ama sonra vazgectim demek Allah'in her seyi bilen sifatiyla celisir. Maalesef bugun islam aleminin en buyuk problemlerinden biri de bu. Islam'in tum ozgurluk iceren ayetlerini uydurma hadislerle nesh edip muslumanlara bilen saldiranlar var basta isid bunu yapiyor..

O yuzden ben Allah'in koydugu hukumlerin her zaman gecerli oldugunu, hukumlerinin de sozlerinin de var olduguna inaniyorum. Bir ayet var onlar islerine gelen ayetleri alip islerine gelenleri almiyorlar diye. Maalesef bazi insanlar bu duruma dusuyorlar ki farkinda degiller..

Neyse bu konuyu tartismak da istemiyorum ama gorusunde samimiysen ve bilgilenmek istiyorsan (biraz kaliplarinin disina cikman lazim) ve beynini baskalarina kiraya vermemissen (cubbeli ve avensi gibi adamlara ozellikle) ve en onemlisi samimi bir muslumansan bu videoyu izlemeni tum samimiyetimle tavsiye ederim. 2 kere izledim bu videoyu ve bugune kadar youtube uzerinde izledigim en iyi video buydu diyebilirim. 5 saat suruyor ama bana sanki yarim saat gibi gelmisti. 

https://www.youtube.com/watch?v=nlqygXHscoI

muhtemelen buradaki hocalara karsi cikiyorsundur (nesih olayina girdigin icin), ben lise talebesiyken hep duyardim mustafa islamoglu'ndan uzak durun diye ama anlam veremezdim, simdi farkettim ki "hadis inkarcisi" deniyormus adama :) Ama adamin konusmalarina falan baktim hadislerden de ornek veriyor ayetlerden de. Elbette benim %100 gorusune katildigim bir grup  ya da fikir yok. O yuzden A dan Z ye her insani dinleyebilirim, onlardan bir seyler ogrenebilirim dusuncesi icerisindeyim. Karsit goruslu olmasi, hristiyan olmasi, musluman olmasi onemli degil .. Benim tek bir dusturum var "tum kitaplar, tek bir kitabi anlayabilmek icin yazildi" :) O yuzden edindigim tum bilgi birikimleri beni kur'an ile bagdastiriyor ve daha iyi anlamami sagliyor. ufkum genisledikce ne kadar buyuk bir olayin icinde oldugumu fark ediyorum ve O'nun buyuklugunu ve bizim acziyetimizi daha iyi gorebiliyorum. Birilerinin elini etegini opmek, dizinin dibinden ayrilmamak bana gore degil. Elbete kur'an i tam anlamiyla anladigimi iddia edemem ama ben kur'an in mealini cok uzun yillardir turkce olarak hem dinler hem okurum ve soyledigin gibi bir ayetle degil de butun ile hareket etmek lazim.

Benim bir protestan kiz arkadasim var, bazen konu islam ile ilgili olunca, bildigi ya da duydugu ayeti soyluyor ama kur'an in bir butun oldugunu bildigim icin ilisliki ayetleri cikarinca tum cember tamamlaniyor benim icin :) Elbette bazi seyleri kabul etmiyor ama bugune kadar bana ne sorduysa hepsinin cevabini kur'an da bulabiliyorum ve hic biri baskasinin ya da benim sahsi fikrim olmuyor. Ona sorunca da genelde yorum yapmak zorunda kaliyor :) Iste aramizdaki fark bu. Elimizde mukemmel bir kaynak var KUR-AN .. ve buna sahip olmak ve islam dini altinda olmak bu dunyada bana verilmis en buyuk sans diye goruyorum. Rabbime ne kadar sukur etsem cok cok azdir verdikleri sayesinde. Kur'an i her okudugumda ya da dinledigimda oyle bir gozle bakiyorsun ki insanlara, dunyaya, hayvanlara.. Bazi seyler anlatilmaz yasanir denir ya bu da boyle bir sey. Allah hepimizi kur'an yolundan ayirmasin.

Video konusunda ciddiyim, zamanin oldugunda muhakkak izle hocam, emin ol bir sey kaybetmez cok sey kazanirsin. Elbette kimseyi direk kabul etme, sadece rabbin 800 kusur defa kur'an da soyledigi gibi "dusun..", "ne kadar az dusunuyorsunuz", "ola ki dusunursunuz.."

selamlar

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    HarmOniYaFil bunu yazdı
    @Roark neyse de, @Unbalanced hoca :D sendeki bu gerginlik beni de geriyor :p , olumlu cevaplara odaklan, olumsuzluklara değil.

dandik droid vs Afyon konusunda da böyleydi durum :D

şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç. @_@

bazi seyler sinirlendiriyor hocam beni. Sonra bu kadar sert yazmamaliyim diyorum ama o an durduramiyorsun, ben eskiden daha kontrollu davraniyordum ama simdi biraz daha gevsek olmusum :) 

bunun sebebi de ustumde cok stres var hocam, kac aydir ailemi arkadaslarimi goremedim, dogru durust turkce konusmuyorum, tez stesi de var bi yandan.. Amacim kimseyi kirmak degil aslinda ama yazim kabiliyetim, kendimi ifade yetenegim pek gelismemis o yuzden yanlis anlasilabiliyorum kolaylikla. Tesekkurler uyarin icin, daha dikkatli olmaya calisacagim

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

@roark

senin açıklamaların benzerini yapayım  dedim gerek kalmamış. 

@unbalanced

Hocam yolun açık olsun  ben bu kelime çekimleri ile bayağı uğraştım. Biraz zorlanacaksın ancak inşallah  güzel  olacak. Ben youtube'da Filistin'li birisinden  günlük konuşma dilini bayağı öğrenmiştim.  Şu anda bırakmış durumdayım.

Emsile bina maksut avamil gibi bir sürü dersler var. kudura şerif felan okumuştum. Güzel şeyler.

Diğer açıklamaları roark zaten  yapmış.

Toplam Hit: 6109 Toplam Mesaj: 44
kuran kuran okuma