Neden Bu Kavga !
-
Birisi Alevilike Şiilik arasındaki bağı sormuştu, aralarındaki tek bağ 12 İmamlara olan saygı sevgidir, ama şiilerde kadınlara ek önem verilmez, dayatma vardır fakat alevilikte asla zorlama yoktur. Bir de bazı arkadaşlar aleviden aleviye fark var diyor, hangi toplum, mezhep, miller homojen ? Tabiki hiç birisi. Mesela benim dedem camiye gider, oruç tutar, kurbabını keserdi ve hatta cenaze namazının camide kılınmasını vasiyet etti ve biz de öyle yaptık. Aslında herkes herkese insan olduğu için değer verse, dünya bugün çok daha güzel biryer olurdu!
-
Ta ezelden hür milletiz,
Soyu-sopu gür milletiz,
Kandan, candan bir milletiz,
Bir temel, bir duvar, bir taş
Alevî, Sünnî, Kızılbaş!
Aynı mayadan yoğrulur,
"Türk", "Türkmen" diye çağrılır
Aynı kıbleye doğrulur...
Secdeye konan aynı baş
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Dedemiz bir. Torunlarız,
Dün, bugün, ve yarınlarız
Yüceleriz, derinleriz...
Yunus Emre, Hacı Bektaş
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Oğuz'un yirmi dört boyu,
Yüce Türk'ün şanlı soyu,
Dede, baba, amca; dayı,
Bibi, teyze, bacı, kardaş..
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Olmaz aynılıkta huzur,
Olmaz münafıkta özür,
Olmaz karavaştan vezir...
ALKAEVLİ, KINIK, YAZIR
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Soysuza verirsen değer
Döner ecdadına söğer...
Haydi, haykır Türk'sen eğer!
YAPARLU, DODURGA, DÖGER
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Fitne, fesat., bir kör kuyu
Bir olmaktır Türk'ün huyu
Vatanımın kırk bin köyü
KARAEVLİ, BAYAT, KAYI
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Gönlüm Küskün, bağrım ezik
Ne fidanlar düştü; yazık
Unutma ey sütü bozuk!
EYMÜR, SALUR, ÇEPNİ, KIZIK
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Bu gök, bu deniz, bu hava,
Bu yayla, bu dağ, bu ova...
Kanımızla geldi tava!
ALAYUNTLU, BÜGDÜZ, YIVA
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Birlikte bayrak açana,
Koş birlik andı içene..
Lanet birlikten kaçana!
ÇAVULDUR, İĞDİR, BEÇENE
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Öz kardaşlar olmaz dargın
Dargın olsa, düşer yorgun
Haydi, ey YÜREĞİR, KARGIN!
Haykır gece, gündüz hergün:
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Bir gövdede bir can yaşar
Çetin yollar dağdan aşar
Haydi, durma sen de başar..
BEGDİLİ, BAYINDIR, AVŞAR
Alevî, Sünnî Kızılbaş!
Bilsin bunu ar edenler.
Söz, canına kâr edenler...
Soyunu inkâr edenler
Haram zadedir; ey kardaş
Alevî, Sünnî Kızılbaş!NE ZAMAN ALEVİ SÜNNİ LAFI DUYSAM AKLIMA BU GÜZEL ŞİİR GELİR
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------student hocam
soyle bir kelime oyunu yapacagim
ibadet edilen yer ile ibadet evi ayni anlama gelmedigini dusunuyorum.
evde de ibadet ediyorsun ama ev ibadet evi degildir.
ibadet edilen yerdir ki o sekilde yazmistim bende
-----------------------------underzero , mesele o değil ki , ordaki kelimenin bir anlamı yok , sadece kelime oyunu olarak kalıyor , Cem evine ibadet evi demekle , ibadet yeri demeyi ayırmıyorlar ki bu yüzden Cem evleri tanınsın diyorlar , çünkü Aleviler Cem evlerinde ibadet ediyorlar diye düşünüyorlar , Camiye sünniler gider, Aleviler Cem evine gider mantığı ile ( Camiye giden Aleviler olduğunu da biliyorum ) , Cem evinin ibadet evi olmadığını söyleyenlerde var.
Önceki mesajımda da demiştim , bu konu hakkında Aleviler kaynak vererek bilgi versinler , böylece bizde Alevilik hakkında daha sağlıklı bilgi elde etmiş oluruz.Ama dediğim gibi varsa KAYNAK KİTAP İSMİ vererek bilgi versinler.Yoksa her Aleviyim diyen kafasına göre Alevilik tarifi yapıyor.
-
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=alevilik sözlüktede alevilikle ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
-
efrasyap ;
Hocam çok güzelmiş eyvallah :)
-
efrasyap bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------Yine döktürdün abi.
Saygılar
-
Meftuni bunu yazdı:
aga bisey sorcam CEM açılımı ne ?
C Cebrail
A Azrail
M Mikail
İ İsrafil
kuran'da var mı CEM diye bisey ?
-----------------------------eleman 24 yasinda inanamiyorum. :) Nasil bitirdin sen okuli ya
Mahalle abilerinden ogrenilenlerle tartisilmaz.
Cem ve Cami kelimesi es anlamli Arabca kelimelerdir.
Arapca toplama anlamina gelir.
edut :
yorumlarin devamini okuduktan sonra kanaata vardim. 400 saat cidden cok az.
insani fasizme zorlayan bir tavri elemanin.
konuyu acan arkadasa, Ben Aleviyim hanimim sunni. Biz mutluyuz.
Sulalemde sunni ile evli cok da kiz var.
onlarda cok mutlu.
Gereksiz teferruat dir din mevzusu.
-
Konuşup öğrendiklerm kadarıyla sanıyorum o eski kız alıp vermeme olayı bitmiş gibi.Her iki taraf da kız alıyor kız veriyor.Günümüz şartlarındada önemi kalmamış olması normal..Fakat Üniv.den biliyorum ki gençler arasında ilişkier esnasında bile Aleviliğini saklayanlar var..Ve yahut Ailesine sevgilisinin alevi olduğunu söyleyemeyen kızlar var..Çelişkiler hala var yani..
-
ortada kavga mavga yok saçmalamayın daha fazla. birisi ben aleviyim dediğinde karşısındaki şöyle bi durup düşünüyo. nasıl yani diyo içinden ve durumu kötü yarıgılıyo sanki alevilik kötü bişeymiş yanlışmış olamazmız gibi.. bu yüzden bir çoğu öyle olduğunu saklama gereği duyuyo.. bu durum insanların alevilik öğretisiyle ilgili en ufak bir şey bilmemelerinden yani cehaletlerinden kaynaklanıyo.. biraz açıp okusalar neymiş ne değilmiş öğrenseler bu durum kesinlikle böyle anlaşılmazdı. biliyorum çünkü bizzat kız arkadaşım alevi.. kız alıp vermeme yada namaz kılmama abderst almama gibi saçmalalıklar kesinlikle doğru değildir.. önce biraz araştırıp öğrenip öyle yorum yapmalı.. insanların beyni harbiden örümcek bağlamış artık
he insandan insana sünni den sünniye aleviden aleviye değişmezmi , değişir.. ama bi insan öyle diye bütün bi toplumu da yargılayamazsınız
-
TaNeR bunu yazdı:
-----------------------------Meftuni bunu yazdı:
yeter a.k ne zorunuza gitti anlamadım biliyosanız aleviyi biri çıksın ayrıntılarıyla yazsın yazdıklarımı kopyalayarak ne anlatmaya çalışıyosunuz
-----------------------------tamam sen ilerde ANNE olduğunda çocuklarını böyle yetiştir : |
-----------------------------tamam, meftuni nin kefili benim ama; bu konuya şöyle tarafsız gözle baktığım zaman, bende bu postu atan TaNeR de banlanmalıymış..