Neden Bu Kavga !
-
bildiğim kadarıyla alevilik kultur,siilik mezhepdir
bu arada mumsöndü ne?
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------:S amma salladiniz. bir zamanlar bayaa bi arastirmistim ve sunu acikca soyleyeyim.
meftunicigim
cem evleri ibadet edilen yerdir nasil ki cami ye ickili giremezsin oraya da ickili almazlar, ickili alinmayan yerde nasil icki icebilecegini saniyorsun meftuni :) gittim gordum izledim.
sen oyle bi yazmissin ki hani gormus gibi orda bulunmus yasamis gibi ufurmussunyasterfox
Alevi ler Kuran-i Kerim i kabul etmemis olsalardi Alevi dedelerin elinde Kuran-i Kerim bulunmazdi. Oturup Kuran-i Kerim okuyan alevi dedeleri vardir.Hz. Muhammed i sevmiyor olsalar cem evlerinde kocaman harflerle "Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali" diye yazmazdi
gidin arastirin gozlerinizle gorun
-----------------------------Aynen Katılıyorum HOcam..
-
Android bunu yazdı:
-----------------------------bildiğim kadarıyla alevilik kultur,siilik mezhepdir
bu arada mumsöndü ne?
-----------------------------
anadoluda safevilerle olan sorunlar yuzunden siilerin cok buyuk baski altinda yasadigi caglardan kalmis bir gelenek. cem ayinleri yapilacagi zamanlarda isik sondurulurdu ki baskalari onlari ayin yaparken gormesin... her ne kadar gunumuzde bu baski kalksa da aleviler geleneklerini unutmamak, kulturlerini yasatmak istediklerinden olsa gerek bu ananelerini hala surdurmektedirler...
kaynak ekşi sözlük'tür anlık bi cevap vermek için yazdım.daha ayrıntılı araştırmanı öneririm
-
yaw yazmıyım yazmıyım dedim dayanamadım..
en başından söyleyeyim ben bir aleviyim ve bununla gurur duyuyorum..
arkadaşlar önce şöyle diyim nette ne zaman böyle bi konu açılsa hıyarın biri çıkıyo bilmem nerden duyduğu bi şeyi sallıyı veriyo ortaya sonuç böyle oluyo tabi..
anlatıcağım uzun sanırım.. önce aLman kardeşime sözüm, neden evlenmesin kardeş.. benim kız arkadaşım sunni şimdi sunni diye redmi etmeliyim kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz.. ha ailelere gelince, insanlarda bi ön yargı var bazı müridlerinde dediği gibi zamanında ateşi harlatmışlar yaka yaka bugüne gelmişler.. benim okuldan bi arkadaş bigün şunu dedi mesela, bizde alevilere kız vermezler ama kız alırlar çünkü kızlar bize göre daha kolay kandırılır, bu zihniyet oturmuş bizde demişti..bunları silmedikçe insan olana insan gözüyle bakmadıkça bu iş böyle gidicek sanırım..vermediler mi kızı gerçekten seviyosan kaçır.. çünkü ben de böyle bi sıkıntı yaşıyacağım için en mantıklısı bu geliyo.. bu tabuları yıkmak kolay değil malesef.. yani düşün olayın boyutunu.. ve sana tavsiyemdir sakın sakın aileleri evliliğine karıştırma herşeyi konuşun hayırlısı olur inşallah mutlu olursun kardeşim..ya arkadaşlar bu ülkede hristiyanla evlenirken kimse sorgulamıyo, yunanla evlenirken kimse sorgulamıyo(ki gördük neler yaptığını şerefsizin) neden aleviler ya arkadaşlar biri de desin ki ya kardeşim allah rızası için biri şu sebebi var bak sen böylesin desin..
allaha kitaba inanmıyosak niye herkesin evinde kuran-ı kerim var, üstelik öyle kuytuda köşede değil gözümüzün önünde kafamıza bişey takıldı mı açıp bakalım diye süs diye koyan zihniyetedir sözüm burda.. ha bunun yanında Hz. Ali'nin kılıcıda var o kılıcın islamiyetin yayılmasında önemli bi yeri vardır.. tabi asarım boynumada evime de .. benim annem camiye, mevlüte, cemevine başını örterek giriyosa.. ve benim okulum gazide istanbul gezisinde müslümanım şöyleyim böyleyim diyen 3-5 fallik sultan ahmet camisine başı açık giriyosa(ki turistler bile başını kapatıyo girerken)bunda bi tuhaflık var demektir..
hepsini geçtim o yıkanmıyo diyenler kaç kere ilişkiye girmiş, hadi onu da geçtim ilişkiye girdikten sonra o ter kokusuyla ortalıkta dolanabilmiş mi?.. yazık yani.. geçen gene bi yerde diyolardı yok hacı bektaş da çadırlarda neler dönüyo.. ulan kaç kere hacı bektaşa gittinde bu kadar hayvanca eleştirebiliyosun..
genel evde türkü,kürdü,alevisi yokmu orda niye kimse abdest sorgulamıyo haram olan bişeyi ihtiyaç diye görmezden geliyo bi çoğu.. niye herşeyde müslümanlığı yaşayamıyoruz da işimize geldiği gibi hareket ediyoruz biçok konuda..
cemevi ve içki olayına gelince kim camiye içkiyle giriyo.. hadi onu geçtim ard arda 3 kez cuma namazına gitmezsen dinden çıkıyosunda diyolar bu mevzuyu buraya getiren zibidiye sözüm geçtiğimiz 3 cumaya gittin mi?
son sözlerimi yazayım.. eğer bu ülkede namaz kılıyorum deyip yarım saat sonra 5liralık malı 20 liraya düdükleyen ticaret diyen zihniyet varsa ki var, alevi şöyledir böyledir deyip okulda nutuk atıp 5 karısı olan, tacizci şerefsiz din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ve imam v.s. varsa, ve buna rağmen tarzan sen bi alevisin dinsizsin şöylesin böylesin diyen adamlar varsa ben böyle adamın islam anlayışından şüphe ederim .. kimsenin kimseyi sen söylesin böylesin diye yargılamaya hakkı yoktur.. eleştiren adamlar kaç kere kuran-ı kerimi okuyup bi ders çıkarmış.. sokakta millet açlıktan geberiyo.. cemaatti şuydu buyduderken bazı evlere kilo kilo et giriyo..
ve şimdi soruyorum ey müminler hani kardeştik..başka ileti yazmak istemiyorum sen burda yanlışsın diyen pm atsın işin doğrusu neyse beraber bulalım..ben bu güne kadar sen yada o diye ayırmadım kimseyi ama hala görüyorum ki ikiliği kendine görev edinmiş zihniyetler var.. yazık..
-
sünniyle evlenen eğer eşi alevi olmassa bir yıl ceme giremez.aynı zamanda sünni ile evlenenin 2 yıl lokması yenmez.
gibi uygulamalar olduğunu duymuştum.
-
Türkiye her ne kadar laik bir ülkede olsa sonuç itibariyle müslüman bir ülkedir. Genel olarak da şafi ve hanefi mezhebe sahip insanlar bulunmaktadır. Bunun dışındaki 4 mezhebin dışında olan ve müslüman olmayan azınlık olarak görülmektedir. Aleviler de azınlık oldukları için, ne olursa olsun bir takım geri kalmış insanlar tarafından göze batmaktadır yaşayışları ve inançları...
İster alevi olur ister, başka bir inanca sahip olur, her yaptıkları abartılır ve nefret giderek artar. Tabi doğal olarak alevilerde kendilerine yapılan ters davranışlardan dolayı sünni leri sevmeyebiliyorlar. Bence haklılarda. Kimsenin inancı, bizim inancımıza saldırı olmadığı takdirde bizi ilgilendirmez. Herkez istediği Tanrıya inanır, istediği gibi hareket eder.
Bu oyunlara gelmemek lazım. Herşey ailede başlıyor, ondan sonra böyle, bilmediği şeyler hakkında yorum yapan birer bireyler geliştikçe bu kavgalar hiç bitmez...
-
berdush bunu yazdı:
-----------------------------sünniyle evlenen eğer eşi alevi olmassa bir yıl ceme giremez.aynı zamanda sünni ile evlenenin 2 yıl lokması yenmez.
gibi uygulamalar olduğunu duymuştum.
-----------------------------duyma bile bunları..
-
Türkiye 'nin rejimi cumhuriyettir. Dini islam değildir. Bunun bilincinde olmak lazım :S