ÖSS De Birinci Olmanın Zeka İle İlişkisi
-
ilk 100 çok çalışmanın yetersiz kalabildiği bir derece.Genelde bu insanlar çok yönlü düşünebilen ve inançlı kişiler oluyor.
-
zeka ile alakasi yok o puanlari almak icin. oncelikle sunu unutmayin basari sadece calisma ile gelir. zeki insanlarin sadece ezber yapmasina gerek yoktur.
ayrica yilda mezun olan varsayimsal olarak 100000 ogrenci mezun oluyorsa sadece bunlardan 100 tanesi sizin o soylediginiz yere gelir ayrica dip not diploma cehaleti giderir eseklik bakidir.
-
whopper bunu yazdı
ilk 100 çok çalışmanın yetersiz kalabildiği bir derece.Genelde bu insanlar çok yönlü düşünebilen ve inançlı kişiler oluyor.
İroni sezdim biraz.
Abi neden diretiyonuz :) İlk 100 de değilde ilk 5 binde felan arkadaşlarım var benim içinde girer diyorlardı ama giremedim. Adamlar çalışıyorlardı yani. Evet iyi anlayanlar vardı ama benden az soru çözüp iyi bir yere gelen görmedim.
Mesela şu soru için zeka lazım dediğiniz soru varsa gösterin merak ediyorum çünkü soyut geliyor dedikleriniz.
Soruları teker teker analiz ettirip çözdüreceksiniz bana zamanım oluncada yaparım nesi zormuş ve papılamazmış bu soruların ben kabul etmiyorum.
Böyle düşünürsem yok benim gafa basmaz ben zekalı değilim derssem zaten performansım düşer ve havlu atmış olurum.
Örnek vereyim bir soru vardı sınavda çözemediniz sonra çözüme bakıyorsunuz anlıyorsunuz sonuçta hm demek böyleymiş diyorsanız demekki soruyu aslında biliyorsunuzdur da anlamamıştırsınız.
Yapamayan arkadaşlarada gelince çalışmıyorlardı çalışmayan hiç bir zaman yapamaz zaten :)
zeybekustasi tarafından 24/Nis/13 23:14 tarihinde düzenlenmiştir -
usta her soru tipinin çözümünü ezberlersen zekaya gerek yok ancak pratikte bunu yapmak mümkün değildir, sebepleri
1- birçok konu var, gelebilecek soru tipi çok fazla hepsi ezberlenemez
2- çözüm yollarını kavrayabilmek bile bazı konularda ortalamanın üstünde bir işlemsel zeka gerektiriyor
3- %100 yorum gerektiren, kavrama gücü gerektiren sorular var
somut örnek istiyorsan pragraf sorularını ele al, bazı yorumlu fizik-kimya sorularını ele al, geometri sorularını düşün,
bu tip sorularda bilgi verilip yorum yapılması istenir, bu da illaki yüksek konsantrasyon, ortalama zekaya ve yüksek kavrama-algılama yorumlama gücü gerektirir.
-
herkesin bi potansiyeli vardır çalışarak bu potansiyeli değerlendirebilirsiniz ancak normal zekada biri derece yapamaz
-
zeybekustasi bunu yazdıwhopper bunu yazdı
İroni sezdim biraz.
Abi neden diretiyonuz :) İlk 100 de değilde ilk 5 binde felan arkadaşlarım var benim içinde girer diyorlardı ama giremedim. Adamlar çalışıyorlardı yani. Evet iyi anlayanlar vardı ama benden az soru çözüp iyi bir yere gelen görmedim.
Mesela şu soru için zeka lazım dediğiniz soru varsa gösterin merak ediyorum çünkü soyut geliyor dedikleriniz.
Soruları teker teker analiz ettirip çözdüreceksiniz bana zamanım oluncada yaparım nesi zormuş ve papılamazmış bu soruların ben kabul etmiyorum.
Böyle düşünürsem yok benim gafa basmaz ben zekalı değilim derssem zaten performansım düşer ve havlu atmış olurum.
Örnek vereyim bir soru vardı sınavda çözemediniz sonra çözüme bakıyorsunuz anlıyorsunuz sonuçta hm demek böyleymiş diyorsanız demekki soruyu aslında biliyorsunuzdur da anlamamıştırsınız.
Yapamayan arkadaşlarada gelince çalışmıyorlardı çalışmayan hiç bir zaman yapamaz zaten :)
Zaten kasttetiğim de şu: zeki insan sisteme farklı bakış açılarıyla yaklaşabiliyor. Benim hem kendimin hem de kardeşimin dereceli arkadaşlarımız var.Ezbere çözülen sorulara akılcı pratik çözümler getirebiliyorlar. Geometride bunu aşırı derecede hissettiriyorlar.Bilmiyorum bilgin var mı cemaatin elit sınıflarında zeki elemanlar var aklına gelmeyecek binbir türlü yolla geometri çözüyorlar. elemenlar mevcut soruyu sezip 3-4 adet ek çizgi çekiyor sonuca ulaşıyor.Ayrıca inançtan kastım da şu: kimse ben 1.olacam demiyor.İlk 100 zaten potansiyel birincidir.Artık bu noktada şans faktörü mü devreye giriyor dersin olaya olan inançları mı dersin bilemem.
Ayrıca bu konuyu da çok dert etme.Biliyorum insana koyuyor iyi yapan embesil insanları görmek ama ne yapacan sistemin adamı olmak lazım.Olamıyorsan da yeni maceralara yelken açacaksın vakit kaybetmeden.
-
'Zeka değildir ezberdir' yorumu biraz garip.Sebebi zekanın zihindeki öğrenme,algılama ve bellek işlevlerini de içermesi.Zekanın tanımı üzerinde hemfikir olmadan konuyu tartışmak bence biraz abestir.Kaldı ki öğrenme ve ezber arasındaki farkı dışardan bakarak kestirmek bazen o kadar da kolay olmayabilir.
-
bir de şu var, eklemeden edemedim;
öğretenin de öğrenen kadar zeki olması gerekli ki amaca ulaşılabilsin. öğretmen çocuklara yetebilsin.
peki şimdi size bir soru; hayatınızda ders aldığınız öğretmenlerden kaçının zeki olduğunu hissettiniz?
aynı şekilde sizce bu soruları hazırlayanlar zeki insanlar mı? peki gerizekalı bi insan zeki bi insanın zeka
seviyesini ölçebilir mi?
Shurochka, ben de seninle aynı şeyi düşündüm, sosyal zeka mı, sayısal zeka mı, görsel zeka mı, veya
diğer zeka türlerinden hangisiyle ilgili bu konu? Ama bunlardan herhangi birinin üstünlüğüne sahip insanlarda
ortak bir nokta var, düşünebilme yetisi. Yanlış ya da doğru, kendilerine ait düşünceleri, fikirleri var. Bir ampulün
peşinden giden değil, yeni ampuller yakan insanlar.
Kim ne derse desin, öss zeka ölçmez. Yok ilk 100 şöyleymiş, yok bilmem kaçını tanıyomuş, geç o işleri hocam.
Bu hayatta verileni alan değil, verilmeyeni alan zekidir...
moi tarafından 25/Nis/13 01:20 tarihinde düzenlenmiştir -
İnsan isterse yapamayacağı hiçbirşey yoktur,yeterki istesin.
Gerisi hikaye....
-
konu ile çok yakından ilgisi yok ama yigenim geçen bana 1 tane hoca bütün dersleri anlatamıyosa niye bizden bütün derslerde başarılı olmamızı bekliyolar dedi :D
bende çok yoruluyolar yogun programları var demek zorunda kaldım ama cevabım beni bile tatmin etmedi :D