Programlama Dili Öğrenmek İstiyorum Ama Nereden Başlayacağımı Bilemiyorum
-
arkadaşlar tamam herkes birşeyler yazmış ama ben şimdi kısaca VB yada C# öğren diyen arkadaşlar için bir kaç şey söylemek istiyorum...
Öncelikle ben dediğiniz iki dilden vb daha sonrada C# öğrenmeye çalışmış birisi olarak evet artık pat çat VB kodları okuyabiliyorum ancak eğer bir uygulama yazıp para kazanmak istediğimde microsoft hemen karşıma dikiliyor ( sonuç şu sen program yazarken bizim ürünlerimizi kullandın Visual Studio ve Microsoft DLL leri) ver bakalım bunun telif hakkını... Üstelik bu diller tamamen sizleri Microsoftun bağımlısı haline getiiyor yani önünüze bir başka dil yada kod geldiği taktirde ne yapacağınızı bilemiyorsunuz...
Bakmakla yetiniyorsunuz...
Yanlızca buda değil hemen her arkadaş C# ve VB için güzel şeyler söylemiş ki arkadaşların söyledikleri doğrudur bu dillerin kendilerince güçlü uygulamaları vardır güçlü yanları vardır ancak ne kadar yeterlidir? Zira bu dillerle MS DLL kütüphaneleri kullanılara yazılmış ve yine MS Builder kullanmış insanlar malesef uygulamalarını sadece ve sadece Microsoft ürünleri üzerinde kullanabilirler üstelik kodu yazarken kullandıkları kütüphane versiyonlarına ve derleyici versiyonunu dikkat etmezlerse bir kaç yıl sonra bu yazılan kodlar sadece vista yada windows 7 ve üzeri sistemlerde çalışır hale gelecek çünkü microsoft bir süre önce yanılmıyorsam xp üzerinden desteğini çekti...
Bunun haricinde gelelim benim önerilerime.... Yaptığım uzun vadeli araştırmalar esnasında bir takım gerçeklere vardım kısaca yazayım...
bütün farklı platformlarda (windows, unix, mac, linux) çalışabilen uygulamalar için öncelikli olarak mutlaka java yada python kullanılması önerimdir. Eğer java olursa ilgili java platformunun yüklü olması uygulamanın çalışması için yeterli. Python için böyle bir şart yok zira python derlenmiş olarak gelir.
donanıma yön verebilece akla gelebilecek her türlü haltı yiyebileceğimiz bir dil varsa oda C/C++ dır. Bu dil çok hızlı ve güçlüdür ancak bunun için bazen ramdeki birim boşaltmalarını falan bizim yapmamız gerekir bellek taşkınlarını önlemek için... Başlangıç için kesinlikle tavsiye olunma orta seviyeli bir dil olarak insan diline görece uzaktır ve kodlamayı öğretmek açısından fıtık edicidir...
Web konusunda kesinlikle html bilinmesi önemlidir bunun haricinde asp yada php olabilir kişisel önerim php den yanadır çünkü sizi hiç bir kurum yada kuruluşa bağlamaz... asp öğrenirseniz microsoft bağımlılığı karşınıza dikilir yine bunun haricinde flash falan öğrenmek her zaman iyidir eğer webin arayüzünüde siz tasarlayacaksınız...
Bunun haricinde dün gece okuduğum bir makaleye göre ki bu konunun ilk sayfasında bir arkadaşım paylaşmıştı gramerinin insan diline yakınlığı ve iyi düzenlenmişliği nedeniyle python bu iş için idealdir. python üzerine piyasada çok fazla kitap bulunmasada nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı bilgi how to use (yanılmıyorsam böyleydi) olarak python un resmi sitesinde bol miktarda bilgi mevcuttur.
hepsinden önemlisi öncelikli olarak ne yapacaksan yap git adam gibi temel algoritma ve veri yapılarını öğren bunlar olmadan yaptığın hiç bir şey bir halta benzemez. nitekim neyi nereye koyacağını tam bilemezsin
yanlış birşey söylediysem konuyla ilgili bilgili arkadaşlar düzeltsinler lütfen haddi mi aştıysam kusuruma bakmayın...
-
VB6.0 ile başlamnı öneririm
///edit: isim benzerliğinden dolayı kafam karıştı :D
benim sövdüğüm by_h424n diye bir lamermiş k. bakmayın artık :D