Rapcilere Atılan Laflara Karşı Bi Yazı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugax
    bugax's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Ağustos/2005
    Erkek

    Kendisine fazlaca, gereksizce bok atılan müzik türüdür. Halbuki bunu atan kimseler düşünmezler ki bu müziğin doğduğu Amerikan’ın dilini konuşmaya can atarlar, iyi konuşunca övünürler, ürünlerini alıp giyerler, herbi haltlarına özenirler, yemeklerinin hastası olurlar, orayı yaşanacak yer olarak görürler, orda yapılan diğer müzikleri dinlerler vs. tabii ki başka şeylerini sevmeleri illa ki rapi de sevmeleri zorunluluğu yaratmaz fakat herşeyine özenip bi bu işe özentilik demek de pek bi çelişmekte.

    Bir de rap bizim kültürümüz değil demek var ki o konuya direk cezanın bir parçasında söylediği birşeyle cevap verip kapatıyorum. “pop kimin rock kimin arabesk kimin cevap verin”

    Yok efendim bu adamlar niye bol giyinir, yok neden şapkasını yan takar, yok neden küfreder gibi abuk sabuk yersiz sataşmalar da vardır rap dinleyen kitleye. Her sorunun cevabı vardır fakat uzun uzun anlatmayacağım şimdi.Her müzik türünü icra eden ve dinleyen insanlar ortak bir giyim tarzı yaratırken, neden rapçilerinki batmaktan anlamam. Sadece bu giyim konusuna bir açıklık getirmek gerekirse 80lerde Amerikada gettolarda ortaya çıkan bu müzik bildiğiniz fakirlerin özellikle zenci olanların icra ettiği bir türdü. Fakir insanlar çöpten buldukları kıyafetleri giyerler üşümemek için de kat kat üstüste geçirirlerdi bunları. Doğal olarak 4-5 kat giyinince bol, büyük görünmeye başlıyo tabi. Ayrıca çöpten kıyafet bulan bir insanın üzerine bol olanı mı yoksa tayt gibi yapışanı mı seçeğine nasıl cevap veririz bi düşünelim.Zamanla bol giyinmenin rahatlığına da alışınca bu müziği dinleyenler arasında ortak bi tarz oluşmuş giyim konusunda. Kısaca bu şekilde açıklayabiliriz.

    Onun dışında bu müziği üreten insana emek vermiyor, konuşuyor sadece, bir bilgisayar yetiyor herşeye demek de anlamsızdır. Çünkü rap şarkılarında olduğu kadar uzun söz başka türde mevcut değildir. Bu sözler havadan düşüpte yazanın ayağına gelmez. Hepsi başarılı olmayabilir evet, her müzik türünde vardır başarısız örnekler. Ama üzerine bu kadar düşünülen, insanlara dünyada aşktan başka konular üzerine de şarkı yapılabileceğini farkettirmeye çalışan bir türe emek verilmiyor denmesi haksızlıktır bence. Bugün x popçusunun albümünü eline alıp dinleyen bilinçli türk genci ortalama 10 şarkının bulunduğu bu albümlerde kaç şarkıda aşk, ayrılık acısı, kavuşamama, hasret vs dışında bir konuyla karşılaşmaktadır? Halbuki rap dinleyicisi dünyada açlık, geçim sıkıntısı, politik oyunlar, töre cinayetleri vs gibi daha birçok kaydadeğer konu olduğunu bilir.

    Rap bir anlamda tepkisiz kalmamaktır.Coğu müzik türünü devirip kendinden geçirebilecek, ritmik açıdan sanatsal denebilecek örneklerin sıkça görüldüğü, okuyucularının aslında birer modern şair olduğu anlamayan ve evrimini tamamlayamamış bazı kılıksızların zevk renk farkını anlamadığı ve dinleyenlere laf attığı, muhteşem müzik türüdür işte rap!!

    Kalın kafalılara duyrulur!

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Media
    Media's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2007
    Erkek
    yazı cok uzundu kafam milyon olmus ama Rap bence Sagopa Kajmer'dir. Ceza'nın Te ...

    ....
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Nisan/2007
    Erkek

    öncelikle kendimi ekşisözlükte sandım yazdıklarını okurken onu belirteyim:D

    her müzikte illa ki özentiler vardır...ama bu da illa ki müziğin özentilik olduğunu göstermez.kişi özentiyse dinldiğini müziği de özenti bir şekilde tarzına yansıtır...ama arkadaşım şimdi rapi sen tarzına yansıtmak istesen doğrudan yabancılara benzemiyor musun kendini?

    bak azcık bir kliplere aynı "advisory " yazlı penyeler,koca kolyeler,mücevherler,koca kıçlı kadınlar...yani sizin rap dediğiniz şey tamamen özentilik bence...

    "Halbuki bunu atan kimseler düşünmezler ki bu müziğin doğduğu Amerikan’ın dilini konuşmaya can atarlar, iyi konuşunca övünürler, ürünlerini alıp giyerler, herbi haltlarına özenirler, yemeklerinin hastası olurlar, orayı yaşanacak yer olarak görürler, orda yapılan diğer müzikleri dinlerler vs. tabii ki başka şeylerini sevmeleri illa ki rapi de sevmeleri zorunluluğu yaratmaz fakat herşeyine özenip bi bu işe özentilik demek de pek bi çelişmekte."   

    diyorsun da;bunlar kişilerin özentilikleridir veya adam gerçekten seviyordur sana ne bunlardan:D

    "
    Bir de rap bizim kültürümüz değil demek var ki o konuya direk cezanın bir parçasında söylediği birşeyle cevap verip kapatıyorum. “pop kimin rock kimin arabesk kimin cevap verin”"

    diyorsun da; arkadaşım pop belli bir tür sayılamaz.pop sürekli değişir ve bunu özenmeden yaparsan kültürler arası bir sorun yaratmaz.yani aserdar ortaça avrupa özentisi dedin diyelim,gökhan kırdar'a da diyebilir misin?

    rockçılara gelecek olursak; birkaç zibidi hariç yabancılara özenen fazla rockçı(sanatçılar arasında) yoktur.zaten haluk leventin dediği gibi "rock kot pantolon giymek ve bira içmek değildir" kişilerin özentiliklerini geçersen rock kültüründe de bir özentilik kalmaz.

    arabesk;arabi ezgilerde şarkılardır ama bunu araplara özenerek yapmıyorlar bence bunda da özentilik göremiyorum...

    ama rape gelirsek;rap temsil eden adamlar kliplerini,giysilerini,takılarını,düet(featuring değil düet:D) yaptıkları kadınları taklit ediyorlarsa demek ki rap kültüründe bir bokluk var ya da rap yanlış ellerde çarçur oluyor...

    "Yok efendim bu adamlar niye bol giyinir, yok neden şapkasını yan takar, yok neden küfreder gibi abuk sabuk yersiz sataşmalar da vardır rap dinleyen kitleye. Her sorunun cevabı vardır fakat uzun uzun anlatmayacağım şimdi.Her müzik türünü icra eden ve dinleyen insanlar ortak bir giyim tarzı yaratırken, neden rapçilerinki batmaktan anlamam."

    diyorsun da;işte zaten öyle giyinip birbirinizi taklit ettiğinizden size özenti deniyor.aynı şekilde metal dinlerim siyah giyerim diyen de özentidir benim gözümde.bir müziği tarzına yansıtmak giysilerle olmaz.olursa özentilik başlar bunda da en ileri giden müzik rap olduğundan göze daha çok batıyor tabii ki...

    "Sadece bu giyim konusuna bir açıklık getirmek gerekirse 80lerde Amerikada gettolarda ortaya çıkan bu müzik bildiğiniz fakirlerin özellikle zenci olanların icra ettiği bir türdü. Fakir insanlar çöpten buldukları kıyafetleri giyerler üşümemek için de kat kat üstüste geçirirlerdi bunları. Doğal olarak 4-5 kat giyinince bol, büyük görünmeye başlıyo tabi. Ayrıca çöpten kıyafet bulan bir insanın üzerine bol olanı mı yoksa tayt gibi yapışanı mı seçeğine nasıl cevap veririz bi düşünelim.Zamanla bol giyinmenin rahatlığına da alışınca bu müziği dinleyenler arasında ortak bi tarz oluşmuş giyim konusunda. Kısaca bu şekilde açıklayabiliriz."

    diyorsun da;neden peki bu rapçilerin aynı zamanda kendi giydikleri sünük giysileri üreten fabrikaları var?ayrı pazar açmak için olmasın?madem o kadar çok değer veriyorlar zencilere,o müziği yaratanlara, katrina kasırgasında sıcak köşklerinde kıçlarını şöminelerinde ısıtmayı bırakıp yardım etselerdi gettolara...öyle bilmek kaç tuvaletli,bilmemkaç yatak odalı köşkü al sonra yok tupac yok biggy smalls yok getto yok gangsta külahıma anlatsınlar....

    "Halbuki rap dinleyicisi dünyada açlık, geçim sıkıntısı, politik oyunlar, töre cinayetleri vs gibi daha birçok kaydadeğer konu olduğunu bilir."

    diyorsun da; bak bakalım hangisi gidip de yardım ediyor bunları sonlandırmak için? müzik yapmak kolay tabi:D televizyon karşısında ben de çok küfrediyorum çok isyan ediyorum şerefsizliklere ama bir boka yaramıyor işte öyle:D

    "Rap bir anlamda tepkisiz kalmamaktır."

    :D:D adamlar gettolarda yaşasın , polislerden dayak yesin bilmem ne; rapçiler de çıksın birkaç şarkı yapıp göz boyasın sonra yarattıkları tarzları rap kültürü içine dayasınlar,bu giysileri satıp köşeyi dönsünler parayı da köşklere,arabalara yatırsınlar:D bu mu tepkisiz kalmamak:D

    "Coğu müzik türünü devirip kendinden geçirebilecek, ritmik açıdan sanatsal denebilecek örneklerin sıkça görüldüğü, okuyucularının aslında birer modern şair olduğu anlamayan ve evrimini tamamlayamamış bazı kılıksızların zevk renk farkını anlamadığı ve dinleyenlere laf attığı, muhteşem müzik türüdür işte rap!!"

    devirebilecek ha:D e hadi devirsin bakalım nasıl deviriyormuş:Dyani çok ezik kalıyor gibi geliyor bana da nedense:D

    evet ritmler güzeldir,sözler güzeldir,popüler olanlar hariç bu müziği yapanlar da iyi,güzel abilerdir, ama müzik yapmakla bir bok yapmazlar bunu anlasınlar fazla g.tleri kalkmasın:D

    evrimini tamamlamak şarkı söyleyip bir yandan aynı el kol hareketlerini yapmak,sahnede sikini mıncıklamak,küfretmekse senin gözünde;sanırım evrim rapçiler için ters işliyor...

    ama bak laf atanlar da eğer hakkıyla dinlemeyip özenenlere laf atyorlarsa iyi yapıyorlar.hatta dövsünler öldürsünler katletsinler hepsini bence...

    "Kalın kafalılara duyrulur!"

    demişsin;ayıp ama aaaa:D

    ve benden sana öneri:D ;            rapçileri savunuyorsan özentilikten hiç bahsetme, çünkü özentilik deyince akla ilk gelen müzik(veya kültürü) raptir....:D


    Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dipLoit
    dipLoit's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Haziran/2006
    Erkek

    küçük bir grup istisna rapçi işini hakkıyla yapar, ne batı özentiliği yapar, ne de boş laf üretir. ama bu grubun dışında kalan %95lik rapçi grubu evet özentidir, boş laf üreticisidir. Adam şarkı yazdım diyo bakıyosun aptal aptal kafiyeler, 7 yaşındaki yeğenimin yazabileceği kafiyeler bunlar. Bir yığın söz var baksan ne bu diye karı kız işte bara gel kopalım, olmadı birine sövüyo. şarkı sözlerinin arasında özentiliğini tavan yaptırarak yabancı kelimeler kullanıyor, yok peace yok maykrofon, bu adamlar özenti oğlu özenti değil de nedir? sagopa gibi adamlara sevmsem de saygım sonsuz. yazdığı sözler de kalitelidir, öyle batı özentisi şeyler de yapmaz. ama dedim ya, kaliteyle işini yapan rapçi anca %5 oranında var bu piyasada. e %95iniz özenti olduğu için doğal olarak ön yargıyla yaklaşılıyo abicim tarzınıza. bu özenti grubu her tarzda vardır. rockta metalde de vardır. ama bu kadar yüksek değil diğer tarzlarda bu oran.

    ha bi de rapçiler hakkında şu olaya uyuz olduğumu belirtmek isterim, yine o istisna grubu dışında tek kelimeyle boşlar. neymiş? biz rockçılara düşmanız. bababa. çok skndeydiniz rockçıların:D gerçi rock camiasında da var böyle özenti herifler, rapçiler bizim düşmanımız hede hödö diyen.

    istinasız bişekilde tüm rapçilere bi eleştiri yapacak olursam bu da kabul etmeniz gereken bişey ki ne kadar anlamlı ve emekle söz yazarsanız yazın onun müzikal bir değeri yok arkadaşım bu bi gerçek. edebi olarak eyvallah iyi yazmıştır sago mesela. ama arkasında çalan müzik müzik değildir. güzel değil demiyorum hemen atlamayın, melodisi değil anlattığım, müzikal kalitesi. yani baştan sona aynı ritim aynı melodiyle giden hedeye müzik denmez.

    bak ben iki grubu da anlatıyorum, bi hakkıyla yapanlar var, bide böyleleri var diyorum ama konuyu açan arkadaş sanki tüm rapçiler dünya gerçeklerini yazıyor gibi konuşmuş. abi 10 rap şarkısı duyduysam 8inin sözleri karı kız eğlence üzerineydi. zaten şu arabeskle birleştirilen rape uyuz olduğum kadar bülent ersoya bile olmuyorum onu geçtim de.

    bi de samimiyetlerine güvenmiyorum. ceza bi ara yazardı işte açlar fakirler bilmemne. popçulara laf atardı. underground iken böyle bol keseden atıyordu, herkes ulan ne sağlam adam diyodu bana samimi gelmiyodu bu hiç. sonra ünlü oldu, haklıymışsın dediler. adam parayı görünce dünyayı unuttu karı kıza, eğlenceye, rakip rapçilere şarkı yazmaya başladı. kliplerde koca götlü kızlar falan. ondan sonra o kadar yıl sövdüğü popçuların götünü yaladı parayı görünce gitti feat neyim attı. hani nerde bizim adaletin sesi ceza:D ee paraya kadar..


    bir imzam bile yok
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    hacım senin kafa almamış yapcak bişey yok.

    elma şekerinin yazdıkları son derece doğru tespitler.

     


    Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mc_cO_By
    Mc_cO_By's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Nisan/2006
    Erkek
    Saksıyı çalıştırmayı sevmedikçe millet, bok atmaktan öteye geçemeyecek anlaşılan. Herkes tarzını zaten ya yakın çevresinden alır, ya dinlediği müzik türünden ya da özenir vs. vs. Piroman özenti vs demişsin senin kendine ait bi giyim tarzın mı var, bu tarzı sen mi yarattın. Senin söylediğin tarzda düşünseydik emin ol her müzik türüne çok kolay bok atabilirdik. Öyle düşünürsek hiç müzik dinlemememiz gerekir. İsteyen istediği tarzı benimser, hazmedemeyen, laf atan; geçer aynanın karşısına önce kendine bakar!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Nisan/2007
    Erkek
    ben zaten insanların farklı bir müzik dinlemesinin farklı bir tarz yaratması gerekmediğini savunuyorum.en azından dış görünüş olarak ama snin zaten yazdıklarımın tamamını okuduğunu sanmıyorum....

    Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    yukarda bi arkadaş rap =sagopa kajmer dir.

    sonuna kadar katılıyorum..

    çünkü sagopa bu işin hakkını veren bildiğim tek isim. bunun en büyük nedei herkesinde bildiği gibi sago nun yazdığı sözler o adamın hiç bir şarkısı yoktur ki ben ondan bi ders çıkartmadan dinleyeyim o kelimlerin arasına ince ince mesajlar koymuştur ki arayıp bulup çıkarttalım.

    mevzu sagopa kajmer  ise  biraz klasik bir cümle olacak ama gerisi teferruattır. diğerlerinin yazdıklarını dinliyorsun dinliyorsun eee lan ii de bu adam ne demek istior hiç bişe demek istior zaten kendide ne demek istediğini bilmiyor..  albüm dolsun  die yapmış

    gerçekten hakkını veren bi  kişii varsa yanından özenti kelimesi geçmeyen biri varsa o da sagopa kajmerdir.

    sago derki:

    "düşman kelimesinin anlamını arkadaş sıfatını taşıyanlardan öğrendim."

    "kendi yalanlarınıza inanmadığınızı gözlemledim dürüstlüğünüzü özlemledim"

    "ben anladım karikatür komedya koydum adını buranın"

     

     

     

     


    matematik24.com
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mc_cO_By
    Mc_cO_By's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Nisan/2006
    Erkek

    PIROMANTANRI bunu yazdı:
    -----------------------------
    ben zaten insanların farklı bir müzik dinlemesinin farklı bir tarz yaratması gerekmediğini savunuyorum.en azından dış görünüş olarak ama snin zaten yazdıklarımın tamamını okuduğunu sanmıyorum....
    -----------------------------

    İşte ben de diyorum ki herkesin tarzı zaten dış etkenlerle şekilleniyor. Hepimizin sahip olduğu herşey(tarz, zevk, kişilik) çevremizdekilerden aldıklarımızdan oluşuyor. Başkalarına özenti diyen herkes aynaya baktığında kendisinin de aslında bir özenti olduğunu görecektir. Ayrıca emin ol görüntülediğim her konuda tek kelime atlamadan okurum, tıpkı bu konuda olduğu gibi.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Nisan/2007
    Erkek

    "ben anladım karikatür komedya koydum adını buranın"

    belki de bende sorun var ama bu cümleden hiçbir şey anlamadım.şarkıyı dinlesem belki bir anlam verebilirim...

    ""kendi yalanlarınıza inanmadığınızı gözlemledim dürüstlüğünüzü özlemledim""

    insanın zaten kendi söylediği yalana inanmaması doğaldır.sonuçta yalan olduğunu biliyor:D

    "düşman kelimesinin anlamını arkadaş sıfatını taşıyanlardan öğrendim."

    bu da pesimistlerin,kendini bunalıumda sanan farklılık arayışı içinde,ergenlik bunalımlarını atlatamamış kişilerin "beni anlatıyo abi yeaaa..." dedikleri cümledir.çocuk çok iyi hoş biri arkadaşları falan iyi ama nedense o maskeli balo şarkısını dinleyince emrah tarzında yaşamaya karar veriyor:D

    ama maskeli balo güzel şarkıdır.gerçi arkadaki gitar solosu olmasa dinlemem onu da. o gitar solosu için de "MSG-never ending nightmare" arayın limewireda...


    Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Nisan/2007
    Erkek

    mc_co_boy benim zaten özenti dediğim,tüm rapçiler değil ki. ben diyorum ki rapi temsil edenler(daha çok yabancılar) ya da ettiğini sananlar insanlara rapi bol giyinmek,mücevher takmak,güçlü olmak için çalışmak falan diye tanıtıyorlar.

    ve rap dinlyen kişi de eğer kişiliği oturmamıuş biriyse bakıyor ki tam kişiliği koyacak yer buluyor,bakıyor ki rapçiler hep belli tarzda giyiniyor, o da taklit etmeye başlıyor bunları.

    işte benim kinim rapi böyle tanıtan zibidiler ve gidip bunlara özenenler...


    Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
Toplam Hit: 8151 Toplam Mesaj: 87