Sizce Nükleer Santral Kurulmalı Mı ?
-
geçen gün eryamanda kaza yaptım elektrik direğine çarptım nese arabayla servis servis dolanırken tedaşın müdür yardımcılarından biri ordaydı sorduk böle bi soru çalışmalar sürüyo dedi fakat bu iş en aşşa 10 sene sonra temel atma aşamasına gelir söylediklerine bakılırsa :| 10 seneye kim öle kim kala.. ben bu hızla kaza yapmaya devam edersem muhtemelen nükleer santrali göremem :|
-
Kimi evet kimi hayır demiş fakat şu anda bir çok avrupa ülkesinde kurulu doğrudur peki burdan çıkan atıklar ne olacak ? 300 yıl denetim istiyor + en ufak sızıntıda bile binlerce yıl etkisi kalıyor.Peki bi teror saldırısı olursa Türkiye'nin hali ne olur? ülkemiz deprek kuşağında deprem olursa ne kadar sağlam yapı ? yıkılırsa sonuçlarını kim üstlenebilecek yoksa bir çok olayda olduğu gibi yurt dısınamı kaçacaklar hemen bence önce çok sıkı araştırma yapılmalı sonra karar verilmeli bana göre kesinlikle uzak durulması şu an ucuz olabilir fakat nükleer tesis için yakıt dünyada 50 yıl snra bitecek ( araştırma sonucu) sonra ne olacka ? varın karara siz varın
-
Kesinlikle yapılmalı. Bırakın enerjiyi dışarının bize başını dahi değiştiricektir.
-
rene, iyi güzel diyosun abi ama;
madem olmaması gereken bişey, neden bugün avrupa ve amerikada hala faaliyette olan santraller deli gibi çalışıyor? Kapatsınlar ya. Kaldı ki kapatırlarsa onlar da biliyor ki elektrikte dışa bağlanmak zorunda kalacaklar.
Çernobile bişey diyemem ama o rusların kalitesizlik anlayışıdır. Elime ne zaman bir rus malı geçse hemen bozuluyor. Adamlar kalite yapmıyorlarki hiçbirşeyi.
Sahil kesimlerin ve yüksek kesimlerin elektriklerini rüzgarla sağlayabiliriz ama bunlar talebin çok küçük bir kısmını karşılar. Rüzgar santrali ile ağır sanayi çalıştırılamıyor.
Bence tüm dünyada bu işler bu kadar ilerlemişken, onlarca nükleer santral dikilmişken yeni yapılacak bir santralde hata çıkması çok zor. Birçok ülke ile çalışılarak bunun uzmanı olmak mümkün. Çünkü bilen çok. Biraz önce biri yazmış işte, g.korede 20 tane var diye. Adamlar hala dikiyorlar.
Ve tabii ki bizim fikrimizden ziyade bize bunun getirisi ve götürüsü hesaplanmalıdır. Bunu yapabilecek olan bizler değğiliz. Biz ancak yapılmış ve yapılmakta olan uygulamaları günün en güçlü ülkelerinden örnek olarak alırız. Adamlar doğru bir hesap yapmış ki güçlenmiş diye. Yanlışsam söyleyin! :S
-
Tarantula ve Cihan_Dem;
Hocam öncelikle bu santrallerin tek bir kapatma switch i yoktur ole hop diye kapatamazlar. Kapatmaları yuksek miktarda para ve zaman ister. Bugun kapatmamalrının en buyuk nedeni, zamanında açarken yaptıkları anlaşmalar. Özel sektör bunlar belki 50 belki 100 yıllık çalıstırma ve elektrik satma garantisiyle kurar. 20 tane santrali olan güney kore bugun tum ekonomik sistemi amerikaya ve dolara bağlı oldugu ve para basamadığı için topun ağzındadır. Emperyalizm girdiği heryere hem atıkları gömmek hemde kendisine hem teknik manada hem hammadde baglamında bağlı olması için kurar.
Hocam sen turkiyenin ruzgar, jeotermal ve güneş enerjisiyle enerji kapasitesi hakkında bu kadar emin misin ki, yok efenim bu sanayiye yetmez diyebiliyorsun???
Bu arada cihan_dem arkadasım onceki mesajında adlarını yazdıgın ulkelerin hiçbiri dogu bloku ulkesi değildir artık, hepsi amerikanın malıdır.
-
gkhn759 bunu yazdı:
-----------------------------Tarantula ve Cihan_Dem;
Hocam öncelikle bu santrallerin tek bir kapatma switch i yoktur ole hop diye kapatamazlar. Kapatmaları yuksek miktarda para ve zaman ister. Bugun kapatmamalrının en buyuk nedeni, zamanında açarken yaptıkları anlaşmalar. Özel sektör bunlar belki 50 belki 100 yıllık çalıstırma ve elektrik satma garantisiyle kurar. 20 tane santrali olan güney kore bugun tum ekonomik sistemi amerikaya ve dolara bağlı oldugu ve para basamadığı için topun ağzındadır. Emperyalizm girdiği heryere hem atıkları gömmek hemde kendisine hem teknik manada hem hammadde baglamında bağlı olması için kurar.
Hocam sen turkiyenin ruzgar, jeotermal ve güneş enerjisiyle enerji kapasitesi hakkında bu kadar emin misin ki, yok efenim bu sanayiye yetmez diyebiliyorsun???
Bu arada cihan_dem arkadasım onceki mesajında adlarını yazdıgın ulkelerin hiçbiri dogu bloku ulkesi değildir artık, hepsi amerikanın malıdır.
-----------------------------Rüzgar enerjisiyle ilgili bir seminer vardı. Ona katılmıştım. O bilgileri ordan aktarıyorum. "Evet binlerce eve elektrik sağlanabilir, ancak sanayinin elektiriğini daha güçlü elektrik üretebilen santrallerden sağlamak zorundayız" deniyordu. Ama tabii ki olabildiğince rüzgar santrali kurarak kırsal bölgelerdeki halkın elektiğinin buradan sağlanabileceği vurgusu yapılmıştı.
Tamam. Zararlı. Ama yine diyorum. Bunun hesabını sağlam bir şekilde birileri yapmalı. Benim düşüncem. Şu anki enerji eksiğimizi kapatabilmek için kurulmalı.
Yoksa; başka yoldan telafi edilebilecek bir açığı en tehlikeli yoldan kapatmak değil derdimiz.
-
Nükleer Santal canlılara zarar verecek olumsuz yönleri kontrol altına alındığı taktirde kurulabilinir. En iyi enerji üretim sistemidir. Ülkemizde bol miktarda uranyum ve türevi madde var. Bunları çıkarıp kullandığımız taktirde enerji sorunumuz kalmaz.
-
Cihan_Dem bunu yazdı:
-----------------------------
Kim ne derse desin kıçıkırık ermenistan bile bundan uzun zaman once nükleer santral kurabiliyorsa bizim de kurabilmemiz gerekir, bu akp hükümetinin bugune kadar yaptigi en güzel islerden biridir nükleer santral ucuz enerjiyle birlikte sürekli bi plütonyum kaynagı olmaktadır, artık türkün uzaya çıkma zamani geldi buda ilk adım ilk askeri uyduda fırlatılacak, pakistanla denizalti yapiyoruz, yaptigimiz obus toplarinindan almak icin sıraya girdiler israile bile yıllar sonrasına teslimat sozu verebiliyoruz bazı seyler hep iyiye giderken bazilari hala hükümet devrilsin de ne olursa olsun diye ortaligi velveleye veriyor yazik
-----------------------------katılıyorum guzel yorum yapmıssın
-
Rene hocam güzel açıklamış ama orda bazı soruların cevabını verirken derinden şöyle bir soru çıkıyor; Bütün pis işleri Türkiye'ye mi yaptırıyorlar ? diye bi soru geldi çünkü pil,hayvan derisi, vs şeylerin avrupadaki ülkelerde çok az derecede olduğunu ve en fazla Türkiye'nin ürettiğini okumuştum ... Oysa ki pil en büyük zararlı kimysallardan biriymiş... Ya birileri bizi kullanıyo ya da biz ne yaptığımızı bilmiyoruz...
-
Tarantula bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------Hocam madem öle kapatsınlar demişsin, ama bazı noktaları kacırıyorsun...
Nükleer santral kapat dediğinde kapatılacak birşey değildir. sistemine göre yüzlerce binlerce ton radyasyon bulaşmış demir beton su radyoaktif atık ortada kalacaktır. bunların depolanması bi üstteki postta yazdığım gibi imkansıza yakındır, maliyeti inanılmaz düzeydedir...
Teknik bakımdan bütün santrali toplayıp 3. dünya ülkelerine götüremeyecekleri için mecburen orada kalacaklar...
Her yl ortalama bir nükleer santralden 40 ile 80 m3 arası radyoaktif atık cıkıyor... bunlar kaldırılıp atılacak cinste maddelerde değil, onlarca yıl soğumayan, soğuduktan uzun bir süre sonrada yarılanmayı bekleyen maddeler... tamamen radyoaktifliğinin kaldırılması binlerce yıllarla ifade edilen maddeler...
Bir diğer sebebi ise, bilmem farkında değil misiniz, nükleer bombalar var işin içerisinde, onlarca yüzlerce üretilmiş nükleer başlığın depolanması, saklanması için gerekli bu santraller...
Birşey söyleyecekseniz bile önce araştırın, kafayı calıştırın yahu...
Kacınız bununla ilgili yazılmış teknik dökümanları, raporları, okudunuz yorumladınız? Onu geçtim buraya yazarken şu 10 post üstte yaptığım alıntılara bi kerecik olsun baktınız?
Lise temelli fizik bilgimize göre 1 kilo uranyumla bütün ülkeyi beslermişiz, cokta temizmiş, o zaman o olsun dimi?
ahh ahhhh.