Türkiye'de Nükleer Santral Olmalı Mı?
-
kesinlikle olmalı
çünkü bu sayede ucuz enerji üreteceğiz. bu ucuz enerji sanayide maliyeti düşürücek, bu sayedede zincirleme reaksiyona :p geçip ülke ekonomisi kalkınacak
-
Nükleer santral kesinlikle kurulmalıdır. Nükleer kurulmazsa enerjide dışa bağımlılık %80'i geçecek. Bu yüzden stratejik kurumlar satılırken benimle birlikte gürleyen arkadaşlar aynı şekilde nükleer enerjiye sahip çıkmalıdır. Nükleerin yanında ülkemizde doğaya karbon emisyonu vermeyen, yenilenebilir enerji kaynaklarının neredeyse hepsi kullanılıyor/kullanılabilir. (Güneş, Rüzgar, Dalga, Jeotermal, Hidrolik vs.) Bende gerekli parayı bulabilirsem bulunduğum bölgede güneş ve rüzgardan yararlanarak enerji üretmeyi planlıyorum. Rüzgardan ziyade güneş enerjisi daha ucuz ve sorunsuz olabiliyor. Girişimci arkadaşlar Konya/Karapınar çölünde güneş enerjisi üretim faaliyetlerinde bulunabilirler.
Ek olarak;
Amerikada çalışan reaktörler: http://img152.imageshack.us/img152/7788/abdhf1.jpg
Nükleeri Gizli Bir El Önlüyor: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=340589
Fransa’da Nükleer Santraller ve Nükleer Reaktörlerin Geleceği: http://www.caginpolisi.com.tr/88/13-14-15.htm
Almanyada Nükleer Enerji: http://www.fmo.org.tr/yayinlar/ALMANYA_NUKLEER_ENERJI.pdf -
olmalı diğer ülkelerde, komşularımızda var biz de yararlanmalıyız.
-
bencede olmalı, fosil yakıttan kat kat daha güçlü bir enerjiyi kullanabilme yeteneğimiz varken niye kullanmayalım ??
-
-Kararsız- :)
edit: kararlı; kurulmalı, ama..
yönetimimizin ve halkın n kadar tembel olduğunu uzun uzun anlatmama gerek yoktur heralde.
kuruldu varsayarsak, o santrallerin atığını kanalizasyona bağlayıp tarabya, istinye, yeniköy, sarıyer, emirgan vs. yerlere akıtmazlarsa adımı değiştririm.
ankarada kurulsa; yemin ediyorum taa ordan istanbul boğaza kadar kazarlar boru hattı döşerler atıkları yine boğaza akıtırlar :)
yani arkadaşlar buradan çıkaracağınız anafikir; hızlı giden atın boku seyrek olur.
-
Bulgaristan'ın sınırdaki nükleer santralinde olası bir patlamadan sonra Türkiye'nin yarısından fazlasının etkileneceği düşünülürse ülke sınırları içinde bir santral kurmak mantıksız gelmiyor insana. Hiç değilse Rusyadan aldığımız doğalgazı sadece evlerde ve sanayide kullanırız. Bulgaristandan da elektrik almaya son veririz. Bence kesinlikle, mutlaka, katiyyen kurulmalı. Greenpeace'in kimler tarafından desteklendiğini ve neden karşı çıktıklarını da görmek gerekir sanırım. kanada kökenli bu çevreci dernek neden kendi ülkesindeki santrallere bi şey yapamıyor? Yapmıyor desek daha doğru olur sanırım. Neyse derin konular bunlar...
-
kesinlikle Nükleer Santrallar kurup nükleer enerji kullanmalıyız, enerji için doğal kaynakların kullanılması hiç uygun değil hele ki günümüzde enerji sıkıntısı yaşarken ve pahalı enerji kullanırken en değerli kaynaklarımızı ormanlarımızı akarsularımızı böyle faaliyetlerle mahvetmeyelim bırakalım ormanlarımız rekreasyon amaçlı yetişsin koruma ormanları olsun yaban hayatına önem verilsin akarsularımızı barajlar yaparak yok etmeyelim her yıl binlerce ton verimli toprak erozyon sonucu baraj diplerine çökeliyor ve dolduruyor, barajlar daimi enerji kaynakları değildir sedimantasyon sonucu ömrünü tamamlıyor, rüzgar enerjisiyle hava akımlarının yönünü değiştirerek doğal şartları dengeyi bozmayalım doğal kaynaklarımız doğal kalsın...en azından ben böyle düşünüyorum nükleer enerji çok iyi sorunsuz demiyorum eksi ve artıları var ama şu durumda getireceği artılar eksileri gözardı etmemizi sağlayacak en azından kendi ekonomik gücümüzü toparlamamıza etki edecektir.
-
Nükleer santral atıkları hakkında güzel bir yazı.
------------------------------------------------------
“Nükleer Santral atıkları ciddi bir sorundur” yalanının gerçeği nedir?1000 MW'lık bir nükleer santralde yılda ortalama 25 ton kullanılmış yakıt çubuğu atığı çıkar. Bunun hacimsel değeri bir yemek masası büyüklüğüdür. Bu çubuklar büyük bir havuzda yıllarca toplanır. Dünyada hurda ya da atığı en kıymetli metaller sıralaması şöyledir: ALTIN – URANYUM – PLATİN – GÜMÜŞ ve ALUMİNYUM’DUR. Bu metal atıklarının (hurda) fiyatları Londra metal borsasında belirlenir. Ancak sadece “kullanılmış uranyum çubuk” fiyatları yoktur. Çünkü hiçbir ülke bu hurdaları elinden çıkartmak istemez. Sebebi ise gelişen teknoloji ile çubukların ileride “defalarca kullanılması gerçeğidir.”
Ciddi RADYOAKTİF ATIK sorunu ise yapılan özel nükleer araştırma ve atom ve nötron bombası geliştirmesi esnasında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de Nükleer Enerjiyi barışçıl amaçlı kullanmayı isteyen ülkelerin kamuoylarında bu bilgi eksikliği nedeni ile zaman zaman koparılan fırtınaların gerçeklerle ilgisi yoktur. ABD, 103 nükleer santral ile en çok “kullanılmış yakıt stokuna” sahip ülkedir. Bu kullanılmış ya da atık yakıtlara, sürekli talip olan iki alıcı ülke; Fransa ve Rusya maalesef satıcı ülke bulunmaması nedeni ile alım YAPAMAMAKTADIR.
İşte bu gerçekler karşıtlar tarafından, sürekli ört-pas edilerek, atık yakıtlar üzerinden inanılmaz “yalan haberler” yaymaktadırlar. Medya ve yazılı basında ise haber ve programlardaki bilimselliğin temsil oranı da %15-20 seviyesinde olunca “bilgi kirliliğinin” önüne geçmenin güçlüğü daha da kolay anlaşılabilir.
Son gerçek ise daha da çarpıcıdır. Nükleer santraller yapılırken ileride çıkacak yakıt çubuklarını muhafaza edebilecek bir havuz mutlaka yapılır. Son yıllarda bu havuzların kapasitesi 50 yıllık atık yakıtları barındırabilecek kapasitede yapılmaya başlanmıştır. Kısaca ömrü biten santral ile birlikte bu havuz ve içindeki yakıt, sadece basit bir güvenlik koruması ile yıllarca yerinde muhafaza edilebilir. Zamanı ve ihtiyacı halinde atık yakıtlar, “yeniden değerlendirme tesisine” aktarılır. Böylece ortada tartışılacak konunun kalmadığı işin gerçek boyutudur. İşte şimdi “nükleer santrallerdeki” atık sorunundan bahsetmenin ciddiliği konusunu, sizlerin takdirine bırakıyoruz.
Kullanılmış yakıt çubuklarını koruma havuzundaki yerine yerleştirilmesi. -
Kesinlikle olmalı. Zararlı olsa bunca ülke neden ülkelesine nükleer enerji santrali kursun ki. Örnek olarak japonyayı ele alalım onlarda bizim gibi bir deprem ülkesi ama ülkelerinde birçok nükleer enerji santrrali barındırıyorlar....
-
Hocam hercesit nukleer Dunyaya zarar veriyor. tamamen karsiyim (bu benim gorusum) alternatif milyonalrca kaynak var. sadece gunes enerjisi bile yeter.