Türkiye'de Nükleer Santral Olmalı Mı?
-
mqstar bunu yazdı:
-----------------------------
wert bunu yazdı:
HighElf bunu yazdı:
-----------------------------tamamını okumadım ama sanırım bu yaparken füzyon olayını kullanacaklar
gene nükleer çözümümüz nükleer fiziğin başka bir uygulaması oluyor
füsyon olayında en azından güneştekinde
bir trityum bir döteryum birşir(bunlar hidrojenin izotoplarıdır) ortaya bir helyum(yada alfa ne derseniz) ve yüksek enerjili nötron çıkar
vsvsvsvs
sonuç
çözüm gene nükleer de :D
Füzyon yayar ama fisyon rADYASYON YAYMAZ FARK BU AMA hidrojenleri helyuma dönüştürecek ısı verilemediği ve tokamak(plazmanın muhafaza edileceği yer) olmadığı için bir de bunu nasıl durdurabileceklerini bilmedikleri için bu fisyonu gerçekleştiremiyorlar
-----------------------------büyük harflerle yazmak marifet değil
radyasyonun ne olduğunu öğren
neyin zarar verdiğini öğren
döteryumun ve trityum oluşurken neler gerçekleştiğini öğren
füzyonla fisyonun ne olduğunu öğren
nükleer fiziği ne olduğunu öğren
-
Olmalı bence. Bunu sormak bile ayıptır. Enerji bir numaralı ihtiyaç. Skiminizn sağlığı için, çiçek böcek için geri kalmak saçma.
-
wert bunu yazdı:
mqstar bunu yazdı:
wert bunu yazdı:
HighElf bunu yazdı:
-----------------------------tamamını okumadım ama sanırım bu yaparken füzyon olayını kullanacaklar
gene nükleer çözümümüz nükleer fiziğin başka bir uygulaması oluyor
füsyon olayında en azından güneştekinde
bir trityum bir döteryum birşir(bunlar hidrojenin izotoplarıdır) ortaya bir helyum(yada alfa ne derseniz) ve yüksek enerjili nötron çıkar
vsvsvsvs
sonuç
çözüm gene nükleer de :D
Füzyon yayar ama fisyon rADYASYON YAYMAZ FARK BU AMA hidrojenleri helyuma dönüştürecek ısı verilemediği ve tokamak(plazmanın muhafaza edileceği yer) olmadığı için bir de bunu nasıl durdurabileceklerini bilmedikleri için bu fisyonu gerçekleştiremiyorlar
-----------------------------büyük harflerle yazmak marifet değil
radyasyonun ne olduğunu öğren
neyin zarar verdiğini öğren
döteryumun ve trityum oluşurken neler gerçekleştiğini öğren
füzyonla fisyonun ne olduğunu öğren
nükleer fiziği ne olduğunu öğren
Özellikle büyük yazmadım caps locka sonradan bastığımı farkettim ayrıca bir de fisyonla füzyonun ne olduğunu gayet iyi biliyorum benim konum, yerini yanlış yazmışım yerleri değişecek yazdıklarım doğruBu olağanüstü çok yüksek bir sıcaklık olduğu için ve kaynaşma tepkimesine girecek maddeyi taşıyacak hiçbir katı malzeme bu sıcaklığa dayanamaz -
mortyr bunu yazdı:
Tamam ben bi bok bilmiom nükleer fizik miş satralmiş hiç bi bok bilmiyom siz ünivlere gidiyonuz ilim irfan öğreniyonuz vs. vs. kabul mü?
Ayrıca bunlar anamın babamın doğruları değil arkadaşım...:)
Ve son olarak anamı babamı bu işlere alet edersen bir daha -ki onlarla iligli sadece tek birşey söyledim onların hiçbir yroumunu koymadım bi bok yapmadım.- Bende senin ananı babanı alet edecem eşitlik olsun....
Her konuşmanda sözü onlara denk getiroyorsun bu da senn üniv okumana rağmen gerekli temel eğitimleri almadığını gösterir...
hacı hiçbi bok bilmiyosun değil eksik biliyorsun bazı konuları yanlış biliyorsun doğrusunu söylüyoruz sadece hepsi bu...anan ve babanla tartışman sonucunda bu konu hakkında bu fikirlere sahip olmuşsun yani ananın ve babanın doğruları ;)
anan baban hakkında herhangi bir hakaret küçük düşürücü söz vs. sölemedim! ders konusunda söylediklerim de konular hakkında eksikleri olduğunu göstermek amacıylaydı... eğer ananı babanı bu tip tartışmalara sokmak istemiyorsan öncelikle sen onları alet etmiceksin onları yazmicaksın... çünkü yazdığın an tartışma konusunun içine sokmuş olursun! anam ve babamla ilgili en ufak bişi sölemediğim için onları bu konuda alet etmen durumunda sadece art niyet ararım çünkü onlar hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığın için tartışabileceğin bir konusu olamaz... ha yazsaydım ve sende bilgileri konusunda tartışsaydın sana en ufak bir laf etmezdim...
benim gerekli temel eğitimi almadığımı iddaa etmişsin! anana babana hakaretim oldu mu? küçük düşürücü rencide edici herhangi birşey söyledim mi? sadece fikirlerini tartıştım, bilgileri ile senin üstündeki etkilerini söyledim bunda yanlış olan ne? postunda sen beyan etmedin mi bunları? tartışmaya acmadın mı? bu sadece gövdenin üstünde taşıdığın o ortalama 3.5 kg civarındaki kütleyi kullanamamandan kaynaklı bir yanlış anlama o kadar... hade selametle...
-
konpicyus bunu yazdı:
Olmalı bence. Bunu sormak bile ayıptır. Enerji bir numaralı ihtiyaç. Skiminizn sağlığı için, çiçek böcek için geri kalmak saçma.
-----------------------------inanamiyorum ya :)) Ekosistemin anasi sikilsin elektrik kablosunu sokariz gotumuze :))))))))
Bize bir bok olmazda cocuklarimiz ne bok yer.
Bencilce bir cumle seninkisi.
-
necroshine bunu yazdı:
konpicyus bunu yazdı:
-----------------------------inanamiyorum ya :)) Ekositemin anasi sikilsin elektrik kablosunu sokariz gotumuze :))))))))
Bize bir bok olmazda cocuklarimiz ne bok yer.
Bencilce bir cumle seninkisi.
dimi hacı aslında yararı bile var balık tutma gibi bir zahmetten kurtulurlar o bölgeye giren balık anında haşlama olacağından dolayı topla direk :Dkonpicyus hacı böle bişiyi yazmamış varsayıyorum o ekosistemlerin sayesinde şuan hala hayattasın gelişecez die ona geçir buna geçir ya sonra?
-
Taek'e birkaç soru için mail atmıştım. Biraz geç cevap verdiler (: Neyse buraya yazıyım belki kafamızdaki sorulara cevap verebilir.
Soru 1. Soğutma suyu ihtiyacını deniz suyuyla sağlayan nükleer santraller atık suyu denize kaç derece olarak geri bırakır ve bunun sonucunda ekolojik denge nasıl etkilenir?
Cevap 1. Nükleer santrallerde türbinden çıkan buharı yoğuşturmak için kullanılan deniz suyunun giriş ve çıkış sıcaklıkları arasındaki fark 100C civarındadır. Ülkemizde yapılması planlanan bir nükleer santralde, ısınarak tekrar denize verilen suyun sıcaklığı 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olacaktır. Tesisin bölgedeki hayvan ve bitki türleri, dolayısıyla bunlara dayalı ekonomik faaliyetler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olması beklenmemektedir. Ayrıca deniz suyunun genel sıcaklığının yükselmesi ya da radyoaktif hale gelmesi söz konusu değildir.
Soru 2. Mersin ve Sinop’a yapılması planlanan nükleer santrallerin soğutma sistemi kararlaştırıldı mı? Ne tür bir soğutma sistemi kullanılacak?
Cevap 2. Şu anda nükleer santral kurulabilmesi için gerekli yer lisansına sahip tek yer Akkuyu sahasıdır. Sinop sahasının nükleer santral kurulması için uygun olup olmadığının belirlenmesi konusunda ki yer ve çevre etütleri ise halen devam etmektedir. Bahsedilen şehirler için belirli bir nükleer santral teknolojisi henüz seçilmemiştir.
Soru 3. Bu santrallerin nükleer atıkları için çözüm geliştirildi mi? Ne tür bir çözüm uygulanacak?
Cevap 3. Kullanılmış yakıtlar hem radyasyon seviyesinin yüksek olmasından hem de soğutmayı gerektirecek ölçüde ısı üretmelerinden dolayı santral sahası içindeki su havuzlarında bir müddet (yaklaşık 10 yıl) bekletildikten sonra 50-100 yıl bekletilmek üzere kuru depolama alanlarına alınırlar. Ülkemizde ise atıklar daha sonra belirlenecek olan bir nihai atık tesisinde depolanabileceği gibi, önümüzdeki 50-100 yıl içersindeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler (kullanılmış yakıtların yeniden işlenerek atık miktarının 1/10’a düşürülmesi; ayrıştırma ve dönüştürme yöntemi-partitioning and transmutation-ile 1/100’e düşürülmesi gibi) ışığında yeniden değerlendirilecektir.
Soru 4. Topraklarımızda 10000 ton kadar uranyum rezervi olduğundan bahsediliyor. Bu ne kadar doğru? Bu rezerv ülkemizin enerji ihtiyacını ortalama kaç sene giderebilir?
Cevap 4. Ülkemizin bilinen uranyum rezervi yaklaşık 9200 ton civarındadır. Bu miktar büyük ölçekli bir nükleer enerji projesini destekleyecek düzeyde değildir. Ancak, ülkemizin uranyum kaynaklarının tespiti için çalışmalar başlamış ve devam etmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için http://www.taek.gov.tr/tr/sss/121-nukleer/330-nukleer-yakit-konusunda-disa-bagimli-olacak-miyiz-yerli-kaynaklarimiz-nelerdir.html web adresimizden faydalanabilirsiniz.
-
olmalı abicim bütün dünya kullanıyor veya buna teşebbüs ediyorsa sende kullanmalısın herkesin geçtiği yoldan sende geçeceksin ucuz enerji daha az maliyet daha çok para ve daha gelişmiş türkiye demektir.
-
uçağı örnek vermişsin.. cern e gidecek olan fizikçilerimiz gibi bunun başına geçecek olan mühendizlerimiz fizikçilerimizden endişeleniyorum..
-
Bugün Akkuyu Proje Müdürü İstifa Etmiş. Açıklamasında ilgi çekici sözler etmiş:
* “mersin bilgilendirme merkezi’nde, zemin kotunun 1 metre altındaki ofis olarak kullanılan odalardaki taban suyunu izole edip kesemeyen mühendislik bilginizle, akkuyu’da deniz kıyısında ve deniz seviyesinden 12 metre düşük kotta yapacağınız nükleer santralin güvenli olacağına inanmamızı mı bekliyorsunuz?
* 1,5 milyon dolar harcayarak sadece tasarımını yaptırdığınız bilgilendirme merkezindeki 7 bin 200 metre elektrik kablosunu döşeyip, ups cihazının bilgisayarla bağlantı kablosunu döşemeyi unutan mühendisliğinizle mi nükleer santral inşa edeceksiniz?
* bu güne kadar taşeronunuz olan firmalardan mahkemelik olmadığınız şirket var mıdır? sizin kiralama taahhüdü üzerinden inşa edilen otelle nasıl bir ilişkiye girdiniz ki mahkemelik oldunuz? bu sorundan dolayı atom stroy export’un müdürünü neden apar topar kovdunuz?
* geçen yıl ihalesini yapıp aldığınız iki yangın söndürme aracını kullanacak personel alımı yapmadığınız için bekleterek çürüttüğünüz ve geçen ay çıkan yangında kullanamadığınız doğru mu? bu zihniyetle mi nükleer santral inşa edecek ve güvenliğini işleteceksiniz?
* projeyi maddi sıkıntılardan dolayı yürütemediğiniz doğru mudur? dünya üzerinde size güvenip yatırıma katılacak ya da kredi sağlayacak bir tek finans kuruluşu var mıdır?
* kıyı kenar çizgisine dikkat etmeyi akıl edemeyip, 1 nolu reaktörü kıyı kenar çizgisi altına yerleştiren mühendislik rezaleti yüzünden projeyi uygulamadığınız, bunun için kanun değişikliği beklediğiniz doğru mu?
* son 2 yılda 3 ayrı taş ocağı ruhsatı alıp buradan çıkan ve pasa diye tabir edilen milyonlarca metreküp toprağı mı inşaatta kullanacaksınız?
* asıl maksadınız türk hukukuna gol atıp, çevresinden dolaşıp nükleer santralin zemin tesviyesini yapmak mıdır?
* radyasyon izleme ve ölçüm projesini içerisinde mersin üniversitesi ve mersin halkının temsilcilerinin katılım önerisini neden reddettiniz? projenin şeffaf izlenme ihtimali sizi rahatsız mı etti?
* iş akdimin sonlandırıldığına dair mutabakat sözleşmesinde benim açıklamalarımı engelleyecek maddeleri neden koydunuz?”