Türkiyedeki Müslüman Oranı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MuhammeT
    MuhammeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2005
    Erkek

    müslüman sayısı farklı müslüman olupda dini görevini yerine getirmek ayrı.  Türkiye müslüman ülkesidir. Doğanlar anne ve baba müslüman ise müslüman olarak doğar ve kulağına ezan okunur hatta. müslüman olarak ahirette sorgu ve suallerin karşısına geçersin. hıristiyanlar içinde geçerlidir aynısı. kaç klise doluyo sanıyon ki sen. cami kadar klise yoktur adamların memleketinde.

    birde kendini kandırmaca var. mesela

    akşamları ve sabahları çok imam gördüm tek başına namaz kılıyor

    öğlen ve akşamları çok cemaat gördüm cemaatin dernek vakıf ve ibadethanelerinden ayrılmayan.

     

    yani cami varken neden oralarda ibadet etmelerine göz yumar cemaat yetkilileri. ibadetde ayrımcılığı yapan cemaatciler olmuş ve islamda birlik ve beraberliği birebir cemaatler yok etmektedir. kesin ve net cemaat bozdu bu müslümanları.

     


    Hangi Cennetten Geldik Bu Cehenneme
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı
    Austen bunu yazdı

    Totodan oran atma yarışına katılmak istiyorum. %81.7512015 diyorum.

    Arada bir tane wikipedi maddesi dışında data koyan yok. Herkes ne güzel sallıyor.

    Wiki maddesine de bel bağlanmayacağını, oraya herhangi bir altyapısı olan düzgün bir araştırmayı onaylatıp koyabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. Sana kesin değeri devletin bile veremeyecek durumdayken survey ile ufak parça üzerinde yapılıp genellenmiş bir yüzdeyi doğru kabul etmek ne kadar doğru?

    Şu dedi bu dedi, şurada şöyle konuşuluyor. Kahvehanedeki Ragıp abiyi alıp üniversite kürsüsünde "derin mevzulardaki birikimini" anlattıralım, olay çözülsün. Akademik araştırmalar boşa yapılıyor. Okullar boşuna. Neymiş; okullar, ne alakaysa zenginler falan kafa karıştırıyormuş. Esası köye, kente inip öğrenecekmişiz. Okullar bu işin bilimsel temelde tartışılabilmeleri için var. Millet boşuna sırf tek bir konuda yüksek lisans, doktora yapıp onlarca makale yayınlamak, birkaç katını okumak zorunda kalıyor. Dilden dile aktarılan bilgileri, tv izleyip orada gördüğü bir adamın söylediğini şahsi yorumuyla değerlendirenlere itibar edelim, uzmanlar konuştu mu, bir şey sundu mu "sen yağlı tabakadansın, üstten bakıyorsun siktir git". Neyi tartışıyoruz ki?

    Bu cümlelerin devamı benim oyum dağdaki çobanla eşit olamaz, halkın yüzde 60ı aptala kadar gider. Aslında altı boş değerlendirmeler değil katılıyorum hatta 

    Öyleyse etrafta demokrasi zırvalığı sayıklanmayacak. Çok olan doğrudur gibi sözler piyasayı doldurmayacak. Sanki bu cümleler bu rüyanın bir altyapısı gibi geliyor.

    Fakat öyle değil. Gerçeğe dönelim. Bugün dip bucak korkulup, kiminin savaşmaya çalıştığı kiminin sineye çektiği "mahalle baskısı" var ya o kesim tarafından yönlendiriliyor. Devletin kim tarafından yönetildiği de o kesim tarafından belirleniyor. Yani demek istediğim hem realistik olayım hem de tanrı tanımaz olayım (halkın çoğu da böyle olsun) olmuyor bu memlette. Buzz gibi hissediyorsun inanan insanların çokluğunu.

    Yahu onlar şöyle mal, böyle aptal, şu şekil yanlış, öyle cahil, bu kadar at gözlüklü diyebilirsin. Demeye devam et. Fakat gerçek bu.

    Bir de takmışsınız wikipediye. Linki http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf şeklinde verseydim sesiniz çıkmayacaktı. Viki linkinden sonra özellikle 2009 pew dedik inanmayacağınızı bildiğimden halk tabanına inip örnekler verdim yine yaranamadım.

    Üniversiteden bahsederken de sanarsın herkes bilimsel makale fışkırtıyor. Yok öyle yağ mağ. Manifestoyu 75 Liradan alıp yarıda bırakanlar şiir standı açıyor. Genelde böyle yani. Üniversite öğrencileri olarak güzide profesörlerin de sikinde değiliz (sosyal çerçevede). Gerek hazırlık dönemi olsun (ben okuyorum) gerek bölümdeki arkadaşlar olsun (bir dönem geç olduğum için tüm arkadaşlarım) dini bir muhabbette genel olarak karı kız düşürme mevzusundan bahsediyor. İç kesimlerden gelenler zaten kültür şokuna uğramış durumda. 

    Şimdi anahatlarıyla dini düşünce yapısından stklarına kadar çok kabaca değindiğim bu öğretim yuvası, sevgi yumağı üniversitelerde ne kadar farklı etkilenilebilir? Ne kadar ülkenin gerçek durumu görülebilir? Sanarsın yukarı çiftlikte kümesten yumurta alınıp tandırda çörek edileceğine Mehmetlerin oğlunun cinsel tercihi konuşuluyor yahut viskinin en güzel nasıl içildiğinden bahsediliyor.

    Velhasıl soru basit: yalnızca kendini müslümanım diye nitelendirenlerin yüzdesi kaç? Cevap: %98.6 (2009 raporu)

    Tahminen? = others max. 1 milyon ya var ya yoktur

    Aksini iddia edeni de yürekten dinlerim.

    @ "Bu cümlelerin devamı benim oyum dağdaki çobanla eşit olamaz, halkın yüzde 60ı aptala kadar gider. Aslında altı boş değerlendirmeler değil katılıyorum hatta "

    Haşa, ne haddimize. :) Herkes kendi düşüncesi doğrultusunda hareket ediyor. Doğru/yanlış bunun değerlendirmesini ben yapmam. Ben genel konsepti itibarıyla, işlenişi ve özellikle altyapı -hukuki güvence, yönetimin kontrol altına alınabilmesi, sorgulanabilmesi vb.- eksikliği olan yerlerde "temsili demokrasileri" beğenen ve destekleyen bir insan değilim. Sırf ağzı laf yapıyor diye bilmem neredeki bir nüfuzlu -siyaset artık fakir adamın, halk adamının işi değil- adamın Süleyman dayının, Şefika yengenin "ne iyi kalpli adam, yüzünde nur var" demesi ile seçilmesine karşıyım.

    Öyleyse etrafta demokrasi zırvalığı sayıklanmayacak. Çok olan doğrudur gibi sözler piyasayı doldurmayacak. Sanki bu cümleler bu rüyanın bir altyapısı gibi geliyor.

    Katılıyorum. Çok olan doğrudur gibi dangalakça bir şey yok. Bugün demokrasi sadece kendi meşruiyetini kabul ettirmek için kullanılan bir araç. Koalisyon çıktı mı tanınmayan, yüzüne bakılmayan iradenin ben yönetime katılıyorum, varım aidiyetine sahip olması için kullanılan bir oyuncak. Yoksa kimsenin taktığı yok, anayasa vs. rafa kalkmışken boşuna tartışıyoruz.

    Fakat öyle değil. Gerçeğe dönelim. Bugün dip bucak korkulup, kiminin savaşmaya çalıştığı kiminin sineye çektiği "mahalle baskısı" var ya o kesim tarafından yönlendiriliyor. Devletin kim tarafından yönetildiği de o kesim tarafından belirleniyor. Yani demek istediğim hem realistik olayım hem de tanrı tanımaz olayım (halkın çoğu da böyle olsun) olmuyor bu memlette. Buzz gibi hissediyorsun inanan insanların çokluğunu.

    Bahsettiğim budur. Bu sebeple, bu baskı ve rahatsızlık sebebiyle anonim olmayan her türlü araştırma hatta devlet teşebbüsünde yapılan pek çok şeyde inanan/inanmayan kendi inancına/inanmayışına göre hareket edemiyor, bazen tersini söylemek, o zümrede yer almak zorunda kalabiliyor.

    Bir de takmışsınız wikipediye. Linki http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf şeklinde verseydim sesiniz çıkmayacaktı. Viki linkinden sonra özellikle 2009 pew dedik inanmayacağınızı bildiğimden halk tabanına inip örnekler verdim yine yaranamadım.

    Hocam hiçbir araştırma hangi elden çıkarsa çıksın, özellikle bu büyüklükle yapılıyorsa kesin bir sonuç veremez. O sebeple diyorum ki bizim devletin elindeki veriler bile doğruyu tamamen yansıtamaz. Saptırılma olasılığı var. Dediğimiz baskı sebebiyle öyle değilim ama öyleyim diyenler var. Farklı davranıp farklı olanlar var. Çok farklı sebepler var. Bu tip araştırmaların temellendiği bir nokta var. Bir metot, bir kriter var. Nüfusun tamamına tek tek ulaşıpta neye inanıyorsun diye sorulması mümkün değil. Bu zaten gerekli de değil. Ama kestirmelerde de %100 bir başarı yok. Ulaşılsa bile çeşitli etkenlerle o verilerin doğru mu yanlış mı olduğunu bilemezsin. Bu sebeple bu veriler kağıt üzerinde böyle görünse de gerçeği ne kadar yansıtılıyor bunun tartışılması lazım. Özellikle din üzerine bu büyüklükte araştırma yapmak çok güç bir olay. Üstteki bir arkadaşın dediği gibi inançlar çok değişken. Bir dönemde insan inancından kopabilirken bir badire sonrası inanca sarılabilenler olabiliyor. Ya da yarım yamalak bilmesinden ötürü arada kalıpta o piti piti takılanlar olabilir. Başta müslüman nedir, kime denir, olmak için şartlar nedir gibi şeyler bile belirli değil. Öylesine öznel bir mesele ki bu inanç meselesi, Pelin Batu'nu bir söyleminde "ben insanın inancını tartışmasını görgüsüzce bile bulurum" demişti. Aynen bu düşüncedeyim. 

    @ Üniversiteden bahsederken de sanarsın herkes bilimsel makale fışkırtıyor. Yok öyle yağ mağ. Manifestoyu 75 Liradan alıp yarıda bırakanlar şiir standı açıyor. Genelde böyle yani. Üniversite öğrencileri olarak güzide profesörlerin de sikinde değiliz (sosyal çerçevede). Gerek hazırlık dönemi olsun (ben okuyorum) gerek bölümdeki arkadaşlar olsun (bir dönem geç olduğum için tüm arkadaşlarım) dini bir muhabbette genel olarak karı kız düşürme mevzusundan bahsediyor. İç kesimlerden gelenler zaten kültür şokuna uğramış durumda. 

    Bu çok ayrı bir mesele. Dediğin doğru. Okulların çoğu marka ve makyajdan ibaret. Bu çok ayrı bir tartışma konusu. 

     

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Aralık/2009
    Erkek
    ozgunlu bunu yazdı
    Pisibaliqi bunu yazdı

    %99 müslüman millet kafamızı keserler korkusuyla başka dine geçebilir mi ? zaten fişlemeler almış başını gitmiş. Müslümanım diyipte kendi inancının temelini bilmeyen en az %90 bundan adım gibi eminim. 4halifeyi sorsan %80i bilemez.

    Bunun altında yatan psikolojiyi merak ediyorum, analiz yapabilecek biri var mıdır ?

    Yani kendini müslüman olarak nitelendiren insanların, müslümanlık için gerekli koşulları getirip getirmediğinin sizi neden bu kadar ilgilendirdiği ?

    Yarım müslüman olacaksan hiç olma ateist ol, allaha karşı dürüst mü hissediyorsun kendini ?

    Yoksa amaç ateizmi yaymak mıdır (-ki bu bir DİN değildir) ?

    Yoksa sen de istenilenleri yerine getirmeye dötün yemediğinden mi müslümanlığa bu kadar giydiriyorsun ?

    Bir de tanrı denen kavrama hakaret edemiyosan ya da etmeyi bir cesaret simgesi olarak görüyorsan, ya da sırf iktidara öfkenden yapıyorsan bunları, kendine ateist deme. bunlardan da çok var, diğer tarafı 50% müslümanlardan (bardağın diğer kısmı bu)..

    Bunun altındaki psikoloji çok basit aq . Ne yaptığının farkında olmak. Eğilip bükülmemek müslümanım ama işime geldiği yerde diyen insanlara benim de ikiyüzlüsün deme hakkım var sanırım. Ateizmin nesini yayalım nesini yayayım aksine ben yayılmasını asla istemem emin ol yayılıyorsa çoğalıyorsa temel argümanlarını yitirmiş ve içi boşalmış demektir. Toplumun çoğunluğunu akıllı ve doğru kabul ederek yaşamak salaklıktır. Eğer bu şekilde olsaydı insanlık hala dünyanın düz olduğu savunurdu. Aykırılıklar geliştirir, çoğunluğun uyduğu takip ettiği popüler olan bir çok şey salakçadır çünkü çoğunluk cahildir.

    Benden istenenleri yerine getirmeye götüm yemiyormu? valla dostum ben benden bişey istenecek kadar önemli olduğumu düşünmüyorum. He yok önemliysem benden bişey isteyene sorarım şakamısın diye? 

    Ben tanrı denen kavrama hakaret etmiyorum aksine ilgilenmiyorum bana heyecan verici gelmiyor. Bence çok yaratıcı bi hikayede değil ufkumu da açmıyor çok daha iyi yazarlardan çok daha iyi kitaplar okudum. Ancak bunun bir kültür olduğunun ve insanlığın ortak mirası olduğunun farkındayım. Benim için bu bakımdan ilgi çekici olabilir. Yoksa ölenin başında arapça olarak okuduğun dualara ultra uhrevi anlam yüklemek yerine açıp mealine baksan mal paylaşımı gibi bir konudan bahsettiğini anlayınca pekte öyle huşuu dolunmuyor. Ben sağa sola saldırmıyorum. Ancak bir de diğer yanına bakalım.

    Benden aldığınız vergileri kendinize harcıyorsunuz eğer sizin inanç sisteminizdeyse bu ben hepinize haram ediyorum, yani o caminin imamının maaşına gittiyse 1 TL m arkasında kılan herkeste hakkım var, hepsine haram olsun. Kerhanede çalışan karıdan vergi alıp diyanete harcıyosun içkiden vergi alıp diyanete harcıyosun. Müslümanım deyip gerektirdiği koşulu yerine getirmeyenin beni ilgilendirdiği noktalardan birisi burası. Açıkçası bunlara aklı yerinde olan birey götüyle güler. Yoksa bana dokunmadıktan sonra neye inanırsan inan inanmazsan inanma. Ancak şu yüzyılda bu uygulamalar açıkça insan hakları ihlalidir. Ben bile burada yazdığımda hemen tepki geliyor. İnsanlar nasıl düşündüklerini söylesinler dinlerini açıklasınlar ciddi anlamda bu konuyu tartışsınlar? Türkiyede neyin özgürlüğü var ki bunun olsun.

    Son olarak Devletlerin dini olmaz, unutturulan bir kavram ama olmaz.

    Neyse şimdi herhalde katli vacip sınıfına tam girmişimdir. 


    Fiat Justica Et Ruat Caelum...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Stigma
    Stigma's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Kasım/2007
    Dişi
    SeRDaR bunu yazdı
    Kaptan bunu yazdı
    SeRDaR bunu yazdı

    benimde asıl merak ettiğim 
    sırf toplumdan çevreden dışlanmamak iötekileştirilmemek için acaba kaç kişi zorla müslümanım diyor yada demek zorunda kalıyor müslüman olmadığını rahatça söyleyemiyor.


     

    bu konu  çok başka bir konu hocam ben herşeyi göze aldım gittim din hanesini sildirdim   artı zorda degil  bi ilekçe ve yeni kimlik 10 dakika   ile sürmüyor 

    ülkemizde çogu kişi mahalle baskısı altında oldugundan söyleyemiyor,

    merak ettigim kimlikte yazan benim .

    Hocam açıkçası benim fikrim kimliklerde din ibarelerinin bulunduğu bir bölümün olması biel Laikliğe aykırı bir durum  dini inanç kısmı devletin kayıtlarında sadece ve sadece ölüm sonrası defin işlemleri için bulunmalı ama 
    işe girerken okula girerken bankaya para yatırırken  gsm hattı  bile alırken fotokopisini verdiğimiz kimliiğimizde bulunması çok yanlış 
    bilmiyorum başka ülkerlerde bu dururm nasıl yurt dışında yaşayan arakşlar cevaplarsa sevinirim de 
    bana göre çok gereksiz din ibaresinin varlığı gerçekten kimseyi rahatsız etmemesi gererkirken demokratik laik ülkedeysek neden kimlikte yazar ben anlamadım 

    anayasada üstelik din dil ırk ayrımı yapılmamasıyla ilgili madde varken insanların bu şekil mimlenmesi saçma 
    kimliğinde yahudi yazan birini ülkede kururmsal firmalar hariç kaç kişi işe alır mesela bunlar önemli şeyler düşünüldüğünde 

    Yunan kimliklerinde din ibaresi yok, kadın erkek renk ayrımı da yok, hatta kadın erkeğin soyadını da almıyo. Pis anarşikler ^_^


    allcolorsarebeautiful.net
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Ahlak var mi ondan haber ver yoksa koymuşuz müslümanına hristiyanina.


    Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    LhaNeT
    LhaNeT's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 20/Ağustos/2008
    Erkek

    %şudur yada %budur demek komik olur çünkü insanların içini bilemeyiz
    ama
    1 kuran, peygamber hayatı ve islam alimlerinin sözlerine değer verip buna göre inanlar
    2 bazı tvde bazı radyoda, orada burada çoğu zaman yukarıda belirttiğim 1. şık inanca ters düşen fikirleri anlatanlar ve bunlara inanlar
    3 yukarıdaki 2 şık arasında gelip gidenler
    4 dini çıkarına alet edenler, eş dost laf etmesin diye inanmış gibi görünenler v.s (münafıklar diye geçer)
    genel olarak böyle.


    Büyüklük odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koyuşları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana "büyüksün" derlerse, bunu diyenlere de güleceksin. Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, s. 112 - Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. - Mustafa Kemal Atatürk 1881 - ∞
Toplam Hit: 6877 Toplam Mesaj: 67
din