Bilim Ve Din Aynı Şeyden Mi Bahsediyor??
-
din bir yaşam tarzıdır. din ruhbanlık vs... değildir. oruç tutmak namaz kılmak tıbben insanlara faydalı olduğu gerçeği ortadadır. ama 3- 5 müslümanım diyen kişiye bunu kıyaslamak kökten yanlış olur. bu adamlar böyle diye müslümanlık böyle manasına gelmez. bir arabayı alırsınız o arabanın kullanma klavuzuna göre arabanın bakım inceliklerini öğrenirsiniz. insanı yaratan Allah bu kadar varlık içinde insanı muhatap alarak ona idare etme kabiliyetini vermiştir. insanın nasıl en iyi performansta kullanılacağıda Kuran da belirtilmiştir.
motorlu taşıtlar, lamba , vb.. şeyler icad edilmeden önce Kuran da açıkca yazmaktadır. henüz gerçekleşmeyen koku nakli ve eşya naklininde mümkün olacağı belirtilmiştir. açıp bir kerede olsa meal yada tefsirini okuyun. muhatap insanoğlu yani biziz.
bilimle din içiçedir. dinde icma ve kıyas ile fetva ile sürekli gelişim halindedir . kimileri neden dine karşı düşman derseniz ; bu evveliyattan beri olağan birşeydir. ya bilmediğinden yada bilerek ve kasıtlı olarak zarar vermek istemesindendir.
birde yobaz kesim dini soğutmada bir dinsizden daha fazla etkisi olmaktadır. bunlara göre islamı değerlendirmek yerine bir kere olsun merak edip okuyalım ne diyor öğrenelim.
-
shocakman hocam dediğine bir benze katılıyorum fakat çok genel bir cümle kurudgun için pek bir şey anlayamadım..
Ben zaten hiç bir zaman Allah'ın varlıgını şeytanın vesvese vermesine imkan bırakmıyacak şekilde insanlara sunacagını savunmuyorum aksine bunun tam tersini söylüyorum.. Yaradan bizi öyle bir şekilde yaratmıştır ki onun varlıgı hakkında her zaman şeytana vesvese verebilmesi için bir kapı bırakmıştır ki zaten insanlarda bununla test edılıyor..
Bana yeryüzünde her istediği olmuş,hiç bir an bile ne mevsimlerin insanlar uzerındeki etkilerinden ( son baharın ınsaın ıcıne huzun salması gibi.. ) etkilenmemiş,hep mutlu olmuş bir an bile "KEŞKE" DEMEMİŞ bir insan gösterin bende mutluluğu bu dünyada aramaya başlayayım ! Ama böyle bir insan yok o halde sunu derim sadece ; Bu dünya için yaratılmadıgımız ne kadar da aşikâr.. -
Nikooten hocam bir bakıma onu söyledim ben de. Bir örnek vermişsin; O bahsettiğin gerçeği kabul edemeyen insanlar için ilaç gibi değil midir din?
-
hocam "o gerçek" diyorsun sen bunu kabul ediyor musun ? yok eğer birisi bana boyle birşey yaparsa bu adam hiç bir şekilde bunun ceazını çekmez diyebiliyorsan ben susarım hocam , saygıyla eğiliyorum önünde sen bunları kabul ediyorsan,diyecek bir şey kalmıyor zaten bana.. o halde buna inanların adalet anlayısını sorgulamak lazım... onlara göre bu gayet adil bir şey herhalde.. Ne diyelim Allah başlarına vermesin..
-
Nikoteen bunu yazdı:
-----------------------------
En nıhayetınde bir noktada her şey sıfırdan var oldu yani yaratıldı ! Neden hala inkar ediyorsunuz ? Hadi inkarınızı geçtim kendi savundugunuz şeyle kendinizi çökertiyorsunuz şeyhim..
Bilim tanırısı,cosmos,enerji,zeus,doğa ana adına her ne derseniz deyin eninde sonunda seve seve değil zike zike bir noktada herşey yoktan var oldu !
Heee diyelim ki zaten vardı bu nasıl oldu ? Hiç birşey yoktan var edilemiyorsa her şey nasıl oldu ? yaaa anlamak mumkun değil gerçekten ! şu an bilim bunu açıklıyamıyor demekten öteye gidemiyorsunuz tamam diyelim ki bilim ilerde bunuda açıkladı bu şu,şu şu şekilde olmuştur dedi o zaman ben yine soracağım o şu şu şu şekil nasıl oldu ?-----------------------------
İnsan baştada söylediğim gibi bencildir. Bu yüzden "Çin bize 100000km uzak" deriz. "Biz çine 100000km uzağız" demeyiz. Aynı burada olduğu gibi biz doğar ve ölürüz sonuç olarakherşeyin bir başı ve bir sonu var deriz. Halbuki enerjinin bir başı ve bir sonu yoktur. O hep vardı o hep var oladu ve o hep var olacak, zaman kavramıda onun bir olgusudur.
Nikoteen bunu yazdı:
-----------------------------Buna benzer tartısmalara dönen diğer topikte elemanlar inanların sorgulayamayacıgını yazmıstı bence sorgulayamayanlar tüm bu sorulara cevap veremeyenler zira eğer sorgulayabilselerdi hem mantık olarak hemde etik olarak ( defalarca örnedğini verdiğim sizin ananıza bazınıza tecavüz etsem oalyı ) bir yaradanın olmaması mumkun değildir ! Sen aklını basına koyup gerçekten de düşünebiliyor musun ki,ben sana eşsiz eziyetler ettiğimde bunun yanıma kar kalacağını ? Çünkü eğer yaradan diye birşey yoksa senın ınancına göre böyle olmalı.. O zman dediim gibi beni her ne yaratmışsa yada ben kendiliğimden yaratmışsam kendimi yanlış yaratmışım amq! çünkü böyle bir adalet benim insani güdülerime aykırı ! bir meni yaa bir meniyi düşünün hiç bir şey sizi ikna edemiyorsa sadece bir meniyi düşünün bu mikro organizma ordusu nasıl oluyorsa içlerinden birini general seçip insan haline geliyor ? Bilim bunu açıklayabiliyor mu ? Hayır ! { kast ettiğim spermin evresi faşan değil anlamak isteyen anlar} Eeee ama insan diye birşey var mı ? Evet eee o zaman biz bu bilimi beklersek yok illede açıklasın izah etsin yoksa inanmam diye bizim insanada inanmamamız lazım a.q ..
------------------------------
1- Sen bana eziyet ettiğini ve yüce olanın buna göz yumduğuna asıl inanmıyorum. Aslında eziyet, günah gibi kavramları eşmek lazım hepsi birer beyindeki hormon ve elektriksel aktivite yoğunluğu. Sen eziyet ediyorsan evet bu senin yanına kâr kalır(sakın burdan gazlamillete eziyet etme ;)
2- Adalet denilen güdü evrimsel bir oldudur, eşitleme ve ayakta kalma yasasına dayanır.
3- Evet bu meni açıklanıyor araştır ;), yada ben anlamadım :)
4- Bilimin tanımını yanlış okumuşsun, olgular yanlışlanana kadar doğrudur.
Nikoteen bunu yazdı:
şk acısını yaşayan bilir sevdiğini başkasıyla ele ele gördüğünde kalbindeki o anlık oluşan yanma hissini bir tek yaşayan bilir ! Ve o acıyı gösteremezsin bilim sitttin sene o acıyı açıklayamaz ancak seni kesecek şekilde falanca hormonlar salgılanıp falanca siir hücrelerine falanca bilgiyi gönderdiğinde falanca oluşmuştur der.Benım buna ihtiyacım sadece insan metebolizmasını merak etmemden ötedir ! yoksa ben o acının grçek oldugunu zaten bılıyorum kalbim acıdı resmen a.q ! + Bilim halen aşkı net bir şekilde açıklayabilmiş değil o halde benim aşka inanmamam mı gerekıyor ? Bu mudur sorgulamadan kasıt ? Gün gelir kendimi unuturumda ben o kalbin yanışını unutmam hocam,unutamam ! Hee ama bak karlıklı aşk,mutlu mest aşk diye birşey yoktur dersen hak verebilirim zira daha karsılasamadım karsılasmasını bırak izlerinide göremedim ! Ama aşk vardır bilimin açıklamasını bırak bir gün yoktur desede aşk vardır !
-----------------------------1- Aşk acısı açıklanıyor, ismini hatırlamadığım bi hormon..... bu açıklama seni niye tatmin etmedi?
2- Aşkta açıklandı(eksik veya tam).
3- Bilimin tanımını bi daha araştır (bilimsel yöntem, bilimsel düşünce)
http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bilimsellik-nedir_6376141.html
4- Aşk yoktur denilmiyorki?????
-
Hayır hocam kimse için adil değil. İnanan, inanmayan diye ayıracaksak bir taraf bunu kabul edebilen kesim diğer tarafsa kabul edemeyen ve tanrılardan medet uman kesim.
-
1-) Yoktan var edilemez diyosunuz enerji hep vardı diyorsunuz,Gerisinide sırf sana ön yargılı yaklaşmamak için okudum yoksa bu cümlede olayı bitirdin zaten...
2-) (sakın burdan gazlamillete eziyet etme ;) merak etme hocam Ben bir yaradana inaıyorum ondan korkar ona sığınırım zaten senin 2 cümlenle gidip adam kesecek değilim ama dediğim gibi wayyy beee ben simdi simdi sana bu eziyetleri etsem senin benı dava edecek kımsen olayacak hee.. ilginç..
3-) Gerektiği gibi okummaşsın saırım orda zaten parantez içinde de yazılmış insan oalyı..
4-) Hormonun adını bul,beyin bunu salgılıyor de aşkı ispatla :) o halde sende bana tavsie ettiğin adalet,zeiyet vs kavramlarını sorguladıgın gibi bunuda sogula hocam,İki hormona isim takınca mı gerçek oluyor aşk ?
5-) Hocam çok merakta bırakmamak için söylüyorum ; Bilim üzerine sayısız tezim var.Bilimin ne oldugunu biliyorum konuyu kavram ezberlemecelerine getirip saıtmayalım lütfen.. O yüzden diyorum zaten Bilim deişir bilim için bugun yanlış olan bir şey yarın doğrudur ben sadece uyarıyorum yarın bilimin size herşeyi açıklaması için çok geç olabilir
+ Yer çekimine inanıyorum ama kütle çekimine inanmıyorum her zaman söylemek istemişimdir :D
@KrypT
burdan sonra hiçbirşeyin anlamı yok zaten hocam.. bizi oluşturan size göre her neyse bize resmen eziyet ediyor o halde.. ne diyeyim.. -
Nikoteen bunu yazdı:
1-) Yoktan var edilemez diyosunuz enerji hep vardı diyorsunuz,Gerisinide sırf sana ön yargılı yaklaşmamak için okudum yoksa bu cümlede olayı bitirdin zaten...
2-) (sakın burdan gazlamillete eziyet etme ;) merak etme hocam Ben bir yaradana inaıyorum ondan korkar ona sığınırım zaten senin 2 cümlenle gidip adam kesecek değilim ama dediğim gibi wayyy beee ben simdi simdi sana bu eziyetleri etsem senin benı dava edecek kımsen olayacak hee.. ilginç..
3-) Gerektiği gibi okummaşsın saırım orda zaten parantez içinde de yazılmış insan oalyı..
4-) Hormonun adını bul,beyin bunu salgılıyor de aşkı ispatla :) o halde sende bana tavsie ettiğin adalet,zeiyet vs kavramlarını sorguladıgın gibi bunuda sogula hocam,İki hormona isim takınca mı gerçek oluyor aşk ?
5-) Hocam çok merakta bırakmamak için söylüyorum ; Bilim üzerine sayısız tezim var.Bilimin ne oldugunu biliyorum konuyu kavram ezberlemecelerine getirip saıtmayalım lütfen.. O yüzden diyorum zaten Bilim deişir bilim için bugun yanlış olan bir şey yarın doğrudur ben sadece uyarıyorum yarın bilimin size herşeyi açıklaması için çok geç olabilir
+ Yer çekimine inanıyorum ama kütle çekimine inanmıyorum her zaman söylemek istemişimdir :D
@KrypT
burdan sonra hiçbirşeyin anlamı yok zaten hocam.. bizi oluşturan size göre her neyse bize resmen eziyet ediyor o halde.. ne diyeyim..
-----------------------------1- İlk andan bu ana maddenin korunduğu gözlenmiştir, (uzak yıldızlardan gelen foton incelemeleri ile sanırım) buda varolanın yok olamayacağını yok olanın var olamayacağını kanıtlar, enerji zaten vardır ve yok olmayacaktır. Çelişen yok sanırım?
2- Şaka yaptım eğer yanlış anlama olduysa özür dilerim. Evet davacım olmayacak ilginç ama malesef gerçek. Dedim ya insan bencildir diye hep durumunu mükemmele eşite yaklaştırmaya ve yaşamaya çalışır bu yüzdende yapılan her kötülüğün bir karşılığı olmasını ve bunu evrensel bazda olmasını ister, adalet ve tanrı düşüncende bu yüzden beyninde hareketli.
3- "( defalarca örnedğini verdiğim sizin ananıza bazınıza tecavüz etsem oalyı )" bumu "{ kast ettiğim spermin evresi faşan değil anlamak isteyen anlar}" bumu ikincisini anlamadım. birincisinde ise:
zamanın başından beri hayatta kalanlar bencil ve güçlü olanlardı, ilk zamanlarda insanlar bunu engellemek için töreyi geliştirdiler, sonra bunları kutsayıp dini kurallar olarak sundular şimdi ise hukuk kuralları var ben bundan dinsiz olanların ahlaksız olduğunu çıkarıyorum, yanlışmı anladım?
4- Aşk, insan vücudu üzerindeki hormonel değişikliklerdir. Bunun dışındabilinmeyen birşey yok, malesef bizi süründürende, dağları deldirende, hatta yaşamımıza bile kastedmemize neden olan şeyde bu. Daha ne bekliyordun :)
5- Bilim açıklayamadığı şeylere var yada yok demez, bilime göre var olan vardır o sadece onun bilgisini elde etmeye çalışır bazen eder bazen edemez bazende eksik eder. Demişsinki geç olmasın, bunu şöyle anladım:
"Tanrı için dua et varsa senin için çok iyidir, yoksa zaten sorun olmaz" eğer bunu anlatmak istediysen
Ben böyle düşünmüyorum, ibadete harcayacağın 3 saatini kanserin tedavisini araştırmaya harcarsan bence çok daha hayırlı olur, ayrıca yoksa onun için yaptığım onca şeyin boşa gitmesi 1 kere geldiğim hayata tabularla bağlanmam çok saçma olur, eğer benim ona ibadet etmeme ihtiyacı varsa veya beni sırf kendisine inanmadığım için yakacaksa o tanrı değildir.
6-Son olarak bilim gerçekleri dinse olmayanları ele aldığı için biri nesnel ve değişebilir diğeri dogmatik olduğu için birbiriyle bağdaşmaz.
-
Hocam bilim madem herşeyi ispatlıyor demişsiniz... Hayır bilim sonuca ulaşmak için %100 garantili ve en etkili metodolojidir. fakat herşeyi ispatlamaz. eğer sen uçan bir ineğin varlığını öne sürersen bilimin bununla alakası yoktur, ispat yükümlülüğü sendedir.
Bilinen bütün evrende bir kanatlı inek gösteremezsen bulgun bilimsel değildir. Ispatlayamadığın sürece bilim bunu kabul etmez. Bilimsel bir bakış açısıyla allahı kanıtlamak da böyle birşeydir.
Bilim allahın yokluğunu da kanıtlayamaz çünkü birşeyin yokluğunu kanıtlamak için bütün evrenin gözlemlenmesi gerekir. Yani demek istediğim bilimsel olarak allah yoktur değil, din ve bilimin yolları hiçbir şekilde kesişmez. Dinde anlamadan kabullenmek vardır. ( Ne kadar anlıyorum desenizde anlamak ve inanmak başka şeylerdir unutmayın) Bilimde anlamadan kabullenmek yoktur.
Bir ormanda her kestiğiniz ağacın gövdesinde allah da yazsa bu allahın varlığına bilimsel bir kanıt değildir.
-
hocam ikinci postunda katılmadıgım tek bir nokta yok..
benim tek takıldıgım nokta bilim yoktan var edilemez derken neden enerji hep vardı diyorsun[sun]uz ¿?
Birşeyin en basından beri olması nasıl birşeydir ? yoktan var edilemezken bu enerji kendi kendini var eden bir şey mi ? hadi diyelim kendi kendini var eden bir çeşit enerjide bulundu evrende peki bu kendi kendini var eden enerjinin ilki nasıl oluştu ?
@kafkafkaf hocam üslubun tartısmaya açık değil.. ben nelreden bahsederken sen hale nelerden bahsediyorsun..
Ben böyle düşünmüyorum, ibadete harcayacağın 3 saatini kanserin tedavisini araştırmaya harcarsan bence çok daha hayırlı olur, ayrıca yoksa onun için yaptığım onca şeyin boşa gitmesi 1 kere geldiğim hayata tabularla bağlanmam çok saçma olur, eğer benim ona ibadet etmeme ihtiyacı varsa veya beni sırf kendisine inanmadığım için yakacaksa o tanrı değildir.
Bu da senin düşüncen bu konuya benzer bir düşünce söylemem gerekırse ;
Bu dünyaya sadece bir kez geleceğine inanıyorsan neden amme hizmetiyle ugrasıyorsun hatta neden zürriyetini oluşturuyorsun bir daha diilmeyecek ve zürriyetini göremeyceksin bu kansere tedavi mantığı niye ? Bence yaşayan herkes Bir Fatih sultan mehmetten,bir atatürkten bir peygamberden daha değerlidir ! Sen tanrıya ibadet edenlerin tanrının ihtiyacı oldugu için ettiklerini düşünüyorsun bense sadece ahirette götümü kurtarabilmek için ibadet ederim + Allah insanınankör yaratmıştır cenneti sunup cehennemle ikaz etmeseydi hangi insan iman ederdi ?