folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Biz Doğu Evladıyız...

Biz Doğu Evladıyız...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

bayzin bunu yazdı:
    -----------------------------

Hayvan adam kardeslik yalanı falan diyor  biz uyandık artık diyor sence bu kürtcülük değil mi ?

Ben yada herhangi biri buraya yazsa kürtlerle kardeş değiliz bu hikaye artık Türk halkı uyandı falan diye eğer sende buna muhalefet bir yorum atmassan benimde adım Tarık değil.

Artık ciddi şekilde hakkındaki düşüncelerim değişiyor hacı.Bir laf sölüyon hemen sonra yok milliyetciyim şuyum buyum sallıyon dikkat cekmemek için.

Bir insan benliğini kaybetmemeli. Burada adam haklı. Konuyu kürtçülüğe çekmişse ki ben buna inanmıyorum şerefsizliktir ayrı bir konu.

Lafta milliyetçisiniz dediğim için alındınız. Başka da birşey yok. Alınmakta da haklısınız. Milliyetçilik milletini sevmekse ben milliyetçiyim dedim.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maximuss
    maximuss's avatar
    Erkek

HaYVaN bunu yazdı:

Bu coğrafyada yaşayan herkes benim milletimdir. Fikir olarak ama doğru ama yanlış. Bu insanlar benim milletimdir.

Milliyetçilik ayrı şeydir ırkçılık ayrı şey.

İlla ki ırkımı merak ediyorsan tatarım ben.

senmi tatarsin ? :D:D:D:D:D yardircan beni ya , gulmekten oldurmeyemi calisiyordun .

Tatarin ne isi var , diyarbakirda. kirim gocmenleri bulgaristan - romanya veya afyon gibi illere dagilmistir.

herneyse de , biz senle tartismistik bu konuyu . Irk olarak dunyada temiz irk kalmadi. ari(europid - iran )  irki dedikleri bile  kurdlere bakiyorsun karalar , almanlara bakiyorsun beyazlar , italyanlara bakiyorsun bronzlar . yunana bakiyorsun ermni gibi.

Turk irki mongolid , eurpid , turanid tipleri arasinda kalmistir . 2000 yillik dunya uzerindeki turk egemenliginin nerelere ulastigini gorursen , anlarsin nedenini.

Turk irkciligi olamaz bu yuzden. Europid irkciligimi yapicaz ? mongolid mi ? yoksa turanid mi ? ( ben turkcu - turanciyim ) .

Milliyetcilik , turk milliyetciligi , kurd milliyetciligi veya arap milliyetciligidir. Gerci yeni bir kavram girdi , lugatimiza . Turkiye milliyetciligi .

ben sahsen turk milliyetcisiyim . Sibiryadan , makedonyaya kadar tur(u)k-ler benim kardesimdir :) .

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolygaN
    HolygaN's avatar
    Erkek

Acıdım valla. yazık lan adamlar neler çekiyorlarmış. Biz gözünü sevdiğimin sivasında güller çicekler arasında büyüdük. Hiç böyle şeyler yaşamadık.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maximuss
    maximuss's avatar
    Erkek

HolygaN bunu yazdı:

Acıdım valla. yazık lan adamlar neler çekiyorlarmış. Biz gözünü sevdiğimin sivasında güller çicekler arasında büyüdük. Hiç böyle şeyler yaşamadık.

:)

hoca , sen git ahiska veya azerilere sor . sizin oralarda vardir . Zulm nedir yasadilar. hayvanlar icin yapilma , tren vagonlarinda .

komunistlerin turklere yaptiginin 1/10'ni biz kurdlere yapsaydik , kurd kalmazdi cografyada ...

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Hocam yanlış biliyorsun Diyarbakır'da benim bildiğim 4 büyük tatar aile var. Göç ettiklerinde yerleştikleri yerleri bir daha gözden geçir.

Ben kürtsem kürtlüğümü inkar ediyorsam demek ki şerefsizim sonuna kadar hak veririm.

Adam da bunu anlatmak istemiş işte. Bak sende buna karşı çıkıyorsun; Kürdün başka bir ırktanım demesine değil mi?

Sen git ingilterede 2000 paund işsizlik maaşı veriyorlar diye sallamaya devam et bilmiş adam.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Yani kendinizle çelişmeyin.

+

Tatarlığımın belgeli ispatı da var rahatına bak. Dedem yemen savaşına katıldığı bölge kırım diye geçiyor belgelerde.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maximuss
    maximuss's avatar
    Erkek

HaYVaN bunu yazdı:

Hocam yanlış biliyorsun Diyarbakır'da benim bildiğim 4 büyük tatar aile var. Göç ettiklerinde yerleştikleri yerleri bir daha gözden geçir.

Ben kürtsem kürtlüğümü inkar ediyorsam demek ki şerefsizim sonuna kadar hak veririm.

Adam da bunu anlatmak istemiş işte. Bak sende buna karşı çıkıyorsun; Kürdün başka bir ırktanım demesine değil mi?

Sen git ingilterede 2000 paund işsizlik maaşı veriyorlar diye sallamaya devam et bilmiş adam.

1200 pound ( devlet yaridimiyla ) .

Gerci kayik , kinik boylari ile beraber , kypchak ( tatar ) larda geldi seljuklu ile anadolu onlerine .

kurd istedigini desin , beni ilgilendirmez . gereksiz ajitasyon yapmalari sinir ediyor adami. adamlar belese elektrik , su  harciyorlar , vergiden caliyorlar ,  devletten yardimda aliyorlar . Bunu tayyep kendi cebindenmi veriyor ? komurlerini satarakmi karsiliyor ?

hayir benim anamin , babamin devlete verdigi vergilerden oduyor. senin ailenin durumu baskaysa anlarim . isterse kurd degil , ari milliyetciligi yapsin . cokta fifi .

kurdlerin zaten oguz boylarindan oldugu ispatlansin , Turklugumden utanirim ... ( nedenlerini yazdirma simdi ) .

o konu hakkinda eziklikmi kaldi icinde ? he jhonyy ? :)

edit : profil resmindeki sahis sen isen , senin tipin tatar degil. semitic yani negroid tipine yakin . ( alinma , sadece gordugumu yazdim ) .

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bandit
    Bandit's avatar
    Erkek

maximuss bunu yazdı:

HaYVaN bunu yazdı:

Bu coğrafyada yaşayan herkes benim milletimdir. Fikir olarak ama doğru ama yanlış. Bu insanlar benim milletimdir.

senmi tatarsin ? :D:D:D:D:D yardircan beni ya , gulmekten oldurmeyemi calisiyordun .

cahillik diz boyu :)

* Bugün Türk-Kürt yarın ÖzTürk-Arap Türkü- sonra İşçi-Memur en son Ali-Veli-Mehmet... Ahmet Kaya
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Türklüğünden utanırmış.

Sen kurban ol aşağıda ismi geçen kürtlere. Lafta milliyetçi seni :) Gerçi sen müslüman da değilsin ya neyse.

Çanakkale Savaşı'nda Diyarbakır

Pazar, 03 Ocak 2010 12:45 Mehmet

Bir adam Peygamberimize:
    – Ey Allah'ın Resûlü, Allah yolunda öldürülürsem yerim neresidir? diye sordu. Peygamberimiz:
    - Cennettedir, buyurdu. Adam, yemekte olduğu elindeki hurmaları bırakıp savaşa girdi ve sonunda şehit oldu.

Diyarbakırlı Çanakkale Şehitleri

Adı:
    Baba adı
    Ölüm yeri:
    Kazası:
    KAZIM EFENDİ- MUSA- AKBAŞ NAKLİYAT HASTAHANESİ-Merkez
    MAHMUT- MUSA- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
    MAHMUT- HASAN- AKBAŞ HASTAHANESİ- Merkez                                                                                    

MAHMUT- KASIM- ŞİMAL GURUBU AĞIR MECRUHİN HASTAHANESİ- Merkez
    MEHMET NAİM EFENDİ- CEMİL PAŞA- CENUP GRUBUNDA- Merkez
    MEHMET SABRİ- HACI İSMAİL- SEDDÜLBAHİR`DE KEREVİZ DERESİNDE- Merkez
    MEHMET ZİYA- İSMAİL- SEDDÜLBAHİR`DE KEREVİZ DERESİNDE- Merkez
    MEMDUH EFENDİ- HALİL HULUSİ- HANESİNDE- Merkez
    MUSTAFA- MEHMET ALİ- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
    MUSTAFA- NUMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
    ZİYA-  MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
    CEMAL- BAYRAM- MERKEZTEPE`DE   (İlçe: BİSMİL-MERKEZ-ÇÖLAĞAN)
    ALİ- MEHMET- TRİYANDAFİL ÇİFTLİĞİNDE- ÇERMİK-
    BAYRAM- ABDULLAH- HİLAL-İ AHMER KADIRGA HASTAHANESİ- ÇERMİK
    FERHAT AĞA- KOŞAN OSMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇERMİK
    İBRAHİM- MUSTAFA- ASMALIDERE- ÇERMİK
    MUSTAFA- HÜSEYİN- SEVK MECRUHİN HASTAHANESİ- ÇERMİK
    RAMAZAN- SÜLEYMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇERMİK
    ŞAMEDDİN- MUSA- ÇANAKKALE GURUBU 24 FIRKA HASTAHANESİ- ÇERMİK
    İBRAHİM- DAHİL- ŞİMAL GURUBU AĞIR MECRUHİN HASTAHANESİ- ÇINAR-OVABAĞ-ALATOSUN B.
    CUMA- RESVAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-YAYGINKONAK
    HÜSEYİN- ALİ- GÜLHANE HASTAHANESİ- ÇÜNGÜŞ
     HÜSEYİN- HASAN- MERKEZTEPE`DE- ÇÜNGÜŞ
    İBRAHİM- ETHEM- KABATEPE BALIK TEPE- ÇÜNGÜŞ--------
    MEHMET ALİ- MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ-  ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-AVUT
    SALİH- CEBRAİL- KEREVİZDERE MUHAREBESİ-  ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-KARAKAYA
    ŞERİF- OSMAN- MERKEZTEPE`DE-ERGANİ
     ALİ- MEHMET- MERKEZTEPE- HANİ--------
    CUMA ALİ- OSMAN- MEYDAN HARBİ- HANİ------
    HASAN-  RASUL- MEYDAN HARBİ- HANİ------
    İSMAİL- MEHMET- MEYDAN HARBİ- HANİ------
    MAHMUT-  İSMAİL-9.FIRKA SEYYAR HASTAHANESİ- HANİ------
    MEHMET-  RESUL- ARIBURNU MUHAREBESİ- HANİ------
    HASAN- MAHMUT HASAN- DARGOZ`DA- HAZRO-MERKEZ-ÇİTLİBAHÇE
    MEHMET- AHMET-18.KOLORDU 51.FIRKA SIHHİYE BÖLÜĞÜ- LİCE--------
    CEMAL- NUMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ
    TAHİR-  ALİ- SİPER MUHAREBESİNDE- LİCE--------
    TATAR- FARİSİ----- LİCE--------
     ŞEYHO-  İSMAİL- MERKEZ- MEYDAN HARBİ -MERMER-DERVİŞHASAN
    ALİ-HU-- ŞİRAN TEPESİNDE- SİLVAN--------
    HASAN- MEHMET- MEYDAN HARBİ- SİLVAN--------
    GALİP- AHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ—
    HAKKI- HASAN- SARICALI HASTAHANESİ----
    HALİT- AHMET- TİRYANDA FİL ÇİFTLİĞİ---
    HASA-  MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ
    HÜSEYİN- DAVUT-51.FIRKA SIHHİYE BÖLÜĞÜ—
    İBRAHİM-ALİ- MERKEZTEPE`DE—
    İBRAHİM-  RESUL- CONK BAYIRINDA
    İBRAHİM EFENDİ- CEMİL PAŞA-4.SEYYAR HASTAHANESİ
    Uygulama Çanakkale Şehitleri Tanıtım ve Araştırma Derneği'ne aittir.

MEHMET-YUSUF-MERKEZ (Torunu:Mansur pilatin)
    Erganili Sofibekir Ömer Çanakkale savaşına gitmiş ve dönmemiştir
    Müslüm Üzülmez:Çayönü’nden Ergani’ye Uzun Bir Yürüyüş.Ladin matb.İst.2005.s.658

Çüngüş Malkaya köyünden başka bir örnek

• Çanakkale Savaşları

Şükrü Çatalağaç (Gazi) (DT:Hicri 1315-ÖT:Bilinmiyor): Çatalgillerden Hüseyin ve Fatma'dan olma 21223753870 T.C. kimlik nolu köylümüz Şükrü Çatalağaç'ın (Bedirhan Çatalağaç'ın amcası, Gülsan (Çatalağaç) Yurt'un babası) Çanakkale savaşlarına katılarak gazilik rütbesi aldığı bilinmektedir.  Madalyasının öldükten sonra geldiği söylenir (Kaynak: İşgilgillerden Ramazan İşğör).
     www.geocities.com/malkayakoyu

Çanakkale şehitleri ve fedakarlıkları

Yalnız size bomba sırtı vakasını anlatmadan geçemeyeceğim karşılıklı siperler arsındaki mesafe 8 metre yani ölüm muhakkak göğüs göğüse çarpışmalar var.Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulmamacasına şehit düşüyorlar ikinci siperdekiler onların yerine geçiyorlar.Fakat ne kadar imrenilecek bir durum biliyormusu nuz öleni görüyorlar üç dakika içinde kendilerininde öleceklerini biliyorlar.Fakat en ufak bir çekinme bile göstermiyorlar.Sarsılma yok ürpeti yok okuma bilenler ellerinde kuran cennete gitmeye hazırlanıyorlar, bilmeyenler ise şahadet getirerek düşmana saldırıyor lar.Emin olasınızki ve bilesinizki bize çanakkale savaşı nı kazandıran bu yüksek ruhtur.”( MUSTAFA KEMAL )

Mehmet Bahadır Dördüncü:Bir milletin İmtihanı Çanakkale.İst.2007
    Salih Gülen.Çanakkaledeki Andolu.İst.2008

ÇANAKKALE: ŞEHİTLER... ŞEHİTLER...
    M. Kemal YILMAZ

Sedülbahir Ertuğrul koyunudan 25 Nisan 1915 sabahı çıkartma yapan 2000 düşman askerine 63 kişilik kahraman Takımı ile karşı koyan (Dünya Harp tarihinde görülmemiş bir mücadele veren) Yahya Çavuş ve Takımını Vatan Millet Sevgisi ve İnancı ile anıtlaştığı sırtta görmekteyiz.
    Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuşlar
    Üç alayla burada gönülden vuruştular
    Düşman tümen sanırdı! Bu şaheser erleri
    Allahı arzu ettiler, akşama kavuştular
    Halk ozanı kendi kendine sorar sorusunu:
    Orası Yemen'dir
    Gülü çemendir
    Giden gelmiyor
    Acep nedendir...
    Oysa sorusunun yanıtını gayet iyi bilmektedir O...
    Türk milletinin var olmak için verdiği kavgaları, yaptığı fedakârlıkları, tertemiz sade bir Türkçe ile en iyi anlatan halk ozanlarıdır. Çoğu kez adlarını da bilmeyiz onların.
    Çanakkale içinde Aynalı Çarşı,
    Anne ben gidiyom düşmana karşı.
    Çanakkale içinde vurdular beni,
    Ölmeden mezara koydular beni.
    Çanakkale içinde bir kırık desti,
    Analar, babalar umudu kesti.
    Yurt savunmasında  koşan kahraman Mehmetçik'in ağzından, bu kadar güzel, anlamlı ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ'nü halk adına söyleyen halk ozanı kimdir biliyor muyuz?
    Turist rehberliği belgemi ben 1977 de aldım. Şimdi yıl 2002. İngilizleri ve kendi vatandaşlarımı gezdirdim Çanakkele muharebe alanlarında. 22 kez dolaştım oraları. Mayıs ayında da genç rehberleri bir eğitim gezisine götüreceğim. Çanakkale içindeki Aynalı Çarşıyı tanıyorum ben. Tedavisi mümkün olmayan yaralı askerlerimizin acılarını dindirmek için "Ölmeden mezara kondukları" çukurların yeri Kereviz Dere'dedir. Gönüller kırık olunca, kol kırık, bacak kırık olunca elbet Çanakkale'nin tüm testileri de kırık olacak..
    ÇANAKKALE DE KALANLAR
    Anadolu kadını size çocuğunu gösterir, "bu yavrunun dedesi Çanakkale'de kaldı' der. Öteki yavrunun babası ise Dumlupınar'da, İnönü'de kalmıştır. Galiçya'da kalanlar.... Balkan'da kalanlar... Sakarya'da kalanlar... Askere gidipte dönmeyenler... yurdun şu veya bu köşesinde iç düşmana karşı savaşırken can verenler.... Gidipte gelmiyenler.... onlara minnettarlığımız sonsuz. Onların fedakârlığına lâyık olmaya çalışmak bizim vicdan borcumuzdur.
    Türk Ordusu Çanakkale Muharebelerine 425.000 askerle girmiştir. Çanakkalede kalan şehitlerimizin sayısı kimi kaynaklara göre 252.000, kimi kaynaklara göre ise 300.000 i bulmaktadır. 20. yüzyılın bu haçlı seferine katılan sömürgeci devletlerin Çanakkale'ye gönderdiği asker sayısı da yarım milyonu bulmaktadır.
    ŞEHİT SUBAYLARIMIZIN BAZILARI
    Kahraman 57. Alayı komutanı başta olmak üzere, tüm subayları, çavuşları, erleri, hepsi, ama hepsi şehit olmuştur. Alay komutanı Yarbay Hüseyin Avni'nin mezarı 57. Alay Şehitliği anıtına çıkarken sağda dere içindedir.
    Manastırlı İsa oğlu Yarbay H. Sabri, Hırkaişerif'ten Hüseyin oğlu Yarbay M.Ali, Kudüs'ten İbrahim oğlu Binbaşı A. Hulusi, trablusgarp'tan Mehmet oğlu Teğmen İsmail, Girit'ten Sami oğlu Yüzbaşı Rauf, Bayburt'lu Şaban oğlu Binbaşı Şaban, Balıkesir'den Ömer oğlu Binbaşı H.Agah, Silistre'den A. Rıza oğlu Üsteğmen H. Sabri, Trabzon'dan Hasanoğlu Binbaşı A. Kemal, Samsun'dan Mehmet oğlu M. Rıza, Diyarbakır'dan bölük komutanı Teğmen Şevki, Kastamonu'dan Agah oğlu Yarbay Mehmet, Konya'dan Mehmet oğlu Üsteğmen İzzet, Denizli'den Hurşit oğlu Teğmen Kâmil, Ankara'dan Sadık oğlu Yarbay Hurşit, Erzincan'dan Ahmet oğlu Binbaşı Halil, Edirne'den İsmail oğlu Binbaşı M. Sabri.
    ÖTEKİ İLLERDEN BAZI ŞEHİT ADLARI

Mustafa oğlu Hasan

1895

20

Selanik

Mehmet oğlu Ahmet

1893

22

Adana Ceyhan

Himmetoğlu İsa

1893

22

Adıyaman - Besni

Satılmışoğlu Aziz

1895

20

Bolu Mudurnu

Ahmet oğlu Bilal

1896

19

Halep

Salih oğlu Zihni

1896

19

Ankara Beypazarı

Yaşaroğlu Yusuf

1896

19

Afyon Dazkırı

Mehmet oğlu Hakkı

1896

19

Batum

Seyfi oğlu Sadık

1893

22

Çankırı Kurşunlu

Eyüp oğlu Emin

1894

21

Gümüşhane Torul

Şehmuz oğlu Osman

1894

21

Hakkari

Musa oğlu Bekir

1893

22

Isparta Gelendos

Ahmetoğlu Hüseyin

1893

18

İstanbul Beyoğlu

Mehmet oğlu Hasan

1892

23

Selanik

Süleyman oğlu Gazi

1896

18

İzmir

Yakup oğlu Kamil

1891

24

Kayseri Tomarza

şehmuz oğlu Dursun

1894

21

mardin

Şehmuz oğlu Mahmut

1893

22

Şırnak

Niyazı oğlu Şehmuz

1891

24

Batman

Mustafa oğlu Süleyman

1897

18

Bussa

Mehmet oğlu Veli

1896

19

Kars

Mustafa Oğlu Ahmet

1891

24

Van

Yusuf oğlu Ahmet

1891

20

Urfa

Ahmet oğlu Tekir

1893

22

Van Gevaş

A. Kadir oğlu Yusuf

1896

19

tunceli Hozat

Yakup oğlu Bekir

1893

22

Çanakkale

İsmail oğlu Ahmet

1891

24

Mardin

Osman oğlu İsmail

1889

26

Ağrı

Hasan oğlu Maho

1891

24

Diyarbakır

Nuri oğlu Veli

1891

24

kerkük

Mehmet Oğlu Hüseyin

1892

23

Bükreş

Şehitlerimizin yaşlarına dikkat ettiniz mi? Hepsi gencecik 18,19,20 yaşlarında. En büyüğünün yaşı 25 i geçmiyor. Gelibolu Yarımadasındaki büyük anıt yanındaki şehitlikte ben 15 yaşında bir çocuğumuzun adına rasladım. Gidin görün ziyaret edin şehitlikleri
    http://www.mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/mart02_14.html

Çanakkale savaşında Diyarbakırlılara bir örnek de hem subay hem de edebiyatcı bir Diyarbakırlıya bakalım

Mehmet Halit Bayrı.
    Türkiyemizde ilk folklor ve halk edebiyatı çalışmalarına öncü olan­ların başında gelen Mehmet Halit Bayrı, soyca Diyarbakırlıdır. Babası deniz binbaşısı Diyarbakırlı Ahmet Muammer Bey, annesi ise Maide Hanım'dır. Mehmet Halit Bayrı, 8 Şubat 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Henüz beş yaşında iken babasını kaybetti. Annesi Maide Hanım tarafın­dan yetiştirildi. İlk okulu bitirdikten sonra Galata Rüştiyesinde ve Ka­bataş İdadisinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bi­tirdi.

Birinci Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Çanakkale muhare­belerine katıldı. 1918 de terhis edi­lince İstanbul'a döndü

Şevket Beysanoğlu.KaraAmid Derg.c.2.sayı:6-7.s.104

ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞEN DİYARBAKIRLI MEHMETÇİKLERİN ANISINA SERGİ AÇILDI

Diyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.

Diyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.
    "Anadolu Ajansı Arşivinden Atatürk Fotoğrafları Sergisi"ni Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi birlikte açtı.
    56 fotoğrafının yer aldığı sergide, Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına hazırlanan köşe de yer aldı. Köşede Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin isimleri, listeler halinde karanfillerle süslenmiş çerçeveler içinde izlenime sunuldu.
    (Cihan Haber Ajansı) 18.03.2008

Çanakkalede Diyarbakırlılar

Çanakkale savaşında Diyarbakırlılara bir örnek de hem subay hem de edebiyatcı bir Diyarbakırlıya bakalım

Mehmet Halit Bayrı.
    Türkiyemizde ilk folklor ve halk edebiyatı çalışmalarına öncü olan­ların başında gelen Mehmet Halit Bayrı, soyca Diyarbakırlıdır. Babası deniz binbaşısı Diyarbakırlı Ahmet Muammer Bey, annesi ise Maide Hanım'dır. Mehmet Halit Bayrı, 8 Şubat 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Henüz beş yaşında iken babasını kaybetti. Annesi Maide Hanım tarafın­dan yetiştirildi. İlk okulu bitirdikten sonra Galata Rüştiyesinde ve Ka­bataş İdadisinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bi­tirdi.

Birinci Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Çanakkale muhare­belerine katıldı. 1918 de terhis edi­lince İstanbul'a döndü

Şevket Beysanoğlu.KaraAmid Derg.c.2.sayı:6-7.s.104

ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞEN DİYARBAKIRLI MEHMETÇİKLERİN ANISINA SERGİ AÇILDI

"Anadolu Ajansı Arşivinden Atatürk Fotoğrafları Sergisi"ni Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi birlikte açtı.
    56 fotoğrafının yer aldığı sergide, Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına hazırlanan köşe de yer aldı. Köşede Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin isimleri, listeler halinde karanfillerle süslenmiş çerçeveler içinde izlenime sunuldu.
    (Cihan Haber Ajansı) 18.03.2008

Çanakkale DİYARBAKIR İli Şehitleri

ADI

BABA ADI

LAKAP

DOĞUM YILI

İLİ

İLÇESİ

BUCAĞI

KÖYÜ

ÖLÜM TARİHİ

1

ALİ

HU

ADİLCEVAZ MUHACİRLERİNDEN

1300

DİYARBAKIR

SİLVAN

20.05.1916

2

ALİ

MEHMET

1298

DİYARBAKIR

ÇERMİK

22.04.1915

3

ALİ

MEHMET

1301

DİYARBAKIR

HANİ

06.03.1915

4

BAYRAM

ABDULLAH

ACEM OĞULLARI

1308

DİYARBAKIR

ÇERMİK

29.03.1915

5

CEMAL

BAYRAM

1309

DİYARBAKIR

BİSMİL

MERKEZ

ÇÖLAĞAN

06.03.1915

6

CEMAL

NUMAN

DİYARBAKIR

18.02.1915

7

CUMA

RESVAN

1303

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

MERKEZ

YAYGINKONAK

26.02.1915

8

CUMA ALİ

OSMAN

ZARACI OĞULLARI

1295

DİYARBAKIR

HANİ

19.05.1915

9

FERHAT AĞA

KOŞAN OSMAN

1305

DİYARBAKIR

ÇERMİK

26.05.1915

10

GALİP

AHMET

DİYARBAKIR

01.02.1915

11

HAKKI

HASAN

1311

DİYARBAKIR

25.06.1917

12

HALİT

AHMET

1308

DİYARBAKIR

17.04.1915

13

HASAN

MAHMUT HASAN

1310

DİYARBAKIR

HAZRO

MERKEZ

ÇİTLİBAHÇE

24.04.1915

14

HASAN

MEHMET

1309

DİYARBAKIR

19.02.1915

15

HASAN

MEHMET

1285

DİYARBAKIR

SİLVAN

16.04.1915

16

HASAN

RASUL

ÇOLAK OĞULLARI

1299

DİYARBAKIR

HANİ

19.05.1915

17

HÜSEYİN

ALİ

1305

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

05.11.1915

18

HÜSEYİN

DAVUT

1298

DİYARBAKIR

05.10.1915

19

HÜSEYİN

HASAN

1298

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

06.03.1915

20

İBRAHİM

ALİ

1307

DİYARBAKIR

05.03.1915

21

İBRAHİM

DAHİL

1308

DİYARBAKIR

ÇINAR

OVABAĞ

ALATOSUN B.

09.05.1915

22

İBRAHİM

ETHEM

1308

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

10.03.1915

23

İBRAHİM

MUSTAFA

1300

DİYARBAKIR

ÇERMİK

29.05.1915

24

İBRAHİM

RESUL

1291

DİYARBAKIR

26.05.1915

25

İBRAHİM EFENDİ

CEMİL PAŞA

DİYARBAKIR

16.05.1915

26

İSMAİL

MEHMET

1301

DİYARBAKIR

HANİ

06.03.1915

27

KAZIM EFENDİ

MUSA

DİYARBAKIR

28.05.1915

28

MAHMUT

HASAN

DİYARBAKIR

31.05.1915

29

MAHMUT

İSMAİL

DİYARBAKIR

HANİ

23.04.1915

30

MAHMUT

KASIM

1295

DİYARBAKIR

07.03.1915

31

MAHMUT

MUSA

ŞEYH

1291

DİYARBAKIR

06.03.1915

32

MEHMET

AHMET

1292

DİYARBAKIR

LİCE

29.09.1915

33

MEHMET

RESUL

1291

DİYARBAKIR

HANİ

(belirsiz)

34

MEHMET ALİ

MEHMET

1302

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

MERKEZ

AVUT

18.02.1915

35

MEHMET NAİM EFENDİ

CEMİL PAŞA

1298

DİYARBAKIR

18.02.1915

36

MEHMET SABRİ

HACI İSMAİL

1285

DİYARBAKIR

28.02.1915

37

MEHMET ZİYA

İSMAİL

1285

DİYARBAKIR

28.02.1915

38

MEMDUH EFENDİ

HALİL HULUSİ

DİYARBAKIR

15.09.1915

39

MUSTAFA

HÜSEYİN

1310

DİYARBAKIR

ÇERMİK

08.09.1915

40

MUSTAFA

MEHMET ALİ

1303

DİYARBAKIR

07.03.1915

41

MUSTAFA

NUMAN

DİYARBAKIR

19.02.1915

42

RAMAZAN

SÜLEYMAN

1301

DİYARBAKIR

ÇERMİK

04.08.1915

43

SALİH

CEBRAİL

1294

DİYARBAKIR

ÇÜNGÜŞ

MERKEZ

KARAKAYA

30.04.1915

44

ŞAMEDDİN

MUSA

1300

DİYARBAKIR

ÇERMİK

27.11.1915

45

ŞERİF

OSMAN

1296

DİYARBAKIR

ERGANİ

01.05.1916

46

ŞEYHO

İSMAİL

1307

DİYARBAKIR

MERKEZ

MERMER

DERVİŞHASAN

19.05.1915

47

TAHİR

ALİ

1295

DİYARBAKIR

LİCE

21.10.1915

48

TATAR

FARİSİ

1305

DİYARBAKIR

LİCE

12.11.1915

49

ZİYA

MEHMET

DİYARBAKIR

18.02.1915

www.geltag.com/

Çanakkale savaşında Diyarbakırlı şehitlerine örnekler

(Doç.Dr.Okan Yaşar ve Prof.Dr.Emrullah Güney’in katkılarıyla)

Çanakkale şehidi Diyarbakırlı Cemil paşa ailesi:
    Diyarbakırın ünlü ailelerinden olan Cemilpaşa ailesi ismini 1837-1902 yılları arasında yaşamış olan Ahmed Cemil paşadan almaktadır.Ahmet Cemil Paşa Siirt ve Yemen mutasarrıflığında bulunmuş ve ailesi Çanakkale savaşında şehit olmuştur
    Birinci dünya savaşından önce Cemilpaşa ailesinden altı kişi Avrupada öğrenim görmekteydi.Cevdet,Kadri,Şemseddin,İbrahim ve Kemal..Cemilpaşazadeler savaş başiladığında Osmanlı saflarında savaşmak üzere İstanbul’a döner ve değişik cepheler giderler.
    Bunlardan İbrahim Halil bey ve Mehmed Naim efendi, Çanakkale savaşında,Şemseddin bey,Bağdat çöllerinde,Besim bey ise Kafkas cephesinde şehit olur.Ekrem Cemil paşa önce topçu başçavuşu olarak Çanakkale savaşına ardından Şark cephesine gönderilir.Kadri Cemil paşa da Şark cephesinde savaşır.
    İbrahim halil bey:
    Ailenin Çanakkale şehitlerinden ilki İbrahim Halil bey,Cemil paşanın oğludur.Öğrenim görmek için 1906’da İstanbul’a daha sonra Almanya’ya gider.Birinci dünya savaşından önce Münihte üniversite öğrenimini tamamlayıp elektrik mühendisi olur ve savaşın başlamasının ardından Osmanlı saflarında savaşmak üzere İstanbul’a döner.Milli savunma bakanlığının Şehitlerimiz listesinde  İbrahim Halil beyin Çanakkale’de süvari subayı olarak 20.tabur, 2.bölükte savaşırken şehit olduğu belirtiliyor.Cemilpaşa ailesinden Esat Cemiloğlu,İbrahim Halil beyin top darbesiyle şehit olduğunu anlatıyor.
    Mehmet Naim efendi
    Cemilpaşa ailesinin Çanakkalede şehit düşen ikinci ferdi,Mehmet Naim efendidir.19.Tümende üsteğmen olarak savaştığı sırada,Seddülbahirde 18 Şubat 1915’te şehit olduğunda 34 yaşındadır.
    Şemseddin bey
    Çanakkale cephesinde savaştıktan sonra gönderildiği Bağdat çöllerinde şehit olur.Cemil paşanın oğlu Kasım beyin oğludur.İsviçrede eğitim görürken,Birinci dünya savaşı başladığında amcaları ve amcazadeleriyle birlikte İstanbula döner.İstihkam ihtiyat zabiti olarak önce Çanakkale cephesine ardından Bağdat cephesine gönderilir ve burada şehit olur
    Cemil paşa ailesinin günümüz temsilcilerinden Huşper Cemiloğlu(Cemil paşanın torunu)Diyarbakırdaki evinde ziyaret ederek ,aielnin Çanakkale şehitlerinin hikayelerini bir de ondan dinledim.
    Huşper hanım,birinci dünya savaşında şehit ve gazi olan Cemilpaşazadelerin fotoğraflarını göstererek teker teker  tanıttı.Çocukluğunda büyüklerinden dinlediği hikayeleri benimle paylaştı.Amcalarının,amcazedelerinin Avrupada öğrenim gördükleri halde,savaşın başlaması üzerine dönüp,vatan için savaştıklarını ve şehit olduklarını anlattı.Huşper hanımın ailesindeki şehitlerle ilgili,kocası rahmetli Felat Cemiloğlundan aktardığı bilgi ise dikkat çekici.Huşper hanım,rahmetli eşi Felat cemiloğlunun amcalarının sembolik mezar taşlarını yaklaşık 10 yıl önce Çanakkaledeki şehitlikte gördüğünü, söyledi.2006 yılında Çanakkale şehitliği yeniden düzenlenmiş ve burada Cemilpaşa ailesinin şehitlerinin isimleri yer almaktadır
    Diyarbakırlı yazar Şeyhmuz Diken de rahmetli Felat beyden duyduğunu paylaşarak şunları aktardı:
    Felat cemiloğlu bana amcalarının Çanakkale savaşında şehit düştüğünü anlatmıştı.Onlarla birlikte birinci dünya savaşında şehit olan Besim beyden de çok bahsederdi.Kadri ve Ekrem beylerin de savaşa katıldıklarını,Çanakkale şehitliklerinde şehit olanların arasında isimlerinin olduğunu söylemişti
    Ekrem Cemil paşa
    Ekrem Cemil paşa ‘Muhtasar hayatım’isimli kaitabında Şark cephesinde savaştığından bahsediyor.1891 Diyarbakır doğumludıur.İstanbul ve ozan’da eğitim görmüştürBirinci dünya savaşının başlamasıyla amacaları ve amcazadeleriyle birlikte İstanbula döndü.4 ay süren askeri eğitimin ardından topçu başçavuşu olarak önce Çanakkale cephesine,ardından da Erzurum cephesine gönderildi.Burada bir sene kaldıktan sonra Muş cephesinde görevlendirildi.Bu esnada M.Kemal de Çanakkale cephesinden  Muş cephesine gönderilmiştir.Ekrem Cemil burada bir çatışma sırasında kolundan ağır yaralanır ve Diyarbakır’a tedaviye gönderilir.Diyarbakırda tedavi gördüğü müddet boyunca İsmet İnönü,Mustafa Kemal ve Nihat paşa gibi dönemin Osmanlı zabitleri,babasının ve konaklarının misafiri olurlar.Rusyadaki Ekim devrimin ardından Doğu cephesi kapanınca,bu cephedeki bütün askerti güçler Filistin cephesine yardıma gönderilir.Ekrem Cemil paşa bu sırada Diyarbakırda karargahta bulunan Mustafa Kemal’in yaverliğini yapmaktadır.Mustafa Kemal Filistin bölgesine gönderilinve yerini Nihat paşaya bırakır.Ekrem Cemil paşa da bu dönem de karargah kumandan yardımcılığına yükseltilir.Nihat paşa ile birlikte Filistin cephesine giden Ekrem Cemil paşa,buradan da ayrıldığı birliğine katılmak için Halep bölgesine gönderilir.Ancak birliğinin yoğun İngiliz topçu ateli altında tamamen yok olduğunu öğrenince M.Kemal’in hareket halindeki birliklerine katılarak önce Mardin’e,ardından Diyarbakır’a döner.
    Aileden Ziya bey de silahlı kuvvetlere uçak hediye etmiştir.

Emine Uçak  Erdoğan:Çanakkale savaşında Kürt Civanlar.Yarımada yay .İst.2008.s.40-47

Diyarbakırda Cemilpaşa konağı

Çanakkalede Diyarbakırlılar

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maximuss
    maximuss's avatar
    Erkek

Bandit bunu yazdı:

maximuss bunu yazdı:

HaYVaN bunu yazdı:

cahillik diz boyu :)

ne cahilligi hoca ? :)

arakdas tatarsa benim babamin  validesi tarafindan soyu ne ?

arkadas , kultur kaynasmasinin basit bir ornegi .

iste ben bunu anlatmaya calisiyordum , irkcilik yapsam neye gore yapayim . Arkadas turkum diyor bana, o zaman ben neyim ?  Turk irki tablosu cizemessin . biz Turk milliyetcisiyiz. Milliyetci olmak irkci olmak degil. Akp , nurcu palavralarina son ...

Toplam Hit: 20980 Toplam Mesaj: 134