Biz Doğu Evladıyız...
-
bayzin bunu yazdı:
-----------------------------
Hayvan adam kardeslik yalanı falan diyor biz uyandık artık diyor sence bu kürtcülük değil mi ?
Ben yada herhangi biri buraya yazsa kürtlerle kardeş değiliz bu hikaye artık Türk halkı uyandı falan diye eğer sende buna muhalefet bir yorum atmassan benimde adım Tarık değil.
Artık ciddi şekilde hakkındaki düşüncelerim değişiyor hacı.Bir laf sölüyon hemen sonra yok milliyetciyim şuyum buyum sallıyon dikkat cekmemek için.
-----------------------------Bir insan benliğini kaybetmemeli. Burada adam haklı. Konuyu kürtçülüğe çekmişse ki ben buna inanmıyorum şerefsizliktir ayrı bir konu.
Lafta milliyetçisiniz dediğim için alındınız. Başka da birşey yok. Alınmakta da haklısınız. Milliyetçilik milletini sevmekse ben milliyetçiyim dedim.
-
HaYVaN bunu yazdı:
-----------------------------
Bu coğrafyada yaşayan herkes benim milletimdir. Fikir olarak ama doğru ama yanlış. Bu insanlar benim milletimdir.
Milliyetçilik ayrı şeydir ırkçılık ayrı şey.
İlla ki ırkımı merak ediyorsan tatarım ben.
-----------------------------senmi tatarsin ? :D:D:D:D:D yardircan beni ya , gulmekten oldurmeyemi calisiyordun .
Tatarin ne isi var , diyarbakirda. kirim gocmenleri bulgaristan - romanya veya afyon gibi illere dagilmistir.
herneyse de , biz senle tartismistik bu konuyu . Irk olarak dunyada temiz irk kalmadi. ari(europid - iran ) irki dedikleri bile kurdlere bakiyorsun karalar , almanlara bakiyorsun beyazlar , italyanlara bakiyorsun bronzlar . yunana bakiyorsun ermni gibi.
Turk irki mongolid , eurpid , turanid tipleri arasinda kalmistir . 2000 yillik dunya uzerindeki turk egemenliginin nerelere ulastigini gorursen , anlarsin nedenini.
Turk irkciligi olamaz bu yuzden. Europid irkciligimi yapicaz ? mongolid mi ? yoksa turanid mi ? ( ben turkcu - turanciyim ) .
Milliyetcilik , turk milliyetciligi , kurd milliyetciligi veya arap milliyetciligidir. Gerci yeni bir kavram girdi , lugatimiza . Turkiye milliyetciligi .
ben sahsen turk milliyetcisiyim . Sibiryadan , makedonyaya kadar tur(u)k-ler benim kardesimdir :) .
-
Acıdım valla. yazık lan adamlar neler çekiyorlarmış. Biz gözünü sevdiğimin sivasında güller çicekler arasında büyüdük. Hiç böyle şeyler yaşamadık.
-
HolygaN bunu yazdı:
-----------------------------
Acıdım valla. yazık lan adamlar neler çekiyorlarmış. Biz gözünü sevdiğimin sivasında güller çicekler arasında büyüdük. Hiç böyle şeyler yaşamadık.
-----------------------------:)
hoca , sen git ahiska veya azerilere sor . sizin oralarda vardir . Zulm nedir yasadilar. hayvanlar icin yapilma , tren vagonlarinda .
komunistlerin turklere yaptiginin 1/10'ni biz kurdlere yapsaydik , kurd kalmazdi cografyada ...
-
Hocam yanlış biliyorsun Diyarbakır'da benim bildiğim 4 büyük tatar aile var. Göç ettiklerinde yerleştikleri yerleri bir daha gözden geçir.
Ben kürtsem kürtlüğümü inkar ediyorsam demek ki şerefsizim sonuna kadar hak veririm.
Adam da bunu anlatmak istemiş işte. Bak sende buna karşı çıkıyorsun; Kürdün başka bir ırktanım demesine değil mi?
Sen git ingilterede 2000 paund işsizlik maaşı veriyorlar diye sallamaya devam et bilmiş adam.
-
Yani kendinizle çelişmeyin.
+
Tatarlığımın belgeli ispatı da var rahatına bak. Dedem yemen savaşına katıldığı bölge kırım diye geçiyor belgelerde.
-
HaYVaN bunu yazdı:
-----------------------------
Hocam yanlış biliyorsun Diyarbakır'da benim bildiğim 4 büyük tatar aile var. Göç ettiklerinde yerleştikleri yerleri bir daha gözden geçir.
Ben kürtsem kürtlüğümü inkar ediyorsam demek ki şerefsizim sonuna kadar hak veririm.
Adam da bunu anlatmak istemiş işte. Bak sende buna karşı çıkıyorsun; Kürdün başka bir ırktanım demesine değil mi?
Sen git ingilterede 2000 paund işsizlik maaşı veriyorlar diye sallamaya devam et bilmiş adam.
-----------------------------1200 pound ( devlet yaridimiyla ) .
Gerci kayik , kinik boylari ile beraber , kypchak ( tatar ) larda geldi seljuklu ile anadolu onlerine .
kurd istedigini desin , beni ilgilendirmez . gereksiz ajitasyon yapmalari sinir ediyor adami. adamlar belese elektrik , su harciyorlar , vergiden caliyorlar , devletten yardimda aliyorlar . Bunu tayyep kendi cebindenmi veriyor ? komurlerini satarakmi karsiliyor ?
hayir benim anamin , babamin devlete verdigi vergilerden oduyor. senin ailenin durumu baskaysa anlarim . isterse kurd degil , ari milliyetciligi yapsin . cokta fifi .
kurdlerin zaten oguz boylarindan oldugu ispatlansin , Turklugumden utanirim ... ( nedenlerini yazdirma simdi ) .
o konu hakkinda eziklikmi kaldi icinde ? he jhonyy ? :)
edit : profil resmindeki sahis sen isen , senin tipin tatar degil. semitic yani negroid tipine yakin . ( alinma , sadece gordugumu yazdim ) .
-
maximuss bunu yazdı:
-----------------------------
HaYVaN bunu yazdı:
-----------------------------
Bu coğrafyada yaşayan herkes benim milletimdir. Fikir olarak ama doğru ama yanlış. Bu insanlar benim milletimdir.
Milliyetçilik ayrı şeydir ırkçılık ayrı şey.
İlla ki ırkımı merak ediyorsan tatarım ben.
-----------------------------senmi tatarsin ? :D:D:D:D:D yardircan beni ya , gulmekten oldurmeyemi calisiyordun .
-----------------------------
cahillik diz boyu :) -
Türklüğünden utanırmış.
Sen kurban ol aşağıda ismi geçen kürtlere. Lafta milliyetçi seni :) Gerçi sen müslüman da değilsin ya neyse.
Çanakkale Savaşı'nda Diyarbakır
Pazar, 03 Ocak 2010 12:45 MehmetBir adam Peygamberimize:
– Ey Allah'ın Resûlü, Allah yolunda öldürülürsem yerim neresidir? diye sordu. Peygamberimiz:
- Cennettedir, buyurdu. Adam, yemekte olduğu elindeki hurmaları bırakıp savaşa girdi ve sonunda şehit oldu.
Diyarbakırlı Çanakkale Şehitleri
Adı:
Baba adı
Ölüm yeri:
Kazası:
KAZIM EFENDİ- MUSA- AKBAŞ NAKLİYAT HASTAHANESİ-Merkez
MAHMUT- MUSA- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
MAHMUT- HASAN- AKBAŞ HASTAHANESİ- Merkez
MAHMUT- KASIM- ŞİMAL GURUBU AĞIR MECRUHİN HASTAHANESİ- Merkez
MEHMET NAİM EFENDİ- CEMİL PAŞA- CENUP GRUBUNDA- Merkez
MEHMET SABRİ- HACI İSMAİL- SEDDÜLBAHİR`DE KEREVİZ DERESİNDE- Merkez
MEHMET ZİYA- İSMAİL- SEDDÜLBAHİR`DE KEREVİZ DERESİNDE- Merkez
MEMDUH EFENDİ- HALİL HULUSİ- HANESİNDE- Merkez
MUSTAFA- MEHMET ALİ- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
MUSTAFA- NUMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
ZİYA- MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ- Merkez
CEMAL- BAYRAM- MERKEZTEPE`DE (İlçe: BİSMİL-MERKEZ-ÇÖLAĞAN)
ALİ- MEHMET- TRİYANDAFİL ÇİFTLİĞİNDE- ÇERMİK-
BAYRAM- ABDULLAH- HİLAL-İ AHMER KADIRGA HASTAHANESİ- ÇERMİK
FERHAT AĞA- KOŞAN OSMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇERMİK
İBRAHİM- MUSTAFA- ASMALIDERE- ÇERMİK
MUSTAFA- HÜSEYİN- SEVK MECRUHİN HASTAHANESİ- ÇERMİK
RAMAZAN- SÜLEYMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇERMİK
ŞAMEDDİN- MUSA- ÇANAKKALE GURUBU 24 FIRKA HASTAHANESİ- ÇERMİK
İBRAHİM- DAHİL- ŞİMAL GURUBU AĞIR MECRUHİN HASTAHANESİ- ÇINAR-OVABAĞ-ALATOSUN B.
CUMA- RESVAN- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-YAYGINKONAK
HÜSEYİN- ALİ- GÜLHANE HASTAHANESİ- ÇÜNGÜŞ
HÜSEYİN- HASAN- MERKEZTEPE`DE- ÇÜNGÜŞ
İBRAHİM- ETHEM- KABATEPE BALIK TEPE- ÇÜNGÜŞ--------
MEHMET ALİ- MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ- ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-AVUT
SALİH- CEBRAİL- KEREVİZDERE MUHAREBESİ- ÇÜNGÜŞ-MERKEZ-KARAKAYA
ŞERİF- OSMAN- MERKEZTEPE`DE-ERGANİ
ALİ- MEHMET- MERKEZTEPE- HANİ--------
CUMA ALİ- OSMAN- MEYDAN HARBİ- HANİ------
HASAN- RASUL- MEYDAN HARBİ- HANİ------
İSMAİL- MEHMET- MEYDAN HARBİ- HANİ------
MAHMUT- İSMAİL-9.FIRKA SEYYAR HASTAHANESİ- HANİ------
MEHMET- RESUL- ARIBURNU MUHAREBESİ- HANİ------
HASAN- MAHMUT HASAN- DARGOZ`DA- HAZRO-MERKEZ-ÇİTLİBAHÇE
MEHMET- AHMET-18.KOLORDU 51.FIRKA SIHHİYE BÖLÜĞÜ- LİCE--------
CEMAL- NUMAN- ARIBURNU MUHAREBESİ
TAHİR- ALİ- SİPER MUHAREBESİNDE- LİCE--------
TATAR- FARİSİ----- LİCE--------
ŞEYHO- İSMAİL- MERKEZ- MEYDAN HARBİ -MERMER-DERVİŞHASAN
ALİ-HU-- ŞİRAN TEPESİNDE- SİLVAN--------
HASAN- MEHMET- MEYDAN HARBİ- SİLVAN--------
GALİP- AHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ—
HAKKI- HASAN- SARICALI HASTAHANESİ----
HALİT- AHMET- TİRYANDA FİL ÇİFTLİĞİ---
HASA- MEHMET- ARIBURNU MUHAREBESİ
HÜSEYİN- DAVUT-51.FIRKA SIHHİYE BÖLÜĞÜ—
İBRAHİM-ALİ- MERKEZTEPE`DE—
İBRAHİM- RESUL- CONK BAYIRINDA
İBRAHİM EFENDİ- CEMİL PAŞA-4.SEYYAR HASTAHANESİ
Uygulama Çanakkale Şehitleri Tanıtım ve Araştırma Derneği'ne aittir.MEHMET-YUSUF-MERKEZ (Torunu:Mansur pilatin)
Erganili Sofibekir Ömer Çanakkale savaşına gitmiş ve dönmemiştir
Müslüm Üzülmez:Çayönü’nden Ergani’ye Uzun Bir Yürüyüş.Ladin matb.İst.2005.s.658Çüngüş Malkaya köyünden başka bir örnek
- Çanakkale Savaşları
Şükrü Çatalağaç (Gazi) (DT:Hicri 1315-ÖT:Bilinmiyor): Çatalgillerden Hüseyin ve Fatma'dan olma 21223753870 T.C. kimlik nolu köylümüz Şükrü Çatalağaç'ın (Bedirhan Çatalağaç'ın amcası, Gülsan (Çatalağaç) Yurt'un babası) Çanakkale savaşlarına katılarak gazilik rütbesi aldığı bilinmektedir. Madalyasının öldükten sonra geldiği söylenir (Kaynak: İşgilgillerden Ramazan İşğör).
www.geocities.com/malkayakoyuÇanakkale şehitleri ve fedakarlıkları
Yalnız size bomba sırtı vakasını anlatmadan geçemeyeceğim karşılıklı siperler arsındaki mesafe 8 metre yani ölüm muhakkak göğüs göğüse çarpışmalar var.Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulmamacasına şehit düşüyorlar ikinci siperdekiler onların yerine geçiyorlar.Fakat ne kadar imrenilecek bir durum biliyormusu nuz öleni görüyorlar üç dakika içinde kendilerininde öleceklerini biliyorlar.Fakat en ufak bir çekinme bile göstermiyorlar.Sarsılma yok ürpeti yok okuma bilenler ellerinde kuran cennete gitmeye hazırlanıyorlar, bilmeyenler ise şahadet getirerek düşmana saldırıyor lar.Emin olasınızki ve bilesinizki bize çanakkale savaşı nı kazandıran bu yüksek ruhtur.”( MUSTAFA KEMAL )
Mehmet Bahadır Dördüncü:Bir milletin İmtihanı Çanakkale.İst.2007
Salih Gülen.Çanakkaledeki Andolu.İst.2008ÇANAKKALE: ŞEHİTLER... ŞEHİTLER...
M. Kemal YILMAZ
Sedülbahir Ertuğrul koyunudan 25 Nisan 1915 sabahı çıkartma yapan 2000 düşman askerine 63 kişilik kahraman Takımı ile karşı koyan (Dünya Harp tarihinde görülmemiş bir mücadele veren) Yahya Çavuş ve Takımını Vatan Millet Sevgisi ve İnancı ile anıtlaştığı sırtta görmekteyiz.
Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuşlar
Üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı! Bu şaheser erleri
Allahı arzu ettiler, akşama kavuştular
Halk ozanı kendi kendine sorar sorusunu:
Orası Yemen'dir
Gülü çemendir
Giden gelmiyor
Acep nedendir...
Oysa sorusunun yanıtını gayet iyi bilmektedir O...
Türk milletinin var olmak için verdiği kavgaları, yaptığı fedakârlıkları, tertemiz sade bir Türkçe ile en iyi anlatan halk ozanlarıdır. Çoğu kez adlarını da bilmeyiz onların.
Çanakkale içinde Aynalı Çarşı,
Anne ben gidiyom düşmana karşı.
Çanakkale içinde vurdular beni,
Ölmeden mezara koydular beni.
Çanakkale içinde bir kırık desti,
Analar, babalar umudu kesti.
Yurt savunmasında koşan kahraman Mehmetçik'in ağzından, bu kadar güzel, anlamlı ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ'nü halk adına söyleyen halk ozanı kimdir biliyor muyuz?
Turist rehberliği belgemi ben 1977 de aldım. Şimdi yıl 2002. İngilizleri ve kendi vatandaşlarımı gezdirdim Çanakkele muharebe alanlarında. 22 kez dolaştım oraları. Mayıs ayında da genç rehberleri bir eğitim gezisine götüreceğim. Çanakkale içindeki Aynalı Çarşıyı tanıyorum ben. Tedavisi mümkün olmayan yaralı askerlerimizin acılarını dindirmek için "Ölmeden mezara kondukları" çukurların yeri Kereviz Dere'dedir. Gönüller kırık olunca, kol kırık, bacak kırık olunca elbet Çanakkale'nin tüm testileri de kırık olacak..
ÇANAKKALE DE KALANLAR
Anadolu kadını size çocuğunu gösterir, "bu yavrunun dedesi Çanakkale'de kaldı' der. Öteki yavrunun babası ise Dumlupınar'da, İnönü'de kalmıştır. Galiçya'da kalanlar.... Balkan'da kalanlar... Sakarya'da kalanlar... Askere gidipte dönmeyenler... yurdun şu veya bu köşesinde iç düşmana karşı savaşırken can verenler.... Gidipte gelmiyenler.... onlara minnettarlığımız sonsuz. Onların fedakârlığına lâyık olmaya çalışmak bizim vicdan borcumuzdur.
Türk Ordusu Çanakkale Muharebelerine 425.000 askerle girmiştir. Çanakkalede kalan şehitlerimizin sayısı kimi kaynaklara göre 252.000, kimi kaynaklara göre ise 300.000 i bulmaktadır. 20. yüzyılın bu haçlı seferine katılan sömürgeci devletlerin Çanakkale'ye gönderdiği asker sayısı da yarım milyonu bulmaktadır.
ŞEHİT SUBAYLARIMIZIN BAZILARI
Kahraman 57. Alayı komutanı başta olmak üzere, tüm subayları, çavuşları, erleri, hepsi, ama hepsi şehit olmuştur. Alay komutanı Yarbay Hüseyin Avni'nin mezarı 57. Alay Şehitliği anıtına çıkarken sağda dere içindedir.
Manastırlı İsa oğlu Yarbay H. Sabri, Hırkaişerif'ten Hüseyin oğlu Yarbay M.Ali, Kudüs'ten İbrahim oğlu Binbaşı A. Hulusi, trablusgarp'tan Mehmet oğlu Teğmen İsmail, Girit'ten Sami oğlu Yüzbaşı Rauf, Bayburt'lu Şaban oğlu Binbaşı Şaban, Balıkesir'den Ömer oğlu Binbaşı H.Agah, Silistre'den A. Rıza oğlu Üsteğmen H. Sabri, Trabzon'dan Hasanoğlu Binbaşı A. Kemal, Samsun'dan Mehmet oğlu M. Rıza, Diyarbakır'dan bölük komutanı Teğmen Şevki, Kastamonu'dan Agah oğlu Yarbay Mehmet, Konya'dan Mehmet oğlu Üsteğmen İzzet, Denizli'den Hurşit oğlu Teğmen Kâmil, Ankara'dan Sadık oğlu Yarbay Hurşit, Erzincan'dan Ahmet oğlu Binbaşı Halil, Edirne'den İsmail oğlu Binbaşı M. Sabri.
ÖTEKİ İLLERDEN BAZI ŞEHİT ADLARI
Mustafa oğlu Hasan1895
20
Selanik
Mehmet oğlu Ahmet
1893
22
Adana Ceyhan
Himmetoğlu İsa
1893
22
Adıyaman - Besni
Satılmışoğlu Aziz
1895
20
Bolu Mudurnu
Ahmet oğlu Bilal
1896
19
Halep
Salih oğlu Zihni
1896
19
Ankara Beypazarı
Yaşaroğlu Yusuf
1896
19
Afyon Dazkırı
Mehmet oğlu Hakkı
1896
19
Batum
Seyfi oğlu Sadık
1893
22
Çankırı Kurşunlu
Eyüp oğlu Emin
1894
21
Gümüşhane Torul
Şehmuz oğlu Osman
1894
21
Hakkari
Musa oğlu Bekir
1893
22
Isparta Gelendos
Ahmetoğlu Hüseyin
1893
18
İstanbul Beyoğlu
Mehmet oğlu Hasan
1892
23
Selanik
Süleyman oğlu Gazi
1896
18
İzmir
Yakup oğlu Kamil
1891
24
Kayseri Tomarza
şehmuz oğlu Dursun
1894
21
mardin
Şehmuz oğlu Mahmut
1893
22
Şırnak
Niyazı oğlu Şehmuz
1891
24
Batman
Mustafa oğlu Süleyman
1897
18
Bussa
Mehmet oğlu Veli
1896
19
Kars
Mustafa Oğlu Ahmet
1891
24
Van
Yusuf oğlu Ahmet
1891
20
Urfa
Ahmet oğlu Tekir
1893
22
Van Gevaş
A. Kadir oğlu Yusuf
1896
19
tunceli Hozat
Yakup oğlu Bekir
1893
22
Çanakkale
İsmail oğlu Ahmet
1891
24
Mardin
Osman oğlu İsmail
1889
26
Ağrı
Hasan oğlu Maho
1891
24
Diyarbakır
Nuri oğlu Veli
1891
24
kerkük
Mehmet Oğlu Hüseyin
1892
23
Bükreş
Şehitlerimizin yaşlarına dikkat ettiniz mi? Hepsi gencecik 18,19,20 yaşlarında. En büyüğünün yaşı 25 i geçmiyor. Gelibolu Yarımadasındaki büyük anıt yanındaki şehitlikte ben 15 yaşında bir çocuğumuzun adına rasladım. Gidin görün ziyaret edin şehitlikleri
http://www.mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/mart02_14.htmlÇanakkale savaşında Diyarbakırlılara bir örnek de hem subay hem de edebiyatcı bir Diyarbakırlıya bakalım
Mehmet Halit Bayrı.
Türkiyemizde ilk folklor ve halk edebiyatı çalışmalarına öncü olanların başında gelen Mehmet Halit Bayrı, soyca Diyarbakırlıdır. Babası deniz binbaşısı Diyarbakırlı Ahmet Muammer Bey, annesi ise Maide Hanım'dır. Mehmet Halit Bayrı, 8 Şubat 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Henüz beş yaşında iken babasını kaybetti. Annesi Maide Hanım tarafından yetiştirildi. İlk okulu bitirdikten sonra Galata Rüştiyesinde ve Kabataş İdadisinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi.Birinci Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Çanakkale muharebelerine katıldı. 1918 de terhis edilince İstanbul'a döndü
Şevket Beysanoğlu.KaraAmid Derg.c.2.sayı:6-7.s.104
ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞEN DİYARBAKIRLI MEHMETÇİKLERİN ANISINA SERGİ AÇILDI
Diyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.
Diyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.
"Anadolu Ajansı Arşivinden Atatürk Fotoğrafları Sergisi"ni Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi birlikte açtı.
56 fotoğrafının yer aldığı sergide, Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına hazırlanan köşe de yer aldı. Köşede Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin isimleri, listeler halinde karanfillerle süslenmiş çerçeveler içinde izlenime sunuldu.
(Cihan Haber Ajansı) 18.03.2008Çanakkalede Diyarbakırlılar
Çanakkale savaşında Diyarbakırlılara bir örnek de hem subay hem de edebiyatcı bir Diyarbakırlıya bakalım
Mehmet Halit Bayrı.
Türkiyemizde ilk folklor ve halk edebiyatı çalışmalarına öncü olanların başında gelen Mehmet Halit Bayrı, soyca Diyarbakırlıdır. Babası deniz binbaşısı Diyarbakırlı Ahmet Muammer Bey, annesi ise Maide Hanım'dır. Mehmet Halit Bayrı, 8 Şubat 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Henüz beş yaşında iken babasını kaybetti. Annesi Maide Hanım tarafından yetiştirildi. İlk okulu bitirdikten sonra Galata Rüştiyesinde ve Kabataş İdadisinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi.Birinci Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Çanakkale muharebelerine katıldı. 1918 de terhis edilince İstanbul'a döndü
Şevket Beysanoğlu.KaraAmid Derg.c.2.sayı:6-7.s.104
ÇANAKKALE'DE ŞEHİT DÜŞEN DİYARBAKIRLI MEHMETÇİKLERİN ANISINA SERGİ AÇILDIDiyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.
Diyarbakır'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına" fotoğraf sergisi açıldı.
"Anadolu Ajansı Arşivinden Atatürk Fotoğrafları Sergisi"ni Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi birlikte açtı.
56 fotoğrafının yer aldığı sergide, Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin anısına hazırlanan köşe de yer aldı. Köşede Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Mehmetçiklerin isimleri, listeler halinde karanfillerle süslenmiş çerçeveler içinde izlenime sunuldu.
(Cihan Haber Ajansı) 18.03.2008Çanakkale DİYARBAKIR İli Şehitleri
ADI
BABA ADI
LAKAP
DOĞUM YILI
İLİ
İLÇESİ
BUCAĞI
KÖYÜ
ÖLÜM TARİHİ
1
ALİ
HU
ADİLCEVAZ MUHACİRLERİNDEN
1300
DİYARBAKIR
SİLVAN
20.05.1916
2
ALİ
MEHMET
1298
DİYARBAKIR
ÇERMİK
22.04.1915
3
ALİ
MEHMET
1301
DİYARBAKIR
HANİ
06.03.1915
4
BAYRAM
ABDULLAH
ACEM OĞULLARI
1308
DİYARBAKIR
ÇERMİK
29.03.1915
5
CEMAL
BAYRAM
1309
DİYARBAKIR
BİSMİL
MERKEZ
ÇÖLAĞAN
06.03.1915
6
CEMAL
NUMAN
DİYARBAKIR
18.02.1915
7
CUMA
RESVAN
1303
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
MERKEZ
YAYGINKONAK
26.02.1915
8
CUMA ALİ
OSMAN
ZARACI OĞULLARI
1295
DİYARBAKIR
HANİ
19.05.1915
9
FERHAT AĞA
KOŞAN OSMAN
1305
DİYARBAKIR
ÇERMİK
26.05.1915
10
GALİP
AHMET
DİYARBAKIR
01.02.1915
11
HAKKI
HASAN
1311
DİYARBAKIR
25.06.1917
12
HALİT
AHMET
1308
DİYARBAKIR
17.04.1915
13
HASAN
MAHMUT HASAN
1310
DİYARBAKIR
HAZRO
MERKEZ
ÇİTLİBAHÇE
24.04.1915
14
HASAN
MEHMET
1309
DİYARBAKIR
19.02.1915
15
HASAN
MEHMET
1285
DİYARBAKIR
SİLVAN
16.04.1915
16
HASAN
RASUL
ÇOLAK OĞULLARI
1299
DİYARBAKIR
HANİ
19.05.1915
17
HÜSEYİN
ALİ
1305
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
05.11.1915
18
HÜSEYİN
DAVUT
1298
DİYARBAKIR
05.10.1915
19
HÜSEYİN
HASAN
1298
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
06.03.1915
20
İBRAHİM
ALİ
1307
DİYARBAKIR
05.03.1915
21
İBRAHİM
DAHİL
1308
DİYARBAKIR
ÇINAR
OVABAĞ
ALATOSUN B.
09.05.1915
22
İBRAHİM
ETHEM
1308
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
10.03.1915
23
İBRAHİM
MUSTAFA
1300
DİYARBAKIR
ÇERMİK
29.05.1915
24
İBRAHİM
RESUL
1291
DİYARBAKIR
26.05.1915
25
İBRAHİM EFENDİ
CEMİL PAŞA
DİYARBAKIR
16.05.1915
26
İSMAİL
MEHMET
1301
DİYARBAKIR
HANİ
06.03.1915
27
KAZIM EFENDİ
MUSA
DİYARBAKIR
28.05.1915
28
MAHMUT
HASAN
DİYARBAKIR
31.05.1915
29
MAHMUT
İSMAİL
DİYARBAKIR
HANİ
23.04.1915
30
MAHMUT
KASIM
1295
DİYARBAKIR
07.03.1915
31
MAHMUT
MUSA
ŞEYH
1291
DİYARBAKIR
06.03.1915
32
MEHMET
AHMET
1292
DİYARBAKIR
LİCE
29.09.1915
33
MEHMET
RESUL
1291
DİYARBAKIR
HANİ
(belirsiz)
34
MEHMET ALİ
MEHMET
1302
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
MERKEZ
AVUT
18.02.1915
35
MEHMET NAİM EFENDİ
CEMİL PAŞA
1298
DİYARBAKIR
18.02.1915
36
MEHMET SABRİ
HACI İSMAİL
1285
DİYARBAKIR
28.02.1915
37
MEHMET ZİYA
İSMAİL
1285
DİYARBAKIR
28.02.1915
38
MEMDUH EFENDİ
HALİL HULUSİ
DİYARBAKIR
15.09.1915
39
MUSTAFA
HÜSEYİN
1310
DİYARBAKIR
ÇERMİK
08.09.1915
40
MUSTAFA
MEHMET ALİ
1303
DİYARBAKIR
07.03.1915
41
MUSTAFA
NUMAN
DİYARBAKIR
19.02.1915
42
RAMAZAN
SÜLEYMAN
1301
DİYARBAKIR
ÇERMİK
04.08.1915
43
SALİH
CEBRAİL
1294
DİYARBAKIR
ÇÜNGÜŞ
MERKEZ
KARAKAYA
30.04.1915
44
ŞAMEDDİN
MUSA
1300
DİYARBAKIR
ÇERMİK
27.11.1915
45
ŞERİF
OSMAN
1296
DİYARBAKIR
ERGANİ
01.05.1916
46
ŞEYHO
İSMAİL
1307
DİYARBAKIR
MERKEZ
MERMER
DERVİŞHASAN
19.05.1915
47
TAHİR
ALİ
1295
DİYARBAKIR
LİCE
21.10.1915
48
TATAR
FARİSİ
1305
DİYARBAKIR
LİCE
12.11.1915
49
ZİYA
MEHMET
DİYARBAKIR
18.02.1915
Çanakkale savaşında Diyarbakırlı şehitlerine örnekler
(Doç.Dr.Okan Yaşar ve Prof.Dr.Emrullah Güney’in katkılarıyla)
Çanakkale şehidi Diyarbakırlı Cemil paşa ailesi:
Diyarbakırın ünlü ailelerinden olan Cemilpaşa ailesi ismini 1837-1902 yılları arasında yaşamış olan Ahmed Cemil paşadan almaktadır.Ahmet Cemil Paşa Siirt ve Yemen mutasarrıflığında bulunmuş ve ailesi Çanakkale savaşında şehit olmuştur
Birinci dünya savaşından önce Cemilpaşa ailesinden altı kişi Avrupada öğrenim görmekteydi.Cevdet,Kadri,Şemseddin,İbrahim ve Kemal..Cemilpaşazadeler savaş başiladığında Osmanlı saflarında savaşmak üzere İstanbul’a döner ve değişik cepheler giderler.
Bunlardan İbrahim Halil bey ve Mehmed Naim efendi, Çanakkale savaşında,Şemseddin bey,Bağdat çöllerinde,Besim bey ise Kafkas cephesinde şehit olur.Ekrem Cemil paşa önce topçu başçavuşu olarak Çanakkale savaşına ardından Şark cephesine gönderilir.Kadri Cemil paşa da Şark cephesinde savaşır.
İbrahim halil bey:
Ailenin Çanakkale şehitlerinden ilki İbrahim Halil bey,Cemil paşanın oğludur.Öğrenim görmek için 1906’da İstanbul’a daha sonra Almanya’ya gider.Birinci dünya savaşından önce Münihte üniversite öğrenimini tamamlayıp elektrik mühendisi olur ve savaşın başlamasının ardından Osmanlı saflarında savaşmak üzere İstanbul’a döner.Milli savunma bakanlığının Şehitlerimiz listesinde İbrahim Halil beyin Çanakkale’de süvari subayı olarak 20.tabur, 2.bölükte savaşırken şehit olduğu belirtiliyor.Cemilpaşa ailesinden Esat Cemiloğlu,İbrahim Halil beyin top darbesiyle şehit olduğunu anlatıyor.
Mehmet Naim efendi
Cemilpaşa ailesinin Çanakkalede şehit düşen ikinci ferdi,Mehmet Naim efendidir.19.Tümende üsteğmen olarak savaştığı sırada,Seddülbahirde 18 Şubat 1915’te şehit olduğunda 34 yaşındadır.
Şemseddin bey
Çanakkale cephesinde savaştıktan sonra gönderildiği Bağdat çöllerinde şehit olur.Cemil paşanın oğlu Kasım beyin oğludur.İsviçrede eğitim görürken,Birinci dünya savaşı başladığında amcaları ve amcazadeleriyle birlikte İstanbula döner.İstihkam ihtiyat zabiti olarak önce Çanakkale cephesine ardından Bağdat cephesine gönderilir ve burada şehit olur
Cemil paşa ailesinin günümüz temsilcilerinden Huşper Cemiloğlu(Cemil paşanın torunu)Diyarbakırdaki evinde ziyaret ederek ,aielnin Çanakkale şehitlerinin hikayelerini bir de ondan dinledim.
Huşper hanım,birinci dünya savaşında şehit ve gazi olan Cemilpaşazadelerin fotoğraflarını göstererek teker teker tanıttı.Çocukluğunda büyüklerinden dinlediği hikayeleri benimle paylaştı.Amcalarının,amcazedelerinin Avrupada öğrenim gördükleri halde,savaşın başlaması üzerine dönüp,vatan için savaştıklarını ve şehit olduklarını anlattı.Huşper hanımın ailesindeki şehitlerle ilgili,kocası rahmetli Felat Cemiloğlundan aktardığı bilgi ise dikkat çekici.Huşper hanım,rahmetli eşi Felat cemiloğlunun amcalarının sembolik mezar taşlarını yaklaşık 10 yıl önce Çanakkaledeki şehitlikte gördüğünü, söyledi.2006 yılında Çanakkale şehitliği yeniden düzenlenmiş ve burada Cemilpaşa ailesinin şehitlerinin isimleri yer almaktadır
Diyarbakırlı yazar Şeyhmuz Diken de rahmetli Felat beyden duyduğunu paylaşarak şunları aktardı:
Felat cemiloğlu bana amcalarının Çanakkale savaşında şehit düştüğünü anlatmıştı.Onlarla birlikte birinci dünya savaşında şehit olan Besim beyden de çok bahsederdi.Kadri ve Ekrem beylerin de savaşa katıldıklarını,Çanakkale şehitliklerinde şehit olanların arasında isimlerinin olduğunu söylemişti
Ekrem Cemil paşa
Ekrem Cemil paşa ‘Muhtasar hayatım’isimli kaitabında Şark cephesinde savaştığından bahsediyor.1891 Diyarbakır doğumludıur.İstanbul ve ozan’da eğitim görmüştürBirinci dünya savaşının başlamasıyla amacaları ve amcazadeleriyle birlikte İstanbula döndü.4 ay süren askeri eğitimin ardından topçu başçavuşu olarak önce Çanakkale cephesine,ardından da Erzurum cephesine gönderildi.Burada bir sene kaldıktan sonra Muş cephesinde görevlendirildi.Bu esnada M.Kemal de Çanakkale cephesinden Muş cephesine gönderilmiştir.Ekrem Cemil burada bir çatışma sırasında kolundan ağır yaralanır ve Diyarbakır’a tedaviye gönderilir.Diyarbakırda tedavi gördüğü müddet boyunca İsmet İnönü,Mustafa Kemal ve Nihat paşa gibi dönemin Osmanlı zabitleri,babasının ve konaklarının misafiri olurlar.Rusyadaki Ekim devrimin ardından Doğu cephesi kapanınca,bu cephedeki bütün askerti güçler Filistin cephesine yardıma gönderilir.Ekrem Cemil paşa bu sırada Diyarbakırda karargahta bulunan Mustafa Kemal’in yaverliğini yapmaktadır.Mustafa Kemal Filistin bölgesine gönderilinve yerini Nihat paşaya bırakır.Ekrem Cemil paşa da bu dönem de karargah kumandan yardımcılığına yükseltilir.Nihat paşa ile birlikte Filistin cephesine giden Ekrem Cemil paşa,buradan da ayrıldığı birliğine katılmak için Halep bölgesine gönderilir.Ancak birliğinin yoğun İngiliz topçu ateli altında tamamen yok olduğunu öğrenince M.Kemal’in hareket halindeki birliklerine katılarak önce Mardin’e,ardından Diyarbakır’a döner.
Aileden Ziya bey de silahlı kuvvetlere uçak hediye etmiştir.Emine Uçak Erdoğan:Çanakkale savaşında Kürt Civanlar.Yarımada yay .İst.2008.s.40-47
Diyarbakırda Cemilpaşa konağı
Çanakkalede Diyarbakırlılar
-
Bandit bunu yazdı:
-----------------------------
maximuss bunu yazdı:
-----------------------------
HaYVaN bunu yazdı:
-----------------------------
Bu coğrafyada yaşayan herkes benim milletimdir. Fikir olarak ama doğru ama yanlış. Bu insanlar benim milletimdir.
Milliyetçilik ayrı şeydir ırkçılık ayrı şey.
İlla ki ırkımı merak ediyorsan tatarım ben.
-----------------------------senmi tatarsin ? :D:D:D:D:D yardircan beni ya , gulmekten oldurmeyemi calisiyordun .
-----------------------------
cahillik diz boyu :)
-----------------------------ne cahilligi hoca ? :)
arakdas tatarsa benim babamin validesi tarafindan soyu ne ?
arkadas , kultur kaynasmasinin basit bir ornegi .
iste ben bunu anlatmaya calisiyordum , irkcilik yapsam neye gore yapayim . Arkadas turkum diyor bana, o zaman ben neyim ? Turk irki tablosu cizemessin . biz Turk milliyetcisiyiz. Milliyetci olmak irkci olmak degil. Akp , nurcu palavralarina son ...