Diyanetin Bütçesi Hakkında
-
Beyler merak ettiğim bir şey var. 2014 yılı diyanet bütçesi 5 milyar 442 milyon lira. Eski parayla 5 katrilyon 442 trilyon lira. En fazla ödenek ayrılan bakanlıklar sıralamasında 13. sırada. Diyanetin ilginç olan yanı da tek bir dini temsil etmesini geçtim, tek bir mezhebi temsil ediyor üstelik. Yani benim paramla sadece sünnilere hizmet veren bir kurum.
Sonrasında düşünürken aklıma şeyler de geldi. Diyanet tamam sadece bir tek sünni müslümanlara yönelik ama, ben doğru dürüst cami için fon ayırdığını da bilmem. Ne kadar cami inşaatı görsem hep caminin cemaati sayesinde yapılıyor. Ne zaman kuran kursu, öğrenci öğrenci yurdu inşaatı duyacak olsam yine camilerin cemaatleri sayesinde bu iş görülüyor.
Yani verdiğin vergiden aktarılan eşşek kadar bütçe yetmezmiş gibi bu camilerin, yurtların, kursların parası ve malzemeleri de ayrıyeten halktan hiçbir bedel ödemeksizin temin ediliyor. Üstelik bu camilerde felan elektrik ve su da bedava. Peki bu kadar geniş bir bütçe ne için? Nereye gidiyor yani bu kadar para? Bilgisi, ilgisi olan var mıdır bu konuyla?
-
Bir boka yaramayan bir kurum, kapansa da bu millet kurtulsa.
Arkadaş haydi ailecek camiye diye kampanya yapıp, kadın erkek karışık tek safta namaz kıldıranlar da bunlar. O kadar para neden verilir kimse bilmiyor.
-
baştan ofsaytla başlamışsın, diyanet bakanlık değil...
dediklerinin bir kısmında haklısın böyle olmaması gerekirdi. eskiden vakıf kavramı vardı, müslümanlar oraya yardım yapardı ve bu vakıflar da ilgili yerlere yardım yapardı.. ancak vakıflar kapatıldı (günümüzdeki vakıfları kastetmiyorum), onun yerine bu şekilde düzmeye bir diyanet kuruldu, fetva veriyor akılları sıra ama neyse ucu kötü yerlere çıkacak bir konu o yüzden konuşmak istemiyorum.. velhasıl kelam diyanet bana göre formalite işler yapıyor..
şimdi ben sana vakıf örneği vereyim..
XXX ülkesinin diyanet vakfı.. bu vakıf müslümanlar tarafından kurulmuş bir vakıf, tam 450 tane türkiyeden öğrenciye 1000 tl civarında burs verdi ve sayısını bilmediğim kadar o ülkede okuyacak kişilere de 3750 tl civarında burs verdi, bunlardan biri de benim..
bazıları der ya torpil morpil yok cemaat v.s.. benim babam koyu bir atatürkçü ve chp nin bilmem neresine üye.. benim hiç bir siyasi partiyle bir bağım yok, cemaatten de ya da her hangi bir kurumdan da adamım yok ama bursu alabildim. çünkü bu vakıf o kadar parayı o ülkedeki müslümanlardan toplamış ve bir miktarını burs şeklinde dağıtıyor..
kalan paralar için de aaa,bbb,ccc dillerinde islamı anlatan kitaplar hazırlayıp, islamı öğrenmek isteyen ya da yeni müslüman olanlara veriyor, ayrıca belirli zamanlarda gezi, eğlence, toplantı v.s. organizasyon düzenliyorlar, o paralar bunlara gidiyor...
bak işte türkiyede bu şekilde vakıflar olsa problem olmayacaktı.. (günümzde tr de kurulan vakıfların çok fazla getirisi yok ayrıca bir çok el koymalar v.s. oldu .. ), diyanet aldığı bütçeyle ne yapar bunu diyanete sorabilirsin.. ben vakıf olayına açıklık getirdim ve o vakıf arazileri geri verilirse zaten diyanet e gerek kalmaz.. fetva verecek bir kuruma çevrilir sadece.. bilmem anlatabildim mi..
-
hoca tayyipin ve arkadaşlarının bi para havuzu var oraya gidio paralar
ordan eş dost akraba dağıtıyorlar
büyük ihtimalle böyle
çünkü genelde rüşvetçi memurlar böyle yapıo
onlarında bi para havuzu var işte
o yurt dışında cami yaptırma restarasyon işlerini kültür bakanlığı yapıyodur
diyanet belki bi işte hac mevsiminde arabistana hacılar için yardım oluosa fln oda belki
onun dışında paralar tayyibin cebe :) -
@unbalanced hocam ben diyanetin bakanlık olduğu iddiasında bulunmamıştım. Gerçi pek de bir önemi yok. Kurum, kuruluş, vakıf, bakanlık yahut her neyse... Bahsettiğin xxx ülkesindeki diyanet vakfının işleyişi o şekildedir tamam ama yine dediğin gibi bizim ülkemizde bu sistemde işleyen bir vakıf falan bulmak çok zor.
Asli görevi her neyse onu da yapmakta zorlanıyor zaten. Kurumun ihtiyaç duyduğu her türlü misyonerlik aracı hayırseverler tarafından karşılanıyor. Bu yüzden kafa karıştırıcı buluyorum bu paranın nereye gittiğini. Evet diyanete sorabilirim, en iyi cevabı da onlar verebilir ancak başta merkez bankası olmak üzere bir çok yere yönelttiğim sorularım (haber alma hakkıma rağmen) cevapsız kaldı. Bu sorumun da cevapsız kalacağını bildiğimden boşa vakit harcamak istemedim.
-
şimdi hocam bi kaç yanlış anlaşılma oldu sanırım, açıklık getireyim..
bakanlık değil dememin sebebi şu:
En fazla ödenek ayrılan bakanlıklar sıralamasında 13. sırada.
burdan diyanetin bakanlık olduğunu ima ediyorsun, neyse önemli değil..
iknci olarak bu bahsettiğim vakıflar, bir çok ülkede mevcut. bunların diyanetle birebir bağlantısını bilmiyorum.bizdeki diyanet devlete bağlı bir kurum, ama benim bahsettiğim vakıflar farklı.
anlatmak istediğim şey, aslında türkiyedeki gibi bir diyanet başkanlığı yerine, sadece bir fetva kurulu olsa (isteyen müslümanların danışması amacıyla) ve kalan bölümleri kapatılsa, aynı işi yapacak vakıflar kurulsa ve devlet tarafından alınan malları geri verilse bu tarz sorunlar olmayacak ki doğru olan da bu şekil bir işleyiş. o zaman kimse diyemeyecek ki ya sen devletten besleniyorsun benim vergilerimle v.s. ? vakıflarda, isteyenler bireysel olarak yardım eder, devlet ile bir ilgisi yok.. keşke böyle olsa ama maalesef böyle değil yıllardan beri..
-
Sunnilere hizmet veriyor demişsin de hoca emin ol en çok zararı diyanet veriyor sunni ekole.Neyse mevzu bu olmamakla beraber; bütçesi var da ne oluyor, yapılacak bir şey olunca Cuma çıkışı az çok demeyin boş geçmeyin nidaları kulaklarımızda çınlıyor yine. Süleyman Ateş gibi molozlar yuvası olması da cabası.
Edit : Suriye vb. yerlere yardımı da stklar yapıyor. Harbi ne ayak bunların bütçesi?
literatur tarafından 06/Şub/14 05:16 tarihinde düzenlenmiştir -
http://www.diyanet.gov.tr/tr/kategori/kurumsal/1
Sol tarafta yillik faaliyet raporlari var. Neye nicin nasil hizmet ettikleri detayli bicimde anlatilmis. Sayfa 31 de kendilerine verilen butceyi, nerelere, ne kadar harcadiklari da yaziyor.
-
mizahi bunu yazdı
http://www.diyanet.gov.tr/tr/kategori/kurumsal/1
Sol tarafta yillik faaliyet raporlari var. Neye nicin nasil hizmet ettikleri detayli bicimde anlatilmis. Sayfa 31 de kendilerine verilen butceyi, nerelere, ne kadar harcadiklari da yaziyor.
Adam Amerika'dan buluyor bak siz Türkiye'den göremiyorsunuz :)
Kısacası diyor ki 100 000 tane çalışan memurun ( çoğu imam tabiki ) parasını kim verecek, tabiki Diyanet İşleri Başkanlığı veriyor ( Ortalama 2000 lira verse ayda 200 000 000 lira, yılda 2.4 katrilyon yapar eski parayla ) . Yani giderlerin yüzde doksanını personel maaş ödemeleri oluşturuyor.
-
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/9905079.asp
İbadetlerin (surede namaz örnek gösterilmiştir) gösteri aracı yapılması suretiyle dine riyanın sokulmasına gelince, son çeyrek asırda bunun göstergesi sayılacak tablolar sokaklara dökülmüş, ekranlara yansımıştır. En büyük göstergelerinden biri de, ticarî camilerin (altlarında veya yanlarında düzinelerle işyeri ve dükkânın sıralandığı sözde camiler) her yıl yüzlerle ifade edilecek artışıdır.
Türk halkı şunu bilmelidir:
Hz. Peygamber, bu tür bir cami artışının, ümmeti için bir felaket habercisi olduğunu açıkça söylemiştir. Bu ticarî camilerde İslam'ın temel kabullerine göre ibadet yapılamayacağını da bu halk bilmelidir.
-
Diyanet işleri sanırım mezarlıkları işletiyor, sonuçta parası olmayan gömülürken parası buradan karşılanıyor.
Onun dışında da bi halta çare değil. Bütçenin dibinde koca bi delikten başka bişey değil. Böyle bir para harcayıp neredeyse hiçbir ürün ve hizmet üretmeyen başka bi kurum yok. Ayrıca nasıl din dersi seçmeliyse, devletin her servisine para veriyorsak, bu da opsiyonel bişeydir, kullanıcıları buna da para verilmeli.
Yani ben kullanmıyorum kardeşim camiyi cenaze vs gibi durumlar dışında, diğer arkadaşlar kullanıyorsa kapıya bi vezne konsun 1-2 tl atsınlar her namazda parası oradan karşılansın. vergisi de alınsın. Haaa zaten kimse 3 5 kuruş atmiycaksa, vergiyi ödeyerek de kendini döndüremeyecekse zaten düşünüldüğü kadar gerekli değil derim.
Yani hemen sövmeyin bana ben camiler yıkılsın falan demiyorum. Faturası doğru kitleye çıksın diyorum.
Parasını allah bile vermior neden benim vergimden kesiyosunuz ki?
HolyOne tarafından 06/Şub/14 09:00 tarihinde düzenlenmiştir