Diyanetin Bütçesi Hakkında
-
xxjokerxx bunu yazdı
Bişi dicemde cok zorunuza gider banlanırım diye demiyorum ama şunu diyim ülkede her sey düzgün her yer güzel herşey gerekli size diyanet mi battı ?
nasıl bir kafa var sende ya.senin gibi insanlar yüzüden bu ülke böle bok durumda.ii be oldu hiçbişi düzgün gitmiyor diye hiçbir şeyi sorgulamayalım.batalım.millet çalsın çıprsın millettin karısına kızına saldırsınlar neremiz düzgün ki deyip es geçelim
oksijen israfısın be
-
ugurben bunu yazdıAnaMuhalefet bunu yazdımizahi bunu yazdı
http://www.diyanet.gov.tr/tr/kategori/kurumsal/1
Sol tarafta yillik faaliyet raporlari var. Neye nicin nasil hizmet ettikleri detayli bicimde anlatilmis. Sayfa 31 de kendilerine verilen butceyi, nerelere, ne kadar harcadiklari da yaziyor.
Adam Amerika'dan buluyor bak siz Türkiye'den göremiyorsunuz :)
Kısacası diyor ki 100 000 tane çalışan memurun ( çoğu imam tabiki ) parasını kim verecek, tabiki Diyanet İşleri Başkanlığı veriyor ( Ortalama 2000 lira verse ayda 200 000 000 lira, yılda 2.4 katrilyon yapar eski parayla ) . Yani giderlerin yüzde doksanını personel maaş ödemeleri oluşturuyor.
hocam sol tarafta ole bısı yok... sol trf bombos..
hadi buyur, kaydi mi olay sag sol kavgasina?
-
Bu isin en mantiklisi imamlarin parasini camiye gidenlerin vermesi. Herkesin dini gorusu farkli. Egitim, saglik, guvenlik gibi herkesin zorunlu ortak kullanicagi seyler icin vergi toplanmasi mantikli.
Din bir secenek, ateisti var, hiristiyani var, muslumani var, bunlarin arasinda bir cok farkli ayrimlar var. Bu butce miletin cebinde kalsin, bosuna ortalikta belese isi olan imamlar gitsinler ekonomiye yardimci olsunlar ve herkes mutlu olsun.
Ortalama alirsak 4 kisilik bir aile senede yaklasik 300 lira diyanet islerine vergi olarak odeme yapiyor. (5.4 milyar / 75 milyon)
-
çözümü buldum camiyi kullanandan vergi ve imam maaşı kesilsin diyorsunuz ya
camilere aylık akbil yapın olmadı :) kapıya camiyi kullananlar doldursun aylık haftalık vs i bassın kılsın namazını mesela sabah herkes üşenip camiye gelmeyebilir sabah namazlarının indirirmli tarife yapın kaza ve nafilelerde indirirmli bassın :):) -
SeRDaR bunu yazdı
camilere aylık akbil yapın olmadı :) kapıya camiyi kullananlar doldursun aylık haftalık vs i bassın kılsın namazını mesela sabah herkes üşenip camiye gelmeyebilir sabah namazlarının indirirmli tarife yapın kaza ve nafilelerde indirirmli bassın :):)Mantıklı tabi hocam. Namaz başı 25 kuruş olsa hem namaz kılanın bütçesini zorlamaz hem de namazı kıldıranın maaşı ödenir. 5 vakit namazını camide kılan biri aylık 37,5 lira para ödemiş olur. Cuma ve diğer kalabalık günleri saymazsak camilerin ortalama cemaati 30 kişi olsa 1125 lira olur. Yani sadece daimi olarak camiye gelenlerden 1125 lira para toplanıyor. Cumaları bu kalabalık sayısı 200-300 ya da daha fazla olduğundan çok rahat bir şekilde maaşlar ödenebilir. Fazlası da havuza gönderilir, paranın çıkışmadığı cami imamlarının maaşları vs karşılanır.
Hatta cami içerisine bir aş evi açılarak yine bağış usulü bu aşevlerinin ihtiyaçları karşılanır ve burada pişen yemekler ihtiyaç sahipleriyle buluşur. Oradan gelen sevap puanlarıyla mukayese edildiğinde aylık 30-40 liralık bir meblağ hiç de çok değil.
Bu sayede 5 milyar liramız yok yere ortadan koybolup gitmez.
-
Ayazz bunu yazdıSeRDaR bunu yazdı
camilere aylık akbil yapın olmadı :) kapıya camiyi kullananlar doldursun aylık haftalık vs i bassın kılsın namazını mesela sabah herkes üşenip camiye gelmeyebilir sabah namazlarının indirirmli tarife yapın kaza ve nafilelerde indirirmli bassın :):)Mantıklı tabi hocam. Namaz başı 25 kuruş olsa hem namaz kılanın bütçesini zorlamaz hem de namazı kıldıranın maaşı ödenir. 5 vakit namazını camide kılan biri aylık 37,5 lira para ödemiş olur. Cuma ve diğer kalabalık günleri saymazsak camilerin ortalama cemaati 30 kişi olsa 1125 lira olur. Yani sadece daimi olarak camiye gelenlerden 1125 lira para toplanıyor. Cumaları bu kalabalık sayısı 200-300 ya da daha fazla olduğundan çok rahat bir şekilde maaşlar ödenebilir. Fazlası da havuza gönderilir, paranın çıkışmadığı cami imamlarının maaşları vs karşılanır.
Hatta cami içerisine bir aş evi açılarak yine bağış usulü bu aşevlerinin ihtiyaçları karşılanır ve burada pişen yemekler ihtiyaç sahipleriyle buluşur. Oradan gelen sevap puanlarıyla mukayese edildiğinde aylık 30-40 liralık bir meblağ hiç de çok değil.
Bu sayede 5 milyar liramız yok yere ortadan koybolup gitmez.
imamin maasi sirf bu degil ki.mevlutlere fln gidiyorlar.adana icin soleyim ortalama 250 tl para aliolar.bide gelen hoca gelip hemen diger cenazeye gidiyor.hic durmuolar..yani onlar her turlu parasini cikartir.ama o zmn hukumet dindar gozukmaz oy kaybeder.o yuzdende hicbir zaman olamayacak beyin firtinalari...
-
HolyOne bunu yazdı
Hatta şu hoparlorlerini de kaldırsalar camiden, herkezin saati, telefonu vs var artık cebinde. Ama hangi delikanlı teklif edebilir tabi o ayrı mesele =))
göktürkte ve tarabyaüstünde ezan okunmuyor insanlar ezan sesinden şikayetçi oldukları için yaptılar bunu ki bu 2 semt sadece benim bildigim yerler.
-
şunada değinmek lazım
tüm camiler semtlerin göbeğindedir alt katlarını kiraya verirler ve meydanda olduğundan en fazla kirayıda alırlar. Sırf o para bile imamı las vegasda her ay tatile gönderebilir.
Yeni düzenlemeler oldu gerçi o kiraları şuan kimin aldığını bilmiyorum ama tek bir havuzda -bağışlarıda es geçmeyelim- toplansa para bile artartırırlar.
Edit: maliye alıyormuş büyük kısmını
http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/185100-cami-altindaki-dukkanlarin-kirasi-maliyeye
ek olarak beylikdüzü onur market cami altındadır ve verdiği kira 60 yada 80 milyardı bu bilgiyide eski başkanı v.o. söylemiştir.
cemnet tarafından 07/Şub/14 00:05 tarihinde düzenlenmiştir -
xxjokerxx bunu yazdı
Bişi dicemde cok zorunuza gider banlanırım diye demiyorum ama şunu diyim ülkede her sey düzgün her yer güzel herşey gerekli size diyanet mi battı ?
Batıyor hoca, her sene 2-5bin arası arkeoloji okuyan adam mezun oluyor. KPSS'ye girip işe girmeye çalışıyorlar ve her sene alınan adam sayısı 12-15 arası değişiyor. Türkiye gibi adım attığın yeri kazsan birşey bulabileceğin bir ülkede bunlara yatırım yapılmaması ve imama hocaya para akıtılması koyuyor bana. Ha arkeoloji ile alakam yok sadece gördüklerim üzerinden bir örnek verdim araştır bak, imza kampanyası düzenliyorlar şu an birazcık daha arttırılabilmesi için. Okuyan adamları köle gibi çaıştırıyorlar para vermeden her yaz, bunu da arkadaşımdan biliyorum. İlime, bilime yatırsınlar o paraları. Ben şamanım, paganım, satanistim ya da hristiyanım belkide neden başka din ve inançlar için zorla para veriyorum? Haraç değildir de nedir bu?
Her neyse, keşke Persler biraz daha hızlı davranıp erkenden Lidyalıların çükünü kesseymiş. -
Olaya "Biz" gözüyle bakmak gerek. Yapıcı değil daha çok çatışmacı yorumlar gördüm. Sonuçta ülkenin bir değerinden bahsediyoruz.
a) İmamlar maaşını devletten alsın. Hükümetlerin adamı olsun, aldığı para fuzuli görülsün,tartışılsın.
b) İmamlar maaşını farklı bir kaynaktan (cemaatten,gelenlerden vs.) alsın. İlmi bir eğitimden geçmemiş, günün koşullarını yakalayamamış ne olduğu belli olmayan adamlara türeme şansı doğsun, her imam kendi dini yorumunu kendi cemaatini yaratsın ( hepsi için değil sadece belli bir yüzdesi için geçerli ). Yani tek bir doğru yerine saptırılan birçok yöne yönelinsin.
Sistem a ve b içinde İslam dininin kullanılabildiği ya da başka yerlere çekilebildiği sonucu vardır. Bence b daha ürpertici olduğu ve devletin başındakilerin de işine geldiği için a tercih edilen yöntemdir. a ile b yi karıştıralım falan derseniz daha da karmaşık olur.
Sonuç : Bazı şeylere fazla takılmamak gerek, eleştiri noktası belki Diyanet İşleri Başkanlığı'nın personel sayısının fazla olup olmadığıdır. ( Bu konuda yorum yapabilmek için de hangi koşullarda toplam ne kadar cami var, doluluk oranları nasıl vs vs kriterlerin gözden geçirilmesi gerekir )
Herkesin aklı var fikri var. Saygı-sevgi içerisinde meselelerin hallolması temennisiyle...