Fizikten, Bilimden Anlayan Bir Baksın Hele
-
izzmarit bunu yazdıkofcu bunu yazdıDestinatioN bunu yazdı
Kimileri beni kimileri arkadaşımı hakli buluyor. Yokmu bu ise nokta koyacak cok yetkili bi abi :)
nokta koymak için kimseye ihtiyacın yok hocam, bilim yeterli. enerji yoktan var olmaz. o yüzden değil 1, tam verimle çalışan sıfır ağırlıklı 100 tane bile dinamo/pil koysan daha fazla iş yapamazsın.
Enerjiyi yoktan var etmiyoruz, baska enerjiye ceviriyoruz (:
merhaba hocam katılıyorum evet enerji dönüştürülüyor. zaten bu yüzden başlangıçta A olan enerjiyi A=yol+depo dersek ve yol için yol depo için depoyu harcarsak asla depo + yol > A olmaz
başka bir deyişle
A= 11 saat ise
yol = 10 saat
depo = 7,5 saat olmaz
çünkü 11 ≠ 10+ 7,5
esasen saati enerji gibi konuşmak yanlış fakat bir önceki mesajımda açıklama getirdim zaten.
saat değil de o kadar saat belli sabit hızda çalıştırabilen enerji olarak düşünelim :)
-
Bir aküye motor bağlayın, o motorun ucuna da kayışla başka bir motor bağlayın.
İkinci motorun kablolarını da aküye bağlayın.
Akünün "daha geç" bittiğini göreceksiniz.
İddialaşmıştık, video çekip çekilen akım değerlerini gösterip taşak geçmiştik ancak videoyu bulamıyorum. 7-8 sene kadar oldu.
-
Kaan bunu yazdı
Bir aküye motor bağlayın, o motorun ucuna da kayışla başka bir motor bağlayın.
İkinci motorun kablolarını da aküye bağlayın.
Akünün "daha geç" bittiğini göreceksiniz.
İddialaşmıştık, video çekip çekilen akım değerlerini gösterip taşak geçmiştik ancak videoyu bulamıyorum. 7-8 sene kadar oldu.
olur hocam daha uzun zaman çalışması mümkün ama aynı hızda ve aynı çekiş gücünde olmayacaktır...
-
Sen haklisin kardes. Cok garip bu kadar insanin farkli seyler soylemesi.
Aracin tek motoru var, bu motorun da verimliligi sabit. Yani sen birinci pilden enerji calarak ikinci pili dolduruyorsun, caldigin enerji yine ayni motora gidiyor ve seni daha uzaga goturecegine inaniyorsun :/ garip.
Calinan enerji ile ampul yakilmiyor arkadaslar, ayni motora yollaniyor yine ek yol gidilmesi icin.
- toplamda 1000 birim enerjin var.
- senin motorun 100 birim enerji ile 100 km gidiyor.
- dinamoyu bagladigin icin 100 birim enerjinin 10 birimi diger bataryaya gidiyor, haliyle kalan enerji ile sen 90km gidebiliyorsun.
- 10 saat yol aldin, gittigin yol 900 km, diger bataryadaki calinan enerji 100 birim.
- o 100 birim enerjiyi de motora veriyorsun, artik dinamo bagli degil tabii, o da seni 100 birim goturuyor. toplamda gittigin yol 1000.
Elektrik enerjisi mekanik enerjiye donusurken hic bir kayip olmasa bile hic bir kazancin olmuyor, tabii ki kayip olacagi icin zararin oluyor.
-
Hatta daha basit aciklayabilirim.
- kaynak enerjin birinci pil ve 1000 birim enerji var
- enerjinin en son kullanildigi nokta motor, seni ileri o goturuyor.
Baslangic enerjin 1000 olduguna gore arada ne islemler gerceklestirirsen gerceklestir, motora 1100 enerji veremezsin, haliyle daha uzaga gidemezsin.
-
AMpul bunu yazdı
Hatta daha basit aciklayabilirim.
- kaynak enerjin birinci pil ve 1000 birim enerji var
- enerjinin en son kullanildigi nokta motor, seni ileri o goturuyor.
Baslangic enerjin 1000 olduguna gore arada ne islemler gerceklestirirsen gerceklestir, motora 1100 enerji veremezsin, haliyle daha uzaga gidemezsin.
Gözden kaçırdığın tarafını söyleyeyim.
Birincisi sistemde 2 motor var.
İkincisi ve en önemli kısmı!
1000birim enerji harcıyorsun ya, işte o 1000 birim enerjinin hepsi harekete harcanmıyor. Momentum denilen bir konu var. Sabit hızla gittiği için araç motor dönüyor ancak kalkıştaki gibi bir "güç" ihtiyacı yok.
Araç 120km/saat hızla giderken 2 saniye motoru komple devre dışı bırak, 2 saniye bağla, 2 saniye devre dışı bırak, 2 saniye bırak, hızında bir "dalgalanma" olmayacak. Araç zaten hızlanmış ciddi bir ataletle hareket halinde.
Ancak motor bağlı olduğu müddetçe dönmek için enerji sarfedilecek.
Şu sorduğum soruyu bir düşün hocam, elektrikli bisiklet ve dinamo olayını.
-
Arkadaşlar siz bu dinamoyu bisikletlere takılan teker dönünce farı yakan ufak dinamolardan sanıyorsunuz sanırım. Adamlar fren yerine kullanıyor düşünün... ama sırf aa büyük dinamoysa tamam olur diye de ikna olmanızı istemem çünkü olay dinamonun büyüklüğü ya da herhangi başka bir özelliği ile ilgili değil, olay ne yaparsan yap elindeki enerjiyi evireçevire fazlasını üretemezsin. Çeşit çeşit düşünmenin bi faydası yok konu temelden mümkün değil zaten. Var olmayan bir gerçeğe ulaşamazsınız...
-
@kaan, hocam konuya bir daha goz attim ancak benim gordugum aracin onunde tek bir motor var ve hareketi o sagliyor.
Elektrikli bisikletin olduğunu hayal et şimdi,Bir tam şarjla 11saat biniyorsun. Sırt çantana bir akü koydun, bir de dinamo. Dinamo tekere temas ediyor.11 saat yerine 9 saat binersin.Peki çantandaki aküye hiç enerji depolanmadı mı?Onu da bağlayıp 5-6 saat gidersin.Hayal ediyorum abi, orijinal soru ile ayni zaten. Senin bir input ve bir output un var.
input -> ilk enerji, batarya ne derseniz deyin.
output -> bisiklet ya da arabanin motoru.
Simdi senin bisikletinin bataryasinda oncelikle 110 birim enerji var. Sen bununla 11 saat gidebiliyorsun, motor saatte 10 birim enerji harciyor, bu sabit.. Dinamo taktin, 9 saat binersin diyorsun, cok guzel, demekki 90 birim enerji bataryadan yola gitti. 20 birim de eger %100 verimli donusturuldugunu varsayarsak dinamoya gitti. Peki hocam, 20 birim enerji ile 5-6 saat nasil gidiyorsun tekrardan? Motorun daha verimli bir motorla degismedigi surece bu mumkun degil. Bunu daha once yaptigini soyledigin deneyle karistirma, o motoru 24 saat daha dondurebilirsin bosta o baska, ancak ayni yolu ayni motorla ayni surtunme kuvvetiyle gideceksen saatte 10 birim enerji harcayacak o motor, bu durumda kurtardigin 20 birim enerji ile ancak 2 saat yol gidebilirsin.
Eylemsizlik olayina gelince, sen araca gaz vermeyi kestiginde aracin hizini ne olcude koruyacagi tamamen lastik ve asfalt arasindaki surtunmeye bagli. Surtunme kuvveti cook yuksek bir yol secerim ve gaz vermedigin anda 100 ms icinde arac durur, ilk hizi cok yuksek olsa bile.
Araç 120km/saat hızla giderken 2 saniye motoru komple devre dışı bırak, 2 saniye bağla, 2 saniye devre dışı bırak, 2 saniye bırak, hızında bir "dalgalanma" olmayacak. Araç zaten hızlanmış ciddi bir ataletle hareket halinde.Ben yavaslayacak diyorum. Bir kere o 2 sn durma surelerinde aracin hizi yavaslayacaktir, sonraki iki saniye calisma suresinde bu yavaslama telafi edilebilecek mi? Mesela arac 200 km/h ile gidiyor, burada motor aktif olarak calisiyor, motoru iki saniye durdurdun, arac 180 km/h ye dustu (istersen 199.9 a dustu de diyebilirsin), tekrar iki saniye calistirdiginda arac tekrar 200 km/h ya cikabilecek mi o 2 sn de? Ben cikamayacak diyorum cunku zaten motor hic durmasa bile harcadigi guc ile hizi ancak 200 de sabit tutuyor, ama simdi hiz 200 degil 180 de. Yani bence arac zamanla hiz kaybedecektir.
Bunlari yazarken vites mekanizmasina filan girmeden yaziyorum, yani normal elektrik motorlari gibi ne kadar elektrik verirsen o kadar hizli donuyor.
-
Hocam konu çok derin bir konu,
Aynı "işi" yapan endüstriyel motorlara çok çeşit "enerji tasarrufu" yöntemi uygulanır.
Rejenler, kapasitör + rejenler, volanlar, hangi birini anlatayım bilemiyorum.
Halihazırda bu sistemleri kullanarak onlarca makine yapıp dünyaya satıyorum, her makinenin üzerinde de enerji analizatörleri var, servo driverlarda da akım ölçerler mevcut. Endüstri 4.0 kapsamında bunların hepsini anlık loglayıp raporluyoruz.
Sonsuz enerji diyenin ağzına kürekle vuracak kadar kızarım ama bu konunun onla herhangi bir ilgisi yok.
Hatta başka bir örnek vereyim, yeni bir tartışma yaratmak istemiyorum.
Aracın dönen motoruna "sonsuz enerji iddialarında bulunanların" mıknatıslı sistemini ekleyin, "olumlu" etkileyeceğini göreceksiniz. Yani o sisteme "tamamen" ziktirin lan demek yanlış bir yaklaşım.
Her neyse,
Arkadaşın haklı :)
-
kofcu bunu yazdı
Arkadaşlar siz bu dinamoyu bisikletlere takılan teker dönünce farı yakan ufak dinamolardan sanıyorsunuz sanırım. Adamlar fren yerine kullanıyor düşünün... ama sırf aa büyük dinamoysa tamam olur diye de ikna olmanızı istemem çünkü olay dinamonun büyüklüğü ya da herhangi başka bir özelliği ile ilgili değil, olay ne yaparsan yap elindeki enerjiyi evireçevire fazlasını üretemezsin. Çeşit çeşit düşünmenin bi faydası yok konu temelden mümkün değil zaten. Var olmayan bir gerçeğe ulaşamazsınız...
Aynen, olay fizigin temeline aykiri, surtunme kuvvetini cok azaltip dinamoyu cok hafifletip vs bir sey degistirilemez.
Baslangic enerjin var bataryada. Bu enerjiyi kullanip yol giden motorun var. Sen direkt batarya enerjisini motora verince 11 saat yol gidiyorsan, o enerjiyi motora vermeyip tursusunu kurman ya da baska mekanizmalara sokman bir seyi degistirmez, o enerjinin donup dolasip gelecegi yer ayni motor, 100 birim enerji kurtarip 150 olarak motora veremeyeceginize gore birakin artik arkadaslar kabul edin :)