Fizikten, Bilimden Anlayan Bir Baksın Hele
-
Kaan bunu yazdı
Hocam konu çok derin bir konu,
Aynı "işi" yapan endüstriyel motorlara çok çeşit "enerji tasarrufu" yöntemi uygulanır.
Rejenler, kapasitör + rejenler, volanlar, hangi birini anlatayım bilemiyorum.
Halihazırda bu sistemleri kullanarak onlarca makine yapıp dünyaya satıyorum, her makinenin üzerinde de enerji analizatörleri var, servo driverlarda da akım ölçerler mevcut. Endüstri 4.0 kapsamında bunların hepsini anlık loglayıp raporluyoruz.
Sonsuz enerji diyenin ağzına kürekle vuracak kadar kızarım ama bu konunun onla herhangi bir ilgisi yok.
Hatta başka bir örnek vereyim, yeni bir tartışma yaratmak istemiyorum.
Aracın dönen motoruna "sonsuz enerji iddialarında bulunanların" mıknatıslı sistemini ekleyin, "olumlu" etkileyeceğini göreceksiniz. Yani o sisteme "tamamen" ziktirin lan demek yanlış bir yaklaşım.
Her neyse,
Arkadaşın haklı :)
Enerji tasarrufu başka 11 saat belli hızda belli kütleyi hareket ettirecek enerjiyi tekrar depolayıp tekrar kullanarak bırak 17yi 11.1 saat belli hızda belli kütleyi hareket ettirecek enerjinin sağlayacağı işi elde etmek başka bir şey.
Tasarruf kayıpları azaltarak yapılır, sürtünmeyi azaltırsın vs... burda bahsedilen enerjiden enerji üretmek ve bu üretilen ile birlikte kullanıldığında daha fazla iş elde edileceği iddia ediliyor. Oysa mümkün değil. O mantık çalışması demek 100 tanesini peş peşe bağlarsan sonsuz enerji yoktan var edebilirsin demek.
Elektrik enerjisini kinetiğe çevirip sonra bi daha elektriğe cevirip sonra bi daha kinetiğe çevirmek pek tasarruf yaptırmasa gerek.. Açık ve net. Ki bırak tasarrufu üstüne iş yapılabileceği iddia ediliyor dinamolar motorlar %100 verimle bile çalışsa mümkün değil.
kofcu tarafından 29/Kas/17 23:07 tarihinde düzenlenmiştir -
Kaan bunu yazdı
Bu konuyu zamanında uzuunn uzuun tartışmıştık bir forumda,
En sonunda site sahibi video çekip bilale anlatır gibi anlatmıştı taşak geçerek.
Burada kimse "sonsuz" enerjiyi savunmuyor. Gelip sonsuz enerji örnekleri vermeyin lütfen.
Arkadaşın haklı çünkü aracı hareket ettiren motor normalde hareket etmek için X kw güç sarfediyor iken, ikinci motoru da döndürmek için X+y kw güç sarfedecek.
İkinci motora da hareket verildiği için o da elektrik depolayacak ve depolayacağı enerji hiçbir zaman X'e eşit olamaz.
Yani birinci motoru 11saat döndürerek hem aracı hareket ettirip hem de tekrar 11saatlik enerji depolaman imkansız.
Ama ne olur?
11saat hareket edecekken 9-10 saat hareket eder, yanında da ikinci motordan 5-6 saatlik enerji depolar.
Elektrikli bisikletin olduğunu hayal et şimdi,
Bir tam şarjla 11saat biniyorsun. Sırt çantana bir akü koydun, bir de dinamo. Dinamo tekere temas ediyor.
11 saat yerine 9 saat binersin.
Peki çantandaki aküye hiç enerji depolanmadı mı?
Onu da bağlayıp 5-6 saat gidersin.
Ha koca koca firmalar gerizekalı mı da bunu yapmıyor?
Hayır yapıyorlar. Regenative energy diyerekten kullanıyorlar. Aküler maliyetli, ağır olduğu için fizibil sınırlarda yapıyorlar o kadar.
Hocam regenerative energy olması için aracın ya fren yapması ya da belirli bir yükseklikten aşağı doğru yol alması gerekiyor. Yani düz yolda giderken siz ikinci bir dinamo koyarsanız bu regenerative çevrim değil aksine akünüz için elektriksel yük olacaktır.
-
aercys bunu yazdıKaan bunu yazdı
En sonunda site sahibi video çekip bilale anlatır gibi anlatmıştı taşak geçerek.
Burada kimse "sonsuz" enerjiyi savunmuyor. Gelip sonsuz enerji örnekleri vermeyin lütfen.
Arkadaşın haklı çünkü aracı hareket ettiren motor normalde hareket etmek için X kw güç sarfediyor iken, ikinci motoru da döndürmek için X+y kw güç sarfedecek.
İkinci motora da hareket verildiği için o da elektrik depolayacak ve depolayacağı enerji hiçbir zaman X'e eşit olamaz.
Yani birinci motoru 11saat döndürerek hem aracı hareket ettirip hem de tekrar 11saatlik enerji depolaman imkansız.
Ama ne olur?
11saat hareket edecekken 9-10 saat hareket eder, yanında da ikinci motordan 5-6 saatlik enerji depolar.
Bir tam şarjla 11saat biniyorsun. Sırt çantana bir akü koydun, bir de dinamo. Dinamo tekere temas ediyor.
Hayır yapıyorlar. Regenative energy diyerekten kullanıyorlar. Aküler maliyetli, ağır olduğu için fizibil sınırlarda yapıyorlar o kadar.
Hocam regenerative energy olması için aracın ya fren yapması ya da belirli bir yükseklikten aşağı doğru yol alması gerekiyor. Yani düz yolda giderken siz ikinci bir dinamo koyarsanız bu regenerative çevrim değil aksine akünüz için elektriksel yük olacaktır.
Hayır o olay öyle değil işte,
Aracı 200km/s sabit hızda sadece lise kitaplarında götürebilirsin. Gerçek hayatta ise self-driving, 16bit encoderli servo motorlu araçlar kullansan bile 199.99 - 200.11 km/s hızları arasında gider gelirsin. Sürekli ivme vardır.
Çok teknik detaya girmek istemiyorum. Sabit hızda gidebilmek için de ivme uygulamak gerekir gerçek hayatta.
Bir analiz raporu bulup sizinle paylaşacağım vakit olduğunda.
Sağlıcakla
-
Kaan bunu yazdıaercys bunu yazdıKaan bunu yazdı
Ama ne olur?
Aracı 200km/s sabit hızda sadece lise kitaplarında götürebilirsin. Gerçek hayatta ise self-driving, 16bit encoderli servo motorlu araçlar kullansan bile 199.99 - 200.11 km/s hızları arasında gider gelirsin. Sürekli ivme vardır.
Çok teknik detaya girmek istemiyorum. Sabit hızda gidebilmek için de ivme uygulamak gerekir gerçek hayatta.
Sağlıcakla
Sabit hızın pratikte (araba kullanırken) pek mümkün olmadığına katılıyorum. Tekerler ile her an tam sürtünme kuvveti kadar kuvvet uyguluyor olmak lazım düşününce pek mümkün değil sürtünmenin vesaire sürekli değişecek olduğunu düşünürsek. Ama burda tartıştığımız konuda belli kabuller var zaten o da "standart düz yolda tüm deneylerde sabit hızla giden ve aynı şartlarda bir elektirikli araba" olması.. Bunu kabul ederek düşünüyoruz. Ha pratikte yine de fark etmez ne yapılırsa yapılsın ilk enerji ile elde edilebilecek işten fazlası elde edilemez. İster sabit gitsin ister dur kalk yapsın fark etmez...
-
Kaan bunu yazdıaercys bunu yazdıKaan bunu yazdı
Ama ne olur?
Sağlıcakla
Hocam burada kastettiğiniz kullanılan encoder çözünürlüğünden ve kontrol sistemindeki sürekli hal hatalarından kaynaklanıyor eğer yanlış anlamadıysam. Siz buna bağlı olarak sistemde sürekli bir ivme olacağını ve bununda kullanılabildiğini söylüyorsunuz sanırım. Bu olayın regenerative olarak kullanıldığını daha önceden duymamıştım. Vaktiniz olduğunda analiz raporunu gönderirseniz memnun olurum.
Ancak şunu da belirteyim; arkadaşın ilk örnekte verdiği sistem ile burada tartıştığımız farklı sistemler. Arkadaş direk generator bağlayıp ikinci bir aküyü doldurmak istiyor. Yani akü atıl enerjiden değil, bizzat düz yolda giderken ana motorun kullanabileceği kapasiteden çalıp aküyü dolduruyor.
aercys tarafından 29/Kas/17 23:42 tarihinde düzenlenmiştir -
DestinatioN bunu yazdı
Kimileri beni kimileri arkadaşımı hakli buluyor. Yokmu bu ise nokta koyacak cok yetkili bi abi :)
Yorumların tamamını okumuyorum, çünkü herkes bilimsel olarak açıklamaya çalışıyor, en doğrusu bu ama en iyi kavrama yöntemi deney yapmak.
Madem buna kafa yordunuz ucuzundan bir dinamo, bir diyot, bir de batarya bulun. Dinamoyu boşta iken elinizle döndürün. Ne kadar kolay dönüyor değil mi?
Sonra dinamoyu arada diyot olacak şekilde bataryaya bağlayıp elinizle döndürmeye çalışın(üretilen voltaj şarj edebilmek için pil voltajının üzerinde olmalı) bakalım kolay mı dönüyor zor mu?
Ne demek istediğimi herkes anlamış olmalı.
Ayrıca zibilyon tane mühendisin, bilim adamının bu yöntem aklına gelmemiş olması da sizce ilginç değil mi, yoksa hemen uygularlardı???
-
Elon Musk'a DM'den bu konudaki fikri gönderdim, yarın gel işe başla dedi.
-
rejeneratif geri dönüşüm vs yazan olmuş
arkadaşlar cok baska bişey onu olayın içine katmayalım (motor freninin elektrikli hali gibi bişey o :) )
-
DestinatioN bunu yazdı
Kimileri beni kimileri arkadaşımı hakli buluyor. Yokmu bu ise nokta koyacak cok yetkili bi abi :)
olmaz "nokta"
-
DestinatioN bunu yazdı
az önce arkadaşla elektrikli arabalardan bahsederken,
bi konu açıldı ve idda ortaya attı
demesine göre standart düz yolda tüm deneylerde sabit hızla giden ve aynı şartlarda bir elektirikli arabanın pili fabrika üretimi 11 saat olsun diyelim
arkadasın attıgı fikire gore bu arabanın önden ceker oldugunu varsayarsak arkaya dınamo ve aracın pili ile aynı boyutta bir pil daha koyup arka dinamo ile şarj edip 11 saatlik sürenin üstüne cıkarım diyor
ben ise tam tersi olur normalde 11 saat gidiceğine 9,5+2 saat gidersin diyorum
o ise 10+7,5 giderim diyor
rakamlar tabiki sallamasyon

1. senaryo arkadas 2. ben
benim düşünceme göre araca ekstra agırlık yuklemek ve arka dinamonun vereceği yavaslatma 11 saatlik pili 1. senaryoya gore daha fazla yorup 2. bataryanında dolmasını saglayacak bir enerji üretmeyecektir
nedeni ise ana elektrik motorunun verimsizliği ve yola aktarmadaki kayıp rüzgar direnci vs vs derken bin watt ana motora elektirik verip yola 500 ünü aktatırırız
birde arkadaki jenaroturun bu verimsizlikte haddiden fazla verimlilikle calısıp elektirik üretmesi bana mantıklı gelmiyor
siz ne diyorsunuz?
:)
yazı karısık olmus olabilir kusura bakmayın
Edit. Benim hesap 9+2.5: 11.5 cikmis yanlis yazmisim 10.5 olacak
Elektrik nasıl üretiliyor ve neden koca koca barajlar kurulup dinamoların ( jeneratörlerin ) ucuna bağlanan türbinlerle kuvvet/ moment veriliyor? Hiç düşündünüz mü..
Ya da rüzgar türbinleri neden devasa oluyor
Bitane bisiklet dinamosu alıp lamba yakmaya çalışın elinizin nasıl zorlandığını yanarken ve de yanmazken bir deneyin nasıl farklı zorlandığınızı..
Manyetik alanda üretilen akım zıt yönde kuvvet /moment doğurur.. Dinamo ampule akım vermeye başladığı anda tam tersine kuvvet yaratır ki buyüzden dinamoların ucuna türbin motor vs balıyoruz.. yoksa ilk hareketi verdikten sonra "sadece sürtünmeleri" karşılayacak bir momentumla çok ucuza elektrik alırdık.. ama sürekli kuvvet / moment vermeliyiz ki jeneratörden verdiğimiz akımın yarattığı ters tepkiyi karşılayalım..
Bunun dışında elektrikli ya da hibrid arabalarda en azından bazılarında- frenleme için bu zıt akımın yarttığı frenlem etkisi kullanımak için tekerlere bağlantılı bir dinamo aküyü şarj eden bir devreyi açıyor ve bu üretilen şarj akımı tersine moment yarttığı için hem araba yavaşlıyor hem akü jarj oluyor..
ltcelik tarafından 30/Kas/17 11:58 tarihinde düzenlenmiştir