Kararsızlık - Üniversite Seçimi Bi El Atın ?
-
Ben daha 15 yaşındayken başladım anadan babadan ayrı kalmaya. Parasız kaldım, aç kaldım ama ömrümün en güzel 3 senesini yaşadım. Sonra sınıfta kalınca peder istanbula aldı yine. Bir an önce üniversite sınavını kazanıp burdan s.ktr olup gitmek istiyorum. Burdan 3 yıl boyunca aynı evde kaldığım kuzenim, ortağım, birlikte aç kaldığım insan AMpul'e sevgiler.. :D
-
musdawdaf bunu yazdı:
-----------------------------
ZyreX bunu yazdı:
-----------------------------Tavsiyem ingilizce eğitim alma,fakat çok iyi ingilizce öğren.İngilizce eğitim ile ingilizce öğrenmek diye bir şey varsa aklında şimdiden çıkartman yönünde olur tavsiyem.Bölümü ing. okuyunca bi bokun olduğu yok bunu ii bil :) çünkü TÜM kaliteli mevkiler sınavla alım yapıyor.Tüm dersleri çok iyi bilip+yanına ingilizce de koyman gerekir.İngilizce öğrenmende de ingilizce eğitim sana faydası olmaz.Çünkü bildiğini farzedip konular ingilizce anlatılıyor.
-----------------------------cok duz mantıkla yazmısın hocam ne alaka ingilizce egitim alma boyle abuk subuk bisey mi olur kim nerede bildigini farzedip anlatıyo ki o nasıl iş, kendim de ingilizce egitim alıyorum hatta hocalarımın cogu yabancı senın kı gıbı bır bahane hic gormedim
-----------------------------Bahsettiğim sınavlardan haberdar isen,gireceğin sınavlarda avantaj mı yaratacak dezavataj mı yaratacak sence ? Avantaj yaratacak diyorsan 1970 türkçesi hukuk testini çözerken tartışmamıza gerek yok..Arkadaşa benim tavsiyem çok iyi ingilizce öğrenmesi yönünde fakat dersleri ingilizce görmesinin ileride gireceği sınavlarda dezavantaj yaracağı gibi ingilizce öğrenmesi için de bir yol olmadığı yönünde..İngilizce öğrenmek demek ingilizce istatistik veya ingilizce maliye dersi görmek değildir.
Arkadaş mühendislik okuyacağım demiyor dikkat edersen,bu tarz bir meslek de ingilizce eğitim almak faydalı olabilirdi.Fakat iibf yi okuyacaksa Türkçe okumasını öneriyorum.
-
çalışacağın bütün yerler istanbulda o yüzden iş yerinden uzak durma.
-
Hacı anadolu ünisinin yunus emre kampüsü çok güzel.Eğitimini bilemem ama kampüs(gitmedim netten baktığıma göre) ve şehir güzel.Ama böyle iktisat gibi bölümlerde üniversite önemli oluyor.Hem marka ismi hemde eğitim farkı olarak.ist. dışı istiyorsan puan yeterse izmir ve ankaradaki üniler eğitim kalitesi daha yüksektir.ankara ne kadar dandik bir şehir olsada üniversiteler kampüste yaşam olayını iyi benimsemişler..şehirin dışında üniversite çatıında her türlü imkanı sunuyorlar.Başarılar bu arada..
-
ZyreX bunu yazdı:
Şimdi hoca son sınıf öğrencisi olaraktan tavsiyelerim şunlar.Öncelikle iibf de okuyacağın tek bölüm iktisat olmalı gerisi yalan,bölümlerin sınav(KPSS-A,Bankaların Uzman,Müfettiş vs) başarılarına bakarsan zaten belli olur..Onun yanında TR de en nitelikli kadrolara girme imkanına sahip bölümler hukuk ve iibf kadroları..Hesap uzmanlığı,Maliye Teftiş,Kaymakamlık,Banka müfettişlikleri,MB,Sayıştay,BBDK,SPK vs Bu kadrolara girmeyi düşüneceksin ileride Bu kadrolar da Huk.,ikt.,Maliye,Muh.GENK,GENY+ing. istiyor vs Bu derslerde başarılı olmak için iktisatçı ardından hukukçu veya kamu/Malye vs okuman şiddetle önerilr.Örneğin işletme okusan olmaz mı olur ama 4 yıl da sınavlara yönelik hiç bir şey öğrenmediğini varsayarsan işin çok zor olur.Uluslararasu ilişkiler diye bir bölüm var hele ki hiç girmiyorum o konuya.uzak dur.Birde sakın kaymakam olmak için kamu veya diplomat olmak için uluslar.arası iliş. yazayım deme :) Bu 2 si için yine sınav başarısı için iktisat+ankaradan BİRKAÇ taşaklı dayı lazım :)
Üstte yazdığım kardoları düşünmeyeceksen,sana söyleyim ya düz memursun ya da bi bankaya şubeye girersin.Daha iyisi olamazsın,işsizlik de diğer tercihin olabilir tabi 850tl yi görünce.Sana hocaların ne der bilmiyorum ama ingilizce eğitim kadar boktan bir şey görmedim ben kaldi ki ingilizcem iyi.Buna rağmen TR de eğitimin TR yapılması en doğru olandır.İngilizce İktisat,ingilizce ekonometri,maliye dersi mi olur amk.
İİBF de ileride nitelikli yerlere girmek istiyorsan mutlaka öss niteliğinde bir sınava gireceğini unutma yoksa kötü çalışma koşulları düşük maaş :) Bu sınavları kazanabilmek için de benim sana tavsiyem Eğitim dili türkçe olan bir yere gitmen !! Ankara siyasal'ın tüm sınavlarda en başarılı üniv. olmasının sebebi Türkçe ve nitekilki eğitim almaları,ama benm girdiğim sene de hacettepe ing. ve odtü tr daha yüksekti puanı.Böyle bir durumda odtü ve hacettpeye gitmek yerine Ankara siyasal yazarsan en doğru tercihi yaparsın.Buradan çıkaracağın sonuç şu,bir fakültenin diğerine göre daha yüksek puana sahip olması daha iyi eğitim alacağın anlamına gelmez.Yanında ingilizce yazanların puanı yüksek iken kaliteli ünivlerin. TR eğitim verenleri ile pek şansları yok başarı konusunda.Kişisel çabaları ceteris paribus kabul etmek kaydıyla tabi :) Yoksa sende azim varsa ibo gibi mağaradan çıkıp, Merkez Bankasına bile girebilirsin.
Niye Anadolu değil,Bir kere açık öğretim boku yüzünden şahit olduğum anadolu üniv. i filtreleme yoluyla başvurularda sana dezavantaj yaratabilir.Oysa Türkçe bile okusan açık öğretim okuyanlardan fakülte adındaki farklılık dolayısıyla anlaşılması mümkün.Yalnız bunu bana değil işveren godamana ve kör cahil insan kaynaklarındaki vatandaşa anlatman lazım.Negatif etkileri olabilir senin açından.illa ki olur mu,bişey diyemem ama ben o riski almadım.Tercih senin.Kaldı ki öğrenci şehri olması vs çok önemli değil ist+izm.+ank. duruyorken tavsiyem eskişehire gitmemen yönünde.Mesela git gazi de türkçe oku ki ileride gireceğin kadrolarda sana avantaj yaratsın.
Tavsiyem ingilizce eğitim alma,fakat çok iyi ingilizce öğren.İngilizce eğitim ile ingilizce öğrenmek diye bir şey varsa aklında şimdiden çıkartman yönünde olur tavsiyem.Bölümü ing. okuyunca bi bokun olduğu yok bunu ii bil :) çünkü TÜM kaliteli mevkiler sınavla alım yapıyor.Tüm dersleri çok iyi bilip+yanına ingilizce de koyman gerekir.İngilizce öğrenmende de ingilizce eğitim sana faydası olmaz.Çünkü bildiğini farzedip konular ingilizce anlatılıyor.
Walla sana genel olarak hukuk olmazsa ankara siyasal öneririm.Ha olmadı mı en güzel seçimi bu sene tercih yapmayarak yaparsın.Yapacağım diyorsan da üstte yazdıklarım çerçevesinde yaparsan ileriye dönük en doğru tercihi yaparsın.
-----------------------------Öncelikle söze şununla başlamak isterim ki insanları kesinlikle yanlış yönlendiriyor ve yanlış bilgi veriyorsun.
1-Hukuk fakültesi ve İİBF çalışabileceği alanlar bakımından benzerlik gösterse ders içeriği olarak tamamen farklıdır ve hukuk fakültesi mezunlarının büyük bir çoğunluğu ya avukatlık yapar ya hakim savcılık ya da devlette idari işler yapar iktisadi değil.İİBF deki bir bölümden mezun olan kişinin çalışacağı iş alanı geniştir fakat çok çok büyük bir çoğunluğu vasıfsızdır.İİBF mezunun uğraşması gereken alan finanstır fakat genelde bu böyle olmaz hep devlette bir işe girme telaşı içindedir insanlar ve bu yüzden tonlarca sınava girerler.Özel sektöre bulaşmak istemezler bile.
2-Türkçe bölüme git demişsin o konuya gelelim.Ankara siyasaldan örnek vermişsin evet o arkadaşlar devlette görev alabilmek için girilen sınavlarda başarılı olmuş olabilirler doğru.SPK,BDDK,İMKB gibi yerlerde çalışabilirler.Türkçe bölümü okuyanların bundan başka şansı yoktur zaten.Gelelim ingilizce bölümlerin avantaj ve dezavantajına; bu dediğim sınavlara hazırlanırken zorluk çekersin çünkü eğitimini ingilizce almışsındır ve ekonomi bilimini Türkiye'de uygulandığı şekliyle öğrenmemişsindir fakat özel sektörde özellik bankaların müfettiş yardımcılığı,hesap uzmanlığı ve bağımsız denetim şirketlerinin çeşitli departmanlarına girebilmen için ingilizce bölümden mezun olman çok büyük bir avantaj.Neden? Bu gibi işlere başvurabilmen için Toefl ibt den 90 alman gerekir ki ben bir siyasal bilimler öğrencisinin çok aşırı bir hırsı olmadan bu puanı alabileceğini düşünmüyorum.Yani özetle Türkçe bölüme gidersen devlette bir yerlere girmeye çalışırsın,ingilizce okursan özel sektörde iş bulmaya çalışırsın.Önce buna karar vermen lazım sabit bir maaş düzenli bir yaşam mı yoksa riskli ama büyük kazançlarda elde edebileceğin bir yaşam mı?Ayrıca ingilizce bölümden mezun olduktan sonra yurt dışında yapacağın bir mba yada başka bir uzmanlık sana çok şey kazandırır.
3-Bende ingilizce iktisat okuyorum.Kısacası her şey sana bağlı işsizde kalabilirsin çok iyi para ve mevkide kazanabilirsin.
-
flassy bunu yazdı:
ZyreX bunu yazdı:
Şimdi hoca son sınıf öğrencisi olaraktan tavsiyelerim şunlar.Öncelikle iibf de okuyacağın tek bölüm iktisat olmalı gerisi yalan,bölümlerin sınav(KPSS-A,Bankaların Uzman,Müfettiş vs) başarılarına bakarsan zaten belli olur..Onun yanında TR de en nitelikli kadrolara girme imkanına sahip bölümler hukuk ve iibf kadroları..Hesap uzmanlığı,Maliye Teftiş,Kaymakamlık,Banka müfettişlikleri,MB,Sayıştay,BBDK,SPK vs Bu kadrolara girmeyi düşüneceksin ileride Bu kadrolar da Huk.,ikt.,Maliye,Muh.GENK,GENY+ing. istiyor vs Bu derslerde başarılı olmak için iktisatçı ardından hukukçu veya kamu/Malye vs okuman şiddetle önerilr.Örneğin işletme okusan olmaz mı olur ama 4 yıl da sınavlara yönelik hiç bir şey öğrenmediğini varsayarsan işin çok zor olur.Uluslararasu ilişkiler diye bir bölüm var hele ki hiç girmiyorum o konuya.uzak dur.Birde sakın kaymakam olmak için kamu veya diplomat olmak için uluslar.arası iliş. yazayım deme :) Bu 2 si için yine sınav başarısı için iktisat+ankaradan BİRKAÇ taşaklı dayı lazım :)
Üstte yazdığım kardoları düşünmeyeceksen,sana söyleyim ya düz memursun ya da bi bankaya şubeye girersin.Daha iyisi olamazsın,işsizlik de diğer tercihin olabilir tabi 850tl yi görünce.Sana hocaların ne der bilmiyorum ama ingilizce eğitim kadar boktan bir şey görmedim ben kaldi ki ingilizcem iyi.Buna rağmen TR de eğitimin TR yapılması en doğru olandır.İngilizce İktisat,ingilizce ekonometri,maliye dersi mi olur amk.
İİBF de ileride nitelikli yerlere girmek istiyorsan mutlaka öss niteliğinde bir sınava gireceğini unutma yoksa kötü çalışma koşulları düşük maaş :) Bu sınavları kazanabilmek için de benim sana tavsiyem Eğitim dili türkçe olan bir yere gitmen !! Ankara siyasal'ın tüm sınavlarda en başarılı üniv. olmasının sebebi Türkçe ve nitekilki eğitim almaları,ama benm girdiğim sene de hacettepe ing. ve odtü tr daha yüksekti puanı.Böyle bir durumda odtü ve hacettpeye gitmek yerine Ankara siyasal yazarsan en doğru tercihi yaparsın.Buradan çıkaracağın sonuç şu,bir fakültenin diğerine göre daha yüksek puana sahip olması daha iyi eğitim alacağın anlamına gelmez.Yanında ingilizce yazanların puanı yüksek iken kaliteli ünivlerin. TR eğitim verenleri ile pek şansları yok başarı konusunda.Kişisel çabaları ceteris paribus kabul etmek kaydıyla tabi :) Yoksa sende azim varsa ibo gibi mağaradan çıkıp, Merkez Bankasına bile girebilirsin.
Niye Anadolu değil,Bir kere açık öğretim boku yüzünden şahit olduğum anadolu üniv. i filtreleme yoluyla başvurularda sana dezavantaj yaratabilir.Oysa Türkçe bile okusan açık öğretim okuyanlardan fakülte adındaki farklılık dolayısıyla anlaşılması mümkün.Yalnız bunu bana değil işveren godamana ve kör cahil insan kaynaklarındaki vatandaşa anlatman lazım.Negatif etkileri olabilir senin açından.illa ki olur mu,bişey diyemem ama ben o riski almadım.Tercih senin.Kaldı ki öğrenci şehri olması vs çok önemli değil ist+izm.+ank. duruyorken tavsiyem eskişehire gitmemen yönünde.Mesela git gazi de türkçe oku ki ileride gireceğin kadrolarda sana avantaj yaratsın.
Tavsiyem ingilizce eğitim alma,fakat çok iyi ingilizce öğren.İngilizce eğitim ile ingilizce öğrenmek diye bir şey varsa aklında şimdiden çıkartman yönünde olur tavsiyem.Bölümü ing. okuyunca bi bokun olduğu yok bunu ii bil :) çünkü TÜM kaliteli mevkiler sınavla alım yapıyor.Tüm dersleri çok iyi bilip+yanına ingilizce de koyman gerekir.İngilizce öğrenmende de ingilizce eğitim sana faydası olmaz.Çünkü bildiğini farzedip konular ingilizce anlatılıyor.
Walla sana genel olarak hukuk olmazsa ankara siyasal öneririm.Ha olmadı mı en güzel seçimi bu sene tercih yapmayarak yaparsın.Yapacağım diyorsan da üstte yazdıklarım çerçevesinde yaparsan ileriye dönük en doğru tercihi yaparsın.
-----------------------------Öncelikle söze şununla başlamak isterim ki insanları kesinlikle yanlış yönlendiriyor ve yanlış bilgi veriyorsun.
1-Hukuk fakültesi ve İİBF çalışabileceği alanlar bakımından benzerlik gösterse ders içeriği olarak tamamen farklıdır ve hukuk fakültesi mezunlarının büyük bir çoğunluğu ya avukatlık yapar ya hakim savcılık ya da devlette idari işler yapar iktisadi değil.İİBF deki bir bölümden mezun olan kişinin çalışacağı iş alanı geniştir fakat çok çok büyük bir çoğunluğu vasıfsızdır.İİBF mezunun uğraşması gereken alan finanstır fakat genelde bu böyle olmaz hep devlette bir işe girme telaşı içindedir insanlar ve bu yüzden tonlarca sınava girerler.Özel sektöre bulaşmak istemezler bile.
2-Türkçe bölüme git demişsin o konuya gelelim.Ankara siyasaldan örnek vermişsin evet o arkadaşlar devlette görev alabilmek için girilen sınavlarda başarılı olmuş olabilirler doğru.SPK,BDDK,İMKB gibi yerlerde çalışabilirler.Türkçe bölümü okuyanların bundan başka şansı yoktur zaten.Gelelim ingilizce bölümlerin avantaj ve dezavantajına; bu dediğim sınavlara hazırlanırken zorluk çekersin çünkü eğitimini ingilizce almışsındır ve ekonomi bilimini Türkiye'de uygulandığı şekliyle öğrenmemişsindir fakat özel sektörde özellik bankaların müfettiş yardımcılığı,hesap uzmanlığı ve bağımsız denetim şirketlerinin çeşitli departmanlarına girebilmen için ingilizce bölümden mezun olman çok büyük bir avantaj.Neden? Bu gibi işlere başvurabilmen için Toefl ibt den 90 alman gerekir ki ben bir siyasal bilimler öğrencisinin çok aşırı bir hırsı olmadan bu puanı alabileceğini düşünmüyorum.Yani özetle Türkçe bölüme gidersen devlette bir yerlere girmeye çalışırsın,ingilizce okursan özel sektörde iş bulmaya çalışırsın.Önce buna karar vermen lazım sabit bir maaş düzenli bir yaşam mı yoksa riskli ama büyük kazançlarda elde edebileceğin bir yaşam mı?Ayrıca ingilizce bölümden mezun olduktan sonra yurt dışında yapacağın bir mba yada başka bir uzmanlık sana çok şey kazandırır.
3-Bende ingilizce iktisat okuyorum.Kısacası her şey sana bağlı işsizde kalabilirsin çok iyi para ve mevkide kazanabilirsin.
-----------------------------3. madde hariç söylediklerine katılmama imkan yok.Sınavlara ilişkin bilgin olmadığı gayet açık.İki durumda da tüm sınavlarda başarılı olma ihtimali var ama birinin diğerine göre avantajı var.Ayrıca Toefl demişsin,bırak toeflı sadece kpds 70 ile bile yukarıda bahsettiğim kurumların Yüzde 95 ine girebilir..Neyse dediğim gibi benim önerilerimi isteyen dikkate alır isteyen dikkate almaz.Senden bu iş geçmiş zaten :) Amacım bölüm tercihi yapmadan önce,bölüm bittikten sonra karşılacakları zorlukları,iş imkanlarından bahsetmek.
Yazdıklarım konuyu açan ve yine onun gibi iibf düşünen arkadaşlara ilişkin.İngilizce eğitim veren kadrolarda doluyor boş kaldığı yok,mutlaka birileri gidecek.Fakat bilinçli tercih yapmakta fayda var.
İngilizce bölüm okuyan birisinin Toefl veya IELTS den çok iyi puanlar alacağının garantisi yok.Kaldı ki Türkçe okuyan birisi de bu puanları alabilir.Ayrıca Türkçe okuyan kamu,ingilizce okuyan hem kamu+özel gibi bir şey demişsin.Külliyen yalan..İşin gerçeği bölüm bittikten sonra önüne koyulacak sınavda başarılı olmanda yatıyor.Çünkü iibf okuyup kaliteli kadrolara yerleşebilmek bu sınavlarda başarılı olmaktan geçiyor.
-
Ingılızce egıtım konusunda kesınlıke Zyrex haklı.Ordan burdan duydugum seylerle yorum yapmıyorum.Bızzat yasadıgım seylerle ılgılı yorumum.Anadılle egıtım demek 100 dılımlık pastadan 80 dılımlık pasta kapabılmek,Ingılızce egıtım ıse 100 dılımlık pastadan 40 dılım kapabılmek demek.Unıversıte tum egıtım hayatının son noktası olduguna gore meslekı anlamda bılgılerın de maksımum duzeyde ogrenılmesı gerekır.Bu asla yabancı bır dılle saglanamaz.Calculus dersınde hocanın "derivative" dıyıp "turev" anlatması demek;sız o kelımeyı anlayana kadar olayın mantıgını kacırmanız demektır.Bunları bızzat yasayanlardan bırıyım ustelık ılkokuldan sonra tum egıtımım Ingılızce olmasına ragmen.Ikıncısı eger karıyer hedeflıyorsanız devlet veya ozel sektor farketmez Ingılızce bılmek sarttır.Egıtım dılının Ingılızce olması ıle KPDS de cıkan soruları kolay yapabılmenın uzaktan yakında alakası yoktur ve kurumların cogu sadece KPDS veya TOEFL puanına bakar,4 kez gırdım emın olabılırsınız.Ingılızce egıtım artıları yok mudur?Illakı var ancak artıları ve eksılerı yanyana koydugunuzda emın olun Turkce egıtımın artıları haylı fazla cıkar.Unıversıte hayatına gelınce eskısehır de 7 sene kaldım.Evet tam bahsedıldıgı gıbı ogrencı sehrıdır.Ama sunu anladım kı unıversıte Ankara veya Istanbul da okunmalı.Staj,konferans,semıner,kurs,egıtım,ıs gıbı tum ıhtıyaclar buyuksehırlerden karsılanabılır.Anadolu dakı herhangı buyuk bır sehır bu ıhtıyacları karsılayamaz.
-
afyon-ısparta-kütahya gibi yerlere geleyim deme.
ısparta nasildir hocam ? -
Giresun'a Gel yatacak yer ayarlarım karı kız da var:D:P
-
@ZyreX
hoca dediklerini dikkate alacağımdan şüphen olmasın.
@sivil
bilgi için sağolasın hoca. eyv.
@tagext
parayla ilgili sıkıntı çekip iş arayacağımı sanmıyorum hoca ama öneri için sağolasın :)
@flassy
bahsettiğin konu merak ettiğim konulardan birisi.
o zaman daha net anlamam için bahsettiğiniz konu hakkında bir soru sorayım.
ileriye dönük olarak düşündüğümde iyi bir mevki, abartısını geçtim bir iktisatçı için düzgün bir ücret karşılığında özel veya kamuda bir iş benim kabulümdür. bu durumda ingilizce mi türkçe eğitim mi ? aynı zamanda özel sektörde üniversite isimlerinin etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz hocalar ?