Kitap Okumak Gerekli Mi?
-
ayrıyetten bişi daha söylemek isterimki mesela şu an okuduğum Roman "Irwin yalom: bugünü yaşma arzusu"
bişi öğrenmek istiyorsan eğer illa bilimsel kanıtlanmış bişi değil, Bahsettiğin (okuduğun) Romandan bile araştırma konusu çıkartabiliyorsun.
-
bilim ile ilgili olanlar sana ekstra bilgi kazandıran şeyler. önemlidir çünkü bir çok konuda bilgi kazanmanı sağlar.
ama senin okuduğun kitaplar da kelime dağarcığını ve konuşma yaparken kullanacağın kelimelerini geliştirmeni sağlar.
bilgi mi diksiyon mu dersen eğer. ben 2sini de seçerdim. yani her 2si de okunmaya değer ve bol kazanımlı şeyler :)
-
ben 1 sene önceye kadar kitap okumaktan nefret eden biriydim. o zamana kadar okuduğum kitapları zorla okumuşumdur(ödev, kitap özeti falan) kitap özetini de arkadaşlara okutup özetini çıkarmalarını rica ettim. veya netten özetini indirirdim. ama sosyal paylaşım sitesinde uzun süredir yazılarını okuduğum bi şayir var Batuhan DEDDE. Yanlış yazmadım "şair" değil. "Şayir". Zaten kendisi de öyle diyor "ben şair değil şayir'im" diye. Çnkü bu ülke de belirli kişiler şairdir. "Orhan Veli, Necip Fazıl, Ahmet Selçuk, Can Yücel, Özdemir Asaf,Neyzen Tevfik" dir.
neyse kısaca çok ilgimi çekti Batuhan DEDDE. ilk kitabını aldım 170 sayfa falandı bakın o kadar ilgimi çekti ki 1 gece de bitirdim. demek istediğim ilginizi çeken kitabı okuyun. Yoksa okumaz kimse. Benim düşüncem bu.
-
konu kitap komaktan açıldı madem ben faydalarını falan söylemeyeceğim hayatımda okuduğum kitaplar arasında 3 kitap varki beni çok etkiledi size önermek istedim
1.Beyaz Zambaklar Ülkesinde
2. Savaş Sanatı (Sun Tzu)
3.Sefiller (Viktor Hugo)
bu kitapları okuyun pişman olmazsınız ve size çok şey katar sonra kararı siz verin okumalımısınız yoksa okumamalımısınız...
seçim sizin arkadaşlar
ama bu toplum içinden Atatürk gibi bi adam nasıl çıktı diye merak ediyosanız söyliyim hayatının sadece bir bölümünde büyük dikkatle 3997 kitap okudu sadece okudu.....
-
angelofhope bunu yazdı
kesinlikle okunması gerekli.
yeni kitap okumaya başlayan birisiyim. günde 50 sayfa kitap okuyorum mutlaka.
insanın konuşma akıcılığı, düşünce tarzı, bakış açısı her şeyi değişiyor.
tabi türkiye gibi bir ülkede ne kadar anlatsanda "filmi var abi ne gerek var" diyenler çıkar mutlaka

Hocam bu resimdeki kitap okuma oranları, kitap satışlarına göre ve anketlere göre düzenleniyor. İstatistikler yalnış. Evet belki japonlar kadar okumuyoruz ama Türkiyede 1 kitap alınır, onu okuduktan sonra başka birine verilir. 1 kitap 25 veya daha fazla kişi arasında okunur. B>u noktayı atlamışlar. Ayrıca sabahları kahvehane veya dernek gibi yerlere gidersen ortada 1-2 gazete olduğunu ama en az 100 kişi tarafından okunduğunu görebilirsin.
-
Bilginin sınırsız, ömrünün de sınırlı olduğunu düşünecek olursan, okumanı düzgünleştirir, daha düzgün cümleler kurmanı sağlar gibi sebeplerin boş olduğunu anlarsın.
Okuduğun roman sana 5+1 surround soundlu ve fullhd filminden fazla haz veriyorsa oku tabi ama hiç sanmıyorum.
1920 lerde fazla okumak faydalı olabilir fakat artık eğer okuduğun şeyden fayda bekliyorsan okuyacağın şeyleri dikkatli seçmen ve bilgi veren yayınlara yönelmen lazım bence, romanlara değil.
-
Kütüphanelerden nasıl yararlanıyoruz ? bilen var mı
-
şeyh e muhalefet olayım, böyle kendimi kültürlü çok kitap okuyan biri falan olarak göstermek için söylemiyorum bunu ki zaten saçma sapan kitaplar okurum çocuksu kitaplar falan hiç umursamam roman olsun yeterki kalın ve sürükleyici bir romanı okumaya başlayınca böyle olayların içine giriyorsun falan sanki kendin yaşıyormuşsun gibi ne bileyim film izlerken yok bu, bilgi birikimi vs. bir yana roman okumak güzeldir hayatımda bir tane kişisel gelişim kitabı falan okumadım çok nadir birşeyle alakalı bilgi ihtiyacım olmadıkça, ama eminimki sadece eğlenmek içinde kitap okunabilir
-
Günümüzde internet sayesinde herşeye erişebiliyoruz. Fakat internetin getirdiği bir kötülük var. O da bilgi kirliliği. Gereğinden fazla, çok fazla bilgi mevcut. Bazen bunlardan ötürü istediğiniz, aradığınız bilgiye bile ulaşamayabiliyorsunuz. İnternetteki rekabet, kazanç elde etme gibi sebepler bunu her geçen gün körüklüyor. Bir yerde paylaşılan yazıyı doğru yanlış dinlemeden sadece kendisi yayınlamak için değiştirip paylaşan çok fazla insan var. Bu da bilginin kalitesini ciddi seviyelerde düşürebiliyor.
Doğru kitabı okuduktan sonra bence yalın ve işe yarar bilgiye daha kolay ulaşırsınız. Bazı konularda bilgi elde etmek için illaki okumak gerekir. Tıp, psikoloji vb. dallarda bilgi edinmek için kitap okumanız şart. Çünkü o kaynaklar her geçen dönem geliştirilerek, üzerlerine koyarak ilerliyorlar. Mesela psikolojide önceki düşünceleri, tezleri okumak günümüzdeki bazı gerçekleştirilenleri anlamak adına çok önemli.
Roman, masal, hikaye gibi kurguları okumak bence kişiye kalmış bir durum. Eğer hayal gücünü kullanmayı, okuduğunu zihninde canlandırmayı ve puzzle çözmek gibi kitabın hikayesini çözmek anlamak için uğraşmayı seviyorsanız bu türler size çok keyif verir. Sonuçta size keyif veren bir olayda gereksiz yapılmış olarak sayılmaz.
Siyaset seven bir insansanız yine doğru kaynağı ve kişiyi okuduğunuzda hatırı sayılır bilgilere sahip olabilirsiniz. Mesela sokakta herkes siyaset konuşur. Gerçekten okumuş, bazı şeyleri kavramış insan sayısı çok azdır. Bunlar hep okuyarak elde edilebilecek tecrübeler ve bilgiler.
Mesela okunması gereken 100 temel eser adı altında toplanmış bir dizi kitap var. O dizideki bazı kitapları günümüzde herkes okuyamaz. Herkese hitap etmez. Mesela ben daha yeni 2 tanesini okumak için kütüphaneden aldım. Fakat daha başlarında bana hitap etmediğini, bana bir şeyler kazandırmayacağını anladığım içni bıraktım. Çünkü günümüzde o kitapta işlenen ruh hali ve insana vermesi gereken derslerin bir önemi yok. En azından benim için bir önemi yok. Bu eserlerden çok büyük dersler çıkartacak, hayatlarına çok şey katacak insanlar mutlaka vardır. Sonuçta o duyguyu herkes farklı yorumlar. Bu sebeple bir genelleme yapmak doğru olmaz.
Uzun lafın kısası kitap okumak doğru kaynak ve amaçla yapıldığında müthiş faydalı ve gerekli bir eylem. Fakat sırf okumak için alakanız olmayan şeyleri okursanız kitaba bakıp yazıları gözden geçirmek ve göz refleksinizi geliştirmek dışında kendinize başka hiçbir şey katamazsınız. Meraklı olduğunuz konularda okuyun. Gerçekten öğrenmek istediğiniz için okuyun. Bu amaçla ne okursanız okuyun farketmez. Sonucunda önemli olan kendinize ne kattığınızdır.
-
HolyOne bunu yazdı
Bilginin sınırsız, ömrünün de sınırlı olduğunu düşünecek olursan, okumanı düzgünleştirir, daha düzgün cümleler kurmanı sağlar gibi sebeplerin boş olduğunu anlarsın.
Okuduğun roman sana 5+1 surround soundlu ve fullhd filminden fazla haz veriyorsa oku tabi ama hiç sanmıyorum.
1920 lerde fazla okumak faydalı olabilir fakat artık eğer okuduğun şeyden fayda bekliyorsan okuyacağın şeyleri dikkatli seçmen ve bilgi veren yayınlara yönelmen lazım bence, romanlara değil.
+ katılıyorum..
başkaların hayatlarının anlatıldığı romanlar beni sıkıyor.
ama söyle bir durum var tabi, romanda ki karakterin bir özelliği ve çalışmaları hakkında bir bilgi var ise zaten dikkatimi çeker.
hayatı ile ona bahşedilen ve keşfedilen özelliklerini acayip merak eder incelerim.
mesela siyasi & askeri tarzda kitaplar okurken resmen olayın içinde beliriyorum.. ( biraz hayal dünyamız geniş o yüzden dolayı olsa gerek.. )
okurken sadece okumamaya özen gösterin.. hayal edin :)