folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Laptopı Aniden Soğutmanın Zararı Olur Mu?

Laptopı Aniden Soğutmanın Zararı Olur Mu?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Erkek
    KrypT bunu yazdı

Hocam kasayı komple soğutucu ama iletken olmayan sıvılarla dolduruyorlar ya. Onların kaç dereceye kadar soğutuyor mesela?

Ayrıca direkt kuru buzun üstüne laptopu koymanın çok zararı olacağını sanmıyorum ya. Kuru buz taa işlemciyi soğutana kadar baya zaman geçer bence. O kadar kuru buzu nerden bulcan? :D

Dediğin sanırım sıvı soğutma :) O çok meşakkatli bir iş, sıvı özel bir sıvı evet ama o sıvının sirkülasyonunu sağlamak çok sıkıntı.  Ek olarak dev gibi bir radyatör takmak lazım ki ısınan sıvı tekrar soğutulabilsin.

Laptopların mantık da hemen hemen aynı aslında. CPU ve GPU ya direk temas eden bakır bir boru mevcut ve bu borunun içinde ne olduğunu bilmedğim bir sıvı var :) Sıvıyı soğutmak için de laptop'un bir köşesinde ızgara var ona bağlı fan tabiki de. Ama aletin diğer donanımları Allah'a emanet HDD dir RAM dir, bunları soğutmaya yönelik sadece küçük açıklıklar var alt tarafta. 

Apple'ın fansız modellerini çözemedim birtek. Yekpare alüminyumdan kasa üretip, GPU ve CPU yu direk olarak kasaya temas ettiriyorlar sanırım. Mühendislik harikası :)

Direk buzun üstüne koyması sağlıklı değil kasa bütünlüğüne zarar verebilir. Burda bahsettiğimiz dizüstü bilisayar soğutma amacıyla yapılmamış bir malzeme. 

Almanya Fatihi
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shaban Interactive
    Dj_DooM3
    Dj_DooM3's avatar
    Erkek

ani sogutma bilgisayari ndiger parcalarina zarar verebilir. ayrica cok asiri drecede sogutulan cpu' nun verimi dusemeye baslar. svi nitrojen olayinda habire nitrojen degistirmen gerekecek. ani sogutmalarda ozellikle elektromanyetik ozelligi tasiyan (bobinli parcalar) parcalar tam oalrak islev gormeyecektir, bu durumda bilgisayar uzerindeki veri akisi yavaslayacaktir. ayrica hard disk te ani sogutmada zarar gorur.  sogutacaksan sadece cpu ve gpuyu sogutnamin bir yolunu bul. diger devre elamanalri da isin icine girerse makineyi pert edersin.

Shaban Interactive Pro.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek

anakarti catlatirsin lehimleri atabilir bi isine yaramaz sonra

katico2 az gelir sivi nitrojen tankina sok eline dikkat et ama tankta kalmasin

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek

bi ara arkadaşım buzluğua 5 dk koyup gelirdi baya idare ederdi ama kesinlikle kesin çözüm değil . bence para biriktir para harcama o pc ye tek çözüm o

anakartı çatlatabilirsin 140 dereceden bahsediyoruz fark olarak ama güzel bi soğutucu tasarlasak su soğutladı hava sogutmalı ne iyi olur tbt ce ...

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Erkek

Elektronik eşyalarda önemli olan sıcaklığın muhafazasıdır, yani sürekli aynı sıcaklıkta çalışan bir makinenin ömrü, her gün açılıp kapanan dolayısıyla da ısınıp soğuyan hemcinsinden uzun olacaktır, ki sen 150 derece bir farktan bahsediyorsun. Toz olur kart, internette deneyleri var izleyebilirsin, -70 derece dile kolay bir derece, pimpon topu toz oluyordu son izlediğim deneyde, çözüm olarak değerlendirebileceğin sistemler var ama makine eskiyse değmez yenisini al gitsn.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Vantilatörler on numara :D ama ben yurtta kalıyorum, elektrikli aletler konusunda tuhaf bi politikaları var vantilatör ütü vb yasak.

Yarın sınavımın olmasının verdiği motivasyon ve yaratıcılıkla ben primitif bi soğutucu modeli çizdim paint terk. Hepimiz fantastik insanlar olduğumuz için paylaşmaktan çekinmiyorum, siz de dalga geçmekten fikrinizi söylemekten çekinmeyin :D

http://i.hizliresim.com/b8QabG.jpg

Anlatayım.

Löp diye karbondioksiti bilgisayarın üstüne sıkmak hem verimsiz olur hem dediğiniz gibi işlemci plastik genleşme vb. sıkıntısı yaratabilir diye böyle bir şey saçmaladım. Laptopun fanını açık bırakacak şekilde göründüğü gibi metal bir yapı yapıyoruz, üstü de metalle kapalı olacak, şekilde gösteremedim üstünün kapalı olduğunu.

Kenarlarında üst ucuna doğru iki adet delik var, birine balon girecek birine gaz hortumu. Balon neden, ön taraftan gazı sıktığımda iç basınç artacağı için genleşme payı.

İçinde alkol var. Neden, hem ısıyı korusun hem sisteme homojen dağıtsın diye. %45lik, çünkü donma sıcaklığı -30 derece civarında. İçeri gazı sıkınca makul sıcaklıkta biraz donuk biraz sıvı biraz gaz güzel bi dengede kapalı ortam oluşturur diye düşündüm.

Neyse sistemi yaptık, üstü kapalı. İçine deliklere kadar alkolü doldurduk, balonu taktık, gazı bastık. Gazın bir kısmı kar halinde alkole düştü bir kısmı yüzeyde bulut oldu, alkolün bir kısmı dondu balon genleşti falan neyse güzel bi sinerji oldu :D sıcaklık -30 -40 civarında (diye umuyorum). Sonra bu sistemi altından yanından ısı kaybetmesin diye yün bir şeye sarıp masaya koydum. Üstüne de laptopu koydum. Laptopa doğrudan gelen sıcaklık minimum -15 -20 civarında olur (diye tahmin ediyorum). Sıcaklığı da balonlu kısımdan balonu içeri ittirmek suretiyle termometre sokarak ölçerim, mesela 10 dereceye çıktığında (stand sıcaklığı ve bilgisayar sıcaklığı arasındaki ilişkiye bakarak bi rakam tuttururum işte) bi fıs daha gaz sıkarak sabit tutarım. Diyorum?..

Bu sistemi kesmesi delmesi lehimlemesi gazı hedesi falan sıfır maliyetle yapabiliyorum.

Ne diyorsunuz denemeye değer mi? :D

izzmarit tarafından 09/Nis/14 14:33 tarihinde düzenlenmiştir

sigara değil, balık olan.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek

Anakart catlar git sicak su koy bi bardaga sonra soguk suya daldirne oluo anlarsin. Lehimler kirilir zaten bit gibi olan kondanstorlerin o genlesmis haliyle ani sogumda catlar srn bu pcyi karbono2 buzunun icinde calistirirsan sorun olmaz ama ani sicaklik degisiminde kasa bi catlar

delimiyim ben?
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek
    ayhun bunu yazdı

Anakart catlar git sicak su koy bi bardaga sonra soguk suya daldirne oluo anlarsin. Lehimler kirilir zaten bit gibi olan kondanstorlerin o genlesmis haliyle ani sogumda catlar srn bu pcyi karbono2 buzunun icinde calistirirsan sorun olmaz ama ani sicaklik degisiminde kasa bi catlar

içerisindeki sıcak suyu dökmeden direk soğuk suya daldırdığında çatlamaması gerektiğini düşünüyorum bardağın :) 

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek

bios güncellemesi yaptın mı ?

fanın dönüş hızında düşüş olabilir ?

Toplam Hit: 6088 Toplam Mesaj: 63