folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Laptopı Aniden Soğutmanın Zararı Olur Mu?

Laptopı Aniden Soğutmanın Zararı Olur Mu?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek
    deja-vu bunu yazdı
    KrypT bunu yazdı

Hocam kasayı komple soğutucu ama iletken olmayan sıvılarla dolduruyorlar ya. Onların kaç dereceye kadar soğutuyor mesela?

Ayrıca direkt kuru buzun üstüne laptopu koymanın çok zararı olacağını sanmıyorum ya. Kuru buz taa işlemciyi soğutana kadar baya zaman geçer bence. O kadar kuru buzu nerden bulcan? :D

Dediğin sanırım sıvı soğutma :) O çok meşakkatli bir iş, sıvı özel bir sıvı evet ama o sıvının sirkülasyonunu sağlamak çok sıkıntı.  Ek olarak dev gibi bir radyatör takmak lazım ki ısınan sıvı tekrar soğutulabilsin.

Laptopların mantık da hemen hemen aynı aslında. CPU ve GPU ya direk temas eden bakır bir boru mevcut ve bu borunun içinde ne olduğunu bilmedğim bir sıvı var :) Sıvıyı soğutmak için de laptop'un bir köşesinde ızgara var ona bağlı fan tabiki de. Ama aletin diğer donanımları Allah'a emanet HDD dir RAM dir, bunları soğutmaya yönelik sadece küçük açıklıklar var alt tarafta. 

Apple'ın fansız modellerini çözemedim birtek. Yekpare alüminyumdan kasa üretip, GPU ve CPU yu direk olarak kasaya temas ettiriyorlar sanırım. Mühendislik harikası :)

Direk buzun üstüne koyması sağlıklı değil kasa bütünlüğüne zarar verebilir. Burda bahsettiğimiz dizüstü bilisayar soğutma amacıyla yapılmamış bir malzeme. 

Yok hocam benim dediğim liquid submersion coolingmiş.

https://www.google.com.tr/search?q=Liquid+submersion+cooling&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5DhFU5zPAsPN7Aae2YCIDA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1517&bih=741&dpr=0.9

while (1<2)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DadasAdam
    DadasAdam's avatar
    Erkek
    KrypT bunu yazdı
    deja-vu bunu yazdı
    KrypT bunu yazdı

Hocam kasayı komple soğutucu ama iletken olmayan sıvılarla dolduruyorlar ya. Onların kaç dereceye kadar soğutuyor mesela?

Ayrıca direkt kuru buzun üstüne laptopu koymanın çok zararı olacağını sanmıyorum ya. Kuru buz taa işlemciyi soğutana kadar baya zaman geçer bence. O kadar kuru buzu nerden bulcan? :D

Dediğin sanırım sıvı soğutma :) O çok meşakkatli bir iş, sıvı özel bir sıvı evet ama o sıvının sirkülasyonunu sağlamak çok sıkıntı.  Ek olarak dev gibi bir radyatör takmak lazım ki ısınan sıvı tekrar soğutulabilsin.

Laptopların mantık da hemen hemen aynı aslında. CPU ve GPU ya direk temas eden bakır bir boru mevcut ve bu borunun içinde ne olduğunu bilmedğim bir sıvı var :) Sıvıyı soğutmak için de laptop'un bir köşesinde ızgara var ona bağlı fan tabiki de. Ama aletin diğer donanımları Allah'a emanet HDD dir RAM dir, bunları soğutmaya yönelik sadece küçük açıklıklar var alt tarafta. 

Apple'ın fansız modellerini çözemedim birtek. Yekpare alüminyumdan kasa üretip, GPU ve CPU yu direk olarak kasaya temas ettiriyorlar sanırım. Mühendislik harikası :)

Direk buzun üstüne koyması sağlıklı değil kasa bütünlüğüne zarar verebilir. Burda bahsettiğimiz dizüstü bilisayar soğutma amacıyla yapılmamış bir malzeme. 

https://www.google.com.tr/search?q=Liquid+submersion+cooling&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5DhFU5zPAsPN7Aae2YCIDA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1517&bih=741&dpr=0.9

Yuh arkadaş gören de o makinalarla bütün dünyaya ddos attıklarını sanar. Bildiğin anakartı falan komple sıvının içine koymuş.

Bir anadan dünyaya gelen yolcu...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    yunusdogan bunu yazdı

bios güncellemesi yaptın mı ?

fanın dönüş hızında düşüş olabilir ?

Yok hocam fanın maaşallahı var helikopter pervanesi mübarek.

Bi değişik bi çözüm bulur gibiyim ama bakalım..

sigara değil, balık olan.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Erkek

ani soğutmanın elbet zararı var(çatlama gibi/saklama sıcaklığı nedeniyle arıza gibi) ama sonra  -70 derceden oda sıcaklığına çok hızlı yükselecek. bu nedenle de ani bir genleşme ve buna ek olarak (EN ÖNEMLİ KISIM) soğuktan sıcağa geçtiği için elektronik malzemeler üzerinde nem, yani yüksek miktarda su oluşacaktır, Bu da cihazın suya atılmasından farklı değil.

Bütün nem cihaza toplanır ve cihaz perte çıkar...

Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Erkek

Dv6 kullananların yüzde90 ında bu sorun var. Chip problemi sorun

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Anında çatlatır anakartı. Hiç biri olmadı nem yapar, komple gider alet. DV serilerinin tümünde ısınma ve daha sonrasında ısınmaya bağlı ekran çipi bozulması sorunu var. Bilgisayardan anlamayan birine ikinci elden vermeye bak aleti.

:|
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pawlow
    Pawlow's avatar
    Erkek

hocam mermer masa tarzı birşeyin üstüne koy ve taşı soğut ben toshiba varken porselen salata tabağı kullanıyordum batarya yuvasına belli bir dereceye kadar yardımcı oluyordu direk soğuk sisteme ulaşmayacağındanda sorun yaşamazsın diye tahmin ediyorum

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adeleks
    adeleks's avatar
    Erkek

aynı modelden ev arkadaşımda vardı kışın ufo niyetine kullanıyordu. canımız sıkılınca içini açıp temizlerdik ısınma sorununu bir türlü çözememiştik

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Erkek
    KrypT bunu yazdı
    deja-vu bunu yazdı
    KrypT bunu yazdı

Off bayılıyorum bu tarza :) Bir defa akustik açıdan şahane; çok az gürültü :) Özel sıvılar mevcut ama direk yağ ile de yapılabilir. Kasayı iyi kontrol etmek lazım kaçak falan olmaması için yoksa yandın :D ama en iyi cooling çözümüdür şahsen :D Bunu yatay bir şekilde masanın içine yapanlar da var ama nerde görmüştüm hatırlamıyorum şimdi.

Almanya Fatihi
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    skyvalet
    skyvalet's avatar
    Erkek

İşlemcinin çalışma frekansını düşürsen.1 ghz yarım ghz çalışsa mesala.

Toplam Hit: 7024 Toplam Mesaj: 63