Linux"A Başlamak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    ubuntu ve giriş seviyesimi ? kafayımı yediniz siz 

     

    arkadaşım sen ilk pardus kur pardus en kolay alışabileceğin linux sürümlerinden biri diğer linux lar gibi insanın başını pek ağrıtmaz (başlangıçta çok fazla kurcalamana da gerek yoktur öğrenirsin linux u )

     alıştıktan sonra diğer linux sürümlerini denersin ubuntu daha çok linux a alışmış herşeyini yapabilenler için

     

    kde ve gnome yi karşılaştırmaya bile gerek yok o iğrenç masa üstünü beğenmeyenler saolsun kubuntu var(kde li ubuntu)

     

    adam yeni alışmak istiyor ubuntu ya alışmışlar direk adamı soğutacaklar linux dan  o olacak 

    not: bunu yazarken pardus uma geçtim firefox çok daha hızlı mesela windows a göre bide diğer programlar 

    tek sorun wine olmadan siz bir hiçsiniz xD

     

     

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    ubuntu giriş seviyesi demedim hocam :) dedim ki ubuntu yeni birisi için zorluk çıkartır çünkü en basitinden flash ve mp3 codecini yüklemek lazım

    gnome ise çok yavaş (kimse birşey sallamasın  bu konuda isteyen son sürüm ubuntu+gnome ve pardus kde4 indirip dener)..

    onun dışında gnome fazlasıyla kısıtlıyor.Yani deb, deb, deb..ls, su bu komutları öğrenmeyen bir adam (saolsun gnome) yarın öbür gün başka sürüme geçtiğinde forumlarda görüp gülümsediğim saçma sapan alakasız bir dağıtıma .deb kuramıyorum diye konu açıyor.ubuntu gnomeden geçmiş.

    pardus içinde bütün media şu bu yüklü gelir extradan uğraşmazsın zaman içinde program kurmayı falan öğrenirsin dahası hangi dağıtımda olur bilmiyorum ama paruds ırcında geliştiricilerden yardım bile almıştım zamanında :) yani o kadar destek var.

    kde 4 ise hem görsel açıdan hemde performans açıdan gnomeden daha hoş olmuş.insan özgür olduğunu fark ediyor.kde 4 te kwrite php için yetiyor, bakmadım ama diğer programlama dillerinde de renklendirecektir.ubuntu metin düzencleyici (ismi gli birşeydi) çok dahabasit şekilde renklendiriyor...Bunu neden anlattım ? gnomenin temel hali ile kde nn temel halini biraz karşılaştırın diye.

    Tamam linux dağıtımlarını birbirine benzetirsiniz sonuçta linux kur tar.gz yi aynı olsun fakat performans desek kde, ilk kuruluşta en fazla özgürlük desek kde.Yani aynı yapıcaz diye bir herşeyi yüklü olan dağıtım kullanmak var birde hrşeyin hazır geldiği dağıtım.

    ----

    illa ubuntu olsun diyorsanız kubuntu var kde li.Daha rahatlayacaktır sistem.

    illa gnome olsun diyorsanız sanıyorum linux mint gnomeliydi.BEnim 1-1.5 sene önce denerken hem ubuntu hem linux mint kurmuştum ve linux mint ubuntunun tanımadığı driverları tanıdı.zaten mint ubuntudan geliştirilmiş diye duymuştum.Neyse yani illa gnome diyorsan neden mint değilde ubuntu ?? yeniler için bahsediyorum.

    yok ben illa kde4 istiyorum diyorsanız ve yeniyseniz kde4 altına herşeyin yüklü geldiği ve türkçe olarak fazlasıyla destek alan pardus verelim ??

    kardeşim ben bu işi iyice öğrencem, benim amacım linuxu normal bir kullanıcı gibi kullanmak değil diyorsanız bana kalırsa mini bir linux dağıtımı kurun 300 mblik falan sonra oturun biraz kurcuklayın daha sonra slackware a geçin.

    ***********

    benim en çok yardım aldığım ve ısrarla bana öğretmeye çalışan sandmanın dediği gibi ;

    linux linuxtur ..

    fazla farkı yok.Deneyimli kullanıcı için pek sorun olmaz dağıtım.Fakat bizim burda tartıştığımız konu yeni bir linuxçu için.Böyle bir adam için linux flash playeri, driverları yüklü gelecek kadar vay bea hiç kurulum gerektirmiyor demeli, basit, hızlı ve görsel açıdan iyi olmalı (kde) fakat aynı zamanda linux felsefesini öğretecek kadar da sağlam olmalı.

    Bunu sağlayan kaç dağıtım var ??? ubuntu mu günlerdir forum mesajlarında ısrarla algılamak istemiyorlar ubuntu onu kur bunu kur beni bile çıldırttı.Hele pardustan sorna.Aynı zamanda ben BAZILARI gibi takım tutar gibi birşeyi desteklemem.PArdustada en basitinden make ve gcc eksikti.Onu kurmak zorunda kaldım.PArdus ordan eksiyi yedi.Belki ubuntuda da yoktur make bilmiyorum bakmamıştım.

    peki gnome mi ? eğer bilgisayarınız güçlüyse ve amacınız windowstan sıkıldım ööle normal bi kullanıcı olacağım demek ise gnome kurun compiz kurun eğlenirsiniz..

    ----------------------------------

    önemli:

    bu mesajı bir sonraki UBUNTUCULARA VEYA ISRARLA DAĞITIMLARI BABASININ MALI GİBİ DESTEKLEYENLERE linkini kopylayım vereceğim.

    Bizim insanımız siyasi partiyide, kullandığı arabayıda, hoşlandığı hatun tipinide takım tutar gibi tutar.Diretk olarak, karşısındakini dinlemeden, kötü yönlerine laf söyletmez.KArdeşim eğer linuxçuysanız oturup iki dakika düşünün.Böyle bir hatayada düşmeyin

    Ben linuxa geçme konusunda çok problem yaşadım.Bu yüzden rahat rahat yazıyorum.Bir adam linuxa geçtiğinde windwostan farklı olduğunu görmeli.FAkat bunu zorlanmadan görmeli.Yani basit olmalı.gnome kadar basit olursada bu sefer ne su ne ls nede tar.gz ile paket kurmayı kullanırken öğrenemez (biraz abartma sanatı uygulyuyorum tabi sazanlar atlamasın)....Yada 1 seneyi geçti linux kullanıyorum tamamen ama hala ubuntunun flash player yükleme sorunu beni fitil ediyor.Çünkü pardusta bu hazır geliyordu bunuda sevmez yeni kullanıcılar.

    Yani basit, görselliği iyi, performanslı ve bir çok şeyi yüklü gelmeli.Buraya kadar nerdeyse hepsi gnomede mevcut değil mi ? buradan sonra şu var ki adam yarın öbür gün başka dağıtıma geçtiğinde bir tar.gz paketini yada konsoldan alsaconfig çıktısını alabilmeli.Bunları öğrenebilmeli.İşte bu kadarda öğretici bir dağıtım olmalıdır.

    Bunları anlayın.Belki en iyisi ubuntu olabilir fakat sizin için.Dünya çağında süper olabilir fakat deneyimliler için. Klarnet çalacağınızı düşünelim ben size oturup virtüözlerin anca çaldığı notaları versem ne kadar öğrenirsiniz ? ne kadar hevesiniz kalır ?? bu yüzden temel , öğretici parçalar verilir.

    Yani gnomeli ubuntu bir öğretici linux değildir.Ki bunu deneyimli kişilier bir çok ubuntu kullanıcısna konuşup görebilir.Konsol komutları, çıktılar falan fişman ne kadar biliyorlar ?? (ubuntu kullancıılarına siz bişey bilmiyorsunuz demiyorum fark ettiyseniz ilk ubuntuya başlayan birine 6 ay sonra sorun)..

    Bu yüzden maksat öğretici bir dağıtım bulmak.Yeniler için öğretici, eğlenceli, performanslı..

    Bu yazıyıda kimse bi yere çekmesin.Bak ubuntu kullanıcılarına birşeyden anlamıyor diyen olursa gelir vururum..Çünkü o kafa bu ülkeye yaramaz, boşuna oksijen tüketmesin 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    zumsuk bunu yazdı:

     

    ------------------------------

    sana şunu diyim geçen yıl 1-2 gün pardus kullanıp herkez daha iyi dediği için ubuntu ya geçtim sonuç feci oldu direk kaldırdım çünki hiç birşey yapamadım 

    pardus ve diğer kde lere göre karmaşık

     

    basit bir linux dan başlamalı ki bu ubuntu deildir  

     

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    PanxeR bunu yazdı:
    -----------------------------

    zumsuk bunu yazdı:

     

    ------------------------------

    sana şunu diyim geçen yıl 1-2 gün pardus kullanıp herkez daha iyi dediği için ubuntu ya geçtim sonuç feci oldu direk kaldırdım çünki hiç birşey yapamadım 

    pardus ve diğer kde lere göre karmaşık

     

    basit bir linux dan başlamalı ki bu ubuntu deildir  

     


    ----------------------------- 

     

    hocam sanıyorum seninde benim başıma gelenle aynı şey olmuştur.PArdusta herşey hazırdı ubuntuda rahatsız olduk :)

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_dağıtımları

    ee burdada gösterildiği gibi

    pardus "Başka Bir Dağıtımı Temel Almamış Olan Dağıtımlar" kategorisinde olduğundan belki problem çıkabilir.

    Fakat pardusta yabana atılır bir dağıtım değil.pardusun en sağlam sürmü 2008.2 ve cidden güzeldi.Buglar falan azaltılmış.2009.1 çıkarsa büyük ihtimalle bir çok driverı tanıyacak, bir çok bug giderilceğinden çok süper bir dağıtım olacaktır.

    Hayır anlamadığım nokta neden bu kadar pardustan tiksiniyorlar ?? Pardus basit, hızlı ve güzel.Türkün ypaıtğı şey güzel olmaz mantığına mı gidiyorlar bilmiyorum ama pardustada konsol var server harici bir çok şeyi pardustada yapabilrisin pardusta linux kernelini kullanıyor problem ne ??

    Burda pardus şöyle , ubuntu pardusu öttürür diyeceklerine oturup pardus geliştiricilerine şunlar yapılsa pardus daha güzel olur deseler şu anda pardus ubuntu kadar olmasada dünyada bir yer etmişti..

    Sorun ne ? neden pardus gelişimine destek vermiyorlar ? pardusla dertleri ne ??

    anlamış değilim.Dahası normal bir kullanıcı için pardusun ubuntudan kat kat daha iyi olduğuna inanıyorum (öğretici linux dediğim açıdan) 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    hayır işi milliyetçilik şu buna dökmek banada saçma geliyor ama kültürümüz kendi içinden olan şeyleri desteklemek yerine direk hazıra konmayı seviyorlar.Geliştirmiyorlar, geliştirmedikleri gibi geliştirilen şeylere saygısı yok bunun nedenini yazmıştım ;

    http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?folderid=70921

    ----------

    yani çinde gidenlerin anlattığına göre adamın 50 metrekare evi var ama hala birşeyler üretmeye çalışıyorlar.Herkes üretken, rusyada en basitindne google kullanmak yerine yandex.ru var onu kullanıyorlar.

    Türkler neden zahmet edip pardusla uğraşmıyor ? hea sevmemiş olabilirsin bir hafta kullanmayı dene yapamazsan git ubuntu mu kullanacaksın ne kullanacaksan kullan.Fakat bi zahmet neden pardus geliştiricilerine mail at..Listehyi falan bulamazsan en basiti

    http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:Geliştiriciler

    buradan mail atarsın...Forumlara yazarsın, ırca yazarsın ki orada bir çok adam ya eliştirici yada mesajı geliştiricilere ulaştırır.Yani sonuç olarak pardus kullanmazsan kullanma ama neden kendi kurumun olan tübitakın geliştirdiği işletim sistemini beğenmediğinide açıklayı ver.Çok mu zor  ?

    Bu şekilde katkıda bulunamaz mısın ? bayıla bayıla hayranı olduğunuz, ağzınızın suyu akarak kullandığınız siteler, linux dağıtımları , bilişim alanındaki bir çok şey böyle gelişiyor.ADamlar sahip çıkıyor.

    Siz ne yaptınız ? shaip çıkın demiyorum bir mail ya, neden beğenmediğinizi belirten bir mail...LAfa geldimi milliyetçi kıralı kesilirsiniz...

    Biz daha çok dışa bağımlı yaşarız önce ilk linkte verdiğim haksız kazanç mevzusunu bitirmek sorna üretkenliği millete aşılamak lazım .... 

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

     pardus da aradıkları yoktur belki pardus profesyonellere yönelik değil daha çok ev   ofis kamu kullanımı için 

     

    ama gün gelicek en iyilerden biri olucaktır pardus çok iyi destekleniyor devlet ve tubitak bir işe yaradı sonunda =)  

     

    ***

    Türkiye'de Fedora üzerinde geliştirilen Turkuaz, Gelecek ve Mandrake üzerinden geliştirilen Turkix, Armador OS 2006 gibi projelerden sonra TUBİTAK bünyesinde Pardus isimli bir dağıtım geliştirilmektedir. Pardus her Bilgisayar okuryazarı'nın kolayca kurup kullanabilmesi amaçlanarak geliştirilmektedir. Bu nedenle kurulumundan yönetimine kadar pek çok araç ve teknoloji Pardus geliştiricileri tarafından özel bir proje olarak geliştirilmektedir. 

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    PanxeR bunu yazdı:
    -----------------------------

    pardus da aradıkları yoktur belki pardus profesyonellere yönelik değil daha çok ev   ofis kamu kullanımı için 

     

    ama gün gelicek en iyilerden biri olucaktır pardus çok iyi destekleniyor devlet ve tubitak bir işe yaradı sonunda =)  


    ----------------------------- 

     

    hocam öyle diyorsunda bu profesyoneller ne iş yapıyor allah aşkına  :) bi türlü anlayamadım gitti

    mono mu, java mı, c derleyicisi mi, localhost mu hepsi var..Zaten burda olay linux dağıtımı olmakta hepsi alayını destekler.Bug deseler, pardusun sistem yapısını beğenmedim deseler ne bileyim eyw ta ubuntunun yapıp pardusun yapamadığı kaç tane şey var ki ?

    bir mail attığınzda bir sonraki sürüm dğeilse ondan sonraki sürümde pardusa eklenemeyecek ne var ?

    devlet fazlasıyla para akıtıyor pardusa ya vergilerimizin akmasını izleriz yada yardım edip bi işe yararız 

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 03/Nisan/2007
    Erkek

    zumsuk

    -------------------------------------

    -------------------------------------

    pardusu neden sevmiyoruz? çünkü;

    pardus legal bi yazılım olma yolunda yürümüyor, tüm dünyada kullanılabilecek olmasını sağlayan GNU ilkelerine aykırı davranıyor, codec, mp3, flash vb. yüzünden. bu da ölümsüz bi linux dağıtımı olmasının önünü kesen en büyük etken.

    ben linux kullanmaya ilk opensuse ile başladım,

    opensuse güzeldi, hoştu ama çok çok şey öğretti, daha sonra fedora, sonra o sonra bu sonra şu derken daha sonra ubuntu geldi. ve ubuntuyu seçtim tamamen kendi tarafsız iradem ile seçtim. Gnome kullanıyorum ama Qt programları yazıyorum :)


    Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Allura
    Allura's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Mayıs/2009
    Erkek

    zümsüke katılmadıgım ender konulardan bitanesi.

    genelde hemfikirimdir ancak bu konuda yanıldıgını belirtmek isterim. Linuxa başlıcaksan ubuntuda başla hocam,  çak bi 804 hardy tamamdır


    "
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    ubuntu yu kur zerre sorun yaşamazsın...

    gnome un kullanım kolaylılığı ve "hızı" seni yeterince tatmin eder...

    driver sorunu yaşarsan yazarsın buraya yardımcı olmaya çalışırız...

    hadi bir koşu ubuntu kur da gel =)))

     

    pardusun gözümde windows kadar bile değeri yoktur O.o


    herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
Toplam Hit: 9325 Toplam Mesaj: 66