folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Nasıl Ateist Olurum? [Yazan: S¢An]

Nasıl Ateist Olurum? [Yazan: S¢An]

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Soru:
    Yahu merak ettim, acaba ateist olabilirim? Bir insanı ateist yapan nedir? Acaba gizli bir el sıkışma yönteminiz falan mı var?

Sçan:
    Ateist mi olmak istiyorsun? Belki de teizm ile ateizm arasında gidip gelmek hoşuna gitmiyordur... Eğer aklından geçenler bunlarsa, doğru şeyi okumaktasın: bu yazıda ateizmin basit prosedürlerinden bahsediyorum. Tavsiyelerimi okudukça, ateist olmanın ne anlama geldiğini ve şayet zaten inanmıyorsan fikirlerini hangi temeller üzerine oturtmanın daha doğru olacağını farkedeceksin. Çok az insan ateist olmanın ne anlama geldiğini ve "koşullarının" ne olduğunu bilir. Sanılanın aksine bunlar hiç de zor değiller.

İşte ateist olman için gerekli şartlar:

Birinci şart: Hiçbir tanrıya inanma.

İşte bu kadar; iki, üç, dört yok. Yapman gereken tek şey hiçbir tanrının varlığına inanmamak. Alttaki madde başlıkları bile aslında ateistlerin belli kalıplardaki insanlar olmadıklarını gösteriyor:

• Hiçbir tanrının varlığını reddetmen gerekmiyor.
    • Tanrının aslında olmadığını iddia etmen gerekmiyor.
    • Tanrıların varolmadığından emin olman gerekmiyor.
    • TKP üyesi olman da şart değil.
    • Aile büyüklerine isyan etmene gerek yok.
    • Geleneksel tatilleri kutlayabilirsin.
    • Cami ve kiliselerdeki din adamlarını öldürmene gerek yok.
    • Zina, kumar gibi şeyler dinde haram olduğu için kendini bunları yapmaya zorlamaya ihtiyacın yok. Bunları yapmadan da ateist olabilirsin.
    • Sürekli dine, teizme ya da tanrılara karşıt fikir oluşturacağım diye kasmana lüzum yok.

İnsanların ateist olmanın bir parçası olarak gördüğü pek çok şey var, fakat bunları bir zorunluluk olarak görmek yanlış.  Ateizm tanrılara inanmamaktan öte bir şey değil. Aslında herkesin iki seçeneği var: ya bir tanrıya veya üstün bir varlığa inanır, ya da inanmaz. Bu tüm mantık ihtimallerini içinde barındırır. Yani bir insan ya teisttir ya da ateist. Biraz şurdan biraz da öbüründen alayım diyebileceğin bir denge noktası yok. Ya vardır ya da yoktur.

Bir tanrıya inanmama fikri kişiye zor gözükebilir. Pek çok insan için, din ve teizm her zamana hayatlarının ve ailelerinin odağında rol almıştır ve böyle şeyleri inkar etmek imkansız gibidir. Kabul etmeliyim ki bu düşünceler için yorucu miktarda çalışmaya, araştırmaya ve derin düşünceye ihtiyaç duyar. Çoğu kişinin ise yetecek kadar vakti ya da motivasyonu yok. Bazıları da bunlarla uğraşırsa karşılaşıcakları yanıtlardan ürküyor.

Tanrıları reddetme noktasına vardığında kendini amaçsız hissedebilirsin. Her ne kadar ateist olmak için bundan fazlasına gerek olmasa da, bu yapılacak hiç bir şeyin kalmadığı anlamına gelmez. İnsanlara kendini ifade edebilmeli ve bunu nasıl yapacağın hakkında fikir sahibi olmalısın. Pek çok kişi sana sırf tanrılara inanmıyorsun diye farklı davranmaya başlayacaktır. Örneğin iş yerinde ya da okulunda karşılaşabileceğin ayrımcılığa nasıl bir yaklaşım sergileyeceğini düşünebilirsin.

Ateist olmak kolaydır - tek gereken hiçbir tanrıya inanmamak. Her ne kadar yukarıda ateismin esnekliğinden bahsetsem de insanların ateistlere olan zayıf bakış açılarından dolayı işler bu kadar güllük gülistanlık yürümeyebiliyor. Ateistlerin yaygın olduğu seküler toplumlarda, ateizmin ahlaksız, vatanseverlikten uzak ya da tehlikeli bir düşünce olduğunu iddia eden baskılar seyrek olduğu için ateist olmak böyle insanların arasında kolaydır. Dini görüşlerin yaygın olduğu toplumlarda ise karşılaşılabilecek büyük baskı ateizmi bazıları için çok zorlayıcı yapıyor.

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek
    ateistmisin?

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

ateizm bana şurada saçma geliyor;

"tanrıya inanmamak" ...hani ortada bir tanrı var veya mümkünlüğü olan bir şey(ler) var ama ben bunu kabul etmiyorum...

yani madem inanmadığın bir şey var niye kafanda böyle bir olgu yaratıyorsun ?

yani "ben tanrıya inanmıyorum" demek yerine "tanrı mı? o da ne?" sorusu daha doğru olmaz mı?

agnostikliğin temelleri bence daha sağlamdır O.o

sen nesin lan diyen olursa bana boşversin bu arada =))

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    4eye
    4eye's avatar
    Erkek

Z-Chan annene selam... Kntr alamadım alim aricam annenle özel görüşcem zaten...

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Erkek
    Yeah bunu yazdı:
    -----------------------------

ateizm bana şurada saçma geliyor;

"tanrıya inanmamak" ...hani ortada bir tanrı var veya mümkünlüğü olan bir şey(ler) var ama ben bunu kabul etmiyorum...

yani madem inanmadığın bir şey var niye kafanda böyle bir olgu yaratıyorsun ?

yani "ben tanrıya inanmıyorum" demek yerine "tanrı mı? o da ne?" sorusu daha doğru olmaz mı?

agnostikliğin temelleri bence daha sağlamdır O.o

sen nesin lan diyen olursa bana boşversin bu arada =))

Deistliğin temelleri daha saglam o zaman :)

Bundan 2300 yıl kadar önce Çinli filozof Chuang Tzu, rüyasında bir kelebek olduğunu görmüş ve uyandıktan sonra şu soru üzerine düşünmüştü: Chuang Tzu kimliğimle, kendimi rüyamda bir kelebek olarak mı görmüş olduğumu, yoksa aslında şu anki kelebek kimliğimle kendimi rüyamda Chuang Tzu adlı bir adam olarak mı görmekte olduğumu nasıl ayırt edebilirim?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

ateizme göre deizim daha sağlam bence de =))

ama agnostisizm in temellerin üzerinde bir şey olmadığı için, yani direk temelden oluştuğu için devirir hepsini gibime geliyor =))

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

hoca ben bir yaratıcıya inanıyorum fakat dinle alakam yok bu ne oluyor ?

Ateizm değil bu.Kesinlikle bir güce inanıyorum.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

@zum

o deizm oluyor işte =))

edit: tanrının dünyayı yaratıp elini çekmesi gibi bir şey çok çok ama çok baside indirgemek gerekirse =))

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Erkek
    zumsuk bunu yazdı:

hoca ben bir yaratıcıya inanıyorum fakat dinle alakam yok bu ne oluyor ?

Ateizm değil bu.Kesinlikle bir güce inanıyorum.

Ona deizm deniliyor.

Deizm'e inanan kişiyede deist deniliyor.

edit: Hoca bana sorarsan ya inanırsın ya inanmazsın. Yok kanıtlanamaz,yok dine inanmam ama Tanrı'ya inanırım.Yani bana kalırsa ya vardır ya yoktur da bitiyor olay.

Bundan 2300 yıl kadar önce Çinli filozof Chuang Tzu, rüyasında bir kelebek olduğunu görmüş ve uyandıktan sonra şu soru üzerine düşünmüştü: Chuang Tzu kimliğimle, kendimi rüyamda bir kelebek olarak mı görmüş olduğumu, yoksa aslında şu anki kelebek kimliğimle kendimi rüyamda Chuang Tzu adlı bir adam olarak mı görmekte olduğumu nasıl ayırt edebilirim?
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Erkek

sçandan gene ban rekoru kırdarıbilitesi yüksek bir konu :)

ateizm= hiçbi tanrıya inanma :D nekadar kolaymış la

şimdi müslümanlığın oruçu var, ramazanı var, kandilleri var, beş vakit namazı var, içki içme, kumar oynama, ahlaklı ol, temiz olacan, hacca gitmek, zekat vermek ....... diye uzuyor .

ama ateist ol rahatla :D hiçbişeye kasma kendini bir 'duvar, masa, makine, bina' nasıl yaşıyosa sende 'mal' gibi ne işe bu dünyaya geldiğini bilmeden yaşa gibi bişey :)

///______________
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

@sco

abi var(lar), yok(lar) a da çekebilirsin ama...

aksini iddia eden bir şey olmadıkça hepsi mümkün...

Toplam Hit: 13993 Toplam Mesaj: 99