Nasıl Ateist Olurum? [Yazan: S¢An]
-
4eye bunu yazdı:
-----------------------------Z-Chan annene selam... Kntr alamadım alim aricam annenle özel görüşcem zaten...
-----------------------------Sana kendi numaramı vermiştim onu niye aramadın?
-
4eye bunu yazdı:
-----------------------------Z-Chan annene selam... Kntr alamadım alim aricam annenle özel görüşcem zaten...
-----------------------------
hocam ne kadar ayıp, bir tbt müridine yakışmıyor bak diğer arkadaşlar ne güzel saygı çerçeveleri içinde konuyu tartışıyorlar.. apaçi misin, yırtık çoraptan çıkan başparmak mı ?
-
Yeah bunu yazdı:
-----------------------------o ahlakı kendi kendine edinemeyenler, empati nedir bilmeyenler için din hiçbir şeydir...
onlar sadece aile baskısı ile anlamsız bir şekilde benimser herşeyi, bir eziklik ile dünya da rolünü alır...
ve bunların ne kendisine ne de dünyaya hayırı vardır diyeceğim ama çok fazla zararı vardır diye düzeltmek istiyorum...
biraz fazla basite indirgeyeceğim ama akıllı düşünen bir insan nasıl zamanla tuvaletini uzak bir yere yapması, kokusunun iğrenç olduğunu öğrenirse :P, zamanla kendi kurallarını koyar...zaten kutsal dinlere göre koyulmuş kural var mıdır ki? hepsi güzel ahlak konusunun alt kategorileridir...
-----------------------------İşte hocam zararı olacaktır elbet, ve bunları düzeltmesi gereken insanlar gerekiyo :)
Yoksa o dediğin dengesiz insanlar biraz güçlü olduğu zaman, güzel ahlaklı insanlara dünyayı dar ederler..
-
Z-CHAN bunu yazdı:
4eye bunu yazdı:
-----------------------------Sana kendi numaramı vermiştim onu niye aramadın?
Bna wersene Konuşalım -
abi bunların insancıl duygularına ulaşamadıktan sonra dinle de müdahale edemezsin diyorum bende işte =))
-
peki bunu yapınca elime ne geçicek
hangi egomu tatmin edicek bana o yeaahh o yeeaahh dedirtecek
yani bunu yapınca neremden şehvet enzimleri salgılıyıcam
neremden galibiyet duyguları taşıcak bunları da söyler misin lütfen :|
-
Ateistler'in,Tanrı'ya inanan kimselerle yaptığı tartışmalarda sık sık karşımıza çıkan bir meseledir bu.Bu soruyu soran kişinin mantık ve ontoloji bilmediğini rahatlıkla anlarız.Çünkü,bir şeyin yokluğunu kanıtlamak mantıksak olarak mümkün değildir.
Yok'un,yokluğunu kanıtlamak formel mantık açısından geçersizdir.Çünkü yok'un değil,var'ın ispatı yapılabilir.
Diğer bir mesele ise,Tanrı inancı olan kimselerin Ateistleri dogmatik olmakla suçlamaları.Bunu söyleyen kişilerin,kendilerine bakmadan böylesi bir cümle kurmaları çok abestir.Çünkü Tanrı kavramının inanca dayandığı ve mantıksal olarak ispatlanabilir olmadığından bilhaber olmaları neticesinde;'Tanrı'nın kesin olarak olmadığını söylemen senin dogmatik olduğunu gösteriyor' demelerine yol açar.
Ateizm yapısı itibariyle dogmatizmden uzaktır.Dogmatizm,akla ve mantığa uymadığını anladığı halde 'a priori' bilgilere gerçekmiş gibi saldırmak ve skolastik düşünce biçiminin bireyin düşünce yapısına işlemiş olmasıdır,kısaca.Değişim ve gelişimi kabul etmez.
Ateizm Tanrı'yı reddeder.Çünkü Tanrı hakkında bilgi sahibi olabilceğimiz doğrudan bir şey yoktur.Var olan şeylerin sahibini Tanrı olarak görmek bir inanç meselesidir.Mantıksal olarak böyle bir ilişkilendirme yapılamaz.İnançlı bir kimsenin kendisine bakmadan,ateist bir kimseyi dogmacılıkla suçlaması gülünç ve komik bir durum olmaktan ileri gidemez.
Tanrı'nın var olduğu iddiasını mantıksal olarak kanıtlanması halinde(ki mümkün değil,mantık biliyorsanız neden diye sormazsınız),ateistler herkesten önce bu kanıtın üzerinde düşünür.Ateizm yapısı gereği inançtan uzaktır zaten.İnançlı bir beynin işleyiş biçiminden bağımsız,daha özgür ve nesnel sorgular.Korku temelli bir düşünce tarzı ve/ya dini yoktur.
Sonuç olarak;Ateizm,dogmatik değildir.İnançlı kimselerin ota,boka gelişi güzel laf atmalarının son noktasıdır bu.Asıl komik ve acınası olan ise,bunu söyleyen kişilerin inançlı olmasıdır.Kel birisinin,saçlı bir kimseye;saçlı olmak kötüdür,saçlı olanlar önyargılıdır.demesi kadar gülünç ve saçma bir düşüncedir.
Diğer bir husus ise,Ateistlerin evreni açıklamaya mecbur olması düşüncesidir.İnançlı kimselerin uyduruk fikirlerinden sadece biri.Hiçbir ateist evreni açıklamaya mecbur değildir,ateizm evreni açıklamak için ortaya atılmış bir düşünce değildir.Bu ateizm'in ne olduğu hakkında en ufak bir fikri olmadan ciyak,ciyak ötmekten başka bir şeyde değildir.
Var olan şeyleri Tanrı yarattı diyip işin içinde sıyrılan inançlılar,ateistlerin evreni açıklaması mecburdur derler.İşin kolayıdır onlar için.Var olan bir sistemi Tanrı yarattı diyip gerisine karışma.Detayları bilmenin ne önemi var zaten ki inançlı mantığına göre.Ama iş ateistte gelince;açıklamak zorundasın der.
Ateizm,evreni açıklamak zorunda değildir.Ateizm Tanrı kavramının insan ürünü olduğunu ve var olup olmayacağı hakkında gerçek,nesnel bir bilgimizin olamıyacağını söyler ve ekler;Tanrı fikri yanında paradoksları,çelişkileri ve sorunları getiridiğinden Tanrı kavramına gerek yoktur.Ama yinede ateistler evrenin nasıl oluştuğu konusunda bir inançlıdan daha fazla bilgiye sahip olabilir.Bilim ile daha fazla içli dışlı olabilir.Çünkü evreni Bir Tanrı yaratmamıştır onun için.Evreni var eden dinamiklerin neler olduğunu merak eder.Araştırır...
Şimdiye kadar yazdıklarımı kısaca özetliyecek olursam;
1-Tanrının yokluğu kanıtlanamaz.Ama var olduğuna dair en ufak bilgimiz olmadığını düşünürsek,varlığı mantıksal,bilimsel olarak kanıtlanana kadar yok olarak kabul etmemiz gerekir.Mantıksal olarak bu böyledir.
Nasıl ki pamuk prenses ve yedi cüceler bir hikayedir,aynı şekilde Tanrı da bir hikayedir.Tanrı ya inanan bir kimsenin pamuk prenses ve yedi cücelere inanmaması için bir neden yoktur.
Var olanların sahibi Tanrı demek,var olanları ben yarattım demek ile aynıdır.
2-Ateizm dogmatik değildir.Heleki bunu bir inançlının söylemesi kadar komik ve acınası bir şey yoktur.
3-Ateizm evreni açıklamak zorunda değildir.Ama bilim adamlarına bakacak olursak çoğunluğu inançsız kimselerdir.Ateistlere bakacak olursak,inançlılardan daha fazla evren hakkında bilgileri vardır. -
Addict bunu yazdı:
-----------------------------peki bunu yapınca elime ne geçicek
hangi egomu tatmin edicek bana o yeaahh o yeeaahh dedirtecek
yani bunu yapınca neremden şehvet enzimleri salgılıyıcam
neremden galibiyet duyguları taşıcak bunları da söyler misin lütfen :|
-----------------------------bu konu altında nickimi okuyup içinden "yeah" dediğine adım gibi eminim :P
-
alt satırı okursan o yeah vurgusunu anlarsın seninle alakası yok hacı ;)
-
o6u2 bunu yazdı:
4eye bunu yazdı:
hocam ne kadar ayıp, bir tbt müridine yakışmıyor bak diğer arkadaşlar ne güzel saygı çerçeveleri içinde konuyu tartışıyorlar.. apaçi misin, yırtık çoraptan çıkan başparmak mı ?
-----------------------Bu topic hep bunu yapıyor. Geçende dinimizle dalga geçen konular açmıştı. Ben şimdiye kadar onlara değil alay etme küfür
etme neden inanmıyorsunuz diye tek bir laf bile etmedim ama onlar benim dinime saldırırsa dalga eder alay ederse
bende anasında selam söylerim bacısınada...
Z-chn Hem aricam seni kntr yok çalışıom salıya görüşürüz....