Nasıl Ateist Olurum? [Yazan: S¢An]
-
n2 bunu yazdı:
-----------------------------Ateist olmak için en kısa formülü veriyorum:
- Kuran, İncil ve Tevrat gibi kitapları baştan sona bi okuyun.
-----------------------------Eywallah hocam, o kadar kitap okumuşsun sana koymaz bi de sana zahmet al embriyoloji kitabı oku. Sonra ben bu kadar düşük bir ihtimale karşın nasıl nefes alabiliyorum? bir sperm ve biri yumurta hücresinden nasıl varoldum da düşünebiliyorum? diye kendine sor.Tesadüfe tesatüf tesatüf etmez. Hala daha bir yaratıcının varlığına inanmıyorsan sende idrak sorunu var demektir ki benim sana oturup anlatabileceğim birşey ne yazık ki yok.
-
Kendinden üstün bir varlığa tapınmak insan türünün doğasında vardır, Bu güneş, ateş, put vs olabilir. Bir varlığa tapan insan ruhsal olarak tapmayan insandan daha sağlıklı olur.
Tanrı vardır ya da yoktur denilemez, bunun bir ispatı da olamaz ancak yukarda dediğim gibi insanoğlu kendi acizliğinden dolayı sürekli birşeylere tapınma ihtiyacı hisseder.
Aynı zamanda insan sosyal bir türdür ve birlikte yaşamayı sever, başkalarıyla birlikte yaşayan insanın ruh sağlığı da yalnız yaşayan insandan daha iyidir.
Tapınılan şeyler de insanoğlu geliştikçe gelişmiştir, önceleri ateşe tapan insan ateşin ne olduğunu anladıkça güneşe ya da daha üstün varlıklara inanmıştır. Tanrı inancı bunun son noktasıdır.
Ben aslında tanrıya inanırım ancak tanrı fikrinin ve semitik dinlerin insanlar tarafından uydurulduğunu düşünüyorum. Bu size çelişki gibi gelebilir ancak değildir. Bigbang daki büyük enerjinin kaynağı tüm maddelerin yaratıcısı olan birşeye tanrı demek yanlış olmaz ancak bizim bildiğimiz dinlerde anlatılan tanrı sizin benim gibi insanların yarattığı bir tanrıdır.
Yani bir ateist çıkıp derseki tanrı yoktur diye ben ona şunu söylerim, bigbangı ve tüm maddeleri oluşturan ilk enerji benim tanrımdır, tüm varlıkları o yaratmıştır, eğer tanrı canlı olmalıdır derse onun canlı olmadığını ya da insanın canlı olduğunu ispatlamasını beklerim. Can dediğin nedir, sonuçta her canlı belli bir atom-molekül kombinasyonu değil midir?
Eğer candan kastedilen bilinç ise doğadan daha bilinçli birşey yoktur. Doğa kanunlarını koyan varlık da bir tanrı olabilir. Sonuçta tanrı herkese göre farklı bir kavramdır.
-
dün itibariyle 4 kitap diye tanımladığımız zebur,tevrat,incil(4),kuran bunların hepsini TAM olarak okudum hepsinde akıldan, iyi dawranışlardan, mantıktan falan söz etmiş birileri çıkıyo bi yaratıcının bu kitapları gönderdiğini söylüyo we mantıktan söz ediyo :) bakın ben deist bi insanım bi yaratıcının olduğuna inanyorum yada inanmak istiyorum diyelim ismi ne olursa olsun onunla benim aramda bişeydir. bide kuranda bişey dikkatimi çekti dinde zorlama yoktur yazan bi ayet wardı ama aynı andada sapkınları saptıkları yoldan döndürün bu sewaptır denen bi ayet wardı şimdi bu nedir istemem yan cebime koy tarzında bi söz dimi we bunlardan 1000 lerce sayabilirim size şimdi bazılarına göre kutsal ama insan hiç düşünmez hiç sorgulamazmı adam ateistim dio siz burda ne küfürler ediosunz sizene arkadaş sizi zorlayan bişey varmı inanç özgürlüğü dimi :) z-chan çok güzel noktalara değinmiş ama bakın ne küfür ne aşağılama dinlere inanıyosanız ilk başta saygıyı öğrenin sonra dininizi insan gibi savunun !!!
-
Z-CHAN bunu yazdı:
-----------------------------
İnsan cidden çok ilginç bir varlık. Hayata bir "anlam" bulmak için o kadar kasıyoruz ki onu sadece olduğu gibi kabul etmek bize dehşet veriyor.
Ateist olduğum günü hatırlıyorum. Turuncu yaprakların savrulup durduğu bir sonbahar ayıydı. İkinci ÖSS denememdi ve hayatıma bir anlam katmak istiyordum. Herkes bir şey uğruna yaşıyordu. Ben de bir sebep istiyordum. Aksi taktirde varlığım gereksiz olacaktı.
O sırada karşı tepeden yüzüme doğru soğuk bir rüzgar esti. Atık kağıtlar ve yapraklar dizlerime çarpıyordu.
O an aklımdan şu düşünce geçti; varolmak aslında bir anlama ihtiyaç duymuyor. Tek yapmam gereken şeyin ona tanık olup eşlik etmek olduğunu farkettim.
Evet yaşıyordum.
-----------------------------kaseti başa sar ve bana var olduğunu kanıtla?
Matrix Felsefesi.İşte ben de buna inanırım.Bana göre de bir Mimarın olmadığını düşünmek saçma.
Senin sorununa gelince;
Sen Tanrıya inanıyorsun.Fakat unutulmuş çocuk rollerinden kurtulamıyorsun.Hayatta ki başarısızlık hırsını egon yüzünden Tanrıya yük ediyorsun.o ÖSS için ettiğin duaları tahmin edebiliyorum...
sen "mantıklı düşünce" çatısı altında dini doğru dürüst bilmeyen insanların kendine sorduğu soruları kullanarak haklı çıkmaya çalışıyorsun.Aklın sıra Tanrı'dan intikam alıyorsun...
Eminim ki sen mazojistsindir de?(bu soruyu merakımdan soruyorum)Ben de geçtim senin yollarından..Hatta daha berbatından...Ateistleri bırak satanistlerin bile ortamına girdim.Allah günahlarımı affetsin çok hata yaptım.Fakat sınırlarını aşan bir kaç satanistin gözümün önünde Bismillah çektiğine de şahit oldum.O satanistlerin şeytanla birebir konuştuğuna da...(buna olmadım ama eminim.söylüyorlardı)
Sen de gördüğüm ise aynı amaca hizmet ettiğin.Belki o ortama girdin, belki de bu yolda teksin.Bilemem...
Ama açtığın başlıklara bakılırsa:"Namus nedir?" diye bir başlık neden açılır?
"Allah'ın yaptıkları [+18]" inanmadığın halde böyle bir başlığı neden açtın?
ve tüm bunlara rağmen bir ara pişman olduğunu belirten bir başlık açmıştın? geçen ramazandı sanırsam...
neden hoca? herkesin sorduğu gibi amacın ne?
eğer amacın o bahsettiğim kişilerle aynı ise sen de onlar gibi elbet yaptığın hatayı anlayacaksın.Allah günahlarını affetsin.Ne diyim...
-
SilenC3 bunu yazdı:
-----------------------------
dün itibariyle 4 kitap diye tanımladığımız zebur,tevrat,incil(4),kuran bunların hepsini TAM olarak okudum hepsinde akıldan, iyi dawranışlardan, mantıktan falan söz etmiş birileri çıkıyo bi yaratıcının bu kitapları gönderdiğini söylüyo we mantıktan söz ediyo :) bakın ben deist bi insanım bi yaratıcının olduğuna inanyorum yada inanmak istiyorum diyelim ismi ne olursa olsun onunla benim aramda bişeydir. bide kuranda bişey dikkatimi çekti dinde zorlama yoktur yazan bi ayet wardı ama aynı andada sapkınları saptıkları yoldan döndürün bu sewaptır denen bi ayet wardı şimdi bu nedir istemem yan cebime koy tarzında bi söz dimi we bunlardan 1000 lerce sayabilirim size şimdi bazılarına göre kutsal ama insan hiç düşünmez hiç sorgulamazmı adam ateistim dio siz burda ne küfürler ediosunz sizene arkadaş sizi zorlayan bişey varmı inanç özgürlüğü dimi :) z-chan çok güzel noktalara değinmiş ama bakın ne küfür ne aşağılama dinlere inanıyosanız ilk başta saygıyı öğrenin sonra dininizi insan gibi savunun !!!
-----------------------------hocam o zorlama olayı şöyle ki :
Çok fazla içmiş bir şarapçı düşün.Elinde şarap hala içmeye çalışıyor.Fakat biraz daha içerse onun bunun bacısına sarkıcak, küfür edicek ve hiç olmadı kendine zarar vericek, verdiricek.Şimdi sen gelip bu adama elinde ki şaraba 10lira veriyorum bana ver dediğin zaman o adam o şarabı sana verir.Veya o kişiyi iş-güç sahibi yapmak şartıyla içmesini bir şekilde engelleyebilirisin.Bu sadece bir örnek.
Ya da sokakta paraya ve kalacak yere ihtiyacı olduğu için fahişelik yapan bir kadın düşün.Sen bu kadını ondan faydalanmamak şartıyla evine alıp, ona yemek ve bir oda verebilirsin.Böylece o kadının yoldan sapmasını engellersin.
Kuran'ı okumak kadar iyi yorumlamakta önemli :)
-
hasattt bunu yazdı:
-----------------------------Kendinden üstün bir varlığa tapınmak insan türünün doğasında vardır, Bu güneş, ateş, put vs olabilir. Bir varlığa tapan insan ruhsal olarak tapmayan insandan daha sağlıklı olur.
Tanrı vardır ya da yoktur denilemez, bunun bir ispatı da olamaz ancak yukarda dediğim gibi insanoğlu kendi acizliğinden dolayı sürekli birşeylere tapınma ihtiyacı hisseder.
Aynı zamanda insan sosyal bir türdür ve birlikte yaşamayı sever, başkalarıyla birlikte yaşayan insanın ruh sağlığı da yalnız yaşayan insandan daha iyidir.
Tapınılan şeyler de insanoğlu geliştikçe gelişmiştir, önceleri ateşe tapan insan ateşin ne olduğunu anladıkça güneşe ya da daha üstün varlıklara inanmıştır. Tanrı inancı bunun son noktasıdır.
Ben aslında tanrıya inanırım ancak tanrı fikrinin ve semitik dinlerin insanlar tarafından uydurulduğunu düşünüyorum. Bu size çelişki gibi gelebilir ancak değildir. Bigbang daki büyük enerjinin kaynağı tüm maddelerin yaratıcısı olan birşeye tanrı demek yanlış olmaz ancak bizim bildiğimiz dinlerde anlatılan tanrı sizin benim gibi insanların yarattığı bir tanrıdır.
Yani bir ateist çıkıp derseki tanrı yoktur diye ben ona şunu söylerim, bigbangı ve tüm maddeleri oluşturan ilk enerji benim tanrımdır, tüm varlıkları o yaratmıştır, eğer tanrı canlı olmalıdır derse onun canlı olmadığını ya da insanın canlı olduğunu ispatlamasını beklerim. Can dediğin nedir, sonuçta her canlı belli bir atom-molekül kombinasyonu değil midir?
Eğer candan kastedilen bilinç ise doğadan daha bilinçli birşey yoktur. Doğa kanunlarını koyan varlık da bir tanrı olabilir. Sonuçta tanrı herkese göre farklı bir kavramdır.
-----------------------------+1 cok güzel belirtmişsin,Dünyadaki dinlerin yaptigi tanrı tanımlarını kabul edemiyorum... bigbang de cevap olmayabilir, ama dinlerdeki tanrı tanımlarında
çelişkiler,dar kalıplar içeriyor,örnekler;
dinde zorlama yok-kafirleri öldürün,gözetleme kullerinde bekleyin vs.(bugun radikal islamcı terroristlerin kullandıgı ayetler) çelişki+siddet dolu ayetler, islamiyetin başlıngıcında barış dolu ayetler,medinede kontrol ele gecrince savaş...
dünya 6 günde yaratıldı(araf suresi), fussilet suresinde 8 gün olmus toplama hatası,2 gün(yer)+ 4(gıdaların oluşumu)+ 2(gökler)= 8 Gün :| buna yorum 6 günde
yaratildı 2 günde düzenleme diyor islam alimleri,açın tarafsız bir gözle okuyun :| ,evren kac günde
yaratıldı, tanrının zaman mevhumu varmıdır? evrendeki diger milyonlarca gezegen kac günde yaratılmıstır ? Kuranın şiirsel anlatımı? binbir gece masalarınıda araplar
yazdı, güzel divan şiirlerinide,tanrısalıgın kanıtı bu mudur?(yunus emreninde okuma yazması olmadıgı soylenir) yıldırım tanrısına binlerce kusak inanan insan din g
elmedigi icin cennetlik oluyor, atinada dogdu dogaüstü olayları
tanrını ruh hali sandı tanrı kızdı vs , bugunun sorgulayan insanı cehenemlik
Herseyi bilen tanrı, dünyaya cehenemlik görülen insanları cezalandırmak icin mi getirdi, zalimlik,tehditkar tutum? yakarım,pişirim vs ayetler
Yeni bir bilimsel gelismede bu kuranda vardı muhabbeti nostradamus kehanetileride simgesel onuda istenilen şeye uyduruyorlar
Neden islamiyet,hristiyanlık ve musevilik dünyayda yaygındır ve neden Babalarımızın ve Dedelerimizin dininin takipcileriyiz??, Kılıçla,zorla binlercesini
katleden bu dinler genisledikleri icin bugun halen genis kitlelere yayılıyorlar ve varlıklarını devam ettiriyorlar.Cihad,haçlı zihniyeti vs yayılmacılık, zorlamaya devam
Bugün koyu katolik ailelere mensup kac kişi din degisterip müslüman olmus veya tam tersi olmus(3 5 örnek yetmez) 20 kusak babadan ogula devam eden
milyonlarca aynı dine mensup insanları düsünün hristiyan ailenin cogugu olsaydınız %90 hristiyan idiniz ve müslümanlık arap masalı gibi gelirdi,yıllarca dinlediniz
din size empoze edildigi icin, isa barışçıl bizim günahlarımız icin kendini feda etti vs muhamet savaş sefiydi,sübyancıydı,bizlere rakip kendi dinin olusturdu
museviligi evrenselleştirdi dinleyecektiniz ve siz onlara göre cehenemliksiniz,onlarda bize göre... herkez dogdugu toprakların dinini yaşıyor,sorgulamıyor ,bizlere
empoze edilenlerle yetiniyoruz,araştırsın ögrensin dogru yolu bulsun!! kafasıda emoze edilir --sen dinini siyasi düsünceni arastirdin mi ?? belki hinduluk hak dini hic
bir kere onların gozunden anlamıyı düsündü mü herkez babasından annesinden ogretmeninden dinledikleriyle hayatını devam
ettiritiyor din,siyasi düsünce bicimi oldukca benzer aynı veya o kalıplarla olaylara yaklasııyor,yada baskıdan tam zıttı(asırı baskıcı dindar ailenin-ateist oglu veya
dindar babanın aynı kafada oglu gibi),o gozlukleri cikarip tarafsız bakıp bu yaptiklarım makul mu,neden,nicin,nasıl,niye
sorularını sormak zor geliyor. (istisnalar kaideyi bozmaz) Ateist =dinlerdeki tehditkar,zalim,öfkeli vs gibi insani özellikler barındıran tanrı tanımını kabul etmez, ispatlayamadigi icin yok sayar, evrendeki düzeni belki bir grup yesil kafali uzaylı kurdu ve bize öle gösteriyorlar ,belki evren hep vardi ve belli yasalara tabiydi bilinmezlik özeti ispat yok inanç yok. Deist=Tanrının varlıgını kabul eder,ama dinlere inanmaz, tanrıyı cok farklı tanımlar, sezgisel yaklasimla tanrıyı bulma vs gibi metodları vardır.
-
Ben dünyanın en adi ve şerefsiz ve en aşağılık insanı ile EŞİT olmak istemiyorum !
(Not : Yazdıklarımı sonuna kadar okuyun, sonra başlığıma karar verin )
Şimdi arkadaşlar, herkes kendisine göre dünyanın en adi, şerefsiz ve en aşağılık insanını düşünsün.
Mesela bu kişilere aday olarak, milyonlarca insanı öldürmüş Adolf HİTLER olabilir, yine milyonlarca kişiyi öldürmüş Kazıklı VOYVODA (evet kendisi gerçektir) olabilir,
Irak da binlerce insanı suçsuz yere öldüren, binlerce insanın IRZINA GEÇEN ve bu işi zevk uğruna yapan Amerikalı Askerler olabilir...
Ne bileyim işte herkes kendisine göre dünayının en adi, şerefsiz, aşağılık insanını seçsin.
Sonra herkes kendisini düşünsün.
Sizler, iyilik yaparsınız, herkesin iyiliğini istersiniz, insanlara faydalı olmak istersiniz, kimsenin canı yanmasın istersiniz,
Sokak başında oturan yaşlı amcaya / teyzeye yardım etmişliğiniz vardır, hırsız olmamışsınız, çalan olmamışsınız, var gününde veya yok gününde sabır edip çalışmışsınız, karnınızı yasal (veya helal) yollardan doyurmuşsunuz. Fırsatı varken insan öldürmemişsiniz, hırsızlık yapmamışsınız, toplum içinde namuslu onurlu ve şerefli bir insan olmaya çalışmışsınız.
Sonra sizin seçtiğiniz o en adi insan ile sen ölüyorsun.
İkinizin mezarı yan yana...
İkiniz de öldükten sonra ne olacak ?
Bazılarına göre hiç bir şey olmayacak...
Bana göre bir şeyler olmalı..
O adi şerefsiz adam bu dünyadayken kendi zevki sefası için adam öldürdü, tecavüz etti, hırsızlık yaptı, zulm etti..
Siz bu dünyada çalışıp çabaladınız, karnınızı zor doyurdunuz, hırsızlık yapmadınız, adam öldürmediniz, tecavüz etmediniz, zulm etmediniz..
Ama ikinizin mezarı yan yana kondu...
Tekrar soruyorum, öldükten sonra hiç bir şey olmayacak ise, öldükten sonra ben ve bu adi şerefsiz adam ile AYNI olacak isem, bu dünyada çalışıp çabalamanın, bu dünyada onurlu ve şerefli bir insan olmaya çalışmanın ne manası var ?
Ben bu dünyada yaptıklarımın hesabını vermeyecek isem, niçin yasal bir insan olayım ? Niçin hırsızlık yapmayayım, niçin adam öldürmeyeyim ? Niçin önüme gelene sarkıntılık yapmayayım ?
Ben bu dünyada yaptıklarımın karşılığını öldükten sonra görmeyecek isem, bu dünyada dünyanın en adi şerefsiz adamı ile ne farkım var ?
-
Haxion
-----------------------------Keşke Cehennem olsada yansak,inanlar cennete gitse.. Kimse öldükden sonra hiçliğe karışmak istemez, Ama gerçekci,objektif,süpheci baktığın zaman dinlerden soğuyabiliyorsun,ilahi degilde beşeri yapılmış gibi duruyor.Ömür boyu fakir adamda hindistanda yeniden dünyaya gelicem umuduyla yaşıyor, çoğu dinde ölümden sonra ödül veya ceza var veya bir şekilde telafi mekanizmaları var.
Allah korkusuna ve yaranmak için iyi olmayı ve iyilik yapmak iki yüzlülük gibi gelir bana kötülük,günah tabir edilen kavramlarıda başkasının zararına olanlardan kaçınırım çünkü yetişdigim ahlak,hukuk kuralları ve bireysel vicdani duygularım el vermez.
İnsan iyi oldugu icin iyilik yapar,neyse onu yapar,herkez özünü yansıtır. Din bir bakıma faydalıdır,insanın iç huzura kavuşturur,ilahi adeletin tecelli edeceği ümidiyle insanları mutlu eder,yaşamına anlam katar,kişinin üzerinde manevi baskı oluşuturur.Sosyal ve Ekonomik yönden gelişememiş toplumların ümit kaynagı olur.Önemli olan şu belki kötü bir teşbih olcak ama Matrix deki gibi hersey güllük gülistanlık degilse,makina dışında kirden ve pisden atmosfer gozukmuyor yinede o dünyada toksinli havayı solumak yerine mutlu sanal dünyandamı kalmak istersin. Sorguladıkca cocuklukdan beri sana empoze edilen Tanrı kavramı ve din atalarının mirası,düsünceleri,ön yargıları ne kadarı dogru,hangisine inanmalıyım, ben bugun istanbul yerine parisde bir katolik ailenin cocougu olsam aynı sekilde mi düsünürdüm veya çinde doğsak?
Önemli olan vicdani açıdan da rahat olabilmek inan insanın vicdanı yoksa adamın ateist,teist,deist olması farketmez,yine çalar,yine öldürür işki kılıf hazırla rüşvetin adı olur hediye sünettir,öldürür-kafirdi der. Bunlar kendini nasıl adlandırıyorsa sahtedir,sahte müslüman oldugu gibi sahte ateist,agnostikde bu türe girer.Allah yok öldürdüm diye kendine telafi mekanizması oluşturur veya allahım öldürdüm affet.
Önemli ola soru şu İstedigine mi inanmak istersin,Yoksa kötüde olsa araştırıp kabullenebilmeyimi veya süphe etmeyi -Bende çocuk tacizcisiyle aynı havayı solumak istemiyorum ama soluyorum,buna inanmak istemiyorum ama bilim dünyası atmosferdeki O2 paylaştığımızı söylüyor en azında bu kesin ama ya ilk çağda olsaydık buna inanmak isticektim çünkü kanıtlıyamıyordum...
-
Z-CHAN bu tarz konuarı açmaktan bıkmadın usanmadın nereye varmka ıstedıgını almıyorum artık ... bırak ateist olan olsun ısıtıp ısıtıp aynı şeyleri yazıyorsun...
-
senin psikolojik sorunlar var.insan delirdigini kendi anlayamazmış (şizofreni) vs. en yakın zamanda tedavi olman lazım.içinde bulundugun durum belli bir sürece dayalı şuanda ataist daha sonra stanist vs...