Tanrı Neden Gereklidir Veya Gereklimidir?
-
Konuyu izah etmeden önce bir açıklama yapmayı uygun görüyorum. Amacım kimseyi rencide etmek değildir.Aksine biraz beyin jimnastiği yaparak, öncelikle kendi kuşkularımı ve daha sonra da çevremde ki birçok arkadaşımın kuşkularını gidermeye çalışma amacındayım.
Öncelikle şunu herkes kabul ediyor ki insan doğası gereği güçlü olmak istiyor.Tarihsel süreç incelendiğinde gerek fiziksel güç, gerek bilgi üretimi sağlayan zihinsel güç ve gerekse liderlik anlamında karizmatik güçleri olan insanlar hep toplumun önünde olmuşlardır.Toplumları yönlendirmiş ve yönetmişlerdir.
Fakat zaman içinde daha büyük bir güçün farkına varmışlardır.Ucu bucağı olmayan, şehirler kurup yıkmayı sağlayan sonsuz bir güç.Yani akıl!.
Bu gücün farkına varmış olan toplumlar bulundukları ortamı ve zamanı daha iyi irdelemeye çalışmışlar ve bilgi ummanında boğulmuşlardır.Çünkü şuan ki teknolojik gelişmler ışığında bile bilmediklerimiz, bildiklerimizden fersah fersah fazladır.
İşte bence burda bazı kırılmalar başlamıştır.İnsanoğlunun elde ettiği gücün dehşetine kapılması ve sığınma duygusuyla kendinden taraf olan ve daha güçlü olan bir olgu geliştirmeye çalışmıştır.
Mu,Atlantis,Mısır,Aztek,Maya gibi çok ileri gitmiş olan uygarlıklar bile sığınma güdüsüyle İnsanlığı yaratmış Tanrılarını Yaratmışlarıdır.
İlahi kabul edilen kitapların birbirinin tekrarı olduğunu ve ilk ilahi dinin ilk ilahi kitabı olan Tevrat'ın Sümer tabletlerinin birebir kopyası olduğunu düşünürsek; Eski atalarımızın yaşadığı korkuları yaşıyoruz.Onların yarattığı tanrıya veya tanrılara tapınıyoruz.
Peki bütün sebep bu olabilir mi?
Hayır.Çünkü dogmatik bilgi yığınları zamanla din boyutu kazanır,ibadetler ve farklı ritüeller ile de kendini yeniler.İnsanların ölüm ve sonrası ile ilgili merakları ve korkuları üzerine oluşturduğu ödül-ceza sistemiyle de kendine bağlar.Dinler tarihinin 4000 yıla yakın olduğunu düşünürsek de bu dogmatik unsurların kemikleşmesi de gayet normal görünüyor...
Lafı uzatmak istemiyorum.Benim görüşlerim bunlar.Sizden de düşünerek fikirlerinizi iletmenizi rica ediyorum.
Saygılarımla
-
gerekli değildir ? ( töbe töbe) ee ne değişti hocam bu bizim hattimizemi düşmüş. Varolan birşeyin gerekli olması veya olmaması ki özellikle bu tartıştığın birşey seni yaratansa bu nasıl bir yazı anlamadım gitti
-
Tanrı neden gereklidir ? : Her insanın içinde , birşeye sığınma kendinden güçlü doğa üstü birşeye inanma sığınma arzusu vardır
(bir nevi duyum , istek zayıf nokta yani )
Tanrı gereklimidir ? : buna 2 cevap verebiliriz toplumdan insandan insana göre değişir
cvplar
Gereklidir : her insan birşeye inanmak ister , tanrı korkusu (cehennem azabı korkusu vb. ) şeyler toplumu kötülüğe değil iğiliğe gitmesi şeklinde iter,
2 İnsanlar cevaplarını bilmedikleri şeyleri tanrıda din de ve doğa üstü gücler de bulmaya çalışır
örn dünya nasıl yaratıldı ? ( bilim adamları bu gibi bir sürü soruya uzun süren yıllar cevap aramaya çalışırken ) din ve tanrı unsurları direk cvp olarak gösterilir
- vs vs gider burası insani ihtiyaçlar korkular ve toplumu kontrol aracı olarak kullanmak üzere din ve tanrı gereklidir --
Gerekli değildir: Kendini ve dünyayı tanıyıip bilen , neyin doğru neyin yanlış oldunu bilen insanlar için din gerekli değildir çünki iyilik yapıp iyi yaşamak için
din veya tanrı gerekli değildir , sadece vicdan meselesidir.
bu konuya herkez kendine göre cvp vericektir ama kısaca böyle Bir Ateist olarak daha eşit cvplar veremezdim ztn =)
-
HanDsomE bunu yazdı:
-----------------------------
gerekli değildir ? ( töbe töbe) ee ne değişti hocam bu bizim hattimizemi düşmüş. Varolan birşeyin gerekli olması veya olmaması ki özellikle bu tartıştığın birşey seni yaratansa bu nasıl bir yazı anlamadım gitti
Var olup olmadığını bile tam bilmediğimiz bir güçten bahsediyorsak iki kez düşünmeliyiz.Bu sizi inançsızlığa götürmez.Eğer aksi tezleriniz güçlüyse inancınızı kuvvetlendirir.Saygılarımla
-
HanDsomE bunu yazdı:
-----------------------------ne alakası var ? inanç inançtır olup olmadı kanıtlanamaz sadece inanılır ( karşılıksız veya cennet arzusu için )
biraz ortadan bakmaya çalışın böyle şeylere
-
bu soru biraz abes kaçmış gibi geldi.
cevaplamak tehlikeli gibi geldi bana ayrıca tanrı varmıdır yokmudur sorusunu sorsan daha ii olurdu sanırım
-
AyT bunu yazdı:
-----------------------------bu soru biraz abes kaçmış gibi geldi.
cevaplamak tehlikeli gibi geldi bana ayrıca tanrı varmıdır yokmudur sorusunu sorsan daha ii olurdu sanırım
-----------------------------o soruyu kime sorucaksın ? öbür tarafa gidip gelen birini gördün mü xD Tanrı yanılgısı insanlar tarafından çıkarıldı başka bişi tarafından değil
Tarih boyunca insanlar illaki birşey lere inanmak istediler putlara taptular taşlara ateşe suya güneşe yok aşk tanrısı hades mades zeus
buraya kadar geldi 3 tane adam gibi din kaldı bunlarda zamanla yok olup gidicek = )
-
Fazla kurcalama bunları hoca kafayı yiyeceksin :/ Sadece kork,diğer tarafı düşün ve kork
-
Samimiyetle söylüyorum insanlar kendi kendine yaratılsaydı hiç gerek kalmazdı tanrıya..
-
UploaDeR bunu yazdı:
-----------------------------AyT bunu yazdı:
-----------------------------bu soru biraz abes kaçmış gibi geldi.
-----------------------------o soruyu kime sorucaksın ? öbür tarafa gidip gelen birini gördün mü xD Tanrı yanılgısı insanlar tarafından çıkarıldı başka bişi tarafından değil
Tarih boyunca insanlar illaki birşey lere inanmak istediler putlara taptular taşlara ateşe suya güneşe yok aşk tanrısı hades mades zeus
buraya kadar geldi 3 tane adam gibi din kaldı bunlarda zamanla yok olup gidicek = )
-----------------------------o zaman sana kendi cvp bını veriyiim bu cvp ı verirken izlediğim yollarıda
önce düşündüm tanrı varmı yok ve dedim ki tanrı tabiki de var
sonra eğer tanrı varsa gerekliliği varmıdır? dedim ve yine çekinmeden tabiki cevabını da söylüyorum..
-
Andrei bunu yazdı:
Fazla kurcalama bunları hoca kafayı yiyeceksin :/ Sadece kork,diğer tarafı düşün ve kork
-----------------------------varmı yokmu diye düşünürsen varlığına hiç bir kanıt olmadını görürsün şuan o sözü edilen hiç bir mucize nin kanıtı olmadığı gibi bir çoğunun tesadüflere ve abartmalara dayalı oldunu görürsünüz ama inanmaya bağlı bu ne taraftan baktına ben ortadan bakıoyurm ve şuan için tüm dinleri yok sayıyorum çünki gerçekçi deil ve toplum kontrolü için kullanılıyorlar sadece örn müslümanlık araplar örn hıristiyanlık avrupa kilise bağış savaş için
yani nedir bir toplumu kontrol aracı istersen imana getir savaştır istersen para topla =) istersen fettoş gibi sümür