Web / Grafik Tasarım Anılarınız
-
kullanıcı ne istediğini bilmez (: ayrıca bir yazılımın geliştirme sürecindeki her adımda kullanıcı ile iletişim halinde olmak lazım (:
-
sLeymN bunu yazdıkullanıcı ne istediğini bilmez (: ayrıca bir yazılımın geliştirme sürecindeki her adımda kullanıcı ile iletişim halinde olmak lazım (:
O zaman o iş bitmez. Web tasarım şu şekilde yapılmalı,
- mutlaka kullanıcı ile yazılı (email de olur) bir teklif ve sözleşme yapılarak başlamalı
- başlangıçta ne ödeneceği, bitişte ne ödeneceği bu sözleşmede olmalı.
- tasarımın maksimum kaç kere değiştirilebileceği (3 falan iyidir) bu sözleşmede yazmalı. Nasıl güvenecez derse eski tasarımları referans olarak gösterin beğenirse başlayın.
- O sözleşmede yazan herşey için ek ücret istenmeli, müşteri elbette bundan hoşlanmayacak ama sonradan ayıp olmasın diye saç baş yolmaktan çok daha iyidir.
- Sözleşmede bol bol müşterinin anlamayacağı teknik terim kullanılmalı o zaman daha az müdahale etme ihtiyacı duyuyorlar
- Mümkünse hosting tarafına bulaşılmamalı ama bu çok zor çünkü illaki isteyecekler, burada adamın %1 offline olabileceği açıkça belirtilmeli. bu süreyi geçersede alacağı maksimum şeyin hosting ücreti olacağı dilerse başkasıyla çalışabileceği belirtilmeli.
- İnanmamanız gerekenler
- Bu işi ucuza yapınca arkadan birsürü iş gelecek sırada burayı görüp yönlendireceğimiz birsürü adam yada bundan sonra birsürü websitesi ihtiyacımız olacak.
- Teklif/Sözleşme için zamanımız yok bunun çok acil 1 haftaya bitmesi gerekiyor (1 hafta sonra vazgeçtik diyenler bunlardır)
-
Ayrıca bütün şikayetleriniz bunlarsa pek birşey çekmemişsiniz anladığım kadarıyla =) daha çok söven insanlar olur diye bekliyordum.
-
HolyOne bunu yazdı
Ayrıca bütün şikayetleriniz bunlarsa pek birşey çekmemişsiniz anladığım kadarıyla =) daha çok söven insanlar olur diye bekliyordum.
Hocam ben de senin yaşadıklarını anlatmanı bekliyordum. Biraz anlat hem okuması da eğlenceli olur hem bizlere ders olur hem de sen için dökersin rahatlarsın.
-
HolyOne bunu yazdısLeymN bunu yazdıkullanıcı ne istediğini bilmez (: ayrıca bir yazılımın geliştirme sürecindeki her adımda kullanıcı ile iletişim halinde olmak lazım (:
O zaman o iş bitmez. Web tasarım şu şekilde yapılmalı,
- mutlaka kullanıcı ile yazılı (email de olur) bir teklif ve sözleşme yapılarak başlamalı
- başlangıçta ne ödeneceği, bitişte ne ödeneceği bu sözleşmede olmalı.
- tasarımın maksimum kaç kere değiştirilebileceği (3 falan iyidir) bu sözleşmede yazmalı. Nasıl güvenecez derse eski tasarımları referans olarak gösterin beğenirse başlayın.
- O sözleşmede yazan herşey için ek ücret istenmeli, müşteri elbette bundan hoşlanmayacak ama sonradan ayıp olmasın diye saç baş yolmaktan çok daha iyidir.
- Sözleşmede bol bol müşterinin anlamayacağı teknik terim kullanılmalı o zaman daha az müdahale etme ihtiyacı duyuyorlar
- Mümkünse hosting tarafına bulaşılmamalı ama bu çok zor çünkü illaki isteyecekler, burada adamın %1 offline olabileceği açıkça belirtilmeli. bu süreyi geçersede alacağı maksimum şeyin hosting ücreti olacağı dilerse başkasıyla çalışabileceği belirtilmeli.
- İnanmamanız gerekenler
- Bu işi ucuza yapınca arkadan birsürü iş gelecek sırada burayı görüp yönlendireceğimiz birsürü adam yada bundan sonra birsürü websitesi ihtiyacımız olacak.
- Teklif/Sözleşme için zamanımız yok bunun çok acil 1 haftaya bitmesi gerekiyor (1 hafta sonra vazgeçtik diyenler bunlardır)
Hocam bence sözleşme kısmı başlı basına bir mühendislik dali (: ama iletişim şart. -
pekii,örnek bir sözleşme var mı elinizde holyone hocam? ya da diğer müridler
-
başlangıçtaki tasarımdan sonra 8 defa tasarımı yeniden yapıp HTML&CSS kodlayıp ve her yaptığım için para aldım son olarak değişiklik isteseydi yapmayacaktım işi :) parasını aldığım halde 5 ay sürdü resmen çok sıkıntı değil ama tasarımı onaylayıp 8 farklı şey yapmak çok sorun arkadaş birde yeniden yapalım diyip para talep edince hiç çekinmeden parası sorun değil öğleden sonra hesabınıza yatırırım diyor :) böyle müşteriye can kurban lakin ona harcadığım vakti daha faydalı şeylere harcardım
-
temizlik firmasının tasarımını yaptım adamların ofisine gittim tasarımı göstermeye , karşımdaki insanlar interneti google olarak bilen tipler;
şimdi kardeş şu logo hafiften yansıma ver alttan gölge olsun ama böyle su şeklinde dalgalansın
şurdaki temiz işçisi resmini karı koyalım ama elinde süpürge olmasın
mesela mesela site çok hızlı açılsın
ha bide bize ulaşında nasıl ulaşıyorlar bize , adres vermemişin oraya :S gibi gibi saçma sapan işi bilmeyen adamlara hendek atlatıyoz
birde kendi maceram var rus sitesinden tasarımı çalıp geliştirip yayına verdim adamlar beni bulmuş tebrik ettiler :D
-
-
site yapıp para kazanmışlığım yok çok.. anca bi tanıdık gelip rica ederse paramı alır yaparım o ayrı konuda.. bigün bi arkadaş geldi xxx yer site istiyomuş dedi, söz vermişte vs.. neyse gittik konuşalım ne istiyomuş diye, ne istediğini bi kendi biliyo heralde :) logo felanda yeniden çizilcekl vs dedi ona da tamam dedim.. sora site olarak nası bişey istediğini sordum konuştuk derken, dükkana gelen ünlülerin resimlerini fln verdiler bunları mutlaka koy diye..
neyse.. ne istediklerini felan konuşuyoduk ki adam bi başladı arayan bende adı soyadı adresiyle gözüksün siparişini girsin vs vs hede hödö 15dk anlattı, gelde anlat şmdi adama, müşteri seni daha önce aradığında kaydedersin çıkar adı soyadı vs.. dedim bu tasarım değilki otomasyon istiyonuz resmen :D tutturdu illa bundan istiyorum diye, dedim benim bunu yapıcak vaktim yok işim gücüm var illa istiyosan birini yollarım.. fiyat olarakta yanlış olmasın 75 lira mı 100 lriamı 150 lira mı ne bişi vericekmiş :) dedim senin bu istediklerini yapana kadar bilgisayar başında yediğim içtiğim cips kola zaten 100 lira tutar :D
neyse o kısımdan vazgeçirdim sadece mekanın sitesini yapıcaz diye anlaştık, 500 liraya sitesini yapıcaktım.. gene tasarım konuşurken birden "ya tasarım zaten hazır" dedi.. e dedim ben niye burdayım tasarımınız vs hazırsa ben ne diye geldim, nerde tasarım bi gösterin dedim, açtı dükkana gelen ünlülerin resimlerini gsöterdim.. bu mu dedim istediğiniz tasarımınız? hee bunlar işte dedi.. iki saat anlaatım neyin ne olduğunu vs , e taam işte bunları koycan zaten sayfaya, tasarımda bunlar olcak dedi inatla.. oldu o zaman haftaya ararım ben sizi öyle gelirim dedim..
dahada ne aradım ne sordum ne de gittim yanına :) nasılsa yapsamda 30bin tane şey isticekti ekstradan hiç uğraşamam :D
edit : bide ben ona bu istediğiniz şöyle olmaz böyle olur dedikçe klasik Türk tipi olarak "aynından kaynımda var" a bağladı gittikçe. şu arkadaşın tükanda var bundan var şundan var.. adam istiyo ki hangi numara ararsa arasın , arayanın adı soyadı adres bilgileri felan bilgisayarda olcak direk siparişler oraya gitçek :D