folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Alevilik Inanci Ve Mezheblere Kuranî Yaklasim Ve Ortak Cözüm

Alevilik Inanci Ve Mezheblere Kuranî Yaklasim Ve Ortak Cözüm

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    IsLaMiC_ForCe
    IsLaMiC_ForCe's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    golgeler yazdi:
    ARKADASLAR LÜTFEN BUNU Bİ OKUYUN ...
    Tmm herşey güzel ama kimse neden namazdan ve Camiden uzaklasıldıını belirtememiş ben bu konuya cok kafamı takmıstım ve ciddi olanaklarda azcık arastırdım konuyu baştan sona anlatmıcam sadece namaz olayı...

Hz.Osman Taraftarları Hz.Ali halife olduğunda Hz.Aliyi ÖLdürüp cesedini Caminin Önüne Atmışlardır...Bunu Gören Ali Yandaşları Kendilerine Rest sayarak Camiye gitmeyip kendi evlerinde namaz kılmaya dewam ederler ama tabi böylece cemaatten uzak namazdan soğurlar ve "İbadet gösterişle değil İnsanın içinde ibadet olması lazım" derler ve namazdan uzaklaşırlar hatta Bir Alevi büyüğün bi dötlüğü :

"Bütün Evren semah döner.
    Aşkından Ateşler yanar..
    Aslına Ermektir Hüner..
    Beş Vakitle Avunmayız..."
    Sonraki dönemlerdeki alevi kuşaklar ibadetti müzik eşiliğinde semah dönerek devam ettirirler tabi bu her müzikle olmaz orda calınan bağlamadaki melodiler dini semah ve deyişleri temsil eder...Aleviliğin asıl temeli sevgi ve insan eşitliğidir...Asla şiddet ten yana değildirler yanlış yapan insanları bilinclendirmek amacındadırlar...
    (Not: Alevi olduumu sanmayın değilim sadece arastırmalarım..:)

============================0

Simdi insanlar bunu anlamiyorlar herhalde, Alevisi Sünnisi kendisine ne kimlik edinmisse, (aslinda dogrusu atalari kendisine ne miras birakmissa) bir sorunumuz varsa bir ortak payda aramali ve o zeminde cözmeliyiz.. hepimizin ortak paydasi var, müslümaniz ve Kutsal Kitaba inaniyoruz.. Simdi sorunlara da Kuran perspektifinden yaklasarak sorunlari cözebilecegimize inaniyoruz..

Sen namazi kabul etmeyen Alevi anlayisinin neden bu düsünceye sahip oldugunu -ama öyle ama böyle- kendi arastirmalarin(!) dogrultusunda belirtmissin.. Eger hicbir kriterin yoksa sadece insani degerler acisindan bakarsak olaya bir insan namaz kilmiyorsa banane? Ya da insanlara ne? Ama bir insan ya da bir toplum ben Kuran'a inaniyorum diyorsa, ancak söz ve eylemlerinde zitliklar iceriyorsa, Kuran, her inananina bir olmak, ayrilmamak, kardeslik gibi misyonlar biciyorsa o zaman söyleyecek sözlerimiz olmali.. Biz bugün burada bunu konusuyor tartisiyoruz.. Ama kriterimiz beseri degerler degil, bu konudaki tek söz hakki olan kutsal metin; Kuran..

Belki ben ve benim gibi düsünenler yanlistir, hakikaten Kuran'da apacik bir namaz ibadeti yoktur, Sünni egemen anlayis bir algilama saptirmasi yaparak bunu normalize etmistir, ben bunlari söyleyecek ve bunu Kuran'dan destekleyecek bir Alevi kardesimi bekliyorum, inanin bu olgunluga sahibim ve her müslümanin olmasi gerektigine inaniyorum.. Hz Muhammed gelene kadar da Mekkeli putperestler Ibrahim'in hak yolunda yürüdüklerini saniyorlardi..

Ayrica ne güzelde anlatiyorsun :) rest saymislardir, camiye gitmemislerdir, evde kilmislardir, sonra sogumuslardir, birden sunu demek akillarina gelir: "hey! ibadet gösteris degildir, insanin icindedir, hadi birbirimize dönelim" ve namazdan uzaklasirlar..

Emin ol bu kadar basit degil.. basit olmayan ayni zamanda üzücü bir konu daha var.. Kuran insanlara, zanna uymamalarini, zan ile hareketin yanlis oldugunu söyler, ben burada dogru bir sey yaptigima inanarak biraz zanna bulasacagim.. Kardesim, sen kanimca Alevisin.. Bilmiyorum benim mi sezgilerim kuvvetli, bunu cok iyi analiz edebiliyorum.. "Alevi oldugumu sanmayin degilim sadece arastirmalarim" diye yazman, kimliginden cekinmen, sıkılman aslinda hepimizin bir ayibi.. Niye böyle bir sey yazma geregi duyuyorsun onu anlayamadim.. Böyle, namazdan uzaklasmayi mesrulastirmaya calisan tavrin, konuya cok kafani takmis olman da azcik arastirma ile namaz olayini ögrendigini söylemen, ama tipik bir vatandas riza sezgisi disavurman, bana seni ele verdi.. Sonundaki Aleviligin temelindeki düsünceler ile Aleviligin güzel taraflarini göstermeye calisman (ki kuskusuz bu böyle) hep ayni telastaki insanlarin farkinda olmadan disa vurdugu reaksiyonlardir..

Genelde insanlarin bu reaksiyonunu cözemiyorum, yani cok iyi cözüyorum, cözemedigimden kastim su; insanlar kendileri neden cözemiyor? Tamam diyelim ki Alevi degil bir Sünnisin, neden bunu yazma geregi duydun, yine ayni telas ve düsünce, ayni panik ve inkar düsüncesi.. Alevi olsaydin ne olurdu, yani biz senin "Alevi olduunu" düsünsek ne olur ki? Ne icin bir uyari yazma geregi duyuyorsun? Iste Alevi de olsan Sünni de olsan ortadaki bariz bir sorun..

Kendi insanini yabancilastiran, ötekilestiren, öbürlestiren anlayisin ayibi.. Kafamizda Alevi deyince cagrisim yapan degerler var, ve sen bu degerlerin "ben Aleviyim" dediginde pat diye üstüne yapistirilmasindan cekiniyorsun.. bu "ben dindarim"da da, "ben Kürt kökenliyim"de de, "ben namaz kiliyorum"da da, "ben Aleviyim"de de yasanan, eskiden farkli kimliklerde de bulunan bu zihniyet, kendisinden cekinen bireyler yaratiyor, ironiye bakin ki sonra ülkesine bir seyler vermesi bekleniyor..

Eger zannda bulunduysam beni affet, ama düsündügüm ve sezdigim dogru ise, cikip burada delikanli gibi kendini haykir, sana da, dogru bildigini söylemeyi temel siar edinmis Alevi kimligine de bu yakisir..

Selametle.. ;)

"Oku! Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı alak'tan yaratmıştır. Oku, Rabbin sonsuz iyilikler sahibidir. İnsana bilmediklerini, ve kalemle öğreten, O'dur."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    IsLaMiC_ForCe
    IsLaMiC_ForCe's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    multiyano yazdi:
    beyler bu konuyu kapatın istersenız.İslam Ve Tarihin araştırması İçinden Çıkmak Zordur

==================

:) multiyano sen neden böyle yerinde duramiyorsun? neden eteklerin tutusuyor, neden rahatsiz oluyorsun? insanlar burada bir seyler konusup tartisiyor, insanlara konuyu kapatmayi, tarihin icinden cikilmasi zor oldugunu hatirlatarak mi ögütlüyorsun?

Bugüne kadar hep icine giremeye giremeye iceride neler oldu bir bilsen? Sen ve senin gibilerin zihniyetleriyle ugrasiyoruz simdi..

Eminim ki konuyu tartismamaya tesvik eden yazdiklarini ortalama bir zekaya sahip herkes, asil düsünceni ne kadar komik ve korkakca ortaya koydugunu sezebiliyordur.. senin (profilinde) 21 yasinda olduguna inanmiyorum..

Insanlar kendileri karar vereceklerdir, ne derin ne zor ne kolay.. Gecen uyari olsun diye ip'ni banlatmistim, bu sefer tamamen banlamak zorunda kalacagim.. Böyle basit sabotaj denemelerinle amacina ulasamazsin..

"Oku! Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı alak'tan yaratmıştır. Oku, Rabbin sonsuz iyilikler sahibidir. İnsana bilmediklerini, ve kalemle öğreten, O'dur."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hypnotize
    Hypnotize's avatar
    Erkek
    musadenizle gece konuya bende katilmak istiyorum az once gayet uzun bi yazi yazmistim. vakit darligindan yeniden yazamayacagim kusura bakmayin.

tamam peki hersey guzel yasamdaki gunler gecici dostlar neki hersey ayni umutsa yalan yani bitebilir yani gorebilir seni bugun allah yani dogabilir icinde melek yada seni gorebilir bu gece seytan yani dogabilir icinde iblis
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    multiyano
    multiyano's avatar
    Erkek
    Ben Avrat değilimki eteğim tutuşsun sapına değil köküne kadar erkeğim benım gercek yaşım 22 sana yanalan borcum yok yaşıma ınan muyormuş ne alakası varsa konuyla.
    Sen ve Senin gibilerın bır yarası varkı benım yazdıklarıma alınıyosunuz. Form alevılık ve Kürtlükle doldu taştı konular.sürekli sen başta olmak uzere uzun uzun yazılar yazıp bişeyler anlatmaya çalışıyosunuz.bu konular hakkında ama booş bunlar booooş kim kimim ne bok olduğunu bılıyor
    Her kelimenın sonunda bana senın banlayacağım dıyosun çokktaa sikimde a.q senın banlayıp banlamam çokta önemli demekki guzel şeyler yazıyorum gerçeklerı konuşuyorum ki yaranaa tuz basıyorum kı sende banlayacan haa gulerım ben bunaa :))hihihihiiiihi..Elinde gelenı yap banlıyormusun ne .ok yıyosan yeee benım dunya sıkımde değil kı senın banlaman benım sıkımde olacak

imza
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hypnotize
    Hypnotize's avatar
    Erkek
    su zamanlarda alevi sunni kavgalarini cikaran sahislar var. hani bolucu orgut pkk gibi. mutiyano seninde bnlardan farkin yok. ortalik karistirmaktan baska birseye yaramiyorsun. farkindaysan senin gibi kor cahilleri aydinlatma amacli acilmis bilgi ve fikir anlatilan bi baslik bu. peki sen ne yapiyorsun? ayrica herkez kimin ne bok oldugunu biliyor derken kastin kim? alevilermi ? sunnilermi ? senin su anda yaptign seye gercekten cok guldum. eziklik icindesin. kimsenin yarasina tuz bastigin yok. ve yazilarinda gercekleri icermiyor. bu yuzden bence bir daha birsey yazma buraya.

tamam peki hersey guzel yasamdaki gunler gecici dostlar neki hersey ayni umutsa yalan yani bitebilir yani gorebilir seni bugun allah yani dogabilir icinde melek yada seni gorebilir bu gece seytan yani dogabilir icinde iblis
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hypnotize
    Hypnotize's avatar
    Erkek
    ayrica aranizda alevi varmi yokmu bilmiyorum. veya aleviligi tam anlamiyla bilen varmi ? mesela benm herzaman dikkatimi cekmistir. bi arkadasimizda belirtmis. aleviler namaz kilmaz oruc tutmaz. ( yada orucu farkli zamanda tutar. namazi farkli sekilde kilar ) benim bildigim oyle alevi insanlar varki. RAMAZAN ayinda oruclarini tam tutar. MUHARREM ayinda aleviligin gerektirdigi orucunu tam tutar. 5 vakit namazini kilar. maalesef alevilikte aslini artik korumuyor. zaman gectikce hersey deforme oluyor ve degisiyor. tamam belgelere dayanarak yola cikiyorsunuz cok guzel. kulaktan dogma yazilara musade etmiyorsunuz buda cok iyi. fakat alevilik bildiginiz gibi sapkinlasmis bir mezhep yada topluluk degildir. elimde bir yazi vardi. eger bulursam tam olarak size yazarim bunu. alevilerin sunnilerden cok az bi farki vardir. sunniler ne yaparsa alevilerde aynisi yaparlar. + bunlara kendi inanclarinda olanlari eklerler. yanlisim varsa soyleyin haksizmiyim? daha bir cok sey yazmak istiyorum ama kotu ornekler var elimde ve cevremde. bunlari yazmama musade varsa anlatmak isterim... iyi gunler

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    IsLaMiC_ForCe
    IsLaMiC_ForCe's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    tamam multiyano, senin bu bol hikmetli (!) cevabina karsilik ben bir sey yapmiyorum, silmiyorum da ibret olmasi adina, insanlar karar versin, her mesaj yazan lütfen ricam multiyanonun bu tavri ile de ilgili bir cümle yazsin, cok degil sadece bir cümle, fazlasi fazla sanirim.. :)

insanlarin konular konustugunu ama bos oldugunu söylüyorsun, simdi ne yapalim sen bos dedin diye susalim mi? sirf verdigin hicbir mantiga dayanmayan itirazlarin bile dogrucu degil tipik bazi seylerin özgürce ve acikca konusulmasindan rahatsiz olan sansürcü yobaz bir mukallit oldugunu gösteriyor.. sen bir haftadir dilinde tüy bitti aman konusmayin aman kapatin bu konulari diye diye ama hala insanlar konusuyor, söyle bakalim insanlar mi kıt? yoksa sen mi kıt?? bir de evet 22 yasindayim demissin, evet olabilir de ben biyolojik yasini kastetmemistim :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    IsLaMiC_ForCe
    IsLaMiC_ForCe's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    Hypnotize bunu yazdı:

benim bildigim oyle alevi insanlar varki. RAMAZAN ayinda oruclarini tam tutar. MUHARREM ayinda aleviligin gerektirdigi orucunu tam tutar. 5 vakit namazini kilar. maalesef alevilikte aslini artik korumuyor. zaman gectikce hersey deforme oluyor ve degisiyor.

==================

selam dostum, merhaba.. iste benim tamamen Kurani olarak gördügüm Alevilik bu.. Yalniz ben bu sinifi Protestan-Alevi olarak siniflandiriyorum.. Protestan dememin sebebi, hicbir zaman bu sekilde yasayan insanlarin ritüelleriyle Aleviligin sesi olamamasi.. Su apacik bir sey ki (samimi Alevi kardeslerimizde bunu ortaya koyacaktir) Alevilik mezhebinde ne Ramazan orucu, ne de 3 ya da 5 vakitlik namaz bir farz olarak görülüyor.. Farkli bir yorum var ortada.. Iste bu yorumun Kuranî olup olmadigi, burada konustugumuz..

Yoksa bu sekilde yasayan ve Alevi kimligini koruyan biri, süphesiz kendisini Kurana uzaklikla suclayan bir Sünniden daha fazlasini yapmis olacaktir.. Gerçi yüzlerce binlerce üyeyiz, hiçbir Alevi arkadasimizin konuya katilip gerek kendi sesi, gerek -eger öyle istiyorsa- Alevi mezhebinin sesi olmamasi, konuya Alevi perspektifinden yorum katmamasi beni üzüyor.. Biraz daha aktivite, daha fazla uzlasi ve cözüm getirecektir inaniyorum..

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nukeshore
    nukeshore's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    kirlilikten uzak ve seviyeli bir baslik. varligin belli oldu islamic_force kardesim.
    kisisel olarak fikrim: sucu bucu diyrek isim olarak ele alip bu konularda bir gorus birligine varmak cidden imkanisz dercesinde zor. Kuran-i Kerim e uygun olup olmadigina bakilmali islamin sartlari yaptirimlari bellidir buna uygun degilse uygunlugunu tartismak abesttir.

Acikcasi alevilik hakkinda simdiye kadar kesin bir yargiya ulasmis degilim mezhep benzettim olmadi farkili bir din mi acaba dedim hatta bir irk gibi ozelliklere sahip diyerek bir irkda olabilir dedigim dahi oldu. En onemli sorun sartlanma ve on yargi olabilir veya sartlanmalar dogruda olabilir basligi dikkatle takip edecegim bu sorulara cevaplarda faydali oldugunu belirtmeliyim.

011011100111010101101011011001010111001101101000011011110111001001100101
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pillibebek
    pillibebek's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Daha önceki bir konuda Multiyanonun 21 yasında oLmadığına bende inanmamıştım ve art niyetLi oLduğunu beLirtmiştim.Bu konuya muLtiyano yazı yazdıkça yazmak istemedim.Ne demek istediğimi anLamıssınızdır umarım..
    ALeviLik günümüze sözLü ve yazıLı oLmak üzere iki kaynaktan uLaşmıştır.Sözlü gelenek nesilden nesile aktarılan bilgi ve uygulamalar ve Dedelerin günümüze ulaştırdığı bilgiler şeklinde günümüze ulaşmıştır.Sünni kitlelerin aksine eğitim kurumlarından yoksun kalan Aleviler inanç, gelenek ve kültürlerini daha çok bu yolla günümüze ulaştırmışlardır.Çevreyi temsil eden ve göçebe/ yarı göçebe kitlelerin oluşturduğu bu gruplar, resmi din anlayışına karşı bir dinsel anlayışı, yani heterodoksiyi temsil ediyorlar, toplumsal yapıları itibariyle, sünnî çevrelerin aksine, eğitim ve kültür kurumlarından yoksun bulunuyorlardı. Bektaşî dergâhlarında ise belli bir organizasyon bulunmaktaydı. Bu dergâhlarda bulunan bektaşî dervişleri ve onların nüfuzundaki kitleler, Ocakzade dedelerin faaliyette bulundukları kitlelerle kıyaslanmayacak ölçüde kurumlaşmış idiler.Ocakzade dedelerin faaliyette bulunduğu yerlerde yaşayan kitleler Bektaşî dergâhlarından daha farklı bir organizasyona tabi bulunmaktaydılar. Bu kitleler arasında, bilgiler, yazılı olmayan yani sözlü geleneğe dayalı bir şekilde nesilden nesile aktarılıyordu. Merkezi iktidarların bu kitleler üzerindeki baskısı ve zaman zaman gerçekleşen sürgünlerin yarattığı olumsuzluklar bu kitlelerin yaşamlarının her alanına yansımış, örneğin cem ayinleri büyük bir temkinle ve gizlilik içerisinde yapılır olmuştur.

Alevi Yol ve Erkânının günümüze ulaşmasının ikinci kaynağı ise yazılı kaynaklardır. Ancak bu kitlelerin sosyal yaşamlarının doğal bir sonucu olarak, sahip oldukları yazılı eserler de oldukça sınırlıdır.Oysa sünnî kesimler yüzyıllara yayılan zaman sürecinde medreseler ve şeyh-mürid ilişkisi çerçevesinde birçok eğitim kurumlarına sahip olmuş, bu şekilde yüzlerce eser kaleme alınmıştır. Bektaşi dergâhları eğitim faaliyetleri ve araçları bakımından da, ocakzade dedelere bağlı Alevilerle kıyaslanmayacak ölçüde kurumsallaşmış idiler.Dergahlarda yüzlerce cilt eser bulunurken Alevi köylerinde sadece Dede evlerinde elyazması kitaplar bulunurdu.
    Onun icin alevilik hakkında bilinenler söylenenler kısıtlıdır sınırlıdır.Her kafadan bir ses misali...

Hypnotize arkadasımız şöyle bişey demiş,

Gerçi yüzlerce binlerce üyeyiz, hiçbir Alevi arkadasimizin konuya katilip gerek kendi sesi, gerek -eger öyle istiyorsa- Alevi mezhebinin sesi olmamasi, konuya Alevi perspektifinden yorum katmamasi beni üzüyor.. Biraz daha aktivite, daha fazla uzlasi ve cözüm getirecektir inaniyorum..
    Bence cok hakLısın.Bu konuda biLe şunu gördüm.Kendince yorum yapanLar birşeyLer katmak isteyenLer biLe yazıLarının sonunda şöyLe bir cümLe kuLLanıyor ''Sakın aLevi oLduğumu sanmayın'' gibi.Buradan biLe insanLarın gözünün önüne ''aLevi'' deyince farkLı ve hoş oLmayan düşünceler geldiği kanısındayım...Ama şuna inanıyorum,bunun nedeni tamamen kulaktan doLma sözLer...
    Alevilerin aLLah,peygamber inancı yok diyenlerede Genc Abdalın bi şiirini okumaLarını isterim...

Dergahına geldim niyaz eyledim.

Medet Allâh, Yâ Muhammed, Yâ Ali.

Aşkın kitabından avaz eyledim.

Nideyim sefâyı, zevki dünyada,

Budur murâdımız ind-i Hudâ'da.

Yarın mahşer günü koyma cezâda,

Niyazım var üstâdıma, pirime.

Salavât eylerim destigirime.

Katarından, dîdârından ayırma.