folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Alevilik Inanci Ve Mezheblere Kuranî Yaklasim Ve Ortak Cözüm



Alevilik Inanci Ve Mezheblere Kuranî Yaklasim Ve Ortak Cözüm

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ridvan
    ridvan's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ocak/2006
    Erkek
    abi böyle saçma şey olmaz laz da alevide kürt de birdir unutmayınki her ırkın da bir kanı bozuğu çıkar

    ylnzefe
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aacemmi
    aacemmi's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2003
    Erkek
    Arkadaşlar...

    Yukarıda yapılan yorumları okuduğum kadarıyla arkadaşlarımın arasında mezhepsel bir çekişme söz konusu... İslam Dini'nde mezheplerin yeri nedir? Bunu biliyor muyuz arkadaşlar??? Allah Kur'an-ı Kerim'de mezhepleşmeyi kesin olarak yasaklamıştır...

    Örnek :

    Dinlerini parça parça edip hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara yapıp ettiklerini haber verecektir.

    6 Enam Suresi 159

    Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra çekişmeye girip fırkalar (mezhepler) halinde parçalananlar gibi olmayın.

    3 Ali İmran Suresi 105

    Hep birlikte Allah’ın ipine sarılın, fırkalara bölünüp ayrılmayın.

    3 Ali İmran Suresi 103

    Bazıları tarafından "hak" olduğu iddia edilen 4 mezhebin sünnetleri değil, farzları arasında da birçok fark olduğu gözönündedir... Bu konu ile ilgili uzun uzun yazılar yazmak isterdim ama buna vaktim yok... İşte incelemeniz için size bir kaynak : http://www.kurandakidin.net/

    Bu siteyi de inceledikten sonra alevilik sünnilik tartışması yapmak yerine, islamı en doğru nasıl yaşarız bunu tartışmak hepimiz için en mantıklısı ve en hayırlısı olacaktır...

    Yol uzun olabilir. Önemli olan yolun neresinde olduğumuzdur
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GolgeleR
    GolgeleR's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ekim/2005
    Erkek
    IsLaMiC_ForCe kardes Alevi Deilim Bağlama Calısım Nedeniyle Alevilerin içindeyim yani gittiğim saz evi felan alevi ve yakın dostlarım ve ben 5 sene siyaset içinde bulundum bu nedenle siyasi veya dinsel yönde arastırmalarım oldu...Tabiki Her söz ½100 doğru gercek olacak diye bi kaide yok altın alevi deilim diyerek kimliğimden sakınmak yerine kimliğimi belirtmek istedim yanlıs anlasılmıs bide ben namaz şartları vardır yazmıstım bi arkadas ben sanki namaz sartları yoktur yazmısım gibi beni suclama gibi bi olay yaratmıs tmm yani bende orda namazın şartları vardır yazdım ve cok ağır hastalık veya mecburiyet haric namaz kılınmalıdır yazdım arkadas da ben tersini yazmısım gibi beni suclamıs :):):):):):) cok güldüm arkadaslar burada Aleviliği tartısıyoruz kimin hangi müridin üste cıkıp cıkmayacağı söz konusu deil....!!!!!

    BAN
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NetBABA
    NetBABA's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Kasım/2005
    Erkek
    Merhaba değerli arkadaşlar.Bu konuyla bön özellikle çok ilgilenmye başladım son zamanlarda.Bende bir iki cümle yazmalıyım dedim ve yazıyorum .Yüce ALLAH ibadet etmemizi emretmiştir(Namaz.Kur'an.Oruç) ve bunun nasıl yapıldığını da peygamberimiz aracılığıyla betimlemiştir.Bunun haricinde ibadet şekilleri aramak beşeri olarak kendimizi tatmin etmekten ve kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir.Ha bunun haricinde adam hakketen ibadet etmeyi bilmiyordur samimidir yaptığı şeyde bir problem olmaz.Bu konuyla ilgili televizyon programların da bir sürü bilim adamı vs . çıkıyor amma bir net konuşmuyorlar."Kardeşim namaz kılmak.oruç tutmak.Zekat vermek"bunlar Allah'ın emirleridir başka alternatif aramayın diyen yoktur.Ha bunun da haricinde Alevi kardeşlerimiz Allah c.c'nin farz kıldığı ibadetleri yerine getirsinler.Onun harıcınde semah dönsünler.12 imamların orucunu tutsunlar bu onların bütün mezheplerden bu şahsi görüşüm üstün yapar.Hz. Ali namaz kılmıyormuy du? oruç tutmuyomuy du ?Madem hz. Ali den yanabir tutumdur alevilik neden hzAlinin yaptıkları yapılmıyor.Ayrıca Alevilerin önde gelen liderlerinden bazıları Alevilik islamın dışındadır diyip ortalığı karıştırmıyorlarmı?Bence insanları birbirlerine karşı kışkırtma var her iki taraftanda neyse hak varken beşeri iasteklerimize uyarak hatalar yapmayalım .

    Umudumu bu güne bağlamadım ki yarınım dan umutsuz olayım.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sanaldarbe
    sanaldarbe's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2005
    Erkek
    arkadaslar ben Aleviyim ve burda yazılan bazı saçma sapan gerçek dışı şeyler var ve duyup yazdıklarınız kulaktan dolma şeyler tabi gerçekleride var Aleviliği bu kadar merak ediyorsanız bugün Aleviliğin TV kanalı bile var açın ( CEM TV (uyduda) ve orda izleyin veya size yakın bir Cem Evine gidip sorun......size Aleviliği ve Aleviliğin nerden geldiğini büyül bir zevkle anlatırlar............


    şunuda unutmayalım ki BİZ TÜRKÜZ BİZİM İÇİN ALEVİSİ,SÜNLİSİ,LAZI,ÇERKEZİ,KÜRDÜ aynıdır ve her mezhebede saygım sonsuzdur
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hypnotize
    Hypnotize's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Aralık/2005
    Erkek
    benm annemde babamda ( dedelerimde ) alevi. yani sulalem alevi. ve ben insanlar icerisinde bugune kadar uc bes kisi disinda kimseye aleviyim demedim. dememe sebebimde aleviligin daha onceki yazimda belirttimmi belirtmedimmi tam hatirlamiyorum cok yanlis sekillerde anlatilmasi. oncelikle belki kotu ornekler olacak fakat herhangi bi art niyet aramayin yazilarimda. bir kac seye deyinmek istiyorum. kimse yazmamis bu konu hakknda.
    MUM SONDU : mum sondu olayini bilenler vardir bilmeyenler vardir. bu olayin asli osmanli zamaninda alevilere kendi aralarinda toplanma yasagi vardi. ve alevilerin cem evlerine surekli baskinlar yapiliyormus. bu baskinlardan dolayi kendi ibadetlerini yapamayan aleviler geceleri evlerde toplanip mum isigi esliginde gene nefes okuyup saz calip kendi aralarinda ( ibadet dersem dogru olurmu bilmiyorum ) yapmalari gerekenleri yapiyorlarmis. askerler bu evlere baskin yaptigindada mumlari ufleyerek karanlikta uyuyor susu veriyorlarmis. bu olayida oyle bi abarttilarki aile ici iliskiye kadar dusurduler. aleviler kesinlikle bu sekilde sapkin insanlar degillerdir. olmadilar olmazlarda.
    ABDEST ALMAZLAR : bu sacma soylentiyi kim cikarmistir bilmiyorum. fakat boyle birsey oldugunu ben hic cewremde ve ailemde gormedim. abdestimizi aliriz. namazimizi kilariz. ( benm namaz kilmisligim pek yoktur. eskiden cumaya giderdim bayram namazlari ve teravi namazi. haric )
    DU$ ALMAZLAR : boyle bi sacmalik varmidir ? insan du$ almadan ne kadar durur ? ben sahsen hergun aliyorum ve birgun dahi almazsam kendimi rahatsiz hissederim
    deginmek istedigim konular bunlardi. daha onceki yazimdada musadenizle yazmak istediklerim ve bazi orneklerim vardi demistim. simdi musadenizle bunlari yazmak istiyorum.
    universite ogrencisiyim. dolayisiyla herkesimden insanla ic iceyiz. bi ogrenci var. bu sahis kendini herkeze ben aleviyim diye tanitiyor. tamam bu kadarina eyvallah deriz. fakat bu cocugun bi sorunu var bu sahis afedersiniz ama kokuyor. bunun sebebide DU$ ALMAZLAR ornegindeki olayla biraz celiskide kaliyor. simdi bu cocuga herkez diyorki : abi kokuyorsun bi du$ al bi yikan bi kese attir bak herkez rahatsiz oluyor. ve bunlari diyenlerin aldiklari cevap : ben aleviyim. tahtaci alevisiyim. biz dus almayiz. bu nedir ? ve benm etrafimda benm alevi oldugumu bilmeyen insanlar bu geri zekalinin zirvaladiklarina bakaraktan aleviligi kotuluyorlar. ve bu herif gecen sene ilk donem okulun ulku ocagi reisidi. simdi dusunuyorumda acaba hani aleviler uzerine kurulan bi oyun gibi geliyor. herkeze alevileri kotu gosterme cabasindalarmi acaba ? bunun daha bir cok ornegi var. buyukbabam 70 yasinin ustunde. ve elinde bi nefes defteri var. kendi el yazisiyla yazdi. bu defteri butun cocuklarina ve torunlarina vermistir. o kadar guzel sozler varki. insan alevi olmasa bile bi hevesle okuyup ne guzelmis abi diyor. son olarak benden onceki yazida arkadasimiz gercekten guzel birsey demis. evinizde uydu varsa CEM TV yi izleyin. ordaki insanlar allah askiyla oyle bi toplanmislarki tuyleri diken diken eder. alevi yada sunni. her ikiside aynidir. ve farklari yoktur. aleviler biraz daha belki ibadet ediyorlar ( muharrem ayi orucu vs.vs.vs.. yanlis anlamayin aleviler daha inancli demek istemedim )

    tamam peki hersey guzel yasamdaki gunler gecici dostlar neki hersey ayni umutsa yalan yani bitebilir yani gorebilir seni bugun allah yani dogabilir icinde melek yada seni gorebilir bu gece seytan yani dogabilir icinde iblis
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    student
    student's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    Hypnotize arkadasa tesekkurler .aciklamalari ve verdigi ornek cok aydinlatici . aleviyim deyip alevileri kotuleyenler olabiliyormus.

    bu arada aacemmi arkadas verdigin ayetlerle mezheplerin alakasi yok.Hak mezhep denilen mezheplerin hicbiri farzlar ayetler hakkinda zit fikirli degil.ve hicbir mezhep imami benim dedigim dogru benim dedigimden baskasi yanlis dememistir hatta o mezhep imamlarinin bazi fetvalari onlarin ogrencileri tarafindan baska delillerle (ayet veya hadislerle ) degistirilmistir.
    Kur ani kerimde okudugun her ayetin ne zaman . kimler hakkinda ' indigini , onceki ve sonraki ayetlerle iliskisini bilmeden kafana gore yorum yapamazsin.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek
    pillibebek kardeş alevi değiliz derken sadece herhangi bir taraftan olmadığımızxı belirtiyoruz.
    kaldı ki ben burada multiyano gel pc pc ve o takımın haksız oldugunu dusunuorum...
    alevi kardeşleriimize kimse kotu gozle bakamaz!!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Criminal
    Criminal's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 25/Temmuz/2002
    Erkek
    multiyano'yu tam siteden banlattıracaktım saçmalıkları yüzünden, senin cevabını
    okudum Islamic_Force. Bu kadar gereksiz adamların bu forumda olması hepimizin
    daha az yazmasına neden oluyor ne yazık ki!
    Sonunda senin yazılarını toplayıp bir sitede yayınlayacağım, insanlar bilgi almak için
    ulaşsın diye! :)

    Hypnotize arkadaş namaz ve oruç'tan bahsetmiş. Aslında Anadolu Alevileri'nin
    büyük bir kısmı namaz kılmaz (sabah namazı haricinde ve onu da evlerinde
    yaparlar bir nevi tevazuya davranan bir davranış olarak addediyorum ibadetlerini
    gizlemelerini) ve Ramazan Ayı'nda oruç tutmazlar. Muharrem Ayı'nda tuttukları
    oruçta ise akşamdan akşama bir tas yoğurt ve bir dilim ekmek dışında birşey
    tüketmezler. Oruçları daha ağırdır ve tefekküre dalış olarak görülebilir.
    Hypnotize nickli arkadaşın dediğinin aksine Anadolu Alevileri, Ramazan Ayı'nda oruç
    tutan, 5 vakit namaz kılan ve sünni kesimin ibadetlerine benzer şekilde örtünen
    alevileri "düşkün" adıyla tanımladıkları, toplumdan dışladıkları geçmişte defalarca
    kez görülmüştür. Bunu kendini dışa kapatma olarak görebilirsiniz, Osmanlı
    Devleti'nin tarihi boyunca başlarına gelenleri düşünürsek şaşırtıcı bir durum değil
    bu öfke. Haklı bir öfke demiyorum tabii ki, önyargıları geçmişte bırakıp bir bütün
    olabilmek çok daha iyi bir çözümdür ama toplum bunun için yeterince
    olgunlaşmamıştır. Ne dersin Islamic_Force, belki İslamiyet'in de bir Rönesans ve
    Reform hareketine ihtiyacı vardır, kendi adıma ben bunu hoşnutlukla karşılardım.
    Ülkemizdeki farklı mezheplere mensup insanların, kör bir batıllıkla birbirlerinin
    adlarını yerden yere çalmalarındansa tercih edilesi bir seçenek bu...

    Herkesin gözünden kaçan, yada bilinçli olarak dikkat etmediği bir şey de, Anadolu
    Aleviliği'nin farklılığıdır. Zira, Anadolu Aleviliği'nin ibadet yöntemleri, bu inanca
    mensup insanların, geçmişteki Şamanist, Budist, Maniheist inançlarının az da olsa
    gölgesinde kaldıklarını göstermektedir. Zira, (yanılmıyorsam) Şamanizm'deki
    İnsan-Evren-Tanrı üçlemesi Anadolu Alevileri'nde Ali - Muhammed - Allah üçlemesi
    şeklinde hayat bulur, ki bu Gülbenkler'de dahi yer alan bir üçlemedir.
    Asıl form da şudur:
    "Ya Allah! Ya Muhammed! Ya Ali!" Önem sırasına göre söylenen bu sözler, derin bir
    inanç ve saygı öğesini içerir aslında. Dolayısıyla Anadolu Aleviliği'nde inancın,
    kültürün ve yaşam tarzının çok da etkisinde olduğunu kabul etmemiz gerekir. Daha
    önce bu konuda bilgilerinden yararlandığım Arap Alevileri de bu konuda
    hemfikirdirler.

    Sizin de farkettiğiniz gibi Aleviliği genel bazda değil yerel bazda ele almak gerekir.
    Bir kısım aleviler her sabah namaz kılıp, Muharrem Ayı'nda oruç tutarken; bir kısmı
    sadece Muharrem Ayı'nda oruç tutabiliyor; bir başka kısım ise 5 vakit namazını kılıp
    hem Ramazan hem de Muharrem Ayları'nda oruç tutabiliyor.

    Bunların hepsini aynı şekilde eleştirmek de kaçınılmaz olarak yanlı bir tutum haline
    geliyor.


    Alevi kelimesinin Ali'yi sevmekten geldiğini söyleyenler olduğu halde, Neden Ali değil
    de Alev kelimesini içerdiği ise başka bir tartışma konusu!

    Zira o zaman Alevi değil Alici veya Ali kelimesinden türeyen bir başka isim olması
    gerektiği yönünde kuvvetli bir kanaat var. Alevi çocukları arasında yaygınlıkla
    görülen Hasan, Hüseyin, Ali, Cem, Haydar isimlerinin yanında "Alev" isminin kız
    çocuklarında kullanılması bir başka şüpheyi doğuruyor. Aleviler aslında İslamiyet'i
    kabul eden Sabii'ler miydi?!

    Kuran-ı Kerim'de de inançları meşru inançlar arasında görülen Sabii'ler aslında
    Yıldızlar'a tapmaktaydılar ve Kabe de Satürn evi olarak onlar tarafından inşaa
    edilmişti. Kutubi sitte'de Hz. Muhammed'in de Sabii olarak tanındığının yazması bir
    başka tartışma konusu olsa da, bu tartışmamızın konusu değil.

    Alevi kelimesinin kökenindeki "Alev" Zerdüştilik ile arada bağ kurulmasına bile yol
    açıyor. Burada genel anlamda bir "Mecusilik" olup olmadığını tartışamam. Bunu
    iddia etmem bile küfr sayılabilir, en azından Islamic_Force bunu biliyor :)

    Ama esas şudur ki, Alevilik her bakımdan çok geniş kapsamda tartışılması gereken
    birşeydir. Zira bugünün Alevileri müslümanlığı kabul etmiş ve sünni inancına kimi
    zaman radikal gelen yollarla da olsa, tek olan Yaradan'a ibadet etmişler, onun
    kitabını kutsal olarak görmüşlerdir.

    Teoride İslam'dan ve onun inançsal düşüncesinden çıkmadıklarını unutmamanız
    gerekir. İslam'ın özünde olan iyilik ve güzellik, Aleviler'in yaşam felsefesinde hep
    hayat bulmuştur.
    "Can veririz, can almayız, biz canız!" Bunu betimleyen güzel bir özdeyiştir.

    Yıkanma mevzusunda söyleceklerim çok fazla değil, sünni mezhebi cinsel
    münasebetten sonra arınmak için yıkanmaktadırlar, Aleviler'in yıkanmaması ile ima
    edilen tamamıyla budur. Yani aleviler yıkanır, yalnızca cinsel münasebetten sonra
    arınmak için yıkanmazlar.

    Bir tanıdığımız espirili bir dille şunu söylemişti: "Biz niye seviştiksen sonra
    yıkanalım? Biz sevişmeden önce yıkanırız, temiz temiz daha güzel oluyor!" :)

    Mum söndü gibi aptalca bir şeye değinmek bile istemiyorum. Bu tarz iftiraların,
    riyakarca sözlerin hayat bulması İslam Dünyası için esef verici birşeydir!

    Elimden geldiğince yazılanların kapsamını genişletmeye çalıştım, bunun hepimiz için
    iyi olacağı kanaatini taşıyorum.
    Islamic, canım kardeşim, sakın hak yoluna geldiğimi düşünme. Ateistim. > Bu söz kimseyi kızdırmasın, sizin cevabını önemsemeyeceğim, bunu
    Islamic_Force'un hoş göreceğine inanmasaydım yazmazdım, birtek onu alakadar
    ediyor bu yüzden.

    Bilmek istersiniz, Alevi kökenli bir aileden geliyorum, anne ve baba tarafım Alevi.
    Bense ateistim. Nedeni sizi ilgilendirmiyor, sadece benimle alakalı ve hep öyle
    kalacak, bunu tartışmaya da niyetim yok.

    Tahtacı Alevisi olduğunu söylediğin arkadaşına benim adıma kafa atarsan
    sevinirim :) Tahtacı Alevileri böyle şeyleri yapmazlar. İftira etmesin!

    Sünni-Müslüman-Türk üzerine yazdığım yazıyı ve cevabı senin yeni başlığa açmanı
    istesem sakıncası olmaz değil mi Islamic? Yazdığın yazıyı ve içeriğini daha detaylı
    olarak tartışmayı hevesle bekliyorum. Sözlerinin arkasındayım, belki bir iki ufak
    ayrıntı dışında :)

    (Daimi imza : Yokluğun cehennemin öbür adıdır, üşüyorum kapama gözlerini.)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sanaldarbe
    sanaldarbe's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2005
    Erkek
    Alevi ismi nerden gelmiştir __?Hz.Ali yandaşları savas zamanında Hz.Ali nin evine giderlermiş ve halk arasında Ali evi Ali evi diye diye... ve bu giderek Alevi ismini almıştır.

    Bir arkadasımız yine saçma sapan seyler yazmış inanmayan-budist vs........
Toplam Hit: 14584 Toplam Mesaj: 62