Ashab-I Kehf Ve 300 Yılı Aşkın Uyuma Süresi
-
bu konu uzar gider.
ateistler sıze pamuk tıkamayacaklar mı? bunada cevap verin. :D
birde ne hikmetse cenaze namazı kılınmayan birine denk gelmedim, dirisi girmiyo camiye ama ölüsü mutlaka giriyor. ölürken musluman mı oluyo bu ataistler orayı çözemedim.
ayet var "sizin dininiz size, bizim dinimiz bize" diye. kardeş kardeş yaşayın işte :)
-
Allah göklerin ve yerin aydınlığıdır. Onun aydınlığının örneği: İçinde lamba bulunan bir oyuğa benzer. Lamba bir camın içerisindedir. O cam ise incimsi bir gezegen gibidir. Yakıtı, doğuya da, batıya da ait olmayan, bereketli bir zeytin ağacındandır. Bu ağacın yağı, neredeyse ateş dokunmasa bile aydınlık verir. Aydınlık üzerine aydınlıktır. Allah, dilediğini kendi aydınlığına yöneltip iletir. Allah insanlara örnekler verir. Allah her şeyi bilmektedir.
24 Nur Suresi 35Bu ayeti 200 sene okuyan insanları düşünün. hiç bir şey anlamazlardı. Şimdi bir ampulün varlığından bahsettiğini herkes anlayabiliyor. Aynı şekilde mucizevi Kur an da geçen bazı ayetlerde teknoloji geliştikçe bu demekki bundan bahsediyormuş diyebileceğiz. aslında o bölgenin ciddi incelenip,cesetlerin bulunup otopsi yapılması ile bilimde yeni keşifler yapılabilir diye düşünüyorum.
ayetlerde , ashabı kehfin sağa sola dönmesi ,hepsinin genç olması, uyanık gibi görünmeleri , görenlerin korku içinde kalması ve dahada önemlisi uyanıp tekrar uyuduklarında ölmeleri gibi ifadelerin derinlemesine incelenmesi gerekir. en basitinden bir ayının kış uykusuna yatması aylarca sürüyor. o kadar hantal ve ağır vücut gereksinimlerini karşılayabiliyor.
300 yıl azımsanacak bir rakam değil. bilimsel olarakta şu an ki verilerle imkansız. beyinde hiç bir zaman kullanılamayan pc lerin uyku modu gibi gizli program olabilirmi? bu program vücudun ve hücrenin tüm fonksiyonlarını programlayabilirmi ? görünüşlerinin korkunç olması vücudun gizli programları ile ürettiği hormonun ortaya çıkardığı garip bir cilt görüntüsü olabilirmi ? yada dondurulmuş et gibi tazeliğini koruyan ancak donmadan bunun olmasını aynı pozisyonda sağlayacak birşeyler olabilirmi? mağaranın jeolojik yapısı itibarı ile mısır pramitleri gibi 3 te bir yükseklikteki durumun daha hatasızı burda olmuş olabilirmi? o anda mağara içinde bulunan gaz vb şeylerin incelenerek hiç bir şeyin bozulmamasını sağlayan birşeyler olabilirmi? belki duymuşunuzdur . hangi ilde hatırlamıyorum içine patates konan bir mağara var aylarca ilk konduğu gibi duruyor .
-
aq bayılıyorum bu siteye ya..
heyecanla takip ediyorum.
-
gecenin 2 bucuğu fırına gittim ekmek aldım çay yaptım çikolatamı ekmek arası yaptım bu arada yazılanları okudum sonra dedim ki :önceden de tartışılıyordu ve bu tartışmalar küfüre gitse bile harbiydi ciddiydi boşa kurşun değil yani
merak etmeyin diğer tarafta o uyuyanlarla görüşeceğiz o yüzden sıkıntı yok -
o değilde bunlar 300 yıl yattılarsa, testestron torbaları durmadan dolup, rüyasında boşalmıştır. Orda kokudan durulmaz lan. Çok pis apış arası kokar.
-
Konu nereye gitmiş bilmiyorum ama buraya gitmek isteyen varsa buyursun gelsin misafirim olsun :D gezdireyim o mağarayı :)
-
Ashab-ı Kehf hikayesinin İslam'daki anlatımı
Ashab-ı Kehf hikayesini (اصحاب الكهف) Kuran-ı Kerim'de okumak mümkündür. İşin garibi Ashab-ı Kehf hiklayesi ne İncil'de ne de dini otoritelerce genel kabul görmüş İncil dışındaki dini metinlerde (Hristiyan Apokriflerde) yer alır ama buna rağmen bir Hristiyan efsanesi olarak Hristiyanlarca da inanılır ve kabul edilir. Ve bu hikaye Kuran'da anlatılan ama İncil ve apokriflerde yer almayan tek Hristiyan efsanesidir. İslam'daki hemen hemen tüm diğer hikayeler ve mucize anlatımları İncil'de de bulunur.
Kehf süresinin 8-15. ayetlerinde ashaplar hakkında şunlar anlatılır:Alıntı:9. Yoksa sen, (sadece) Ashab-ı Kehf ve Ashab-ı Rakîm'i mi bizim ibret verici delillerimizden sandın?
10. Hani o gençler mağaraya sığınmışlardı da, "Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır" demişlerdi.
11. Bunun üzerine biz de nice yıllar onların kulaklarını (dış dünyaya) kapattık. (Onları uyuttuk)
12. Sonra onları uyandırdık ki, iki zümreden hangisinin bekledikleri süreyi daha iyi hesap ettiğini bilelim.
13. Biz sana onların haberlerini gerçek olarak anlatıyoruz: Şüphesiz onlar Rablerine inanmış birkaç genç yiğitti. Biz de onların hidayetlerini artırmıştık.
14, 15. Kalkıp da, "Rabbimiz, göklerin ve yerin Rabbidir. Ondan başkasına asla ilah demeyiz. Yoksa andolsun ki saçma bir söz söylemiş oluruz. Şunlar, şu kavmimiz, ondan başka tanrılar edindiler. Onlar hakkında açık bir delil getirselerdi ya! Artık kim Allah'a karşı yalan uydurandan daha zalimdir?" dediklerinde onların kalplerine kuvvet vermiştik.Ayrıca uyuyan kişilerin vücutları çürümesin diye onların uykuda sağa ve sola çevirildikleri de anlatılır:
Alıntı:18. Uykuda oldukları halde sen onları uyanık sanırsın. Biz onları sağa sola çeviriyorduk. Köpekleri de mağaranın girişinde iki kolunu uzatmış (yatmakta idi.) Onları görseydin, mutlaka onlardan yüz çevirip kaçardın ve gördüklerin yüzünden için korku ile dolardı. Yine aynı şekilde Kuran'daki anlatımda da ashabların kaç sene uykuda kaldıklarını bilmedikleri anlatılır:
Alıntı:19. Böylece biz, birbirlerine sorsunlar diye onları uyandırdık. İçlerinden biri: "Ne kadar kaldınız"? dedi. (Bir kısmı) "Bir gün, ya da bir günden az", dediler. (Diğerleri de) şöyle dediler: "Ne kadar kaldığınızı Rabbiniz daha iyi bilir. Şimdi siz birinizi şu gümüş para ile kente gönderin de baksın; (şehir halkından) hangisinin yiyeceği daha temiz ve lezzetli ise ondan size bir rızık getirsin. Ayrıca, çok nazik davransın (da dikkat çekmesin) ve sizi hiçbir kimseye sakın sezdirmesin." Aynı şekilde Kuran'anda da mağarada uyuyan ashabların sayıca kaç kişi olduğunu sadece Allah'ın bildiği öne sürülür. Yani ashabların sayısı kesin değildir. Tefsirciler 18. ayete bakarak 7 sayısını doğru olarak gösterir. Ayrıca Kuran'da mağaranın nerede olduğu, mağaranın yeri ya da ashabların adları gibi bilgiler de yer almaz.
Son olarak Kuran uyku süresini 309 yıl olarak verir ve Ay yılı (Kameri yıl) ile güneş yılı arasındaki fark da belirtilir. 300 güneş yılı 309 Kameri yıl yapar.Alıntı:Onlar mağaralarında üç yüz yıl kaldılar. Buna dokuz daha eklediler.
26. De ki: "Kaldıkları süreyi Allah daha iyi bilir. Göklerin ve yerin gaybını bilmek O'na aittir. O ne güzel görür, O ne güzel işitir! Onların, ondan başka hiçbir dostu da yoktur. O hükmüne hiçbir kimseyi ortak etmez."İslami Anlatımlarda Ashab-ı Kehf Hikayesindeki Çelişkiler ve Anlatımda Daha Sonraki Değişmeler
Ashab-ı Kehf Hikayesi Kuran-ı Kerim'de kısa olarak anlatıldığı ve detaylara kaçılmadığı için tefsirciler bu efsaneyi geliştirerek farklı şekilde ve versiyonlarda anlatma yoluna gitmişlerdir. Benzer şekilde Hristiyanlık'ta da olduğu gibi İslami metinlerde de efsane oluşumu sırasında çelişkiler ve belirsizlikler de ortaya çıkmıştır.
Taberi
Taberi, M.S. 900 yılında Muhammed peygamberin Kuran'da yer alan Ashab-ı Kehf versiyonunu tekrar ele almıştır. Taberi ilk olarak Kuran'da yer almadığı halde bazı rivayetlere dayanarak 6 isim saymıştır: Muhsimilnîna, Meksilmîna, Yemliha, Mertûs, Dînmûs ve Yatnûskalûs (Hristiyanlıktaki terimleriyle Maximilianos, Malchos, Yamblichos, Martinianos, Dionysius, Johannes). Tabari'ye göre bu olay İsa'dan önce Decianus Suriye'de hüküm sürerken olmuştur ve bu ashaplar onun sarayında hizmetçi idiler. Ashablar kıyamet gününe ve dirilişe inandıkları için putlara tapmayı reddederler. Bu yüzden Decianus onlara baskı yapar ve bu arada köpeğiyle birlikte Antoninos'la karşılaşırlar ve baskıdan kaçarken birlikte bir mağarada saklanıp 309 yıl uyuya kalırlar. Yağmurdan kaçan bir çoban sığınmak için bu mağaraya girince onları öylece görür ve uyanırlar. Yatnûskalûs aynı Hristiyan anlatımında olduğu gibi ilk olarak yiyecek bulması için gönderilir, yakalandığı için hükümdarın önüne çıkarılır ve bu inanılmaz olayı anlatınca halk mağaradaki ashabları görmek istediği için onları mağaraya götürür. Yatnûskalûs ilk olarak arkadaşlarını haberdar etmek için mağaraya girer ama onları ölü bulur. Dışarıda bekleşen halk da boşa beklediği için hükümdar mağaranın üzerine bir mescit yapar ve mağaranın kapısına da olup bitenleri anlatan bir yazı astırır.
Taberi'nin versiyonunda göze çarpan olaylar şunlar:
-Efes şehrinin ismi anılmamıştır
-Dinde herhangi bir sapkınlık olduğu belirtilmemiştir
-Allah'ın bir meleğinin ashabları her gün bir taraftan diğer taraf çevirdiğini anlatmıştır
-Taberi hatalı ve yanlış bir şekilde ashabların geri dirilecekleri İncil'de anlattığını ve öne sürdüğünü iddia eder. Oysaki İncil'de bu hikaye ve ashabların isimleri geçmez.
Bunun yanında Taberi, Ashab-ı Kehf hikayesinin başka bir versiyonu olduğunu da anlatır. Bu versiyona göre mağaranın girişi duvarla örülmüştür. Ancak Taberi bu versiyonun Kuran'a uymadığını ve yanlış olduğunu da belirtir.
El-Mesûdî
"Arapların Herodotu" olarak bilinen Arap Tarihçi El-Mesûdî (d. 896 - ö. 956) "Altın Bozkırlar ve Cevher Madenleri" ( Murûc ez-Zeheb ve Ma'âdin el-Cevâhir) adlı eserinde Ashab-ı Kehf hikayesini kısa olarak anlatır ve olayın yerini, Efes'te geçtiğini belirtir.
Zemahşeri
10. yy'da yaşayan Farslı İslam alimi Zemahşeri 1134 yılında yazdığı eserde Ashab-ı Kehf olayını anlatırken Hristiyanlık'taki anlatımlara çok benzer şekilde anlatmıştır. Büyük ihtimalle Hristiyanların kullandığı aynı metinleri kullanmıştır. Ashabların isimlerini Yamlişa, Makşalinia, Maşlinia, Marnuş, Darbanuş ve Şadanuş olmak üzere 6 kişi olarak verir. 7. kişi olarak orada köpeğiyle geçen çobanı verir. Zemahşeri, olayda bahsedilen köpeğe Kıtmir adı veren ilk kişidir. Taberi'den farklı olarak dinden sapmaların ve sorunların olduğunu da anlatır. Zemahşeri kendi anlatımının sonunda hükümdarın mağaranın üstüne bir cami inşa ettiğini anlatır ve bu olayın yeri olarak Tarsus'u gösterir.
Ashab-ı Kehf Türbelerinin Olduğu Yerler
Kuran'da bu mağaranın nerede olduğu belirtilmediği için bugün bir çok farklı İslam ülkelerinde ve bölgelerinde çeşitli Ashab-ı Kehf veya Yedi Uyurlar mağaraları ve türbeleri bulunmaktadır. Bu türbelerin hemen hemen hepsi gerçek mağara veya kaya oyuklarıdır. Popüler İslam türbeleri arasında en rağbet görenleri Loja (İspanya) , Sefrou (Fas) , Setif (Cezayir) , Kahire , Şam , Efes ve Tarsus'da olanlarıdır. Ashaplar veya Yedi Uyurlar İslam inanışa göre yeniden dirilmenin şahitleridir veya sembolüdür. Bu yüzden Ashab-ı Kehf hikayesinden geçen Kıtmir isimli köpek de cennete girecek olan 3 hayvandan biridir. Bazı yörelerde hastalıktan iyileşme, kısırlık, yağmur duası nedeniyle Ashab-ı Keyf veya 7 Uyurlar mağaraları ziyaret edilir, bazı yörelerde ise Hac yolcuğuna çıkmadan hemen önce bu mağaralar ziyaret edilir.ha ayrıca uyuyanlar kim öbür tarafta göreceğiz diyen arkadaşlar malesef hepimi aynı dogmatik eğitimden geldik hepimize bazı şeyler işlendi ama istersek kırabiliriz. sadece araştıralım tarafsız olalım
http://www.youtube.com/watch?v=NRattMa46eI
şu video yu izleyip kuranı yazan adama iman edip, bu kitaba inanmazsanız yanacaksınız demek kolay olan yol . kimseye hakaret etmiyorum hepimiz aynı sistemin kurbanlarıyız sadece araştıralım diyorum . gerçeği araştıralım tarafsızca korkmadan...
raul tarafından 16/Mar/13 07:07 tarihinde düzenlenmiştir -
bu saçmalık ne kadar daha ana sayfada kalacak
-
SerYolcu bunu yazdı
Bir de böyle bir haber var...
http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/buz_icinde_230_olu_dirilmeyi_bekliyor/30180
Valla Oradaki Makaleyi üşenmedim okudum... 50 yılda bir kaç haftalığına uyanma fikri baya güzelmiş.Benim çok param olursa bende baş vuracam. Şu Mezar mevzusundan nasıl yırtarım diye düşünüyordum. İyi fikirmiş. :)
@SanalAjan Hocam vallahamı gezdirecenmi.? Bak gelirim sonra üşenmece yok anlaştıkmı.?
ShockMan tarafından 16/Mar/13 09:56 tarihinde düzenlenmiştir -
Fatih bunu yazdı
Dna ile Kuran aynı matematiksel dizilime sahipmiş.
Atayizler bunu da açıklasın :)
Ateizler :)Hocam zaten açıklayamadıkları için Ateiz olmuşlar. Mevzu açıklayamadıkları mevzulara muhalefet olmak. Hala anlamamışsın sen onları. :))