Bilim Ve İslamiyet 1
-
HaLFDeviL bunu yazdı:
-----------------------------
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
hocam egoist falan demişsinde al sana ayeti belli.ZÂRİYÂT Suresi Ayet - 56
Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya'budûn(ya'budûni).Ve Ben, insanları ve cinleri (başka bir şey için değil, sadece) Bana kul olsunlar diye yarattım.
Allah: "İnsanları ve cinleri Allah'a kul olsunlar diye yarattım." buyuruyor. Kul olmak "abd" kelimesiyle, ibadet etmek "abid" kelimesiyle ifade edilir. Zumer-17'de Allah, sahâbenin şeytana kul olmaktan kurtulup Allah'a kul olduğunu ifade ediyor. Sahâbe böylece bu âyetteki emri yerine getirmiştir.
39 / ZUMER - 17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ıbâd(ıbâdi).
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah'a yöneldiler (Allah'a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!
burda kul olsunlar diye yarattım diyor . Allah büyükkü yüceki insanları kul olarak sıfatlandırıyor . Çok komik ya egoist nedir ya ?
herkezin eşit şartlarda bulunduğu yerde kendini büyük görmek veya yüksek görmek egoistliktir . Bu kadar çok şeyi yaratan , yarattığı insanlar eşitmidirki egoist olsun .
-----------------------------oradaki kul kelimesi kole, emre verilmis anlaminin yani sira "mahlukat" anlamini da tasiyor
Yani "tum bu yaratilanlar Allah'in mahlukatidir" anlaminda
Ama cok genis bir fikre sahip degilim
ayrica egoism kelimesinin anlaminda "herkes" diye bir sart kosamazsin.
"kisisel cikarlar dogrultusunda hareket etmeye egoism" denir
Egoism insani psikolojik bir tanimdir. ama tanriyi kisisellestirip anlatirsan birisi kalkar sana "egosit" kelimesinden baska bir kelime de kullanir
ve dini duygularini kirar.
bunun icin Allah'tan bahsederken seadog gibi, mahalledeki kankandan bahseder gibi basite indirgemen
kimseyi bir din alimi veya dini vizyonu olan kisi formatina sokmaz ))
tanriyi kim nasıl kişileştirebilir ? o yüzden egoist kelimesi kullanmazsın sende .
Senin yaradılmanda bir basamak olan anne ve babanında bir kulusun eğer onları sayıp , söylediklerini ciddeye alıyosan .onlarda sana kimi zaman seçim şansı tanıyo veya sana seçimlerinde yardım ediyor , destek oluyor köstek oluyor , peki onlarda mı egoist ?
-----------------------------Bak sana bir psikanalist arastirmadan bir kac cumle vereyim.
ebeveynlerin cocuk edinme istegi ve cocuklarini sevmeleri tamamen cikar iliskisine dayanir.
Bu ahlaki egoizme bir ornektir. cocugun dogmasi onlari cocuk sahibi yapacaktir.
Ve cocuklarini sevecekler karsiliginda sevgi vermekten dolayi mutluluk duyacaklar.
Gerekirse karsiliginda sevgi alacaklar.
Dunyada tum iliskiler cikar iliskisidir.
Ben tanriya inaniyorsam ruhani boslugumu doldururum,
korkularla savasmanin ve toplumsal devinimin gereksinimlerine ayak uydururum.
Tarif edemem, anlatamam, ondan bahsederken soru isaretleriyle konusurum.
Biraz fen bilimleri biliyorsam daha muspet dusunurum vs vs vs
Tanri beni yaratiyorsa ve bunu seadog gibi arkadaslar mahalle arkadasindan bahsediyor gibi anlatiyorsa
yukaridaki paragraftaki gibi mantikli bir cumle kuramam hoca. Direk anlatimina bir ateist gibi yaklasirim.
Sonra karsindaki bir ateist soyleme saygisizlik demiyeceksin.
-
hocam bnm anlamadoğım mesela hala şu :
Aslına bakarsanız, bu sorular yüzyıllar öncesinden de sorulmuş. Hatta "atom" sözcüğünün ilk ortaya çıkışı İ.Ö. 460 yılına kadar uzanıyor. O dönemde yaşamış Demokritus adlı bir filozof, bir elmayı örnek vererek atomu ve anlamını açıklamış: Bir elma alın ve onu ikiye bölün. Sonra bu yarım elmalardan birini tekrar ikiye bölün ve böylece sürdürün... Demokritus'a göre, bu şekilde yarım parçaları bölmeye devam ederseniz, sonunda öyle bir an gelecek ki, artık bölemeyeceğiniz kadar küçük bir parça elde edeceksiniz (ama bıçağınız kesemediği için değil, bölmek mümkün olmadığı için!). İşte, bölünmesi olanaksız bu parçaya Demokritus Yunanca'da 'bölünemez" anlamına gelen "atomos" adını vermiş.
şimdi hocam demokritus bölünemez demiş sonrasında gelen onun bilgilerinin üstüne bilgi koymuş bölmüş . bak fiziğinde yıkıldığı nokta bence kesin bişeye bağlayamaması , teknoloji ilerledikçe hep farklı bişey çıkıyor . Bu nasıl kemikleşiyor . Demokritus olsada sölede bnm zamanımda bölünemezliği kemikleşmiş sanıyoduk diye . şuanda atom yapısı bu kadar çelişki birbirini yıkıp büyümüş bi konu altında nasıl kemikleşebilir . -
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
hocam egoist falan demişsinde al sana ayeti belli.ZÂRİYÂT Suresi Ayet - 56
Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya'budûn(ya'budûni).Ve Ben, insanları ve cinleri (başka bir şey için değil, sadece) Bana kul olsunlar diye yarattım.
Allah: "İnsanları ve cinleri Allah'a kul olsunlar diye yarattım." buyuruyor. Kul olmak "abd" kelimesiyle, ibadet etmek "abid" kelimesiyle ifade edilir. Zumer-17'de Allah, sahâbenin şeytana kul olmaktan kurtulup Allah'a kul olduğunu ifade ediyor. Sahâbe böylece bu âyetteki emri yerine getirmiştir.
39 / ZUMER - 17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ıbâd(ıbâdi).
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah'a yöneldiler (Allah'a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!
burda kul olsunlar diye yarattım diyor . Allah büyükkü yüceki insanları kul olarak sıfatlandırıyor . Çok komik ya egoist nedir ya ?
herkezin eşit şartlarda bulunduğu yerde kendini büyük görmek veya yüksek görmek egoistliktir . Bu kadar çok şeyi yaratan , yarattığı insanlar eşitmidirki egoist olsun .
-----------------------------oradaki kul kelimesi kole, emre verilmis anlaminin yani sira "mahlukat" anlamini da tasiyor
Yani "tum bu yaratilanlar Allah'in mahlukatidir" anlaminda
Ama cok genis bir fikre sahip degilim
ayrica egoism kelimesinin anlaminda "herkes" diye bir sart kosamazsin.
"kisisel cikarlar dogrultusunda hareket etmeye egoism" denir
Egoism insani psikolojik bir tanimdir. ama tanriyi kisisellestirip anlatirsan birisi kalkar sana "egosit" kelimesinden baska bir kelime de kullanir
ve dini duygularini kirar.
bunun icin Allah'tan bahsederken seadog gibi, mahalledeki kankandan bahseder gibi basite indirgemen
kimseyi bir din alimi veya dini vizyonu olan kisi formatina sokmaz ))
tanriyi kim nasıl kişileştirebilir ? o yüzden egoist kelimesi kullanmazsın sende .
Senin yaradılmanda bir basamak olan anne ve babanında bir kulusun eğer onları sayıp , söylediklerini ciddeye alıyosan .onlarda sana kimi zaman seçim şansı tanıyo veya sana seçimlerinde yardım ediyor , destek oluyor köstek oluyor , peki onlarda mı egoist ?
-----------------------------Bak sana bir psikanalist arastirmadan bir kac cumle vereyim.
ebeveynlerin cocuk edinme istegi ve cocuklarini sevmeleri tamamen cikar iliskisine dayanir.
Ve cocuklarini sevecekler karsiliginda sevgi vermekten dolayi mutluluk duyacaklar.
Tanri beni yaratiyorsa ve bunu seadog gibi arkadaslar mahalle arkadasindan bahsediyor gibi anlatiyorsa
yukaridaki paragraftaki gibi mantikli bir cumle kuramam hoca. Direk anlatimina bir ateist gibi yaklasirim.
Dünyada bütün ilişkiler çıkar ilişkisidir ne demek hocam ?
Bunu dersen dünyadaki bütün ilkeleri (sevgi , aşk v.s ) yıkmış olursun .
Örnek : sevdiğin birini testere misali biri kaçırmış olsun , ve onun ölmemesi için cezasını senin çekmen gerekecek . bu durumda naparsın ? Ailen olsa bu kişi , seni besleyip büyüttüğü için mi onları yerine ceza çekersin yada sana bakmadıkları için mi onları ölüme terkedersin. -
hocam verdiğin atomu anlama örneğinde geçerli olmasa da şöyle de birşey varki;akıl bile bizi her zaman doğruya götürmez yada mantık diyelim anlam çatışması çıkmasın..
Nedenine gelince kapmlumbağa-tavşan masalını herkes bilir..Tavşan nasıl olsa rahat olduğu için kaplumbağanın önce başlamasına izin verir...Şimdi mantık olarak;
Diyelim ki kapmlumbağa 50 metre gittikten sonra tavşan yarışa başladı bu aradaki 50 m mesafeyi kapatabilmesi için önce bunun yarısını koşmalı yarısı olan 25m yi tamamlayabilmesi için yine aynı şekilde bu mesafenin bir parçası olan 12,5 m yi tamamlaması gerekli onun içinde 6.25m yi onun içinde 3.125i bu böyle böyle uzayıp gider yani mantık olarak tavşanın kaplumbağayı asla geçememesi lazım gerçi hikayede de geçemiyor zaten ama siz anladınız işte.. -
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
Örnek : sevdiğin birini testere misali biri kaçırmış olsun , ve onun ölmemesi için cezasını senin çekmen gerekecek . bu durumda naparsın ? Ailen olsa bu kişi , seni besleyip büyüttüğü için mi onları yerine ceza çekersin yada sana bakmadıkları için mi onları ölüme terkedersin.
-----------------------------Seversin karsinda sevgi beklersin
Asik olursun asik olmasini istersin
veya asik olursun karsilik alamazsin cektigin acidan zevk alirsin
insanlar yapısal ve psikolojik degisikliklerine gore sevdikleri ugruna canini verebilir.
Muhim olan psikanalist arastirmanin ne oldugu, bunun kesinligi degil
ama mevzu bilenin bilmeyenin profesor gibi tanridan bahsetmesi.
ilk cumlemde dedigim gibi tanridan ve dinden bahsedebilmek icin seadog olmak yetmiyor.
Tarih felsefe psikoloji sosyoloji antropoloji fizik kimya biyoloji vs vs cok iyi anlamak gerekiyor. :)
"gunes dogdu demek ki tanri var" demek gayet samimi bir inancin belirtisi olabilir
ama sarkaçlardan ve evrenden veya benzeri mevzulardan bahsedip tanriyi tanimlamak icin cok biliyor olmak gerekiyor.
-
Bide demokritos u söyle düşünmek lazım, acaba onun bölünemez dedigi atom bizim dedigimiz atommu. Daha altına gidicek belki de. Su anda olanlar bunlar, işte surekli gelişiyor, bu yüzden surekli sabit bir bilginin olduguna, olsa bile degismez olduguna inanmıyorum...
-
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
necroshine bunu yazdı:
Örnek : sevdiğin birini testere misali biri kaçırmış olsun , ve onun ölmemesi için cezasını senin çekmen gerekecek . bu durumda naparsın ? Ailen olsa bu kişi , seni besleyip büyüttüğü için mi onları yerine ceza çekersin yada sana bakmadıkları için mi onları ölüme terkedersin.
-----------------------------Seversin karsinda sevgi beklersin
Asik olursun asik olmasini istersin
veya asik olursun karsilik alamazsin cektigin acidan zevk alirsin
insanlar yapısal ve psikolojik degisikliklerine gore sevdikleri ugruna canini verebilir.
Muhim olan psikanalist arastirmanin ne oldugu, bunun kesinligi degil
ama mevzu bilenin bilmeyenin profesor gibi tanridan bahsetmesi.
ilk cumlemde dedigim gibi tanridan ve dinden bahsedebilmek icin seadog olmak yetmiyor.
Tarih felsefe psikoloji sosyoloji antropoloji fizik kimya biyoloji vs vs cok iyi anlamak gerekiyor. :)
"gunes dogdu demek ki tanri var" demek gayet samimi bir inancin belirtisi olabilir
ama sarkaçlardan ve evrenden veya benzeri mevzulardan bahsedip tanriyi tanimlamak icin cok biliyor olmak gerekiyor.
hocam , birini severiz onunda bizim sevmesi için bişeyler yaparız . Allahtan rıskımızı bekleriz ama bunun için elimizden geleni yaparız .Birini doğru bulduğumuz için severiz , o bizi sevmezse ona yanlış geldiği içindir .Ona hiç birşey yapmadan karşılık beklemekte saçma olurdu zaten . Bizde dünyada doğru bildiklerimizi yapıorz ve ahirette doğru bildiklerimizi yaptığımız için belki sınav olucaz , belki bizim bütün doğru bildiklerimiz aslında yanlışmış bunu farkedicez . Ama dünyadaki herşeyi karşılıksız sevmeliyiz işte o zmn erdemli bir insan oluruz gibime geliyor . -
YesMilord bunu yazdı:
Bide demokritos u söyle düşünmek lazım, acaba onun bölünemez dedigi atom bizim dedigimiz atommu. Daha altına gidicek belki de. Su anda olanlar bunlar, işte surekli gelişiyor, bu yüzden surekli sabit bir bilginin olduguna, olsa bile degismez olduguna inanmıyorum...
hocam o zmn sen sonsuz bir küçüklükten bashediyorsun ki sürekli küçüldükçe küçülçükcek . yeni şeyler bulundukca buluncak . Fiziğin bu kadar değişmesinde karşın din neden yüzyıllardır aynı sorusunu ortya atalım mesela ?
çünkü dinnin bilgileri sabit ve bize inanma ve inanmama yollarını sorgulamayı kendisikutsal kitabında , dünyada yaratılan herşeyinde yaradanın izine rastlarsınız gibi bir ifade kullanılmış . İnsanlarda bunlara bakarak sabit fikirlere ulaşabilir . Dinin verdiği bilgilerin hiçbirini böyle tartışamayız . Neden diyecek olursan a kişi başka anlar b kişisi başka anlar . buda insanların inandıkları doğruları oluşturur ve herkez onlara göre hareket eder . ama her yönü ile araştırıp kendi doğrularımızı çıkarmayalız bence , mesela birinin başına hep kötü şeyler geliosa bunu tanrının yokluğuna bağlaması çok saçma , önce kendi yaptıklarını sorgulaması gerek ! -
Yaw arkadaş bu adamlara nasıl neyi anlatacağımızı şaşırdık ya. Ne biçim insanlarsınız amacınız ne? ne istiyorsunuz? ne yapmaya çalışıyorsunuz?
Allahı göremiyoruz o zaman yok diyorsunuz ve bende bunu matematiksel olarak ele aldım ve benim bu yazdığım sıradan bir yazı değil bir nevi hipotez olma özelliği taşıyor bilmem farkında mısın?
Ne istiyorsun postlarını okudum neye saldırdığın bile belli değil adam gibi yazda cevap verelim.
-
seadog bunu yazdı:
Yaw arkadaş bu adamlara nasıl neyi anlatacağımızı şaşırdık ya. Ne biçim insanlarsınız amacınız ne? ne istiyorsunuz? ne yapmaya çalışıyorsunuz?
Allahı göremiyoruz o zaman yok diyorsunuz ve bende bunu matematiksel olarak ele aldım ve benim bu yazdığım sıradan bir yazı değil bir nevi hipotez olma özelliği taşıyor bilmem farkında mısın?
Ne istiyorsun postlarını okudum neye saldırdığın bile belli değil adam gibi yazda cevap verelim.
Problemi ortaya koymak veya konu tespiti yapmak Merak edilen bir konu hakkında neden, niçin şeklinde yapılan soru önermeleri bilimsel problemi ortaya koyar.
Problem ile ilgili gözlem yapmak, verileri toplamak Beş duyu organı ile yapılan incelemelere gözlem denir. Gözlem yaparken sadece duyu organları kullanılıyorsa bu gözlem şekline nitel gözlem denir. Hata yapma olasılığı yüksektir. Araç ve gereçler kullanılarak yaptığımız gözleme ise nicel gözlem denir.
Veri toplamak Gözlem yapılarak elde ettiğimiz gerçeklere veri denir. Bir başka ifadeyle veri, özel bir probleme ait gerçeklerdir.
Hipotez kurmak Bir problemin çözümü için ortaya konulan geçici çözüm yoludur.
- İyi bir hipotez kısa ve özlü olduğu kadar eldeki verilerin çoğunu da kapsamalıdır. Hipotez verilere aykırı olmamalı • Probleme çoğunu da kapsamalıdır.
- Hipotez verilere aykırı olmamalı
- Probleme çözüm önermiş olmalı
- Yeni gerçeklere ve tahminlere yol açabilmeli
- Deney ve gözlemlere açık olmalıdır.
İnsanın beyninin %10unu kullanıyor olduğu doğru değil, 4. boyutla ilgili söylediğin şeyler hakkında elinde hiçbirşey yok
Söylesene yazdığın şey nasıl oluyor da hipotez özelliği taşıyor?