Cok Güzel Bir Zeka Sorusu
-
ultrAsker bunu yazdı:
-----------------------------
biraz geç görmüşüm konuyu ama neyse ben de kendimce soruyu çözdüm ve ortaya çıkan sonuç
=
50 lira yan komşuya
15 lira para üstüne
+ ayakkabının maliyetine giden parası var adamın ki sanırım üstteki yorumlar bu parayı 35 lira almış ama öyle bişey diyemezsiniz. zira ayakkabıyı 35 liraya satıyo olması ona ödediği paranın 35 olduğunu göstermez.
65 + ayakkabının maliyeti.
-----------------------------Abi ufak kagit parcalari hazirla, 1 tanesinin ustune 50TL sahte para yaz, 1 tanesinin ustune ayakkabi yaz, yan dukkanda duracak varsayilacak 4x10TL ve 1x5TL lik kagit hazirlayip, soruda verilen sekilde islemleri gerceklestir bak, ortaya ne cikiyor :D
-
SpArK bunu yazdı:
ultrAsker bunu yazdı:
biraz geç görmüşüm konuyu ama neyse ben de kendimce soruyu çözdüm ve ortaya çıkan sonuç
=
50 lira yan komşuya
15 lira para üstüne
+ ayakkabının maliyetine giden parası var adamın ki sanırım üstteki yorumlar bu parayı 35 lira almış ama öyle bişey diyemezsiniz. zira ayakkabıyı 35 liraya satıyo olması ona ödediği paranın 35 olduğunu göstermez.
-----------------------------Abi ufak kagit parcalari hazirla, 1 tanesinin ustune 50TL sahte para yaz, 1 tanesinin ustune ayakkabi yaz, yan dukkanda duracak varsayilacak 4x10TL ve 1x5TL lik kagit hazirlayip, soruda verilen sekilde islemleri gerceklestir bak, ortaya ne cikiyor :D
-----------------------------hacı olayı ilkelleştirmeye gerek yok yanlışım varsa sen söyle ben anlarım :D
-
Gelen Giden
------- -------50 tl (sahte) 15 tl
- 50 tl komşuya
35 tl (ayakkabı)____________________
Şimdi ; 50 lira komşuya verdik.15 lira para üstü diye müşteriye.Eder bize 65.Birde 35 liralık ayakkabıyı çarptı müşteri -> eder 100
--
Giderler : 50 liraya komşuya, 15 lira müşteriye, 35 lira çalınan ayakkabı.
Gelen : sahte 50 tl.Eder 0 tl olduğundan ;
göte giren 100 tl.
dipnot : kardeşim ayakkabının maliyeti 25 liradır, pezevenk %bilmem kaç para koymuştur diye bakarsak ; işçiliği, vergisi, yaktığı elektiriği, tükettiği oksijeni, dükkan kirası editi bütüdü....
LAn bi dk ekonomi okumuyoruz moduna gireriz.Ziklemeyin onları !
-
edit.
-
ultrAsker bunu yazdı:
SpArK bunu yazdı:
ultrAsker bunu yazdı:
=
50 lira yan komşuya
15 lira para üstüne
-----------------------------hacı olayı ilkelleştirmeye gerek yok yanlışım varsa sen söyle ben anlarım :D
-----------------------------Abi hani yaniliyorum diye dusunup, deneysel olarak girmeye karar verdim, muhendis adayi olarak :) ve sonucta hep 50 buluyorum. Cozumude soyle acikliyorum;
Ayakkabiyi aldigimiz fiyattan saticagimizi kabul etmemiz gerekiyor cozerken. Yani ayakkabiyi 35TL ye almisiz, 35TL ye saticaz karsiz,
maliyeti bilmedigimizden boyle bir varsayimla ise baslamaliyiz. Ardindan,
1) Dukkanimizda 35TL var suan. Ayakkabimizin para degeri.
2) Dukkanimiza musteri girer ve 50TL verir. Sahte oldugunu bilmiyoruz halen.
3) Dukkanimizda 35TL + 50TL = 85TL para olur.
4) Bozuk para olmadigindan, yan dukkana gidip sahte 50TL yi verip, 4x10TL 2x5TL gercek para aliriz.
5) Sonucta sahte para yan dukkana gecer ve bizde ayakkabi ucreti 35TL + ve gercek 50TL para toplamda 85TL olarak halen bulunmaktadir.
6) Bozuk paramizda oldugundan artik, musteriye once ayakkabiyi(35TL) veririz, ardindan bozdurarak aldigimiz gercek paradan 15TL veririz.
7) Ayakkabi bizden ciktiktan sonra onun para karsiligi 35TL yi duseriz toplam kasadan 85TL - 35 = 50TL.
8) Ayrica 15TL para ustu vermistik, 50TL - 15TL = 35TL.
9) Kasamizda 35TL gercek para nakit olarak bulunmaktadir artik. Yani aslinda ayakkabiyi nakit paraya cevirmis olduk.
10) Yan dukkan sahibi gelir ve paranin sahte oldugunu soyler ve gercek 50TL sini geri ister.
11) Sahte parayi o saatten sonra yaktik diye dusunun, artik bir degeri yok zaten ve kasamizdan 50TL gercek para veririz.
12) Kasamizda 35TL nakit vardi, ve biz yan dukkandaki adama 50TL verdik, ve kasamiz -15TL kaldi. Yani ekstradan borclandik.
13) Ilk durumda, hilesiz bir alisveriste, bizim kasamizda 35TL bulunmasi gerekiyordu, yani ayakkabiyi paraya cevirmis olarak 35TL nakitle
gunu kapatmis olmamiz gerekiyordu, ama artik -15TL miz var.
14) Bunlarin farki ise zararimizi belirtir => (+35TL) - ( -15TL) = 50TL
15) Hayirli olsun, 50TL zarardayiz :)
-
Durun la düşünüyorum:W
-
zumsuk bunu yazdı:
Gelen Giden
------- -------50 tl (sahte) 15 tl
- 50 tl komşuya
35 tl (ayakkabı)____________________
Şimdi ; 50 lira komşuya verdik.15 lira para üstü diye müşteriye.Eder bize 65.Birde 35 liralık ayakkabıyı çarptı müşteri -> eder 100
--
Giderler : 50 liraya komşuya, 15 lira müşteriye, 35 lira çalınan ayakkabı.
Gelen : sahte 50 tl.Eder 0 tl olduğundan ;
göte giren 100 tl.
dipnot : kardeşim ayakkabının maliyeti 25 liradır, pezevenk %bilmem kaç para koymuştur diye bakarsak ; işçiliği, vergisi, yaktığı elektiriği, tükettiği oksijeni, dükkan kirası editi bütüdü....
LAn bi dk ekonomi okumuyoruz moduna gireriz.Ziklemeyin onları !
-----------------------------hoca gidere yan tarafa verilen 50 lirayı ekliyorsun da gelire yan taraftan alınan bozuk 50 lirayı niye eklemiyorsun?
iki arkadaşla beraber videolu anlatım yapıcam en sonunda. o kadar zor bir soru da değil. 50 bulamayanlar adım adım denesin hepsini nerde hata yaptıklarını görecekler.
-
g2k bunu yazdı:
hoca gidere yan tarafa verilen 50 lirayı ekliyorsun da gelire yan taraftan alınan bozuk 50 lirayı niye eklemiyorsun?
iki arkadaşla beraber videolu anlatım yapıcam en sonunda.
-----------------------------:D o ipne niye para verip aklımızı karıştırıyor.Dur bi dk düşünüyorm
-
ahhaa :D la ne adamsiniz gece gece ne guldum ama hehe :)))
-
SpArK bunu yazdı:
The-ExTaCy bunu yazdı:
Cevap 100 amq yorumları okurken bile stres oldum.
-----------------------------Ya gercekten bir turlu 100 u bulamiyorum ben :\ Denemek amacli ufak kagit parcalariyla filan simulasyon ortami bile yarttim acaba nasil sonuc cikacak diye, hep 50tl zararda kaliyorum yahu simulasyon ortaminda :\
-----------------------------hacı bi kere mantık olarak 50 lira sahte kakalanıyorsa sana birde üstüne ayakkabı ve para üstü veriyosan nasıl 50 tl zararda olursun?
nasıl bi simulasyonun var bilmiyorum ama bi yerlerde eksiklik var
zaten sahte 50 yi yediğin anda 50 lira zarardasın
sen 15 lira birde dışardan alıp müşterine veriyosun böyle düşün yani 50 yi hiç değiştirmedin
ne etti toplam zararın 65 lira
birde ayakkabı gitti oda 35 etti mi?
cevap neymiş 100
senin yazdığın basamaklı işlemde yanlış olan kısım kasada kalan 35 i gerçek sayman hadi onu değiştin diye gerçek saydın diyelim o zaman da müşteriye verdiğin para üstünü sahte paradan vermiş sayıyosun
yani sahteyle gerçeği karıştırdın sanki biraz