Doğunun Gerçeği Ve Yıllardır Ezildiğini İddia Edenlerin Durumu
-
@xzxz
Hocam sadece tek bişey soracam sana. Yardım yapılmasının suçu orada yaşayanlar mı yoksa yöneticilerin politika anlayışı mı?
-
Beyler şimdi ne kadar kardeşlik nağraları atsakda bir yerde bilen biliyor, bize giren hep kardeş ayağa oldu.
Doğulu "kardeşlerimiz" hep şundan muzdarip;
* İşsizlik
* Cehalet
* İstihdam ve Güven
Şimdi ben kendimce madde madde irdeleyeceğim;
* İşsizlik ; şimdi Türkiye'de resmi rakamlara kimsenin inanmadığının hepimiz farkındayız. 3-5 milyon işsiz var deniyor ama bu rakam en iyi ihtimalle 10-11 milyon.
Birçoğuda doğu illerimiz. Şöyle bir düşünelim; yatırım yok - istihdam yok ama nüfus patlaması var, kaçak elektrik var, kaçakçılık var, kaçak su tüketimi var.
İş olarakda genelde doğudaki "kardeşlerimiz" eğer aklı başındaysa fırında, lokantada yada benzeri bilimum yerlerde iş bulur adam gibi ekmeğinin derdine bakar, yada büyük çoğunluğun olduğu gibi illegal işlerde ön safları tutar. Kimse güncenmesin... Batıda aile başına maksimum 3 çocuk düşerken, bu rakam doğuda minimum rakamında altında. En az 4 kardeşi olmayan doğulu "kardeşimize" ben henüz rastlayamadım ; ki ben 21 sene Ağrı, Batman ve Diyarbakırlı "kardeşlerimiz" ile beraber aynı ortamda büyüdüm. İşsizlik var evet, ama iş için çabalayanda pek yok. Bunun rıskını veren Allah bununkinide verir mantığıyla adam 50 yaşına kadar çocuk yapıyorsa, orası zaten Dünya şartlarının en iyi olduğu ülke topraları olsada işsizlik potansiyeli mantıken artıyor. Birde bu mantığın işsziliğin olduğu topraklarda sürmesi cabası.
* Cehalet; bakın doktor ne güzel demiş. Devlet para vermezse kızları çocukları okuldan alıyor veliler diye. Zaten bir eğitim niyeti yok. Kaldı ki; eğitimle cehaleti kaldıracaklar. Adamların zaten eğitilmeye niyeti yoksa ve bunuda suistimal edip birde tehdit ediyorlarsa, ne kadar iyi niyetle yaklaşırsan yaklaş anca insani yönden hep kalben nutuklar atılır. İcraate meâl yok ki! Ve, terör dönemlerinde devletin memuru o bölgeden kaçmak için nice Dayılarını, Amcalarını kullandı hepimiz biliriz.
Eee, devlet ne yaptı buna karşı ? 25 yıldır hiçbişey! 3-5 ünlü isim, 3-5 sivil toplum örgütünün sms ve bağış kampanyaları dışında, resmi hiçbir şey yapılmadı bunun aksini savunanlar lütfen cehaletimi gidersin! Şunuda eklemeden geçemicem ; devlet namına Doğu'nun en ücra köşelerine, dağlara, 7-8 evlik mezralarına okul götüren bir kurum vardı elbet; komutanlarını sokaktan dilenci toplar gibi içeri attıkları Türk Silahlı Kuvvetleri. Birçok askerliğini etmiş arkadaşlarımızda bunu bilir, bana kalırsa askerlik yaptım diyen her adam, o bölgede bir okul bir hastane yada halk eğitim derslikleri için çekiç tutmuş, kazma sallamıştır....
* İstihdam ve Güven; bu konu devletçilik ilkesi son 4-5 yılda büyük ölçüde bittiği için en çok irdelenmesi gereken bir konudur.
Şöyleki; devletin görevi yatırım ve istihdam yaratmak iken o bölgelerde, devlet kolaya kaçıp özelleştirmeler yapmış ve özel sektör gibi " doğuya alerjisi " olan kesimlerin insafına bırakmıştır o bölgeyi. Yapılan yatırımlar demek için önce yatırımın olması lazım; kendi oğullarına çocuklarına tavuk, yumurta, arpa, mısır fabrikaları açmakla onlar eğer yatırım yapmışsa - onu yatırım olarak adlandırılan bizim gibi zihniyetlerin istihdam edilip oksijen tüketmesine bile gerek yok...
Devletin toplu konut idaresi burada yatırım yapacaz, konut yapacaz dediğinde bile " bizden herhangi bir destek beklemeyin!" diyebiliyorsa devletin resmi bir kurumu - devlet otoritesinin olmadığı yerden bırakın istihdam ve kalkınmayı, adam olmasını dahi bekleyemezsiniz! PKK, oranın güvenliğini sadece asker ve devlet birimleri için tehlikeye düşürmüyor, oranın yerel halkınında canına kastediyor. Ama buna rağmen, aidat toplanarak oralardan PKK'ya destek gittiğini biliyoruz. Halkın devlete, devletinde halka güveni yoksa, bu iş yılan hikayesinden öte gidemez.
Şimdi biz kardeşiz, yıllardır aynı ülkede yaşadık aynı havayı soluduk aynı toprak parçasına "vatan" dedik, ama bu kardeşlerin doğuda kalanı hep madur, batıda kalanıda hep lüks ve rahat bir yaşam sürdü.... :) Buna artık kim inanıyorsa? Doğudaki iş bulamayınca asi oldu silaha sarıldı, batıda kalanı işsiz gezdi intahar etti.
Kuzey ve güneydekiler hiç katmıyorum bile araya, çünkü onlar Türk! ve açılıma ihtiyaçları yok, sadece doğulu kardeşlerimize açılım şart :)
Sormak istediğim ve cevabını cidden çok merak ettiğim bir sorum var sadece; arkadaşlar kaçınızın aile veya babanıza ait petrol istasyonları var ?
Kaçınızın nakliyat şirketleri var filosunda 10-15 kamyonu var? Hanginizin semt pazarlarında 3-5 tezgahı var? Hanginizin Fırın zincirleri var, dahası manav ve şarkuteri ?
Arkadaşlar, aileniz şimdiye kadar ne kadar devletten destek ödemesi aldı ? ( kömürde dahil...)
Onlar madur ama şımartılmış doğulu "kardeşlerimiz", biz rahat ama intahar eden batılılar....?
Not: Doğulu - Batılı diye adlandırmamın sebebi,sadece Kürt - Türk diye ayrım yapmamaktır. En açık biçimde anca bu kadar ifade edebildim umarım. -
benim gibi vatanını seven iyi bir eğitim görmüş devletin kurumlarına saygılı kısaca devlete 1 gram zararım olmamış kişiye devlet bir kuruş vermezken aynı devlet oralarda vara vara fıştıka konuşup polise askere molotof fırlatan kaçak kullanan her türlü pisliği orospu çocukluğunu yapanlara yardım ettikçe bu ülkeden soğuyorum yanlış yerdemiyim bura bizim vatanımız değil sank gittikçei kardeşlik duygularım azalıyor o ırka.
baştakilerin yaptıkları da korkaklıktan başka birşey değil hiçbir zaman bu ülke böyle korkak hükümetlerle bir yere varamaz iyi şeyler yapmak için kesin kararlar vermek lazım belki çilemiz kısa bir dönem için çok olur ama böyle yılan gibi 30 sene boyunca senin kanını emen birşeyi sonandırmak gerekir.
-
sertan_06 bunu yazdı:
-----------------------------
oralarda elektriği kaçak kullanmayana garip garip hayretle bakıolarmış... e zaten böyle olduğu gelen elektrik faturalarından belli...
-----------------------------15 sene yasadim orda babam kirk sene yasadi faturalarimizi odedik hic kacak kullanmadik kimsede bize garip garip hayretle bakmadi arkadasim !
mis muslu cumleler kurmayin gidin kendiniz gorun sonra yorum yapin.
istanbulu bok goturuor amk, kadikoyde yogurtcu parkin oraya git bi bakim. yada gaziosmanpasaya git bi kacak elektrik gor.
-
temizlerdim pireleri bitleri diyorya üstadım temizleyeceksin kardeşim telef ederek.
-
SysTeMeRRoR bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
SysTeMeRRoR bunu yazdı:
66albay bunu yazdı:
@Prometheus
hocam devlet bi dönem ezmiş bu insanları. şimdi gönül alalım derken bokunu çıkarıyo. birazda doğunun insanının kanına işlemiş bazı şeyler. geçen otobüste gidiyorum, arkamda (konuşmalarından anladığım kadarıyla) biri türk diğeri kürt iki eleman muhabbet ediyo. hepimizin bu ülkenin insanı olduğu, biz kardeşiz vs konu.
kürt olan, kaçak elektrik kullanmalarını o kadar normal karşılıyoki; bizim yadırgamamızı yadırgıyo. neymiş efendim elektrik çok pahalıymış. ulan i..ne sen kaçak kullandığın için bizim fatura kabarıyo. neymiş çok sıcakmış klimasız olmazmış. ulan i.ne 100 yıl önce klimamı vardı.la havle çeke çeke indim otobüsten...
-----------------------------yani sadece kurtler kacak elekktrik kullaniyo ? turkler kullanmiyo ?
-----------------------------yanlış anlamak için yoğun çaba sarfediyosun. toplumun herkesiminden kaçak elektrik kullanan yolsuzluk yapan, hırsızlık yapan var ama birde istatistikler var. doğu anadolu ve güneydoğuanadolu kaçak kullanım oranları ile diğer yörelerimize ezici bi üstünlük sağlıyo. ve adamların diğer kaçak kullananlardan farkı; kaçak elektriğin hakları olduğunu düşünüyolar. kaçak elektrik sadece temsili bi örnek,buna benzer bi sürü mevzuda da bu mantıkla hareket ediyolar
-----------------------------peki neden diye dusundun mu hoca ?
ben soyleyeyim. dogu ve guneydogu devletin gormedigi yerler
kimsenin yatirim yapmadigi bi yer. yani issizlik batiya gore cok daha zor bulunuyor issizlik olunca millet ne yapiyor ? istanbuldaki kenar mahalle olarak bilinen cogunun yaptigi gibi kacak kullaniyor.
ben diyarbakirliyim orda 15 sene yasadim oyle bi acemi doktorun bi mektubunu kaale alipta burda dogululara laf yapmayin.
-----------------------------çıkarım yapma sırası bende:D
yani işsizlik hırsızlık yapmayı mübah kılar öylemi?????
ben devlet sütten çıkmış akkaşık demiyorum.
orada belli bi düzen oturtmuş, kendi yağında kavrulan insanları bilinçsizce, plansızca köylerinden sürdü ve bi kangren ortaya çıkardı.
yatırım meselesine gelince, devlet kayseriye rizeye ne yatırım yapıyo. ben yozgatlıyım(dipnot:bursada yaşıyorum). yozgat atatürkle ters düşmüş şehirlerdendir. atatürk ambargo koymuş vs vs... cumhuriyet kurulduğundan beri doğru düzgün bi yatırım yok. abdülhamit ne yaptıysa o yani nerdeyse. ama kimse devlete küfür etmez. hırsızlık için bu durumu bahane etmez. hırsızlık hırsızlıktır. insanın onuru gururu varsa karanlıkta oturur yinede başkalarının cebinden çalmaz.
doğunun işadamları neden taşın altına koymuyo ellerini. niye parayı vurunca istanbulun yollarını tutup metroseksüel erkek olup çıkıyolar.
ha bide "yok efendim ben diyarbakırlıyım, ben hakkariliyim; işin içyüzünü bilirim" muhabbetleri varya;
bak ben polis çocuğuyum. ben mardin ömerlide 3 sene kaldım. senin kadar olmasa da bende bilirim. uzaklardan atıp tutmuyorum.
sevgiler kardeşim...
-
HolygaN bunu yazdı:
-----------------------------hayaletkurt bunu yazdı:
ağrı taraflarında kendi gözlerimle gördüm. ev kerpiçten. bizim bile gücümüz yetipte tek çanaklı uydu sistemi alamadığımız bir dönem. ve bu kerpiç evin damında çift çanak var. evin için son model ve en pahalısından eşyalarla dolu. kapıda iki adet kedi gözü mersedes. evin içine giriyoruz, o da ne hamam gibi sıcak. bu ev nasıl ısınıyo diye ararken odanın birine bildiğimiz yatak somyası tavana bağlanmış, iki ucundanda 220 yi vermişler. nar gibi kızarmış o demir somya. artık nezamandan beri o haldeyse. ve evet tahmin ettiğiniz gibi elektrik kaçak.
o somyanın çektiği elektriği ay bazına vurun bakalım bi nekadar eder?
-----------------------------Yav yapılıyo yapılmıyo değil de sallarken biraz destekli sallayın.
Kapıda iki adet mersedes olacak evin içi en lüx eşyalarla dolu olacak adam ısınmak için somya yı tavana bağlayacak.
O mersedesleri, o eşyaları alan beyin o evi daha lüx bi şekilde ısıtmanın da bi yolunu bulur
-----------------------------hala duruyor istersen buyur beraber gidelim sende gözlerinle gör :) sallama derken, kimin neye şahit olduğunu bilemezsin.
-
edit: iki kere çıkmış elde olmayan sebeplerle. özür.
-
Hürriyete kalsa ülkenin yarsı terörist kalan yarısı hakkı yenen memur hiçmi normal vatandaş yokmudur ülkede boş geçin bunları .
-
PiyanisT bunu yazdı:
Vala bunları doktora bakıpta inanmak zor yani bunları kendim orda kaldığımdan bunları göremiyom sonra batıya yapılan yatırımların onda biri doğuya yapılsa böyle konular gündeme bile gelmez...
-----------------------------hocam yatırım yatırım diyorsunda, ağrı doğubeyazıta bir git bak rica ederim. T.Özal zamanında yatırım için geri ödemesiz teşvik verilmiş. her taraf 3-4 yıldız otel dolu. ve hepsi sinek avlıyor. halkın büyük kısmı kaçakçılıkla geçimini sağlıyor.
gözümle şahit olduğum başka bir olay.
yer yine ağrı-doğubeyazıt. her yer kurak görünüyor. halka soruduğunuzda toprak çoraktır, verimsizdir ekilip biçilemez.
birgün babamla ava gitmiştik. ( o zaman 19 yaşındaydım.) karşıdan yemyeşil bir alan gözümüze çarptı. merakettik o tarafa doğru yürüdük. adamın bir bahçe çevirmiş domates ekip-biçiyo. s.a. dayı hayırdır diye sorduk. adam önce selamı aldı sonrasındada domates ekip biçtiğini söyledi bizi teyit etmek istercesine. babamın hemen ilk sorduğu şey, dayı sen nerelisin oldu. adam karadenizli çıktı. ordan kalkmış gelmiş burada tarım yapıyor. halk sadece kaçakçılıkla uğraşıyor.toprak çorak değil. tarıma elverişli. hatta Iğdır ovası okadar elverişli ki pamuk bile yetişiyorda diken sayısına bakın. insanlar kolay kazanç peşinde başka bişey değil. oraya yatırım yapsan kim nekadar çalışcak? fabrika kurmaya kalksan çalışcaz die onuda bombalamaya kalkan çıkar gibime geliyor.