folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder İslam Aleminin En Modern Camisi



İslam Aleminin En Modern Camisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByALeX
    ByALeX's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2005
    Erkek
    İslam âleminin en modern camisi açılıyor. (Açıldı)
    Karacaahmet'te yapılan Türkiye'nin en modern camisi Şakirin Camii, bugün cuma namazıyla birlikte ibadete açılıyor. Caminin mimarisi gibi açılışı da ilklere sahne olacak. 
      
    Girişler güvenlik kartıyla gerçekleşecek. Semiha ve İbrahim Şakir anısına İngiltere'de yaşayan çocukları Gazi, Ghassan ve Gade Şakir tarafından yaptırılan caminin açılışına pek çok ünlü ismin katılması bekleniyor.

    En modern camide ilk namaz bugün

    İstanbul Karacaahmet'te yapılan Türkiye'nin en modern camisi Şakirin Camii, bugün cuma namazıyla birlikte ibadete açılıyor. Caminin mimarisi gibi açılışı da ilklere sahne olacak. Açılışa ancak davetliler katılabilecek. Girişler güvenlik kartıyla gerçekleşecek. Semiha ve İbrahim Şakir anısına İngiltere'de yaşayan çocukları Gazi, Ghassan ve Gade Şakir tarafından yaptırılan caminin açılışına pek çok ünlü ismin katılması bekleniyor.

    Dış mimarisi ile mütevazı, detaylarıyla modern ve iç mimarisiyle de insana huzur veren Şakirin Camii'nin, bundan sonraki eserlere örnek olması bekleniyor. Yine caminin iç dekorasyonunu bir kadının hem de ünlü tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu'nun yapması da yerli ve yabancı medyanın ilgisini çekti. Fadıllıoğlu'na şimdiden altı ülkeden teklif geldi.

    Mihrap yuvarlak, minber yaprak

    Caminin farklılığı daha ilk bakışta kendini gösteriyor. Karacaahmet Mezarlığı'ndaki asırlık servilerin arasından kubbeden bağımsız iki minare ve farklı bir kubbe tasarımı gözünüze çarpıyor. Eser dışardan sade görünse de detaylar içeride saklı. Mesela iç avluda yer alan küçük bir havuz. Londra'nın ünlü su heykeltıraşçısı William Pye tarafından saydam bir kubbe olarak tasarlanan küçük havuza nereden bakarsanız bakın caminin ve minarelerin görüntüsü düşüyor. Ayrıca müze olarak açılan bölümde müzayede evi Sothebys'den satın alınan dört parça Kâbe örtüsü ile İznik çinisi koleksiyonları ve ailelerinden kalan Türk İslam eserleri sergileniyor.

    Mimari proje tasarımını Hüsrev Tayla'nın tasarladığı tek kubbeli caminin iç süslemelerinde Selçuklu ve Osmanlı motifleri var. Yapı, kubbe yüksekliği çok yüksek olmasa da tıpkı selâtin camilerinde olduğu gibi oldukça aydınlık. Taşları Anadolu'nun çeşitli yerlerinden getirilen yapının içerisi dışarıdan da rahatlıkla görülebiliyor. Üç tarafı camlarla kaplı caminin pencereleri Kur'an-ı Kerim sayfaları gibi tasarlanmış.

    Klasik camilerden oldukça farklı tasarlanan eserin mihrabı yuvarlak ve şık. Krem renkli minber ise oldukça dikkat çekici. 12 basamağı olan minberin sağ ve sol yanında kainatı temsil eden yapraklar konulmuş. Bu minberin tasarımı ise Marmara Üniversitesi Resim Bölümü Başkanı Tayfun Erdoğmuş'a ait.

    Avize tasarımında ise üç sanatçının imzası bulunuyor. Vitray ustası Orhan Koçan cam pleksi ve metallerini oluştururken Nahide Büyükkaymakçı kristalleri yapmış ve ortaya iç içe geçen çok büyük iki daire şeklinde bir avize meydana gelmiş. Dairenin kenarlarına ise su damlalarından oluşan kristaller yerleştirilmiş. Üç halkadan oluşan avizenin üzerinde Allah'ın 99 ismi ve Nur Sûresi yer alıyor.

    Hatlar Hüseyin Kutlu'dan...

    Topkapı Sarayı'nın kalemkârı Semih İrteş'in nakşettiği kubbenin tavanını hattat Hüseyin Kutlu'nun işçiliğinden çıkan Fatr ve Mülk sûreleri tamamlıyor. Kenarları ise Allah (cc), Muhammed (sas), Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz Ali, Hasan ve Hüseyin isimlerinden oluşan levhalar süslüyor.

    Caminin her yeri pırıl pırıl. Beş yıldızlı otellerinkini andıran abdesthane ve tuvaletler, kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı yerler düşünülmüş. Özel bir şirkete verilen temizlik işleri sayesinde cami sürekli temiz tutulacak ve güvenlik görevlileri tarafından korunacak.

    ***

    Modern caminin özellikleri

    Caminin yapımı dört yıl sürdü.

    Şakirin Camii 500 kişilik kapasiteye sahip. 3 bin metrekare zemine kurulan caminin toplam alan büyüklüğü 10.000 metrekare.

    İki minareli caminin minare boyu 35 metre.

    Caminin tuvalet ve abdesthane kısmında hem bayanlar düşünülmüş hem engelliler.

    Caminin dış cephe ve zemin kaplamaları Kayseri taşından yapıldı.

    Ana kubbe cepheler, kadınlar mahfili, korkuluk ve revaklardaki şebekeler alüminyum Selçuk dökme ile yapıldı.

    Kubbe kaplamasında balık pulu formunda alüminyum kompozit levhalar kullanıldı. Kubbe gece mavi renkte yanıyor.

    Ana kubbe iç cephe kaplamaları Kur'an sayfalarının Nur Sûresi satır aralarından tasarlanan desenlerin şeffaf cam üzerine işlenmesiyle oluşturuldu.

    İç avlu giriş kapıları, ana kubbe giriş kapısı ve sergi alanı giriş kapısı bronz-ahşap tasarlandı.

    Ana kubbe ortası Fatır Sûresi, etrafı ise Mülk Sûresi ile çevrili. Uygulama hattat Hüseyin Kutlu ve nakkaş Semih İrteş'e ait.

    Halı rengi devetüyünden esinlenerek natürel bir renkten tasarlandı.

    Üç büyük halkadan oluşan avizenin üzerinde Allah'ın (cc) 99 ismi ve Nur Sûresi yer alıyor.

    Cami 900m² kapalı, 1000 m² açık otoparka sahip.

    ***

    Şakirin Camii'nin mimarları

    Mimarî proje tasarımı Hüsrev Tayla, mimari proje çizimi Mim Yapı AŞ, iç mimari proje Zeynep Fadıllıoğlu, hattat Hüseyin Kutlu, nakkaş Semih İrteş, mihrap ve minber tasarımcı ressam Prof. Dr. Tayfun Erdoğmuş, cam uygulama-avize-bronz kapı uygulaması Orhan Koçan, taş işleri uygulaması Kadir Akorak, alüminyum Selçuk dökme uygulaması Kaya Kalaycı, avize uygulaması Nahide Büyükkaymakçı, şadırvan tasarımı ve imalatı William Pye, ışık tasarımı Arnold Chan, halı Haskul Halı, abdesthane uygulaması Çanakkale Seramik.

    Yapanlardan da yaptıranlardan da ALLAH razı olsun.

    Kaynak


    Alim ile Sohbet Etmek Zümrüt ile incidir, Cahil ile Sohbet Etme Günde Bin Can incitir. Alim ile Sohbet Etmek Mertebe, Cahil ile Sohbet Etme Dönersin Merkebe, Eşek Alim Olmaz Kitap Taşımakla Tekkeye, insan da Hacı Olmaz Gitmekle Mekkeye.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blue_moon
    Blue_moon's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Temmuz/2007
    Erkek
    gerçekten çok güzel bir mimari yapı

    Mülk Allahındır, Adalet Mülkün Temelidir (Hz.Ömer)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PyramiD
    PyramiD's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ocak/2010
    Erkek
    açıldı ozaman ?  He bide gerek yok :l

    Merhabaaaaa
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2008
    Erkek
    Süper yaa :)

    There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cia
    Cia's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2008
    Erkek
    abdesthanenin siyah beyaz fayansları ŞANLI BEŞİKTAŞ renklerinden olması ruhumuzu daha bi okşadı genel olarak güzel mimari şık tasarım ama tekrarının yapılmaması daha uygundur

    ..savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye,zaman ki sana hasta olmuş,incelikli haytasın,raksederken mahallenin maşallahı-eyvallahı,güzelleş be oğlumm.!şimdilik,ölümüne kadar hayattasın..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    real_agabey
    real_agabey's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ekim/2003
    Erkek

    Çok güzel olmuş

    ta hem çok para harcamışlar.Hemde sadece 500 kişilik.

     

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fastottoman
    fastottoman's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Kasım/2007
    Erkek
    cemaati bol olsun inşlh...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Demodor
    Demodor's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Ağustos/2005
    Erkek
    çok güzel olmuş fakat bu kadar lükse ne gerek var.

    VUR VUR İNLESİN FİLİSTİN DİNLESİN.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RevengeX
    RevengeX's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Mayıs/2008
    Erkek
    Mimari oLarak güzeL bi yapı oLmuş ama bu kadar Lükse gerek yok..Cami camidir ParayLa giriLmior ya,Ticari bi amaçda gütmüyorsa ki cami sonuçta güdemez gereksiz yere uğraşıLmış bu kadar..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BilimAdami
    BilimAdami's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mart/2009
    Erkek

    Evet caminin imamı olarak babamı atadılar (ramazan kutlu) hayırlı olur inşallah babam bugun orada cuma namazı namazını kıldırdı bakalım hayırlısı nasıl olacak babam pek gitmek istemiyo beylerbeyi bırakılmaz şahsen ama bede gitmek istemiyorum pek fazla çok modern bi cami minaresine bile asansörle çıkılıyo biraz fazla abartı var. babam inşallah vazggeçerde gitmeyiz ilk bir ay istanbul müftüsü tarafından kesin emirle orada görev yapacak onndan kaçış yok bu iş için baya bi zorladı kendisini gitmemek için işte odası yok daha lojman alınmadı falan diye ama hepsini yaptılar zorluyolar nese hayırçlısı...

     

     

    Modern camiye sinemacı imam

    06.05.2009

    SEMİHA ve İbrahim Şakir'in oğullarının girişimiyle yapılan ve 8 Mayıs'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla ibadete açılacak İstanbul Karacaahmet'teki Şakirin Camisi'ne, Beylerbeyi Camisi'nin radyo-TV ve sinema mezunu imamı Ramazan Kutlu atandı. Aliye ve Kurtlar Vadisi dizilerinde oynayan Kutlu, Hüdai Tasavvuf Musikisi Korosu'nun vazgeçilmez üyesi. Üsküdar İmam Hatip Lisesi mezunu Ramazan Kutlu, İÜ Adalet Yüksekokulu'nu yarıda bıraktı ve eğitimini MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Radyo-TV ve sinema bölümünde tamamladı. Okul yıllarında arkadaşlarının yönettiği kısa filmlerde rol alan Kutlu belgeseller çekti. Eski görev yerinde Yaşar Kemal, Ahmet Özhan gibi isimlerle dostluklar kurduğunu belirten Kutlu, yeni görevinin Beylerbeyi'nden ayrılacağı için kendisine buruk bir sevinç yaşattığını söyledi. Hasan AY 

     


    ben seni ölesiye sevmiştim, sen beni öldürüpte terkettin...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek
    hoş olmuş ama bizim camii bile 4 katını alıyo :)

    We can be more, we can be much more.
Toplam Hit: 15504 Toplam Mesaj: 80