folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Osmanlı Devlet Yönetimi Hakkında Fikirleriniz



Osmanlı Devlet Yönetimi Hakkında Fikirleriniz

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cagatay09
    cagatay09's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek

    ZoRKaYa bunu yazdı:
    -----------------------------
    shadowan bunu yazdı:
    -----------------------------

    Tamamda hocam hoşgörüyle bitmiyor ki iş.Hem bu padişahlar yabancı kadınlarla evlene evlene Osmanlı padişahları da Türk kalamaz bir süre sonra.

       
    -----------------------------

    Padişahların gayritürk hanımlarla evlenmesinin sebebi vardır. Onlar Türk olmasalar dahi Müslümanlardır. Sebebi de şudur; bu kadınların akrabaları abisi kardeşi vs. yönetimde söz sahibi olmak isteyebilir diye Türklükle alakası olmayan kişilerle evlenilmiştir. Ve çoğu devşirmedir. Müslümanlığı çok iyi öğrenmiş ve tatbik etmişlerdir eğer böyle değilse padişahlarla evlendirilmezlerdi. Hiçbirşekilde Türklüğü aşağılamak için gayritürk kişilerle evlenilmemiştir.


    -----------------------------

     

    ya tabi ondan bi dünya ajan sizdi saraya zaten cogununda ölümü mechul oldu padisahlarin dimi.. ha birde sunu söylim türklügü asagilamak degilde. osmanli devletinin izledigi politika sadece osman beyden bu yana soyunun temiz kalmasi safkan osman beyin soyagacindan padisahlar cikarmak icin bu yola basvuruldugu belli.. kaldiki bircok arastirma kitabinda osmanli devletinin degil osmanli hanedaninin sadece kendisini düsünen bir yönetim sekli oldugu izledigi politikalardan belli oluyor. yabanci devsirme kari almak diger soyunun temiz ilerleyicini zannetmelerinden kaynaklanip ayni zamanda bir nevi bir aristokrasi bi düzenide beraberinde getirmis oldu. hanedan sadece bi aile.. sadece erkekler osman beyin soyu. türk kızı alan 2.osman yani genc osman bile halktan bir kızla evlendigi icin cok tartisilmis sarayda devsirmedeki yöneticiler bu duruma en cok bozulanlar olmus ve sonunu getirmek icin etmediklerini birakmamislardir.. osmanlida irk millet kavrami yoktur. türk kelimesi osmanliyi rahatsiz etmistir herzaman. bu bir gercektir. türk kelimesi osmanli devletine belli padisahlardan sonra kullanilmama durumuna gecip artik tamemen islam ile özdeslestirilmistir.. amac büyük cihan devleti ve büyük osmanli hanedanligidir.. yönetim sekli islami degerlere dayaniyordu ama padisahlarin islerine gelmedigi bir durum oldumu sanki Allahın emriymis gibi seyhülislama fetva verdirmesini biliyorlardi:) aslında rejimi denetimi saglamak icin islamiyet bi nevi kullanilmis oldu. evet bazilari gocunacak.biliyosunuz ki islam impatorlugu peygamber efendimizden son halifelere kadar epey büyümüstür... en azindan islamin geregi cihat vardi. amac belli ve bundan sasilmiyordu. islami olabildigince yaymak tek amac buydu. osmanli devleti ise islamiyeti yaymaktan cok islamiyeti kullanarak cihan devletini hayal etti.. amacina bi nebzede olsa ulasabildi.. taki viyanaya kadar. asil alinmasi gerekende viyanadan sonrasi degilmiydi sizce:) ama iste olmadi saglik olsun:) dedigim gibi padisahlar istedikleri zaman islami kurallara halka hükmetmek yada yetkileri kullanmak bazinda seyhülislama ve islamiyet otoritesine arada sirada kullanmak zorunda kalmislardir.. islamiyetin emretmedigi bazi yetkileride kullanmak mecburiyetinde kaldilar. sonucta seyhülislam kendi adamlari zaten bakan gibi bisiydi günümüzde. bi karar alinacaksa bu süzgecten gecmek zorundaydi.. eger gecen konu islerine gelmiyosa seyhülislamida asaga cekmesini bilmislerdir..:) yabanci halka adalet bilmem ne vermisler.. sıkıyosa vermeselerdi adalet.. yoksa 500 yıl imkani yok yani:)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FiLoZoF
    FiLoZoF's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    fatih dönemine kadar türke türkmene önem verildi sonrasında verilmedi gibi bir laf okudum o konuda çok uzun uzun (yakın tarihte yaptığım küçük araştırmalarımın detaylarını) burada yazabilirdim. Ama vaktim yok. Yavuz sultan selim han hazretlerinin türkmen aşiretlerle şehzadeliği döneminde şia tehlikesine karşı padişahın iznini almaksızın yaptığı girişimlerden, kazandığı savaşlardan, yine elde edilen ganimetin 1/5 nin devlet ve padişah hakkı olarak hazineye aktarılması gerekirken ayırmayıp, hazineye göndermeyip askerin payı ile birlikte yine bu aşiretlere dağıttığını, padişahlığı döneminde ise Ali ali ali şaha gidelim haydar haydar haydar şaha gidelim diye türkü çığıran bir takım celali şianın (aleviler rakamı abartıp 40000 der bu konuda devlet arşivlerinde kamyonla belge vardır abartıldığı gibi değildir 10 000 bile değmez rakam)  çıkarttığı isyanı bastırır. Bu isyanı körükleyen dulkadirleri ortadan kaldırır. Yine bu isyana adı karışan şaha karşı savaş girişimi olur. Otağını kurşunlayan devşirmelerin yüzünden orta asyayı osmanlıya bağlayacak iran seferinden vaz geçer intikamını alamadan da hakka yürür.  Bu seferin ana fikri mercidabık ve ridaniye ile osmanlıya bağlanan hicaz ve kuzey afrika gibi kafkasya ve orta asyadaki sünni müslüman türkleri osmanlıya tabi kılmaktı.

    Bütün bunlara rağmen kalkıp (yavuz üzerinden konuşuyorum) fatihten sonra osmanlıda türke türkmene değer verilmedi gibi bir laf tarihimiz hakkında yanlış bir saptamadan ibarettir. 

    İllede kaynak isteyenler sadettin ökten hocanın kitaplarından birini (adını hatırlarsam yazarım isimlerle ilgili bi hafıza problemim vardır) okuyabilir. Yahya kemalle ilgili bir kitaptır ama tarihimize de ışık tutmaktadır.  

     

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tugra
    tugra's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2007
    Erkek
    tek kelimeyle vicdan özgürlüğünü vermesi ve koruyabilmesidir... bazı aydın görünümlü ayıların ve onların halk içinde ki yansımalarının dediklerinin aksine zorba, dayatmacı politikayla yaşamını sürdüren bir imparatorluk değildir.. eğer öyle olsaydı istanbul aydınları bizans tan sonra osmanlı topraklarında kalmaz roma ya giderlerdi + hindistan gibi bi çok ülke de (balkanlarda) osmanlı ya sığınmazdı..

    anlamayana Davul Zurna Saz ...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek
    Nutuk'u okuyun ...

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ultrAsker
    ultrAsker's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ağustos/2005
    Erkek
    o vakitler beyin gücü o kadar önemli degildi... ne kadar çok askerin varsa o kadar güçlüydün... ele geçirdigimiz yerlerdeki halkta nası olsa osmanlı egemenligindeyiz bize bişey olmaz , isyanda edemeyiz diyerek paşa paşa yaşamıştır... ne zamanki 1 insanın buluşları dünyayı degiştirecek kıvama dogru ilerlemiş, her millette isyan etmiştir , çünkü her millet kendi ulusunun digerlerinden üstün olduguna inanır ve kendisi için çalışmak ister , ne yapsın osmanlıyı... Benim düşüncem biraz sıradışı kaçabilir ama ben bunların altında gerçekten derin bi ilişki old düşünüyorum...

    i ve got nothing against god. its his fan club i cant stand.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZoRKaYa
    ZoRKaYa's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2007
    Erkek

    ComputerWolf bunu yazdı:
    -----------------------------
    Nutuk'u okuyun ...
    -----------------------------

    O zaman Osmanlı'nın vahdettin hanın Allah belasını versin :|

    edit: FiLoZoF abi bu arada araştırma yaptım fln diyorsun şu konudada bilgin vardır heralde, Osmanlı'da fetvaların amacı İslam'ı kullanarak büyümekmi İslam için büyümekmi bir de Osmanlı'da padişahların devşirme yabancı kadınlarla evlenmesinin benim bildiğimden farklı bir amacımı var :|


    echo "imzanız özel karakter içermemelidir";
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FiLoZoF
    FiLoZoF's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    osmanlıda devşirme evliliklerinin politik kapsamda yapıldığına dair izlenimlerim var.

    İslam fetvaları ise bir şey söyleyim o noktayı kerteriz olarak alın. Şeyhül islamın yani devletin en yüksek fetva makamının maaşı padişahın maaşından fazlaydı ve kesinlikle etki altında bırakacak türden davranışlara girilmezdi. 

    Sultan süleyman han hazretlerinin ebu suud efendiden yaptığı seferlere dair çıkarttığı fetvaları tomar tomar kendi kabrine koyulmasını vasiyet ettiğini biliyoruz. Bu da islamı devlete değil devleti islami şartları uydurduklarının en büyük kanıtlarından biridir kanımca. 

    Osmanlı toprak ekonomisine dayanan bir sistemdi. (bu konuda yakın zamana kadar yanlış bir fikrim vardı ve hep savaş ekonomisine dayanan bir sistemi olduğunu savunurdum) Bac dediğimiz pazar vergileri ile devlet hazinesi dolduruluyordu. Bundan dolayıdır ki gittiği yerlerde savaşmaktan çok zulmetmekten çok halka yakınlık göstererek adaleti yayarak uzun yıllar hüküm sahibi olmuştur osmanlı. Her fani oluşum gibi kendisine biçilen görevleri tamamladıktan sonrada tarih sahnesinden çekilmiştir. 

    dediğim gibi çok vaktim yok uzun uzun yazardım ama arada bir girip çıkıyorum. Bu konuda aslına bakarsanız abimin daha derinlemesine tespit ve çalışmaları var. Bir gün vakit bulmaya başlarsak eğer bir şekilde bu bilgileri paylaşmayı canı gönülden temenni ederim.  

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PriesTBT
    PriesTBT's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2008
    Erkek

    Komik olmayın, Vahdettin'in Türkiye Cumhuriye'tinin kurulmasında çok büyük katkıları olmuştur.

     @Zorkaya

    Elin avrupalısı 50,60 yıllık uydurma tarihine sonuna kadar sahip çıkar sen kaç yüzyıllık tarihine küfür ediyorsun. Bu nasıl bir zihniyetdir anlam veremiyorum.


    selam gençlik!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1903
    1903's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2006
    Erkek
    bu osmanlı'ya, vahdettin han'a falan bela verenleride anlayabilmiş değilim.ne geçiyor elinize ? illa bizim tek bir tarihimiz mi olması gerekiyor ? farklı devletlerden oluşan geniş bir tarihimiz, geçmişimiz olamaz mı yahu ?

    ayrıca osmanlı devleti'nde türklere verilen önemle ilgili yazdıklarımın arkasındayım.osmanlı bir Türk devleti değildir.müslüman devletidir.benim açımdan da bu konuda bir sorun yok.

    gücüne güç katmaya geldik.formanda ter olmaya geldik.Beşiktaş seninle ölmeye geldik BEŞİKTAŞ !
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek
    Bizim tarihimizin onemli bir parcasidir osmanli.Sahip cikacak olanlar bizler olacagiz elbette.Osmanli icerisinde Turkler hakettigi noktada olamamistir , vergilerden tutun topragada kadar buda ayri bir tartisma konusu.Nutuk'u okuyun diye bunun icin yazdim zaten.Ataturk en guzel sekilde ozetlemis Osmanli-Turk iliskisini.

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
Toplam Hit: 13665 Toplam Mesaj: 76