folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Türkiyeden Neden Taşındım

Türkiyeden Neden Taşındım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    student
    student's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

benim bi arkadaşım da amerikaya gitti.İyi bi işte iyi bir maaşla çalışıyor.O da insanlar çok medeni ,çok kültürlüler , trafişk çok rahat filan deyip duruyor ama her sene 2 defa Türkiye ye gelmeden de yapamıyor.

O isviçre olsun , abd olsun , çok rahat , insanları çokm iyi dediğiniz memleketler zamanında milletleri sömürmüş , ekonomilerini de bu sayede yoluna koymuş yerler, ki abd hala yeni sömürgeler peşinde.İsviçre dediğiniz yer , kendi memleketlerinde insanları soyup paralarını akladıkları yer değil mi ? 

Bakın Türkiye de gidin lüks semtlere oralarda da  yaşamak çok rahat , insanları çok iyi(!) , naziktirler.Dertleri  yok  , çok para kazanıp , hep kendileri gibi zengin insanlar arasında yaşayıp ülkenin sorunlarını daha az gelişmiş semtlerde kalması için ellerinden geleni yapıyorlar.Oralardaki insanlarda bu ülkeden kaçan arkadaş gibi düşünüyordur.Kendi insanını hor görüyordur.

Ülkeyi en zengin 50 aile sömürüyor, engellemeye kalkan herkesi medya ile , ellerindeki servet ile püskürtüyorlar.Tüsiad denen kulüp bu memlekette hükümet düşürecek güce sahipti.Servet dağılımının sağlanması , eğitimin artması , insanların arasındaki kürt-türk , alevi -sünni , laik-islamcı gibi ayrımların ortadan kaldırılması , güzel ahlakın ( her din mensubunun en azından kendi dinine göre dikkat ederek ) tekrar önemli olduğunun dizilerle , medya ile , öğretmenler ve hocalarla insanlara öğretilmesi ,  kısaca tekrar insanların birbirine saygı duymasının sağlanması ile ülkemiz eskisi gibi yaşanacak hale gelir.

Anadolu da ki köylerimiz de halen yaşanacak yerlerdir.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek

birleşik arap emirlikleri yaşanılabilecek yerlerden

araplar din meselelerini halledip diğer ülkelerle ..şak geçme levelında oldukları için

işte bizde arapların dinini onlardan daha fazla sahiplenmeye fln uğraşıyoruz halen

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

"Türkiye avrupa tarafından kollandı" demek çok saçma değil mi hocam?

Şu an geçici bir süreliğine de olsa yurt dışında yaşayan müridler kervanına ben de katılmış durumdayım. 2 aydır california'dayım, 2-3 ay daha da burdayım. Benim 1 haftalığına bile Türkiye'ye dönme isteğim yok. Ama geleceğim açısından 3-4 yıl daha Türkiye'de yaşamak (daha doğrusu hayatta kalmak) zorundayım.

"Türkiye'de yaşanmaz, hayatta kalınır" Bunu kim söyledi bilmiyorum ama çok doğru söylemiş. Her hafta en az 1 tane işçi "kaza"sı haberi alır olduk.

Biraz burda gördüğüm şeyleri anlatmaya çalışayım. Henüz 2 ay oldu ama anlatabildiğim kadarını anlatayım, belki birine faydası olur.

İnsanlar güler yüzlü. Bir keresinde isveç'li bir kız sormuştu "mutlu değil misin, gülsene biraz" diye. Aynı şekilde diğer Türk arkadaşlara da soruldu bu soru, ev arkadaşlarımız da sordu bize. Yani biz o kadar alışmışız ki asık surat dolaşmaya, adamlara garip geliyor.

Biz o yıllardır dizilerde, filmlerde, gazetelerde, günlük hayatta gördüğümüz şeyler yüzünden "memur" tipine girmişiz ister istemez. Türkiye'de memur deyince aklıma ilk gelenlerdendir Şener Şen, Kemal Sunal tarzı filmler. Bu filmlerde memur hep ay sonunu getirmeye çalışan, sürekli geçim derdi olan kimsedir. Hayatı aşırı monotona bağlamış, hayattan bir beklentisi kalmamış insan tipidir.

Ben de ister istemez bu kılığa bürünmüşüm, sürekli kafada bir endişe, telaş, "yuvarlanıp gidiyoruz" zihniyeti. Adamlarda bu yok, inanın burdaki "homeless(evsiz)" tayfası bile Türkiye'de sıradan bir insandan çok daha mutlu. Hani bizdeki mecburi "asık surat" gibi değil bunlardaki "güler yüz", adamlar harbiden mutlu.

Cehalet konusunda da hak veriyorum, çünkü Türk halkı tembel bir halk. Hep kolay yoldan bir şeyler yapma fikri empoze edilmiş. Maalesef kendimde de bu bakış açısı var, çalışma disiplinim yok.

Türkiye'de üniversite eğitimi de bok gibi. Çünkü akademisyenlik==Bilimsel çalışma gibi bir bakış açısı yok. Çevrenizde de akademisyenlik düşünen, yeni başlayan insanlar vardır. Bu kişilere, büyüklerinizin verdiği tavsiyeleri bir dinleyin. "x yıl çalışırsın, sonra prof olursun şu kadar maaş alırsın" tarzı muhabbetler dönüyor. Tamam da bu sürede bilimsel çalışma, bir şeyler üretme vs. ne oldu? Akademisyenlik bile memurluk olmuş bizde, hiç bir akademisyen yaptığı çalışmalarla gündeme gelmiyor, onlarda da memur kafası var çünkü. "Salla başı al maaşı" modunda çalışıyorlar.

"İnsanlar otobüste bile kitap okuyormuş" muhabbeti biraz da olsa doğru. Yani bir Japonya gibi değil, ama otobüste vs. okuyan insanlar görüyorum. Ama özellikle evde okuma oranı yüksek. Alt kattaki adamlar bütün gün "beer die" oynuyorlar, en azından bize öyle geliyordu. Ama adamların ortalaması 3.5'muş. Saat 5'e kadar çalışıyoruz dedi adamlar.

Yıllardır hayalimdir Yeni Zelanda'ya veya Avustralya'ya taşınmak. Anlatıyorum insanlara şöyle güzel böyle güzel, ne var bunların hepsi Türkiye'de de var diyolar. Nah var. Babam diyor ki tamam git oraları gez hayatı gör sonra gel ülkene hizmet et. Ya benim ülkemde bilişim elemanını kpss ile alıyorlar, bilim nanıma zaten bir şey yok, bir şeyler yapabilecek adamlar zaten ülkeden gitmiş, ben ne yapayım böyle ülkede?

Ben 20 yıllık hayatımda mutsuzdum, hatta 6 ay öncesine kadar da aynı şeyi söyleyebilirim. Ama buraya geldiğimden beri "içimde sevgi kelebekleri uçuşuyor" modunda takılıyorum. Belki de hayatımda ilk defa bu kadar mutlu hissediyorum ve bunun sebebi öz vatanımı terk etmem.

Türkiye'deki siyasetten, siyasetçilerden zaten nefret ediyorum. Bir alay moron, yani ülkenin kaderini emanet ettiğimiz insanların halini görünce acıyorum. 20 yaşındayım, şu halimle o adamlara acıyorum, bu insanlar hala ana okulu kavgası gibi birbirlerine isim takarak tartışıyorlar.

Türkiye'den ayrılmadan önceki endişelerim, düşüncelerim aklıma geliyor gülüyorum şu an. unbalanced'a da o dönemde baya pm atmıştım, sıktıysam kusura bakmaz umarım :)

Konuyla akalalı alakasız bir sürü şey yazdım, biraz içimi dökmek istediğim için yazıyorum bunları. Belki kimse okumaz, belki okur saçma bulur çok da fark etmiyor şu an. Sadece içimi dökmek için yazıyorum dediğim gibi.

California hakkında sorusu olan müridler, gelmeyi düşünenler, çekinenler varsa da elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.

Buraya ilk geldiğim hafta, derste hoca bir öğrencisinin anısını anlatmıştı. Eleman da yabancı öğrenciymiş ve ailesi buraya geldiğinden beri hayatında neyin değiştiğini sormuş. Eleman da hayat işten, çalışmaktan ibaret değilmiş onu anladım gibi bir cevap vermiş. Benim de geldiğimde fark ettiğim şeylerden biri bu oldu. İş hayatı ile kişisel yaşam arasında çok iyi bir denge var burada.

Türkiye oecd sıralamasında work-life balance kısmında sonuncu.

http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/work-life-balance/

Dediklerim çelişiyor gibi gözükebilir, yani yukarda tembel bir millet olduğumuzu söylüyorum buradaysa çok uzun çalışma saatlerinden vs.  Ama hem verimsiz çalışma, hem saçma sapan işlerle uğraşma, ek gelir, hayatta kalma vs. gibi faktörleri ekleyince çok da yanlış olmadığını düşünüyorum.

"Yola adımını attığın anda arabalar duruyormuş" muhabbeti de doğru. Pek istisna yok bu durum için.

Defalarca şahit olduğum bir durum, 2 adam tartışıyor mesela. Konu ciddiye biniyor tam kavga çıkmasına müsait bir ortam, kim haksızsa o an özür diliyor, olayı kapatıyorlar tatlıya bağlıyorlar. Bunu defalarca gördüm, yani burda kavga etmeyi falan öyle marifet zannetmiyorlar. 10 kişi bir adamı dövüp 1 yıl boyunca birbirlerine ne kadar güzel dövdüklerini anlatmıyorlar.

Ayrıca burda çok değişik tipler gördüm, kimsenin umrunda değil bu tarz şeyler. Yani nasıl giyindiğiniz falan genel olarak önemsiz bir detay sadece (burda bilinç altında otomatik olarak yaptığımız kategorize etmeyi vs. yok sayıyorum.) Beraber kaldığım elemanlardan biri oje falan sürüyor öyle söyleyim.

Sigaraya pek hoş bakmıyorlar, yani evlerin çoğunda ot vardır, nüfusun çoğunluğu içer vs. Bu gayet normal karşılanıyor, hatta otobüste cebinden çıkarıp 1-2 nefes çekip geri koyanları bile gördüm :P Ot içmek o derece normal burda, ama sigara hoş karşılanmıyor. Gene de baya bir içen var.

Biraz karışık yazdım, kusura bakmayın ama dediğim gibi içimi dökmek için yazdım bir post oldu. Okuyan varsa şimdiden teşekkürler :P

unbalanced önceki sayfada Türkiye'den 100 yıl ilerdeler demiş. Az bile geliyor bu sayı şu an, çünkü bu adamların ulaştığı seviyeye gelmemiz için yeni neslin adam gibi yetişmiş olması gerekiyordu ki onların çocukları bu seviyeye ulaşacaktı. Ama yeni nesil mal gibi yetiştiği için buradan da ümidimi kestim ben.

"Bu ülkenin bana katkısı ne oldu ne yaptıl benim için? İçimde var olan sevgiyi bile yok ettiler.. Ve ben de tekrar çıktım türkiye'den. Bir daha da gelmem.. " unbalanced yazmış, bu benim için de geçerli. Önceden "ülkeme hizmet ederim, bir şeyler üretemesem de burda çalışırım" gibi düşüncelerim vardı. Her yıl bunlar git gide azaldı, şu an ise tamamen bitmiş durumda.

Yeni hatırladım, yukarıda yaptığım memur zihniyeti olayı "gurbetçi" kavramı için de geçerli. Yani o kadar romantik bakıyoruz ki olaylara, daha iyi bir yaşam için yurt dışına gitmiş kesime bile "gurbetçi" damgası vurup vatan hasreti ile yanıp tutuşuyormuş gibi bakıyoruz. Sürekli bir yerlerden acı çekmeye bakıyoruz, melankolik bir kültürümüz var. Yani bunu nasıl anlatacağımı bilmiyorum ama olaylara sürekli karamsar ve kötü açıdan bakıyoruz. En olmadık şeylerde bile kendimize acı çekecek bir şey buluyoruz. En azından bana böyle geliyor, sürekli bunu gördüm Türkiye'de.

Ama o "gurbetçi" denilen kesimin bununla alakası yok :P Adamlar gayet güzel hayatlarını yaşıyorlar. Burda 40 yaşında giden, Almanya'da işçi olup Türk mahallesinde yaşayan kesimi kast etmiyorum. Onların düşünce yapısının değişmesi zor. Biraz daha genç yaşta, mesela 30 yaşın altında giden insanlardan bahsediyorum. Adam bir kere oranın sistemine adapte olduktan sonra bir daha dönmek istemiyor ki ? Benim de kuzenim Almanya'da yaşıyor. Bana verdiği ilk tavsiye Almanya'ya gelirsen Türk'lerden uzak dur demek oldu.

Ve onun da buraya gelmek gibi bir düşüncesi yok, şimdi başka ülkeye geçmeyi düşünüyorlar ama gene de Türkiye ihtimallerden biri değil. Açıkçası şurada daha sadece 2 aydır yaşıyorum, ama benim için de Türkiye ihtimaller arasında değil artık. Bir an önce okulumu bitirip tekrar buraya gelmeyi düşünüyorum. Veya Avustralya'ya gidebilirim.

Edit: Bir şey eklemek istedim. O anadolu köylerindeki teyzeler, amcalar şehirlerdeki insanlardan kat kat daha iyidir. Eğitim açısından imkansızlıktan dolayı sıkıntı olsa da, eğitimsiz olsalar da nazik insanlardır. En azından ben gittiğim köylerde hep böyle gördüm. O gelen misafire anında ikramlarda bulunma, en güzel köşeyi verme, saygı, güler yüz. "Köylü milletin efendisidir" sözünü de bu noktada çok doğru buluyorum. Anadolu ve ege köylerinde yaşayan insanlar gerçekten güzel insanlar. Hem anadolu, hem ege köylerinde akrabalarım var, ve bu zamana kadar o insanları hep mutlu gördüm. Hep saygılılar, güler yüzlüler, iyi niyetliler, saflar.

Edit2: Bunu da okumanızı tavsiye ederim.

https://medium.com/@guvenindahouse/turk-milleti-ve-sikinin-ucuyla-i-s-yapmak-gerce-i-e7b170699056

pcdoktor636 tarafından 28/Eki/14 20:49 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CaNNi
    CaNNi's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

isid e gideydinla, en iyisini onlar yapiyor.. ya hep ya hic, önüne geleni kesiyor herifler..

sitem hep âşinâlardan gelir bîgâneden gelmez!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

beğenmeyen sktirip gidebilir hacı saygı duyarım :D

fırsatım olsa ben de durmam giderim. ha gelir miyim?? gelinmezmi lan memleket boru mu mk

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Erkek
    samaccc bunu yazdı

burası güzel ülke PARAN varsa .

Paran bile olsa cok iyi degil. 

1- Saglik hizmeti kotu. Ucuz ancak gelismis ulkelere gore cok geri bir saglik sektorumuz var.

2- Egitim cok geri. Universite ogrencilerinin cogu daha arastirma yapmayi bilmiyor. Cogunluk dersi gecip bir is bulmak icin ugrasiyor. Ilgilerini ceken yonlere dogru egitilen insan sayisi cok az. 

3- Cevre kirligili. Denizler pis, goller lagim dolu, hava komur kokuyor, yerlerde cop vs. 

4- Demokrasi yok. Su an erdogan gelip kafana silah cekip seni ailenin gozleri onunde oldurebilir ve adama hic bir halt olmaz. 

5- Yolsuzluk almis basini gitmis. 

Bu liste uzar gider.

Turkiye'nin en buyuk sorunu milletin Devlete borcu varmis gibi dusunce olmasi. Devlet sadece millete hizmet etmek icindir diger turlu degil. 

badass tarafından 28/Eki/14 20:43 tarihinde düzenlenmiştir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mataramasuko
    mataramasuko's avatar
    Erkek

Beyler farkında mısınız Türkiyenin yaşanılası bir yer olduğunu düşünenlerin hepsi akpli :)

neyse onları kaale almayalım bugüne kadar gerçeği gördüklerine rastlamadım. İstatiski verilere gelirsek eğer 

www.gazetevatan.com/turkiye-dunyanin-yasanmasi-en-zor-ulkeleri-arasina-girdi-685745-editorun-secimi/

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Erkek

yazılanları okumak için burada mesai yapmak gerek :) ülke cahil neden böyle uzun yazılar yazıyorsun ki gidici kişi ? okumaktan aciz :)

nyse bir kanada'ya giden elemanın hikayesi vardı ilk gidiyor süper vs vs sonra kar yağdı ne güzel diyor, sonra kar bir iki metre olunca ve hiç kalkmayınca kış bitmeyince eleman küfürü basıyor o hikayeyi okumanı tavsiye ederim :) Türkiye iyidir sıcaktır, cahillikler her yerde var. ama gelişen ülke sonuçta. 

baron_27 tarafından 28/Eki/14 21:47 tarihinde düzenlenmiştir

///______________
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

iyibu! yeniden..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BURAK_X
    BURAK_X's avatar
    Erkek
    Mustafa bunu yazdı

Dışarıdan bakınca güzel ülkeyiz lan aslında.

aklıma şunu getirdi;

<love> <canimcicimaylari> <uzatmalar> <kavgagurultu> </love>
Toplam Hit: 12517 Toplam Mesaj: 95