Tbt İngilizce Öğreniyor
-
ZoRKaYa bunu yazdı:
-----------------------------
flassy bunu yazdı:
-----------------------------DarkFall bunu yazdı:
-----------------------------Pikacu bunu yazdı:
-----------------------------bu had gone, have gone bunlar Türkçe'de hangi zamana denk geliyor..?
-----------------------------tam türkçe karşılığı yok, ama açık olarak anlatayım, anla.
had v3 = mişli geçmiş zaman
have v3 = bir zaman atılır cümleye, o zamandan şimdiye kadar yapılan işlerdir. örneğin, i have been learning english for 10 years dersen, 10 yıldır ingilizce öğreniyorum anlamına gelir. aslında kısaca i have been Ving = i am Ving dir, tek farkı zaman bildirir yani yapılmakta olan işin ne zamandan beri yapıldığını belirtir, 5 yıldır araba sürüyorum = i've been driving a car for 5 years, araba sürüyorum ( şuan sürüyor, ama ne zamandır belli değil ) = i'm driving a car. tarzı olur.
had eklersen, i had been to istanbul = istanbulda bulunmuştum
( çok nazlı bi kız düşünelim, oğlan öpmeye çalışsın :D ) i have tried to kiss her for many times = kızı şimdiye kadar birçok kez öpmeyi denedim :| ( şimdiye kadar sonuç alamamış, hala deniyor yada artık vazgeçecek bıkmış havasıda olabilir. )
have + v3 demek geniş zamanın ne zamandan beri yapıldığının belirtilmiş hali yani have+ V3 = I + verb ( subject +v1 ) olarak düşünün yine, böyle düşünürseniz anlarsınız have+ V3 ü ne zaman kullanacağınızı.
-----------------------------Arkadaşın açıklamalarından bazıları yanlış onları düzelteyim;
I had been to istanbul diye bir cümle olmaz. I have been to istanbul dersin sebebine gelince;
have +v3 kalıbı geçmişte başlamış bir süre devam etmiş ve bitmiş eylemler için kullanılır
Have been +v ing kalıbı ise geçmişte başlamış ve devam eden eylemler için kullanılır.
Had+v3 Kalıbı ise tek başına kullanılmaz.Cümlede 2 eylem vardır. Bu eylemlerden ilk başlayan elemi had+v3 le ifade ederiz.
Örnekler:
I have watched that movie. ( O filmi izledim)(Eylem tamamlanmış)
I have been watching movie (Film izliyorum)(Eylem devam ediyor)
I had already watched that film when you talked about it.(Sen bana filmden bahsettiğinde ben çoktan o filmiizlemiştim)(Önce olan eylem filmin izlenmesi sonraki eylem Filmden bahsetmek dolayısıyla had+v3 oldu)
umarım yardımcı olabilmişimdir.
Hoca iki olay varsa had been istanbul kullanilir; i had been to istanbul for 3 years before i moved to ankara gibi.
Bende aynısnı yazdım zaten dikkat edersen -
AMpul bunu yazdı:
-----------------------------cemnet bunu yazdı:
SORU
My phone number that will work in Turkey
telefonum türkiyede de çalışacak
birde şu üstte ki that kelimesi tam anlamıyla ne katıyor? de anlamımı sadece türkçesi?
-----------------------------hocam onun de gibi bir anlamı yok. sonuna too ya da either gelseydi "de" olabilirdi. ya da başına also work in turkey vs. ordaki that in bence hiç bir anlamı yok.
-----------------------------"My phone number that will work in Turkey" arkadaşında dediği gibi -de -da anlamı kazandırmıyor ordaki THAT. Bu cümleyi ceviricek olursak TÜRKİYEDE ÇALIŞACAK OLAN TELEFON NUMARAM anlamına gelir.
-
flassy bunu yazdı:
-----------------------------ZoRKaYa bunu yazdı:
flassy bunu yazdı:
-----------------------------DarkFall bunu yazdı:
-----------------------------Pikacu bunu yazdı:
-----------------------------bu had gone, have gone bunlar Türkçe'de hangi zamana denk geliyor..?
-----------------------------tam türkçe karşılığı yok, ama açık olarak anlatayım, anla.
had v3 = mişli geçmiş zaman
have v3 = bir zaman atılır cümleye, o zamandan şimdiye kadar yapılan işlerdir. örneğin, i have been learning english for 10 years dersen, 10 yıldır ingilizce öğreniyorum anlamına gelir. aslında kısaca i have been Ving = i am Ving dir, tek farkı zaman bildirir yani yapılmakta olan işin ne zamandan beri yapıldığını belirtir, 5 yıldır araba sürüyorum = i've been driving a car for 5 years, araba sürüyorum ( şuan sürüyor, ama ne zamandır belli değil ) = i'm driving a car. tarzı olur.
had eklersen, i had been to istanbul = istanbulda bulunmuştum
( çok nazlı bi kız düşünelim, oğlan öpmeye çalışsın :D ) i have tried to kiss her for many times = kızı şimdiye kadar birçok kez öpmeyi denedim :| ( şimdiye kadar sonuç alamamış, hala deniyor yada artık vazgeçecek bıkmış havasıda olabilir. )
have + v3 demek geniş zamanın ne zamandan beri yapıldığının belirtilmiş hali yani have+ V3 = I + verb ( subject +v1 ) olarak düşünün yine, böyle düşünürseniz anlarsınız have+ V3 ü ne zaman kullanacağınızı.
-----------------------------Arkadaşın açıklamalarından bazıları yanlış onları düzelteyim;
I had been to istanbul diye bir cümle olmaz. I have been to istanbul dersin sebebine gelince;
have +v3 kalıbı geçmişte başlamış bir süre devam etmiş ve bitmiş eylemler için kullanılır
Have been +v ing kalıbı ise geçmişte başlamış ve devam eden eylemler için kullanılır.
Had+v3 Kalıbı ise tek başına kullanılmaz.Cümlede 2 eylem vardır. Bu eylemlerden ilk başlayan elemi had+v3 le ifade ederiz.
Örnekler:
I have watched that movie. ( O filmi izledim)(Eylem tamamlanmış)
I have been watching movie (Film izliyorum)(Eylem devam ediyor)
I had already watched that film when you talked about it.(Sen bana filmden bahsettiğinde ben çoktan o filmiizlemiştim)(Önce olan eylem filmin izlenmesi sonraki eylem Filmden bahsetmek dolayısıyla had+v3 oldu)
umarım yardımcı olabilmişimdir.
Hoca iki olay varsa had been istanbul kullanilir; i had been to istanbul for 3 years before i moved to ankara gibi.
Bende aynısnı yazdım zaten dikkat edersen
-----------------------------bir karışıklık olmuş herhalde
had been to istanbul diye bir cümle olmaz diyince arkadaşlarda böyle bir yapı yok sanmışlar, böyle bir yapı var tabi arkasından past bir cümle gelmeli, bu zaten bilindik birşey. düzelttiğin için eyw.
cümledeki örneği gibi.
-
cemnet bunu yazdı:
-----------------------------Selamlar tekrardan,
Bu düzensiz fiillerin 3. halleri hangi durumlarda kullanılıyor? Gelecek zaman anlamı mı katıyor yoksa yakın geçmiş falan mı?
-----------------------------hacım geçen hafta hocanın yazdırdığı konu buydu yazıyorum hemde tekrar olmuş olur tabi buysa konu
singular and plural nouns : tekil ve çoğul isimler
Nouns : cins isimler diye ikiye ayrılıyor;
regular nouns irregular nouns olarak ele alırsak ilk önce regular nouns ta düzenli çoğul isimler(regular plural nouns)
s - es - ies - ves dirlerexample / a bus : bir otobüs
şimdi 1. olan es takısını açıklayalım : es çoğul yapılacak düzenli cins isim s, ss, sh, ch, o, x sesleri ile son buluyorsa es takısı alarak çoğul olur.
example :/ a bus : bir otobüs > buses : otobüsler oldu
a dress : bir elbise > dreses > : elbiseler oldu
a potato : bir patates > potates > patatesler oldu
2. ies / çoğul yapılacak düzenli isim y sesiyle bitip bu harften öncede sessiz harf bulunuyorsa y harfi düşer ies çoğul takısı gelir.
example : a baby : bebek > babies > : bebekler oldu
a diary : bir günlük (ajanda) >diaries>: ajandalar oldu
3 : ves /çoğul yapılacak düzenli cins isim f, fe sesleriyle bitiyorsa bu sesler düşer yerlerine ves takısı gelir.
example ; a knife : bir bıçak > knives > : bıçaklar oldu
a wife : eş (hanım) > wifes : eşler karılar oldu
a wolf : bir kurt > wolves >: kurtlar oldu
4: s/diğer üç kural dışında kalan düzenli cins isimler ister sesli ister sessiz harfle bitsin çoğul yapılırken s takısı alır.example: a book :bir kitap>: books>: kitaplar oldu
an apple : bir elma > an aplles>: elmalar oldu
Şimdi geçelim diğer düzensiz çoğul fiillere (irregular plural nouns)example : a child: bir çocuk , children : çocuklar oldu
a woman :bir kadın > women : kadınlar oldu
a mouse : bir ev> mice :fareler oldu
a foot : bir ayak > feet : ayaklar oldu
a person : bir kişi > people :kişiler oldu
an ox : öküz > an oxen : öküzler oldu
daha fazla bilgi için
http://www.agendaweb.org/
-
gencler dil dile degmeden ogrenilmez :)