Tbt İngilizce Öğreniyor
-
cemnet bunu yazdı:
-----------------------------
SORU
My phone number that will work in Turkey
telefonum türkiyede de çalışacak
birde şu üstte ki that kelimesi tam anlamıyla ne katıyor? de anlamımı sadece türkçesi?
-----------------------------türkiyede çalışacak telefon numaram diyor bu cümlede. ....is 387123891 yazarsa tr de çalışacak tel numaram aha budur demek ister .
-
cümle başında because kullanıldığı zaman "çünkü" yerine "için" anlamı mı katıyordu?
-
cemnet bunu yazdı:
-----------------------------cümle başında because kullanıldığı zaman "çünkü" yerine "için" anlamı mı katıyordu?
-----------------------------"because" why sorusuna cevap verilirken veya bir şeyin nedenini açıkarken kullanılır.
neden bunu böyle yaptın?
"bunun için" yada "çünkü bunun için yaptım" bir nevi "için" anlamınada gelir.
için anlamını kelimenşn önüne for getirdiğinde için olur. örn : for ahmet - ahmet için gibi. vs.
-
******** Dolaylı Anlatım**** Reported Speech********
***Dolaylı anlatımlarda Değişen İfadeler***Statements in Reported Speech**
------Dolaylı anlatımlarda hangi ifadeleri değiştirip değiştirmeyeceğinize iyi bakmalısınız. Değiştirip değiştirmeyeceğinize karar vereceğiniz ifadeler şunlar:
-- Zamirler (pronouns)
-- Geniş zaman 3. şahıs çekimleri (present tense verbs (3rd person singular))
-- Yer ve zaman belirteçleri (place and time expressions)
-- Zamanlar- Şimdiki zamandan geçmiş zamana değişim-- (tenses (backshift))
*******ZAMİRLER ******Pronouns*********
Kimin ne söylediğine göre en çok değiştirmek zorunda olduğunuz ifadelerden biri zamirlerdir. yani Ayşe dediki " benim ördeğim öldü" bunu dolaylı olarak anlattığınızda Ayşe ördeğinin öldüğünü söyledi. Gördüğünüz gibi "benim ördeğim " zamiri "onun ördeği " olarak değişime uğradı.
Örnek:
1. She says, “My* mum doesn’t have time today.” O kız dediki "Annemin bugün zamanı yok"
She says that her* mum doesn’t have time today. (annesinin bugün zamanı olmadığını söyledi)
* gördüğünüz gibi my dolaylı anlatımda her olarak değişti.
*******ZAMANLAR*******Tenses***********
=====Geçmiş zamana çevrilmeyenler==== (No backshift)======
Giriş cümleciği eğer geniş zaman ise , dolaylı anlatımda kesinlikle zamanı değiştirmeyin. Ancak kimin söylediğine bağlı olarak fiili 3. şahış olarak geniş zaman çekimi yapabilirsiniz..
Örnek:
He says, “I* speak* English.” --- O derki "ben ingilizce konuşurum"--
He says that he* speaks* English. --- İngilizce konuştuğunu söyler---
Örnekte * işareti olan kelimelerin değişimine iyi bakın. Öncelikle ilkn cümledeki I (ben) dolaylı anlatımda He (O) oldu. yani pronoun değişimi. İkinci değişen ise ilk cümlede speak ikinci cümlede yani dolaylı anlatımda speaks oldu. Yani kim olduğuna göre zamana uyduduruldu fiil.
=====Geçmiş zamana çevrilenler==== (Backshift)======
Eğer ilk cümlecik yani "he says , he said" denilen cümlecik geçmiş zamansa cümlede geçmiş zamana değiştirilir.
Örnek:
He said, “I am happy.” – dediki mutluyum
He said that he was happy. mutlu olduğunu söyledi.
Dolaylı anlatımlarda Tenslerin dönüşümü şu şekildedir:
Direct Speech =========Reported Speech
1.Simple Present ======== Simple Past
2.Present Progressive======Past Progressive
3.Simple Past ===========Past Perfect Simple
4.Present Perfect Simple=== =Past Perfect Simple
5.Past Perfect Simple== ====Past Perfect Simple
6.Past Progressive ========Past Perfect Progressive
7.Present Perfect Progressive==Past Perfect Progressive
8.Past Perfect Progressive====Past Perfect Progressive
9.Future I (going to) =======was / were going to
10.Future I (will) ==========Conditional I (would)
11.Conditional I (would)======Conditional I (would)
Not: could, should, would, might, must, needn’t, ought to, used to zaman olarak değişmezler:
Örnek:
He said, “She might* be right.” – He said that she might* be right.
***** YER VE ZAMAN BELİRTEÇLERİ***Place and Time expressions***
Yer ve zaman belirteçleri için dolaylı alatım yaparken size söylenen yer ve zamanla aynı olup olmadığına bakacaksınız, eğer yanı ise değişen bir şey olmaz ama değişmişse bu belirteçleri uygun şekilde değiştirmeniz gerekecektir. Şimdi şöyle bir örneği inceleyelim:
* Bugün Çarşamba diyelim ve Furkanla cafede görüşüyorsunuz ve Furkan size bugün Haticeyi cafede gördüğünü söylüyor " I saw Hatice here today". Bir kaç dakika sonra Beyza size katılıyor ve siz ona Furkanın haticeyi görme olayını anlatıyorsunuz:
Yer (here) ve zaman belirteci ( Today) aynı değişmiyor gördüğünüz gibi, o zaman siz ona ;
→ Furkan said that he* had seen* hatice here today. diyorsunuz.Furkan size anlatırken gördüm (saw) demişti, birinci cümlecik geçmiş zaman olduğu için gördüm (saw) bir geçmiş zamana yani past perfect'e (had seen) çevriliyor, I (ben) zamiride siz anlattığınız için başkasına (he) O zamiri olarak değiştiriliyor.
Şimdi Örneğe devam ediyoruz :
aradan bir gün geçti siz bu sefer aynı kafede Aylinle oturuyosunuz diyelim. bu sefer Furkanın dün size söylediğini Ayline aktarıyorsunuz;
Yer (here) değişmiyor ama zaman değişiyor, olay bir gün önce olmuştu o zaman
bugün (today) olan zaman belirtecimiz, olayın dünde kalmasıyla dün (yesterday) oluyor:
→ Furkan said that he* had seen* Hatice here^ yesterday* gördüğünüz gibi değişen öğeler Ben zamiri, cümlenin tensi ve zaman belirteci, ilk söyleyen furkan aktaran siz ve aktardığınız başkası (yani Furkan değil) o zaman size göre anlatımda Furkan O oldu sonra cümlenin tensi ilk cümlecik past olduğundan ikinci cümle bir geçmiş zaman'a dönüşüp past perfect oluyor.
Örneğe devam edelim:
olayın üzerinde bir kaç gün geçmiş Tarık sizin eve geliyor muhabbet başlıyor ve siz yine Furkanın olayını anlatıyorsunuz: bu sefer yer farklı bir yer yani siz evdesiniz bahsettiğiniz yer Kafe o zaman, here---- at cafe olarak değişecek sonra zamanda değişiyor artık üzerinde bir kaç gün geçmiş o zaman zamanda today------ on wednesday olarak değişecek yani olayın günü olan çarşamba bu sefer cümlemiz şu şekli alacak ;
→ Furkan said that he had seen Hatice at the cafe on Wednesday.
It is Friday and you meet James at a restaurant. James tells you that he saw Caroline in this restaurant today. (“I saw Caroline here today.”) A few minutes later, Helen joins you and you want to report what James has told you. Place (here) and time (today) are the same and you can say:
→ James said that he had seen Caroline here today.
One day later, you meet Mary at the same restaurant. Again, you want to report to her what James has told you. The place is the same, but not the time (it happened yesterday). So you would say:
→ James said that he had seen Caroline here yesterday.
Still a few days later, Tom rings you at home. Again, you want to report to him what James has told you. However, now you are not at the restaurant (but at home) and a few days have passed since then. So you would say:
→ James said that he had seen Caroline at the restaurant on Friday.
yada
→ I met Furkan in a cafe on Wednesday and he said that he had seen Hatice there that day.
--Her zaman siz olayı aktarırken yer zamanı mantıklı bir şekilde ıydırarak anlatmanız gerekmektedir ;
**aşağıdaki tabloda zaman ve yerleri nasıl değiştirebileceğinizi gösteren bir kaç yol vardır;
Direct Speech =================Reported Speech
today ======================that day
now =======================then
yesterday====================the day before
days ago=====================days before
last week=====================the week before
next year=====================the following year
tomorrow=====================the next day / the following day
here=========================there
this==========================that
these=========================those
Alıştırmalar:
They said, "This is our book."
→ They said___________
She said, "I went to the cinema yesterday."
→ She said________________
He said, "I am writing a test tomorrow."
→ He said___________________
You said, "I will do this for him."
→ You said___________________
She said, "I am not hungry now."
→ She said_________________
They said, "We have never been here before."
→ They said_____________________
They said, "We were in London last week."
→ They said___________________
He said, "I will have finished this paper by tomorrow."
→ He said___________________
He said, "They won't sleep."
→ He said________________
She said, "It is very quiet here."
→ She said _______________
-
hacı abi başka yerden kopyala yapıştır yapmayın yaws. kısa kısa anlatalım. herkesin aklında kalacak şekilde anlatım dha yararlı olur. uzun uzadıya kimsenin okyacağanı sanmam :)
-
dertli bunu yazdı:
hacı abi başka yerden kopyala yapıştır yapmayın yaws. kısa kısa anlatalım. herkesin aklında kalacak şekilde anlatım dha yararlı olur. uzun uzadıya kimsenin okyacağanı sanmam :)
-----------------------------peki hacım.
-
bu had gone, have gone bunlar Türkçe'de hangi zamana denk geliyor..?
-
kısa ve öz olsun yav... çok kullanılan soru kalıpları veya cümleleri ya da vs. paylaşalım plase :))
-
"This, That, These, Those" konusuna değineceğiz. Öncelikle
this konusunda başlayalım. Tükçe kelime anlamı: "Bu"
Kullanım yeri: Tekil ve Yakında olanlar için.
Örnek cümle:
This house very big.
Bir diğer konumuz ise
that. Tükçe anlamı: "Şu"
Kullanım yerleri: Tekil ve uzakta olanlar için
Örnek cümle:
That man very small.
Sonrasında ise
these konusuna değinelim Türkçe Karşılığı: "Bunlar"
Kullanım yeri: Çoğul ve yakında olanlar için
Örnek cümle:
These girld very ugly.
Ve son olarakda
those Türkçe karşılığı: "Şunlar"
Kullanım yerleri: Çoğul ve uzakta olanlar için
Örnek cümle: Those are my friends.
-
Pikacu bunu yazdı:
bu had gone, have gone bunlar Türkçe'de hangi zamana denk geliyor..?
-----------------------------tam türkçe karşılığı yok, ama açık olarak anlatayım, anla.
had v3 = mişli geçmiş zaman
have v3 = bir zaman atılır cümleye, o zamandan şimdiye kadar yapılan işlerdir. örneğin, i have been learning english for 10 years dersen, 10 yıldır ingilizce öğreniyorum anlamına gelir. aslında kısaca i have been Ving = i am Ving dir, tek farkı zaman bildirir yani yapılmakta olan işin ne zamandan beri yapıldığını belirtir, 5 yıldır araba sürüyorum = i've been driving a car for 5 years, araba sürüyorum ( şuan sürüyor, ama ne zamandır belli değil ) = i'm driving a car. tarzı olur.
had eklersen, i had been to istanbul = istanbulda bulunmuştum
( çok nazlı bi kız düşünelim, oğlan öpmeye çalışsın :D ) i have tried to kiss her for many times = kızı şimdiye kadar birçok kez öpmeyi denedim :| ( şimdiye kadar sonuç alamamış, hala deniyor yada artık vazgeçecek bıkmış havasıda olabilir. )
have + v3 demek geniş zamanın ne zamandan beri yapıldığının belirtilmiş hali yani have+ V3 = I + verb ( subject +v1 ) olarak düşünün yine, böyle düşünürseniz anlarsınız have+ V3 ü ne zaman kullanacağınızı.