folder Tahribat.com Forumları
linefolder Asp - Php - Cgi - Perl
linefolder Bitmeyen Tartışma: Asp Mi? Php Mi?

Bitmeyen Tartışma: Asp Mi? Php Mi?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fenerist07
    fenerist07's avatar
    Erkek

nette buldugum güzel bi yazıyı vereyim,haliyle alıntı bu,yemeğe saygı falan işte

Öncelikle ASP dili geliştirilmesi durdurulmuş bir dildir. Bu nedenle web tabanlı programlama ile uğraşanlar artık bile pek yönlenmemelerini tavsiye ederim.

Sunucu taraflı bir teknoloji olan ASP, (Active Server Pages/Aktif Sunucu Sayfaları) kullanıcı tarafına etkileşimli, dinamik Web sayfaları göndermek için kullanılır. ASP, Web programcılarına HTML, scripting ve kullanıcıdan bağımsız veritabanı uygulamalarını özgürce kullanma fırsatı verir. ASP programlama ortamının özgür olmasının sebebi tüm derleme işleminin sunucu tarafında bitmesi ve kullanıcının sadece sonuçta oluşan HTML sayfalarını görmesidir.

ASP’nin Kullanım Amaçları ve Avantajları

Çok geniş bir kullanım alanı olan ASP, scripting diye tabir edilen VBScript, JavaScript gibi her türlü ham kodu kullanabilir, sunduğu kolay anlaşılır doğal dili ile orta derece HTML bilen kimseler tarafından bile kolayca kavranabilir( Bu PHP içinde geçerlidir ).
    ASP'nin Netscape Navigator / Internet Explorer /Opera gibi Web tarayıcılarından bağımsız olmasının yanısıra en büyük avantajlarından biri kullandığınız teknolojilerin, scriptlerin saklı kalmasıdır( PHP içinde geçerlidir ) .
    ASP ile hazırlanan projeler kaynakların yönetimi, kontrolü ve uzaktan sistem yönetimine imkan verir. Şirketler arası bilgi paylaşımı için ideal bir ortam oluşturur.

Ama yok ben illede ASP öğrenecem diyorsanız takip etmenizi önerdiğim bir kaç blog, forum vs.:
    - http://yeniurl.com/btm28
    - http://yeniurl.com/jctxejk
    - http://yeniurl.com/altgg2r
    - http://yeniurl.com/h24p0
    - http://yeniurl.com/vw8tv (İngilizce)

PHP
    Ha ben PHP öğrenicem, bu dil devamlı gelişiyor ve yeni başlayanlar içinde öğrenilmesi daha rahat bir dil diyorsanız buyrun öğrenin sizi kimse tutmuyor.

Html 'nin geliştirilmesinin çok eski zamanlara dayanmasından mıdır? yoksa o zaman ki şartlarla düşünülmediği için midir? bilinmez ama html bazı yönden eksik bir dildir. İşte bu eksikliklerin anlaşıldığı dönemlerde, herkesin anlayabileceği ve kısa sürede öğrenilebileceği bir dil yaratma çabasında olan Rasmus Lerdorf tarafından düşünülmüş ve Perl dilinden esinlenilerek yapılmaya başlanmış bir dildir Php.
    Php 'nin yaptığını kısaca anlatmak gerekirse; Web sayfası isteminde bulunan kullanıcılara, istenilen dosya içerisinde Php ile ilgili satırları işleyerek dosya içeriğini kullanıcının Browser ' ının anlıyabileceği html formatında sunan bir programlama dilidir diyebiliriz. Bu genel anlamda Server-Side ( Server-Taraflı ) Dil olarak anılır.

Php 'yi rakiplerinden ayıran özellikler?

En yakın rakibi ASP ile performans ve fiyat açısından açık farklılar vardır.
    Fiyat konusu haricinde ( Php ücretsiz dağıtılmaktadır. ) ASP kullanıcılarının kabul etmedikleri şey hız faktörüdür. Belkide en çok tartışılan bu konu hakkında en basit karşılaştırma; PHP + MySql ve ASP + MSSQL oranlarında çıkmaktadır. Elde edilen verilere göre 5000 satırlık bir bilgiyi database’ e; aynı makina üzerinde Php ve MySql 3 ( Üç ) saniyede girerken, ASP + MSSQL 28 saniyede girmektedir.

Php 'nin açık kaynak kodlu oluşu, hataların veya yeni özelliklerin güncellenmesi/eklenmesi gibi olaylarda büyük avantajlar sağlamaktadır.
    Kişisel kullanıcılar; Php ile web sayfalarında daha çok kullanıcı etkileşimli kodlar kullanmaktadır. Örnek olarak; Ziyaretçiler için oluşturulan, forum, sayaç, anket gibi kodlarda Php çok rağbet görmektedir.

Peki bu dilin dezavantajları nelerdir?

Günümüzde büyük şirketlerde internet ve intranet uygulamalarda , büyük paya sahip Microsoft firması, kendi ürünü olan ASP için büyük çabalar sarfetmektedir. Yeni teknolojiler ( Özellikle .Net ) ile ASP ye hergün yeni zeminler hazırlamakta ve iş istihdamı konusunda ASP yi bir adım öne taşımaktadır. Sunucu fiyatları olarak Php 'ye göre yerine göre üç kat daha fazla oranda olmasına rağmen, büyük şirketler tarafından tercih edilmektedir.

------

Bu arada html asp php her türlüsü için güzel bi kaynak vereyim,örnekli açıklamaları var ve size denemeler yaptıra yaptıra anlatıyor,sonunda soru soruyor falan hos bi site.

http://www.w3schools.com/default.asp

Amphetamine Logic.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

bitmeyen tartışma bana göre çoktan bitti.Çünkü bana göre;

php5 duyrulduğunda php4 ün hiç bir geçerliliği kalmaz.Boşuna php4 mü php5 mi diye sormaya gerek yok.Aynı nedenle;

microsoft bildiğim kadarıyla aspyi geliştirmiyor.Zaten kendisi php ile baş edemeyeceğini anlayıp php de olmayacak bir yere yöneldi : Görsellik ve kullanıcı dostu !! Tamam php de bir takım ayarlardan sonra görselleştirilebilir fakat aspx kadar mı ?

-----

Bence php vs asp yerine asp.net vs php denilmeli.Ki burada ayrım çıkıyor

-> bence en büyük öncelik ne yapcaksın ?

Benim fikrim php -> c++ | aspx -> c# gibi.Eğer program yazacaksanız gidersiniz bi kursa c# öğrenip parayı kırarsınız.Yok ben daha kaliteli işler yapabilirim işin tamamını bilmem gerek derseniz c++.

İşte phpyide bu şekilde görüyorum.Emlak scripti şu bu hazırlayacaksanız, portal kurup para kazanacaksanız, windows kullanıyrosanız c ve türevlerine alerjiniz varsa aspx güzel.

Yok ben enteresan bir iş yapacağım derseniz php ! Bir çok projemde asp ile başladım.Fakat çoğunda sıkıştığım yerler oldu.Asp de bi ton komut döktürecektim yada phpde bilmemne() diyerek işin içinden çıkacaktım.Php ye geçtim.Php oldukça rahat  merak edenler googledan

asp de md5
    php de md5

yazsınlar kodları karşılaştırsınlar.Hangisi uzun işlem :) Buna göre php de bir ton kütüphane var herkes birşeyler yapıyor.Sitelerde milyon tane farklı şey bulabilirsiniz.Buna ramen Tacanbot yazarken yeri geldi çıkmaza girdim başka türlü hallettim.

-> hangi platformu kullanıyorsun ? Hangi diller ile çalıştın ?

Yeniliğe açık değilseniz windows, vbasic kullandıysanız php de biraz zorlanırsınız, sıkılabilirsiniz.Hele hele wamp gibi dandirik programların windowsta tam performans alamamasınıda göz önünde bulundurursak fazlasıyla sıkılırsınız.

----

Karar sizin.Asp vs php çok saçma bir sorgu bence.Yarın microsoft napacak aspx yerine zurtasp mi çıkartacak ??

Php yıllar boyunca php olacak kalacakta !!!

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

php-gtk 2 den sonra :D bence olay bitmiştir.. ne güzel herşeyi yapabiliyosun :) zaten unixle tanıştığımdan beri her halt birbirine acayip benziyo :D biri tedavülden kalksa diğerini kullanırım :D açık kaynak bu olsa gerek :P

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

abi php-gtk ya ısınamadım bir türlü.Daha doğrusu linuxta python ile py-qt denedim falan ama yok :) ordan onu yapıyorsun ısınamadım.

Vallahi en büyük zevkim gedit (kwrite ta güzel) açıp php kodlamak.Fazlasıyla zevk alıyorum.Fakat ufak bir yanlışta (html taglarında) biraz sıkıntı çıkıyor.Netbeans programında php varmış onun için ama cıx..

Açık kaynak güçlüdür hoca :) microsoft falan karşısında duramaz.Google ne yapmaya çalışıyor ? Linux dünyasında yayılmaya çalışıyor.kodları açıyor, onu yapıyor bunu yapıyor.Eğer böyle yapmasaydı arama motoru haricinde fazla büyüyeceğini düşünmüyorum.Google apiler şunlar bunlar.

code.google.com

diye birşey yaptı adamlar.Çünkü geleceği görüyorlar..Microsoftta görüyor fakat açıkları görüyor.Zamanında unix mi linux mu diye uğraşıyorlardı bilgisayarlarda.Sonra microsoft kişisel bilgisayarlardaki olayı fark etti.Çünkü linuxta unixte o zamanlarda kullanıcı dostu değildi.Pat bu yönde geliştirdi kendini.

İşte microsoft bunu çok iyi yapıyor.Fakat iş programlama kısmına geldiğinde düşüncem farklı.Şu an c++ yerini tutan dil varmı ? Bırak para için c# yazan yazsın.Fakat kaçı c# kodlayarak çok sağlam işlerde çalışabilir ?

Aynen bu şekilde düşünüyorum.Aspx isteyenler yapar tabi ki ama sağlam projelerde gerek para, gerek destek gerek performans konsuunda aspnet in php den üstün olacağını düşünmüyorum

---

dip not: bu konuşmayı aspnet kullanmadan yaptım bu yüzden yeterli bir kıyaslama olmaya bilir.Yani yanılabilirim, yanlış düşünebilirim.Sadece php ve etrafında olanlara dayandırarak görüşlerimi söyledim.Belki microsoft on nmara bir dil yapmıştır aspnet ile php yi peçete gibi kenara atar :)

ama linux bedava oldukça, php ücretsiz oldukça ve php en iyi linux üstünde çalıştıkça aspnet işi parasal yönden yatar.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GLaDio
    GLaDio's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

zumsukun dedigi gibi md5 konusunda kar$ila$tirma yapmak bile yeterli phpnin onde oldugunu gormek icin

ama anlamsiz bir kar$ila$tirma. asp artik huzurevinde olmeyi bekleyen bi dil. phpnin daha zamani var.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    8mm
    8mm's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Php basitliğin simgesi bir yazılım benim için ve hep öyle kalacak.

İçerisinde $ olan bir kod dizisi görmek benim alışkın olduğum ve alışabileceğim birşey de değil açıkçası.

Md5 olarak değerlendiğinizde php nin daha kısa kodlarla aynı işlem yaptığını görmek mümkün olabilir ama kısa olması iyi olduğunu göstermez. Yada webde az kod aslında her zaman iyi sonuç verecek anlamına da gelmez.

Daha yüzlerce dil çıkacak piyasaya sadece php ve asp mi olacak? Bunu kim garantiliyor? Hiç kimse.

Kurumsal olarak açıp bakın kaç tane php ile kodlanmış yapı var.

Bazı konularda profesyonel düşünüp profesyonel davranmak en doğru çözüm olacaktır. Dünya devi microsoftun destekleği bir yapıyı hor görmek yada bu dil artık bitmeye yüz tutmuş demek yapılabilinecek en büyük ihanettir.

Hepiniz asp ile büyüdünüz. Bunu unutmayın..

Kimse sana özgürlük veremez. Kimse sana eşitlik veya adalet veya başka birşey veremez. Eğer adamsan, sen alırsın. 8mm@tahribat.com
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JohnD
    JohnD's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

tartışılacak birşey kalmadı bence,php önde Gladio nun dediği gibi asp ölmeyi bekleyen bir dil.

DOM..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

hocam performans diyorsak sürekli verdiğim örneklere bakalım

facebook, google, youtube ....

bunlar php tabanlı diller (google falan kendince birşey geliştirmişse bilmemem ama sonuçta php tabanlı).

Dünya çapında bildiğim kadarıyla php ile kodlanan site aspden fazla.Büyük projelerde php kaldırıyor.Yani php performanslı.Performans konusunu diyorsak zaten php > asp tabi burda aspx kast etmiyorum.

Sadece md5 değil.

http://www.phpclasses.org/

burada on numara sınıflar yazılmışmış.Bunların yarısını asp de gösterebilir misiniz ?  Dahası kardeşim bunlar şöyle böyle diyorsanız ;

http://forum.ceviz.net/php/17267-kutuphane.html

buyrun.Burda adamlar kendi sınıflarını falan paylaşıyor :)

--------

Yani phpde işinize yarar sınıf şu bu mutlaka bulursunuz.Performans açısından konuşmaya gerek duymuyorum bile.

Ayrıca sorun o zaten.Asp ile büyüdük (bende asp ile bşaladım) fakat asp bizi yarı yolda bıraktı !!

O zamanlar site indexleme falan ile uğraşıyordum (nickmator asp iken) fakat bir yere geldim asp de yapılamayacak birşey istedim.Bilmiyorlardı, bir sürü forumda araştırdım yok.Böyle yap şöyle yap diyorlardı.Fakat php de vardı o yüzden php ye geçtim.Hea sonra onu yaptım mı yapmadım ? nickmatör hevesim geçti.

Fakat şunu anladım -> php de hiç bir şey yapılamaz değildir.

-------

Son olarak microsoftun desteklediği bir dile bakarsak !! Yahu asp den desteğini çekmedi mi ??? Ya aspnet tende bir 6-7 sene sonra çekip aspzük diye birşey bulursa ??

Php geliştirilmeye devam eder.Php4 biter php5 gelir o biter 6-7-8-9-10...Fakat php devam eder.Php bitip phpnet gibi birşey gelmez.Php phpdir.

sonuç olarak kim kimi döver diyorsanı ;

http://www.aspvsphp.com/ (ingilizce)

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=php%27nin+asp%27den+%C3%BCst%C3%BCn+y%C3%B6nleri

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=asp%27nin+php%27den+%C3%BCst%C3%BCn+y%C3%B6nleri

/aspx bilmem ama asp nin php karşılığında pek bi üstünlüğü olamaz/

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ThundeR
    ThundeR's avatar
    Erkek

asp, geliştirilmesi epey bi süre evvel durdurulmuş bi dil olduğundan artık php ile kıyaslanması doğru değil..

an itibariyle php asp ye göre tabiki daha iyi..

ama dersen ki php mi aspx mi o zaman iş değişir.

bana göre aspx :p

c# biliyorum, yazdıgım kodları web form a uyguluyorum win forma uyguluyorum.. datatable nin, datalistin hastasıyım :P codebehind olayı cok iyi bişey :)

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RootB
    RootB's avatar
    Erkek

bitmeyen tartışma değil bence.

asp mi php mi bitti.

asp .net mi php mi geldi yerine..

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

tbt tam olarak hangi dille yazılıyor?

hiç değiştirmeyi düşündü mü acaba rene veya holyone?

(gerçi bu kadar devasa bir altyapı oluşturulmuşken yıllardır.. değişmez gibi geliyor)

nelere dikkat ediyolar?

________ inspired by love and guided by knowledge _______
Toplam Hit: 15467 Toplam Mesaj: 102